Canadese Eskimohond: een zeldzame en actieve werkhond

Canadese Eskimohond in de sneeuw

De Canadese Eskimohond is een zeldzaam hondenras die al vele jaren met uitsterven wordt bedreigd. Op dit moment zijn er slechts paar honderd honden van dit soort te vinden. De Canadese Eskimohond is een prachtige verschijning en werd vroeger door zijn uiterlijke kenmerken vaak vergeleken met een wolf. Dit hondenras is trouw en loyaal naar zijn gezin toe. Het is een ideale waakhond, omdat hij zijn familie en huis beschermt en gaat blaffen bij onraad.

De Canadese Eskimohond is daarnaast een echte werkhond die altijd wat te doen moet hebben. Dit ras heeft dus veel beweging nodig, anders gaan ze zich vervelen en worden ze ongelukkig. Een Canadese Eskimohond is een zeldzame hond, die niet in elke omgeving en bij elk gezin goed past. Daarnaast hangt er ook een behoorlijk prijskaartje aan dit ras. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Canadese Eskimohond? Lees dat dit artikel voor meer informatie!

 

De geschiedenis: een werkhond uit het Noordpoolgebied

De Canadese Eskimohond is een erg oud ras dat al een aantal duizenden jaren in het Noordpoolgebied voorkomt. Er wordt vaak gezegd dat de Canadese Eskimohond het oudste inheemse hondenras uit Noord-Amerika is. De honden werd daar gefokt door inheemse volkeren om te dienen als jachthond en sledehond.

De taken van de Canadese Eskimohond waren:

  • Helpen tijdens de jacht op zeehonden en ijsberen;
  • Spullen transporteren over het bevroren landschap;
  • Bewaken van de volkeren in Canada;

In uitzonderlijke gevallen werd de hond zelfs gebruikt als voedselbron. Dit werd alleen gedaan als de nood erg hoog was. Door de bovenstaande redenen, was de Canadese Eskimohond een onmisbaar dier voor het volk in Noord-Amerika. Deze honden maakten een groot deel uit van hun leven. Ze werden vooral door de vrouwen opgevoed. De honden waren vaak erg zachtaardig tegen kinderen, omdat ze bij de opvoeding vaak met hen in contact kwamen.

De Canadese Eskimohond is een zeldzaam hondenras en wordt met uitsterven bedreigd. In 2008 waren er slechts 300 Canadese Eskimohonden.

 

Het karakter: Aanhankelijk, moedig en intelligent

De Canadese Eskimohond is een werkhond die graag zijn baasje wil behagen. Ze zijn aanhankelijk en loyaal naar de mensen die ze goed kennen. Naar vreemden toe is de Canadese Eskimohond terughoudend en alert, dit maakt hem een goede waakhond. Hij beschermt zijn familie en huis tegen onbekenden. Omdat dit ras erg actief is en graag werkt, is het niet geschikt om deze hond in een appartementje te houden. Om gelukkig te zijn, heeft hij veel ruimte nodig om te kunnen bewegen. Niet elke omgeving is dus geschikt voor deze hond.

Dit ras kan goed omgaan met andere kinderen en dieren als ze hier vanaf jonge leeftijd mee in aanraking zijn geweest. Een goede socialisatie is dus, net als bij elk ander ras, erg belangrijk voor de Canadese Eskimohond. Wel kan dit ras kleine dieren gaan achtervolgen, dit komt door het jachtinstinct dat ze in zich hebben.

De Canadese Eskimohond is niet verlegen en niet agressief. Hij heeft een stoer en moedig karakter en is heel vriendelijk. Voor een actief gezin is een Canadese Eskimohond dus een goede keuze. Hij is trouw en ziet zijn familie als zijn roedel. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat deze honden graag omgaan met hun eigen soort. Dus ondanks dat ze hun familie als hun roedel gaan zien, hebben ze de voorkeur om met minstens nog één andere Canadese Eskimohond te leven. Ze zijn niet graag alleen.

Canadese Eskimohond in grasveld

Het uiterlijk van een Canadese Eskimohond

De Canadese Eskimohond is een grote hond die genetisch bijna identiek is aan de Groenlandse hond. De wetenschapper Darwin geloofde dat de Canadese Eskimohond verwant was aan de wolf. Dit dacht hij vanwege de overeenkomsten in het uiterlijk. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 58 en 70 centimeter en weegt tussen de 30 en 40 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 50 en 60 centimeter en weegt tussen de 18 en 30 kilo.

Deze honden zijn te vinden in verschillende kleuren, namelijk:

  • Zwart
  • Wit
  • Leverkleur
  • Grijs
  • Rood

De bovenstaande kleuren zijn vaak met elkaar gecombineerd. Verder bestaat de vacht bestaat uit een dikke, dubbele laag. Door zijn dikke vacht kan de hond goed leven in koude weersomstandigheden. 

De Canadese Eskimohond heeft een sterk en krachtig lichaam. Hij heeft een brede borstkas en een grote wolfachtige kop. De oren zijn driehoekig en staan rechtop. De ogen staan ver uit elkaar en zijn bruin of geel van kleur. De kop is wigvormig en de snuit is breed. De Canadese Eskimohond heeft sterke kaken. De staart wordt hoog gedragen en is gekruld.

Door dit bijzondere uiterlijk, is de Canadese Eskimohond een prachtige hond om te zien. Hij heeft een krachtige en imponerende uitstraling.

 

De verzorging: intensief

De vacht van een Canadese Eskimohond moet goed worden verzorgd. De vacht is erg dik, waardoor het noodzakelijk is om deze minimaal twee keer per week te borstelen. Als je de vacht twee keer per week borstelt, voorkom je klitten en matten. Ook blijft de huid en de vacht hierdoor in goede conditie. Bij het borstelen moeten de ondervacht en bovenvacht worden gescheiden. De Canadese Eskimohond hoeft maar heel weinig worden gewassen. Doe dit alleen als hij echt heel vies is en stinkt. Bij het wassen kun je hondenshampoo en hondenconditioner gebruiken. Het trimmen van de vacht is alleen toegestaan bij de voeten en de achterkant van de poten.

Ook moet je erop letten dat de ogen en de oren goed schoon worden gehouden om infecties te voorkomen. De oren en ogen kun je het beste schoonmaken met een schoon vochtig doekje of wattenschijfje. De nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd en als het nodig is, worden bijgeknipt. Ook het gebit heeft verzorging nodig en je kunt het beste wekelijks poetsen.

Naast de uiterlijke verzorging, is lichaamsbeweging erg belangrijk voor de Canadese Eskimohond. Meer over hoeveel beweging dit ras nodig heeft, lees je verderop in dit artikel.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Canadese Eskimohond is een gezond ras en wordt gemiddeld tussen de 12 en 13 jaar oud. Er zijn enkele erfelijke aandoeningen en ziektes die voorkomen bij dit hondenras. De volgende aandoeningen kunnen voorkomen:

  • Elleboog- en heupdysplasie
  • Dermatitis
  • Atrofie van het netvlies

De Canadese Eskimohond is een grote hond en daarom heeft hij een verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie. Bij deze aandoeningen kan er gewrichtsslijtage ontstaan, waardoor de hond pijn kan krijgen tijdens het opstaan en bewegen. Moeite met opstaan en kreupelheid zijn symptomen waaraan je deze aandoening kunt herkennen. Deze aandoening kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan door verkeerde bewegingen en/of ouderdom.

Dermatitis is een aandoening aan de vacht en komt het meeste voor in de eerste levensjaren van een hond. Deze aandoening wordt veroorzaakt door allergieën. Dit kunnen allergieën zijn voor verschillende dingen zijn, zoals grassen, stoffen, voeding en parasieten. Kaalheid, ontstekingen en jeuk zijn symptomen waaraan je deze aandoening kunt herkennen. Dermatitis kan worden behandeld door allergie vermijding of medicijnen.

Bij een Canadese Eskimohond kunnen ook oogproblemen voorkomen. Atrofie van het netvlies is een van die aandoeningen. Dit is erfelijk en beschadigd het netvlies. Uiteindelijk kan een hond hierdoor blind worden.

Naast de bovenstaande gezondheidsproblemen, kan een Canadese Eskimohond altijd last krijgen van andere aandoeningen of ziektes. Vooral omdat deze hond geen erkend ras is, is het niet precies bekend welke ziektes allemaal kunnen ontstaan bij het ras. Het is daarom van belang om je hond goed in de gaten te houden en contact op te nemen met de dierenarts als de hond ander gedrag vertoont of je verandering ziet in zijn uiterlijk.

Canadese Eskimohond

Hondentraining voor dit ras

De Canadese Eskimohond is een intelligente hond en is daardoor goed te trainen. Hij leert snel en doet graag dingen voor zijn baasje. Je kunt hem veel leren in een korte tijd. Om de opvoeding en het gedrag van de Canadese Eskimohond te bevorderen, wordt hondentraining aangeraden.

Als je een Canadese Eskimo pup hebt, is het altijd verstandig om een basiscursus of puppycursus te volgen. Tijdens deze cursus leert jouw hond hoe hij met andere dieren moet omgaan en leert hij naar jou luisteren. Door een cursus te volgen bouwen jullie samen een betere band op. Ook de basiscommando’s komen tijdens zo’n training aan bod. Omdat een Canadese Eskimohond snel en graag leert, kun je hierna vervolgtraining doen.

Het is belangrijk om een consequente en vriendelijke aanpak te hanteren. Bij een harde aanpak krijg je vaak het tegenovergestelde resultaat. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd en geduld hebt om een hond op de juiste manier op te voeden.

 

Wat kost een Canadese Eskimohond?

Op dit moment betaal je voor een Canadese Eskimohond zo’n €6500. De Canadese Eskimohond is een zeldzaam hondenras en staat in de top tien van duurste hondenrassen. Door zijn zeldzaamheid is het erg moeilijk een pup van dit ras te krijgen. Daarnaast is dit ras is niet heel populair in Nederland. Als je dus graag een Canadese Eskimohond wilt aanschaffen, dan moet je er rekening mee houden dat het een zeldzaam hondenras is en dat er weinig nestjes zullen zijn. De meeste kans op het vinden van een pup is door te zoeken in Noord-Amerika. Hier kun je je eventueel bij een goede fokker op een wachtlijst laten zetten.

Naast de hoge aanschafkosten, moet je rekening houden met andere kosten. Je moet verschillende spullen aanschaffen, zoals een mand, riem, verzorgingsproducten en speelgoed. De Canadese Eskimohond is een grote hond en heeft veel voeding nodig, het liefst voeding van hoge kwaliteit. Dit kost ook al snel een paar tientjes extra per maand. Daarnaast moet je in elke gemeente in Nederland hondenbelasting betalen en heb je te maken met dierenartskosten. Het is verstandig dat je rekening houdt met de kosten voordat je een hond in huis neemt.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Canadese Eskimohond is van nature een werkhond. Dit betekent dat hij erg actief is en veel beweging nodig heeft. Vroeger werd hij gebruikt voor het trekken van sleeën en hij heeft daarom veel kracht en uithoudingsvermogen. Hiermee moet je rekening houden als je een Canadese Eskimohond wilt aanschaffen. Dit hondenras heeft baat bij een zeer actieve baas.

De dagelijkse wandelingen zijn niet voldoende om een Canadese Eskimohond gelukkig te houden. Het is essentieel om dagelijks meerdere activiteiten met hem te ondernemen en voldoende speeltijd te bieden. Een woonhuis met een omheinde tuin is erg belangrijk voor deze grote hond. In een tuin heeft de Canadese Eskimohond voldoende ruimte om zelfstandig te spelen en een deel van zijn energie kwijt te kunnen.

De Canadese Eskimohond heeft een natuurlijke drang om voorwerpen te slepen of te trekken. Dit hondenras verlangt ernaar om grote delen van de dag zwaar werk te verrichten. Een lange wandeling of rennen naast de fiets zijn goede activiteiten. Dit hondenras is in staat om activiteiten en sporten met een hoge intensiteit te doen. Als de Canadese Eskimohond niet voldoende beweging krijgt, dan kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen.

Canadese Eskimohond close-up

Erkenning in Nederland

De Canadese Eskimohond wordt in Nederland helaas niet officieel erkend als ras.

 

Heb jij al een Canadese Eskimohond of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Canadese Eskimohond heeft baat bij een zeer actieve eigenaar. Hij wil graag het grootste deel van de dag in beweging zijn, waardoor het lastig kan zijn om aan de bewegingswensen van de Canadese Eskimohond te voldoen. Een woonhuis met een omheinde tuin is daarom erg belangrijk. Hij kan dan in de tuin al een groot deel van zijn energie kwijt. Dit hondenras kan niet in een klein huis of appartement worden gehouden. De Canadese Eskimohond heeft een prachtig uiterlijk en een positief karakter. Vriendelijk, intelligent, alert en loyaal zijn eigenschappen die bij de Canadese Eskimohond passen. Ben jij de eigenaar van een van de duurste en zeldzaamste hondenrassen ter wereld? Of ben je enthousiast geworden en overweeg je om een Canadese Eskimohond aan te schaffen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *