Flat-Coated Retriever: een van de zes Retriever rassen

Flat-Coated Retriever lopend in een bos

De Flat-Coated Retriever was in de negentiende eeuw de populairste Retriever in Engeland. Hij werd vroeger gebruikt als jachthond, maar komt tegenwoordig ook veel in Nederland voor. Het is een vrolijke, intelligente hond die goed in een gezin met kinderen past. Dit hondenras kan goed overweg met kinderen en is vriendelijk en aanhankelijk naar zijn baasje toe. Een Flat-Coated Retriever is energiek en heeft veel beweging nodig. Het is belangrijk dat hij een baasje heeft die activiteiten met hem onderneemt. Ben jij benieuwd geworden en wil je meer weten over de Flat-Coated Retriever? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: een Engelse jachthond

De Flat-Coated Retriever is een van de zes Retriever rassen. Dit hondenras werd door de Engelsen gefokt om te helpen bij de jacht en om neergeschoten wild te apporteren. Deze honden waren in staat om te zien waar een eend neervalt, om er vervolgens op commando heen te zwemmen. Daarna pakten ze het wild zachtjes in de bek zonder dat het aangetast werd en brachten ze het naar hun baasje.

De Flat-Coated Retriever werd in de 19e eeuw voor het eerst gefokt en was in Engeland de meest populaire Retriever. Dit hondenras is gefokt door een kruising tussen de Newfoundland en de Sheepdog. De Newfoundland kan goed zwemmen en een Sheepdog is licht gebouwd. De Flat-Coated Retriever is dus een combinatie van deze twee; een hond die licht gebouwd is en goed kan zwemmen. Door deze kwaliteiten is het een geschikte jachthond. In 1915 werd de Flat-Coated Retriever erkend door de AKC.

Rond de Tweede Wereldoorlog leek het erop dat dit ras zou verdwijnen. Hij werd steeds minder populair, waardoor de Flat-Coated Retriever met uitsterven werd bedreigd. Gelukkig slaagden fokkers erin om het ras terug te brengen. Tegenwoordig is het ras redelijk populair en dient hij vooral als gezelschapshond en show hond.

 

Het karakter: energiek, vriendelijk en vrolijk

Een Flat-Coated Retriever is een speelse hond die graag activiteiten met zijn baasje onderneemt. Dit hondenras heeft veel energie en heeft veel beweging nodig. Hij is vrolijk, vriendelijk en naar zijn baasje toe is hij heel aanhankelijk. Ze houden ervan om geaaid te worden en om aandacht te krijgen. Ze zijn daarom niet graag alleen. Een Flat-Coated Retriever past goed in een gezin met kinderen. Hij speelt graag met kinderen, maar kan soms wel wat opdringerig zijn. Daarom moet je de hond goed socialiseren en hem nooit alleen laten met jonge kinderen.

Een Flat-Coated Retriever kan zelfstandig en eigenwijs zijn. Hij denkt graag voor zichzelf na. Als hij dit gedrag vertoont, dan moet je vriendelijk en consequent zijn. Een jonge Flat-Coated Retriever kan druk zijn, dit vraagt om behoorlijk wat geduld en duidelijke begeleiding. Dit hondenras is pas na drie jaar geestelijk volwassen. Je leest later in dit artikel hoe je een Flat-Coated Retriever het beste kunt trainen.

Naar vreemden toe is een Flat-Coated Retriever vriendelijk. Hij is niet geschikt als waakhond. Met andere honden en huisdieren kan hij over het algemeen ook goed omgaan, wel moet je de dieren natuurlijk eerst de tijd geven om aan elkaar te wennen.

Flat-Coated Retriever liggend in een grasveld

Het uiterlijk van een Flat-Coated Retriever

Een Flat-Coated Retriever is een middelgrote hond die elegantie en snelheid uitstraalt. Een reu weegt gemiddeld 30 kilo met een schofthoogte tussen de 58 en 61 centimeter. Een teef weegt gemiddeld 27 kilo met een schofthoogte tussen de 55 en 58 centimeter.

Zijn hoofd is lang met een platte schedel. De borst is vrij diep en breed. De poten van een Flat-Coated Retriever zijn recht en gespierd. De neus is vrij groot en de neusgaten zijn wijd. De oren zijn klein en hangen naar beneden tegen het hoofd. De ogen staan ver uit elkaar en zijn bruin van kleur. Een Flat-Coated Retriever kijkt vriendelijk en heeft een vrolijke uitdrukking. De staart wordt horizontaal gedragen. Meestal komt de staart niet boven de rug uit.

De vacht van een Flat-Coated Retriever is van gemiddelde lengte. De haren staan dicht op elkaar en zijn glanzend. De ideale vacht is recht en plat. De haren kunnen golvend zijn en zijn vaak zwart of bruin van kleur. De haren bij de staart, achterkant benen, hals en borst zijn vaak wat langer.

 

De verzorging

De vacht van een Flat-Coated Retriever moet regelmatig geborsteld worden om vuil en losse haren te verwijderen. Dit moet minimaal een keer per week worden gedaan. Een Flat-Coated Retriever verhaart twee keer per jaar. Tijdens deze periodes is het verstandig om vaker te borstelen om de hond er goed verzorgd te laten uitzien. De vacht stoot water en vuil af, daarom is het niet nodig om de hond in bad te doen. Dit kun je wel overwegen als de Flat-Coated Retriever bijvoorbeeld onder de modder zit of in de sloot heeft gezwommen.

Naast de verzorging van de vacht, is het belangrijk om de oren goed schoon te houden. Dit kan met een schoon vochtig doekje. Ook moeten de nagels regelmatig gecontroleerd en eventueel bijgeknipt worden.

Zorg dat je hond de juiste voeding binnen krijgt en op een juist gewicht blijft. Het is belangrijk dat een hond niet te zwaar wordt, want dat is niet goed voor zijn gewrichten. Je kunt altijd advies vragen aan de dierenarts welke voeding geschikt is voor jouw hond.

Flat-Coated Retriever close up

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Flat-Coated Retriever wordt 8 tot 14 jaar oud. Er zijn helaas erfelijke aandoeningen en ziektes die regelmatig bij dit hondenras voorkomen. De meest voorkomende aandoeningen bij een Flat-Coated Retriever zijn:

  • Dilaterende cardiomyopathie
  • Heup – en elleboogdysplasie
  • Oogaandoeningen
  • Kanker en tumoren

Dilaterende cardiomyopathie is een aandoening aan het hart waarbij de hartspier niet in staat is om met voldoende kracht samen te trekken. De oorzaak hiervan is niet bekend. Symptomen zijn benauwdheid en een minder uithoudingsvermogen.

Heup- en elleboogdysplasie komt bij een Flat-Coated Retriever ook regelmatig voor. Bij deze aandoening valt de gewrichtskop niet goed in de kom van het gewricht. Dit kan op latere leeftijd erger worden, waardoor de hond last krijgt van kreupelheid en gewrichtsslijtage.

Ook kan dit hondenras last hebben van verschillende oogaandoeningen. Hierbij vermindert het zicht en kunnen ze zelfs helemaal blind worden.

Bij een Flat-Coated Retriever komen veel soorten kanker en tumoren voor. Het is daarom belangrijk om altijd alert te blijven als je een bultje of andere afwijkingen aan het lichaam ontdekt. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de dierenarts. Het kan goedaardig of kwaadaardig zijn.

 

Wist je dat?

Naast de Flat-Coated Retriever zijn er nog vijf andere Retriever rassen. Retriever honden zijn erg populair in Nederland. Het zijn ideale gezinshonden door hun positieve eigenschappen. De andere vijf Retriever rassen zijn:

  • Golden Retriever
  • Labrador Retriever
  • Curly coated Retriever
  • Nova Scotia duck tolling Retriever
  • Chesapeake BayRetriever

Flat-Coated Retriever puppy liggend

Hondentraining voor dit ras

Een Flat-Coated Retriever is goed te trainen en is dol op bewegen. Hij is slim en leert snel, maar de valkuil is dat hij zich snel kan vervelen en afgeleid kan zijn. Daarom moet je ervoor zorgen dat de training afwisselend is.  ongewenst gedrag te voorkomen.

Voor elke pup is een basistraining belangrijk om te doen. Tijdens een puppycursus leert de pup om aanwijzingen op te volgen en bouwt hij sneller een band op met zijn baasje. Een vervolgcursus is voor een Flat-Coated Retriever ook aan te raden. Dit wordt aangeraden om de puberteit in goede banen te kunnen leiden.

 

Wat kost een Flat-Coated Retriever?

Een Flat-Coated Retriever pup met een stamboom kost gemiddeld €1000. Als je een volwassen Flat-Coated Retriever wilt dan kun je vaak terecht bij een asiel of een rasvereniging. Als je een pup aanschaft, dan moet je er op letten dat je dit doet bij een erkende fokker. Een erkende fokker is op de hoogte van eventuele erfelijke aandoeningen en ziektes in de stamboom. Ook hebben erkende fokkers vaak het beste voor de pup en de moederhond.

Naast de aanschaf moet je rekening houden met kosten die maandelijks en/of jaarlijks terugkomen. Gemiddeld ben je per maand aan een Flat-Coated Retriever €35 aan voedsel kwijt. Daarnaast moet je onder andere rekening houden met dierenartskosten, hondenbelasting, kosten voor verzorging en speelgoed.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Flat-Coated Retriever heeft veel energie, daarom is het belangrijk dat hij de mogelijkheid krijgt om dagelijkse zijn energie kwijt te kunnen. Een Flat-Coated Retriever moet minimaal twee uur per dag wandelen. Daarnaast zijn activiteiten zoals rennen, zwemmen en lopen naast de fiets ook goede activiteiten om de hond genoeg beweging te geven. Als je een omheinde tuin hebt, dan kun je je Flat-Coated Retriever ook zelfstandig buiten laten spelen.

Naast het bewegen, is de Flat-Coated Retriever dol op spelletjes. Vroeger werd dit hondenras gebruikt als jachthond en was apporteren zijn taak. Tegenwoordig doen ze daarom nog steeds graag apporteer spelletjes met hun baasje. Andere spelletjes en opdrachten waarbij ze hun hersenen moeten gebruiken zijn ook belangrijk. Het zijn namelijk intelligente honden die mentaal gestimuleerd moeten worden om verveling tegen te gaan.

Drie Flat-Coated Retriever honden rennend

Erkenning in Nederland

De Flat-Coated Retriever wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Ook zijn er in Nederland rasverenigingen die zich bezig houden met de ontwikkeling van het ras op het gebied van gezondheid, gedrag en werk. Een bekende vereniging is de Flat-Coated Retriever Club (FRC). Zij zijn opgericht in 1972 en zijn aangesloten bij de Raad van Beheer.

 

Heb jij al een Flat-Coated Retriever of ben je van plan deze aan te schaffen?

Een Flat-Coated Retriever is een van de zes Retriever rassen en is populair in Nederland. Als je op zoek bent naar een vrolijke gezinshond, dan is een Flat-Coated Retriever misschien wel geschikt. Hij kan goed overweg met kinderen en onderneemt graag activiteiten met zijn baasje. Omdat hij vroeger gebruikt werd als jachthond, is hij dol op apporteerspelletjes. Heb jij al een Flat-Coated Retriever of ben je er van plan om een aan te schaffen? Laat een reactie achter om je ervaring te delen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *