De Grand bleu de Gascogne: rasbeschrijving

Grand bleu de Gascogne hond

Dit krachtige hondenras stamt uit de middeleeuwen en maakt onderdeel uit van een lange Franse jachtgeschiedenis. Tegenwoordig geniet hij ook van populariteit als gezinshond en dat is vooral te danken aan zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. De Grand bleu de Gascogne is makkelijk te verzorgen en houdt van een actief leven. Ben jij het (toekomstige) baasje van een dier van dit jachthondenras? Lees hier alles wat je moet weten over deze mooie en trouwe viervoeter. 

 

Hier komt de Grand bleu de Gascogne oorspronkelijk vandaan 

De Grand bleu de Gascogne is een ras dat is vernoemd naar de Franse provincie Gascogne. Dit gebied ligt aan de zuidwestkust van Frankrijk en dit is de plek waar deze jachthond oorspronkelijk vandaan komt. De Grand bleu de Gascogne werd in het verleden vooral ingezet bij de jacht op wolven. Tegenwoordig wordt mag hij meestal helpen bij de jacht op vossen, hazen, herten en wilde zwijnen. Dit ras wordt beschouwd als een van de voorouders waaruit de jachthonden van nu zich hebben ontwikkeld.  

 

Een hond met mooie karaktereigenschappen 

Het karakter van de Grand bleu de Gascogne kan worden omschreven als vriendelijk, volgzaam, gehoorzaam en trouw. Al deze mooie eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat de Grand bleu de Gascogne naast de inzet als jachthond steeds vaker als actieve en ijverige gezinshond wordt gehouden. Dit ras houdt van omgang met mensen, maar kijkt bij vreemden eerst nog wel even de kat uit de boom.

Door de intelligentie van de Grand bleu de Gascogne verloopt de opvoeding meestal vlot, hoewel je ook rekening moet houden met de zo nu en dan aanwezige eigenwijze en eigenzinnige trekjes bij dit dier. De scherpe zintuigen en het uitstekende reukvermogen in combinatie met vasthoudendheid en een eigen wil maken hem tot een echte jager. 

 

Het krachtige en imposante uiterlijk van de Grand bleu de Gascogne 

Het uiterlijk van de Grand bleu de Gascogne wordt vaak adellijk genoemd. Hij is groot en krachtig gebouwd, met een ovaalvormig hoofd waarop duidelijk zichtbaar een achterhoofdsknobbel zit. De neus is sterk en lang van formaat. De Grand bleu de Gascogne loopt veel met zijn zeer sterk ontwikkelde reukorgaan over de grond, waardoor dit lichaamsdeel ook wel ‘de vijfde poot’ wordt genoemd. 

De ogen van deze jachthond hebben een enigszins trieste uitstraling, maar dit maakt hem juist ook weer aantrekkelijk en lief. De opvallende en karakteristieke oren zijn smal, draaien naar binnen en lopen toe op een punt, vaak nog voorbij de punt van de neus. De korte en dikke vacht van de Grand bleu de Gascogne is zwart met wit gespikkeld.

Over de vacht hangt vaak een blauwkleurige waas, dit zie je ook terug in zijn naam (bleu). Over de zijkanten van het hoofd lopen vaak 2 zwarte vlekken richting de neus. Met een gewicht tussen de 36 en 55 kilogram en een hoogte tussen de 62 en 72 cm behoort deze van oorsprong Franse jachthond tot de grotere rassen. 

Grand bleu de Gascogne groep honden

Zo verzorg je dit jachthondenras 

De verzorging van de Grand bleu de Gascogne hoeft je niet veel tijd te kosten. De korte vacht is makkelijk in onderhoud. Geef je maatje 1 a 2 keer per week een flinke borstelbeurt en de vacht zal schoon en glanzend blijven. Controleer de lange oren regelmatig op vreemde voorwerpen en vuil.  

 

De voeding van een Grand bleu de Gascogne 

Voldoende voeding van goede kwaliteit is een nodig om je dier gezond en actief te houden. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de Grand bleu de Gascogne. Dierlijke eiwitten zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van de spieren, je vindt dit bijvoorbeeld terug in hondenbrokken waarin kip, lamsvlees of rundvlees is verwerkt.

De Grand bleu de Gascogne is een grote hond, pas de hoeveelheid brokken die je hem dagelijks voert hierop aan. Houd ook rekening met de hoeveel arbeid of activiteit die wordt verricht. In sommige gevallen kan een extra hapje geen kwaad. Verwen je maatje ook eens met een heerlijke maaltijd ‘nat’ voer. En welke hond houdt er nu niet van een lekker beloningssnoepje zo nu en dan? Twijfel je over de juiste voeding van je maatje, vraag dan advies bij je dierenarts. 

 

Is dit ras bekend met erfelijke ziektes? 

Over ziektes bij de Grand bleu de Gascogne kunnen we heel kort zijn. Het is een van de weinige rassen waarbij tot op heden geen erfelijke ziektes en ras specifieke afwijkingen zijn vastgesteld. 

 

Weetjes over de Grand bleu de Gascogne 

  • Wist je dat honden van dit bijzondere ras gemiddeld 12 tot 14 jaar oud worden? 
  • Wist je dat de Grand bleu de Gascogne een echte mensenvriend is? Hij houdt van gezelschap om zich heen en is niet graag alleen thuis. 
  • Wist je dat een volwassen Grand bleu de Gascogne wel 36 kilo (teef) tot 55 kilo (reu) kan wegen? 
  • Wist je dat de Grand bleu de Gascogne tot de loophonden behoort? Dit betekent dat hij al blaffend een spoor volgt. Zo weet de jager of eigenaar van de hond waar het dier zich bevindt. 
  • Wist je dat de Grand bleu de Gascogne een zware ‘stem’ heeft en behoorlijk luid kan blaffen? 

 

Dit moet je zeker weten over de opvoeding, training en beweging  

Het opvoeden van een pup van dit Franse jachthondenras zal in de meeste gevallen weinig problemen opleveren. Door zijn intelligentie en vriendelijke karaktereigenschappen is de Grand bleu de Gascogne in staat om snel oefeningen op te pikken en kun je hem snel en betrekkelijk eenvoudig opvoeden. Houd hierbij wel rekening met een stukje standvastigheid en eigenwijsheid in het karakter. Een liefdevolle en geduldige opvoeding sluit hier het best bij aan. Ook helpt het wanneer je al ervaring hebt met het trainen en opvoeden van honden. Het volgen van een of meer puppy trainingen is ook zeker aan te bevelen. 

Omdat de Grand bleu de Gascogne van oorsprong een jachthondenras is heeft hij zeer veel beweging nodig. Houd rekening met minimaal 2 uren per dag. Met lange wandelingen maak je dit dier heel erg blij, hij kan kilometerslang rennen en met zijn neus over de grond snuffelen. Uitgebreid ravotten of rennen naast de fiets is ook een goed idee voor een portie dagelijkse beweging. Wil je je viervoeter echt een plezier doen, volg dan samen een jachttraining.  

De Grand bleu de Gascogne is geen geschikte hond om in de stad te houden. Dit ras heeft echt ruimte om zich heen nodig en voelt zich het best thuis op het platteland. 

Grand bleu de Gascogne rennend

Een Grand bleu de Gascogne pup aanschaffen? 

Ben je op zoek naar een pup en denk je dat een Grand bleu de Gascogne het ras is dat perfect bij jou past? Neem dan contact op met de rasvereniging voor een lijst met aangesloten fokkers. Zij brengen je op de hoogte van het actuele aanbod van pups. Ook weten zij of er eventueel volwassen honden beschikbaar zijn voor herplaatsing. Je weet dan ook meteen wat de aanschafprijs van een dier van dit bijzondere ras is.  

 

Over erkenning en rasvereniging  

Sinds 1963 is de Grand bleu de Gascogne een erkend jachthondenras. De FCI heeft het ras ingedeeld in groep 6, lopende honden en zweethonden. Informatie over de rasvereniging vind je bij de Nederlandse brakkenclub. 

 

Haal jij een pup van de Grand bleu de Gascogne in huis? 

Heeft de Grand bleu de Gascogne door dit artikel jouw aandacht getrokken? Denk je dat dit ras goed aansluit bij de eisen die jij stelt aan het soort hond dat je graag in huis wilt nemen? Wij zijn heel nieuwsgierig naar jouw verhaal betreffende je zoektocht naar een pup of volwassen dier van dit Franse ras. Ben jij al de eigenaar van een mooie Grand bleu de Gascogne? Ook dan horen wij graag jouw ervaringen met dit ras, deel ze hieronder bij de reacties en helpt hiermee nieuwe baasjes van dit ras. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *