Engelse Springer Spaniël: Een vrolijke allemansvriend

Engelse Springer Spaniël close up in het bos

Als je op zoek bent naar een energieke en sociale allemansvriend, dan is de Engelse Springer Spaniël misschien wel de geschikte hond voor jou. Oorspronkelijk komt de Engelse Springer Spaniël uit Engeland, waar hij werd gebruikt als jachthond. Tegenwoordig is dit hondenras zeer geschikt als familiehond. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Een Engelse Springer Spaniël past zich gemakkelijk aan en kan in elke leefomgeving wonen. Van deze leuke hond kun je gemiddeld twaalf tot veertien jaar plezier hebben. Ben jij nieuwsgierig geworden en wil jij meer weten over de Engelse Springer Spaniël? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis: Jachthond uit Engeland

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Engelse Springer Spaniël oorspronkelijk uit Engeland. Het is een van de oudste Spaniëlrassen en is ontstaan rond 1800. Vroeger werd de Engelse Springer Spaniël gebruikt als jachthond. Hij hielp bij het zoeken naar wild in hoog gras. De hond sprong dan omhoog om het gevogelte te zoeken en de vogels te verjagen, zodat de jager vervolgens kon schieten. De Engelse Springer Spaniël bracht daarna het wild terug naar de jager. Tegenwoordig is de Engelse Springer Spaniël ook geschikt als huisdier.

De Engelse Springer Spaniël deed ook mee aan hondenshows vanaf 1870. Halverwege de vorige eeuw is er een scheiding gemaakt tussen jacht- en showhonden. Dus eigenlijk zijn er twee types ontstaan. De showhonden zijn is iets groter en zwaarder en hebben langere oren.

 

Het karakter: Vrolijk, actief en sociaal

De Engelse Springer Spaniël heeft een vrolijk karakter en is geschikt als gezelschapshond. Deze hond is attent en aanhankelijk naar zijn baasje toe. Ook naar kinderen en anderen honden toe is de Engelse Springer Spaniël vriendelijk en sociaal. Een Engelse Springer Spaniël is geen goede waakhond, omdat hij ook naar vreemde mensen toe vriendelijk en goedaardig is. Hij zal niet snel iemand als vijand zien.

Dit hondenras heeft veel energie en is intelligent. Een Engelse Springer Spaniël doet er gemiddeld twee tot drie jaar over om volledig volwassen te worden. Hierdoor is hij vooral de eerste levensjaren erg speels. Ze halen veel plezier uit activiteiten ondernemen met hun baasje.

Engelse Springer Spaniël liggend in bloemenveld

Het uiterlijk van een Engelse Springer Spaniël

De Engelse Springer Spaniël heeft een sterke en evenwichtige lichaamsbouw. De borst is diep en goed ontwikkeld. De poten zijn gespierd, waardoor dit hondenras met hoge snelheid kan rennen. De schedel is van gemiddelde lengte. De Engelse Springer Spaniël heeft middelgrote, amandelvormige en donkere ogen. Lichte kleuren zijn ongewenst. De oren zijn lang en worden vlak tegen het hoofd gedragen. De lippen zijn vierkant van vorm en het gebit bestaat uit sterke kaken. De staart is laag aangezet en lijkt altijd in beweging te zijn. Dit komt omdat een Engelse Springer Spaniël bijna altijd vrolijk is.

Een reu heeft een schofthoogte tussen de 48 en 56 centimeter en weegt tussen de 20 en 25 kilo. Een teefje heeft een schofthoogte tussen de 46 en 51 centimeter en weegt tussen de 18 en 23 kilo

De vacht bestaat uit twee lagen, een boven- en een ondervacht. De bovenvacht heeft een gemiddelde lengte en kan vlak of golvend zijn. De ondervacht is vaak dicht en zacht. De gehele vacht van een Engelse Springer Spaniël is waterdicht. De vacht komt in verschillende kleuren voor. Kleurencombinatie die kunnen voorkomen zijn:

 • Zwart met witte aantekeningen
 • Lever met witte aantekeningen
 • Wit met zwarte aantekeningen
 • Lever met zwarte aantekeningen
 • Blauw of lever roan
 • Driekleurig

Kleuren zoals citroen, rood of oranje zijn niet toegestaan binnen de officiële rasstandaard.

 

De verzorging

De vacht van de Engelse Springer Spaniël heeft gemiddelde verzorging nodig. Wekelijks de vacht goed borstelen is voldoende, dit houdt de vacht gezond en glanzend. Gebruik hierbij een metalen hondenkam om klitten te verwijderen. Een Engelse Springer Spaniël hoeft alleen in bad als hij vuil is geworden. De show hond heeft een langere vacht en deze moet vaker gecontroleerd worden op klitten en matten, vooral achter de oren. Na een buitenactiviteit moet de vacht gecontroleerd worden op takken en teken. Daarnaast zal het af en toe nodig zijn om te vacht te trimmen. Dit moet gemiddeld drie tot vier keer per jaar. Vooral de vacht rond de voeten, de nek en hals en onder de staart moet regelmatig bijknipt worden om klitten en matten te voorkomen.

Verder is de basiszorg van belang. Zorg ervoor dat de ogen en oren van jouw hond altijd goed schoon zijn. Je kunt de ogen en oren gemakkelijk met een schoon, vochtig doekje schoonmaken. De voetzolen moeten na een wandeling gecontroleerd worden op wondjes en de nagels moeten bijgeknipt worden als ze te lang worden.

Naast de uiterlijke verzorging is het van belang om de hond voeding te geven dat bij de leeftijd en het hondenras past. Daarnaast is beweging voor een Engelse Springer Spaniël ook belangrijk om hem gezond te houden.

Engelse Springer Spaniël met bal in mond

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

De Engelse Springer Spaniël wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud. Het is over het algemeen een gezond hondenras, maar er zijn enkele ziektes en erfelijke aandoeningen bekend. Een Engelse Springer Spaniël kan last krijgen van de volgende problemen:

 • Seborrhoea
 • Ectropion
 • Epilepsie
 • Heupdysplasie

Seborrhoea is een aandoening van de huid waarbij de balans tussen het aanmaken en afsterven van de cellen is verstoord. De huid krijgt teveel nieuwe cellen en breekt te weinig oude cellen af. Hierdoor gaat de huid schilferen en kan het vet worden. De huid kan ook gaan stinken. De dierenarts kan deze aandoening herkennen door de huid te bekijken en eventueel andere onderzoeken uit te voeren.

Ectropion is een aandoening waarbij de onderste oogleden van de hond te groot zijn. Hierdoor is de conjunctiva zichtbaar. Dit komt omdat de Engelse Springer Spaniël last kan hebben van overmatige huidplooien. Deze aandoening kan op jonge leeftijd al worden ontdekt. Het is daarom belangrijk om de ogen goed schoon te houden om verdere infecties te voorkomen.

Bij een Engelse Springer Spaniël komt epilepsie voor. Bij een epileptische aanval krijgen de hersenen een korte storing en krijgt de hond een uitval. Als een hond die voor het eerst heeft, is het altijd van belang om de dierenarts in te schakelen voor verder onderzoek.

Ook heupdysplasie kan voorkomen. Dat is een misvorming van een of beide gewrichten. De kop van het gewricht past hierdoor niet meer goed in de kom. Deze aandoening komt vaak voor. Het is van belang om goed op de voeding te letten en te zorgen dat de Engelse Springer Spaniël geen overgewicht heeft. Een gezonde levensstijl is belangrijk.

Mocht je verdere veranderingen in het gedrag of uiterlijk zien, dan kun je altijd de dierenarts inschakelen. Hij kan verder onderzoek doen en eventuele problemen voorkomen of verhelpen.

 

Wist je dat?

Als je van plan bent om een Engelse Springer Spaniël aan te schaffen, dan moet je er rekening mee houden dat dit hondenras vooral geschikt is voor gevorderde hondeneigenaren. Dit komt omdat de Engelse Springer Spaniël specifieke behoeften heeft. De eigenaar moet kunnen inspelen op deze behoeften. Ook moet het baasje voldoende tijd hebben om de hond voldoende mentaal en fysiek te stimuleren. Een Engelse Springer Spaniël is geschikt voor een baasje dat ervaring heeft met honden en houdt van een actief buitenleven.

Drie Engelse Springer Spaniël puppy´s

Hondentraining voor dit ras

Een Engelse Springer Spaniël is intelligent en leert graag. Ook wil hij graag zijn baasje behagen. Deze karaktereigenschappen maken hem een geschikte hond voor training. Het is belangrijk om vroegtijdig te beginnen met de socialisatie zodat de Engelse Springer Spaniël goede gewoontes ontwikkelt en een fijn vriendje wordt.

Een basistraining of puppycursus is voor elke eigenaar met een hond aan te raden. Deze cursus zorgt ervoor dat jouw hond vroegtijdig socialiseert en leert omgaan met andere honden. De hond leert dat hij moet luisteren naar zijn baasje en leert tevens de basiscommando’s. Door samen te trainen bouw je tegelijkertijd een betere band op met jouw hond. Het is belangrijk dat je kijkt of jouw hond plezier heeft bij het trainen en of het bij zijn karakter past. Als jouw hond de trainingen leuk vindt, dan kun je overwegen om een vervolgcursus volgen.

 

Wat kost een Engelse Springer Spaniël?

Gemiddeld betaal je voor een Engelse Springer Spaniël €700 bij een erkende fokker. Wees alert bij het aanschaffen van een nieuwe hond. Haal een Engelse Springer Spaniël altijd bij een erkende fokker. Hij zorgt goed voor de moederhond en de pups. Ook houdt hij zich aan de regels van het fokken. Als je een volwassen hond wilt aanschaffen, dan kun je het beste terecht bij een gecertificeerd dierenasiel.

Bij de aanschaf van een hond moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Hierbij moet je denken aan een mand, riem, borstel en speelgoed. Ook zijn er terugkerende kosten zoals de voeding en de dierenartsbezoeken. Als je ervoor kiest om een hond in huis te halen, dan moet je er zeker van zijn dat je voldoende budget hebt en de hond een optimale verzorging kunt bieden.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Engelse Springer Spaniël is een actieve hond en heeft gemiddeld tot veel beweging nodig. Hij heeft beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Naast de dagelijkse wandelingen, vindt hij het leuk om activiteiten met zijn baasje te ondernemen. Dit kan een lange wandeling zijn in het bos of zwemmen. Daarnaast is een Engelse Springer Spaniël dol op apporteren. Je kunt bijvoorbeeld een stok of een bal gooien, deze zal hij met alle plezier voor je ophalen.

Het aanpassingsvermogen is van dit ras groot. Een Engelse Springer Spaniël kan zowel op het platteland als in de stad leven. Wel vindt dit hondenras het fijn om vrijuit te bewegen en daarom heeft een huis met een tuin de voorkeur. Als dit niet het geval is, dan kan een Engelse Springer Spaniël zich ook prima redden in een woning zonder tuin. Mits hij voldoende beweging krijgt.

Engelse Springer Spaniël in de sneeuw

Erkenning in Nederland

De FCI erkende de Engelse Springer Spaniël in 1954, dat betekent dat dit ras ook in Nederland officieel wordt erkend. De Engelse Springer Spaniël is een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen en shows. In Nederland is ook een rasvereniging actief die zich bezig houdt met het in stand houden van een gezond ras en het organiseren van activiteiten. Deze rasvereniging is de Engelse Springer Spaniël Club Nederland. Meer informatie over deze vereniging kun je vinden op hun website.

 

Heb jij al een Engelse Springer Spaniël of ben je van plan er een aan te schaffen?

Een Engelse Springer Spaniël is een hondenras dat geschikt is voor gevorderde hondeneigenaren. Als je geen ervaring hebt en je toch graag een Engelse Springer Spaniël wilt aanschaffen, dan is het belangrijk dat je je goed informeert. Een Engelse Springer Spaniël is een vrolijke metgezel en een echte allemansvriend. Hij heeft veel mentale en fysieke uitdaging nodig en heeft baat bij een baasje die houdt van een actief buitenleven. Een Engelse Springer Spaniël gaat graag mee op avontuur. Heb jij onlangs een Engelse Springer Spaniël aangeschaft of ben je van plan om dit te doen? Deel je ervaring in een reactie onder dit artikel!

Engelse Springer Spaniel

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

 1. Dit ras heeft de neiging om extreem te gaan trekken. Heel belangrijk om dit gedrag zsm te stoppen, ivm schouder en knieblessures en het gevaar van gerplaasting omdat het niet te doen is uitlaten wordt een work out. Dit vergt heeeeel veel tijd en kennis, eenmaal buiten vergeet de hond jou en gaat zijn neus achterna. Iets lekkers is hij dan niet mee te lokken nul oog contact , ik kon vaak echt op mijn kop gaan staan . Ze zijn ook strondeigenwijs en omdat ze zo lief zijn moet je vooral enorm concequent blijven ,anders worden zij de baas in huis en buitenshuis. Ik zou hem niet aanraden met een gezin, zie me echt niet hem uitlaten en bv tegelijkertijd met een kinderwagem of kind lopen. Los gaat ook niet dat vergt ook lang trainen eenmaal een vogel gespot kun je roepen wat je wilt die zie je niet meer.
  Hij rende ook heel ver van mij af steeds een stipje. Misschien had ik hem in het begin meer los moeten laten maar ik was te angstig voor fietsers en auto’s in mijn buurt, anders moest ik ver rijden en daar zijn sloten, hij sprong erin maar durfde en kon er dan niet meer uit. Ik vond het heeel heftig deze hond moest hem uiteindelijk met enorm veel verdriet afstaan aan een boer met heeeeel veel ruimte want ik gunde hem een leuker leven. Mijn liefde voor hem was groter daarom koos wat voor hem het beste was. Heb nog nooir zo’n grappige lieve leuke en slimme energieke hond gehad. Er gaat veel geld en tijd zitren in zulke hondem, het zijn werkhonden dus trainen moet je hobby zijn en je moet ze ook dus blijven trainen en uitdagen, te weinig training dan slopen ze je kussens bank een bench is echt nodig met deze honden.
  Heb je ze een tuig aan met de lus op de borst en je wil je hond dan uit de sloot trekken terwijl de lange lijn om de voorpoten zit trek je hem juist onder water.
  Door een antitrektuig voelen ze niks en trekken ze nog harder daarover talloze meningen . Ik heb wel veel geleerd nu over honden. Verharen had ik gedacht maar ik kon de stofzuiger ernaast zetten ondanks het borstelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *