De Grand Griffon Vendéen: eigenzinnig en vriendelijk 

Grand Griffon Vendéen buiten

Jachthonden zijn over het algemeen stoere, energieke maar ook een beetje eigenzinnige dieren. En dat laatste geldt zeker voor de Grand Griffon Vendéen. Daartegenover staat dat vriendelijkheid ook een van de karaktereigenschappen van deze Franse hond is. Denk je dat dit ras bij jou zal passen? Lees in dit artikel meer informatie over dit ras en kom erachter of jullie een match kunnen zijn. 

 

Zo is dit ras ontstaan 

Over de geschiedenis van de Grand Griffon Vendéen doen verschillende verhalen de ronde. Zeker is dat de Grand Griffon Vendéen (afgekort als GV) de grootste is van de vier verschillende Griffon Vendéen rassen die er bestaan. Waarschijnlijk hebben de roodbruine ruwhaar Chiens Fauves de Bretagne en de witte Chien Blancs du Roi een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van het Franse ras dat na de eerste wereldoorlog bijna was uitgestorven. De heer Couturier heeft met zijn inspanningen het ras met succes terug kunnen fokken. 

 

Het karakter vraagt om een duidelijk baasje 

Het karakter van de GV is kenmerkend voor een typische jachthond. Hij is stoer, krachtig en moedig. Het jagen in een meute is waar dit onafhankelijke ras goed in is. De GV kent tijdens het jagen geen angst, en gaat dan ook altijd vol goede moed en met plezier van start. Soms laat zijn uithoudingsvermogen hem wel eens in de steek en heeft hij even rust nodig. 

Als baasje van een GV moet je weten hoe je met dit ras om moet gaan. Koppigheid en ongehoorzaamheid zijn karaktertrekken die nogal eens voorkomen. Daarnaast is de GV ook aanhankelijk, en houd van gezelschap. 

 

Hieraan herken je een GV 

De kleuren van de vacht van de GV kan roodachtig van kleur zijn, maar ook grijs of beige/ wit. Sommige dieren hebben een effen vacht, anderen twee van deze kleuren door elkaar. Maar een GV kan ook meerkleurig zijn en alle drie van deze tinten door elkaar in de vacht hebben. De middellange tot korte vacht is niet strak en glad maar enigszins wollig en zacht. 

De hoogte van deze Franse jachthond ligt gemiddeld tussen de 60 en 68 centimeter. Vooral aan de soepele lange oren is deze Franse jachthond te herkennen. Ze zijn laag aangezet en bedekt met lang haar. De vrij lange staart is dik aangezet en loopt taps toe. 

Grand Griffon Vendéen puppy

Zo verzorg je een GV 

Wil je de vacht van een GV glanzend en schoonhouden? Reken dan op minimaal iedere week een flinke borstelbeurt voor je dier. Dit helpt vanzelfsprekend ook bij het voorkomen van klitten. Breng daarnaast een of twee keer per jaar een bezoek aan de trimsalon en je maatje ziet er altijd piekfijn uit. 

Voor de verzorging en het onderhoud van het hondengebit is kauwen op kauwspeelgoed en kauwstaafjes aan te raden. Vergeet ook niet regelmatig de oren van je hond te controleren op vuil en dergelijke. 

 

Wat geef je een Grand Griffon Vendéen te eten 

Iedere hond heeft goede voeding nodig om gezond te blijven. Hondenbrokken behoren tot het standaard voedsel van bijna iedere hond. Wil je je viervoeter eens belonen met iets extra’s? Verwen hem dan met een maaltijd van vers vlees. Kleine snoepjes en koekjes zijn alleen geschikt als kleine beloning tussendoor.  

Het is belangrijk dat je een GV niet meer voedsel geeft dan hij nodig heeft. Dit ras is namelijk gevoelig voor de ontwikkeling van overgewicht. Is je dier eenmaal te zwaar dan is het lastig om de overtollige kilo’s weer kwijt te raken. Bovendien ontstaan door overgewicht vaak andere klachten als bijvoorbeeld gewrichtsklachten. Pas de maaltijden van je dier altijd aan, aan de arbeid die hij verricht. 

 

Welke ziektes komen er voor bij dit ras  

De GV is niet bekend met erfelijke ziektes. Wel stelt de rasvereniging in Nederland een HD-onderzoek verplicht. (heup dysplasie) 

 

Over de opvoeding, training en beweging  

Het karakter van de GV zorgt ervoor dat dit ras veel aandacht nodig heeft tijdens de opvoeding. Consequent gedrag van jou als baasje is zeker nodig. Je zult je nog verbazen over de koppigheid en het eigenwijze gedrag van deze hond. Het is dan ook zeker aan te raden om samen een of meer cursussen te volgen. Het helpt je om je hond op te voeden tot een stabiel en gehoorzaam dier. Ook zal het de samenwerking en het contact tussen jullie beide versterken.  

Een volwassen GV heeft veel beweging nodig en houdt van ruimte om zich heen. Met lange wandelingen waarbij je maatje vrij rond kan rennen doe je hem zeker een plezier. Dit type hond is voelt zich zeker thuis op het platteland en is niet geschikt om in de stad of op een flat te houden. 

 

Wat kost een pup van een Grand Griffon Vendéen 

Wil je een pup van dit mooie jachthondenras aanschaffen, dan kun je het best contact opnemen met de rasvereniging van de Grand Griffon Vendéen. Zij hebben adressen van fokkers en actuele informatie over puppy’s of te herplaatsen dieren. Ook over de aanschafprijs van een pup is hier de juiste informatie te vinden. 

Grand Griffon Vendéen uiterlijk

Is de Grand Griffon Vendéen een erkend ras? 

Sinds januari 1999 is de Grand Griffon Vendéen een officieel erkend ras. Hij staat te boek als een lopende hond die door jagers met of zonder geweer wordt gebruikt bij de jacht op divers groot wild. Voorbeelden hiervan zijn hert, ree, vos en wildzwijn. In de meeste gevallen wordt er gejaagd in een meute, maar voor het nawerk wordt dit ras ook individueel ingezet. Binnen de FCI is de Grand Griffon Vendéen geclassificeerd in groep 6 bij de lopende honden sectie 1.1 grote jachthonden met mogelijkheid voor werkkwalificatie 

 

Ga jij op zoek naar een Grand Griffon Vendéen? 

Je weet nu meer over de GV en de verschillende eigenschappen die dit dier bezit. Sta jij stevig in je schoenen en ben je consequent in je gedrag? Houd je ervan om veel tijd aan de opvoeding, training en beweging van je maatje te besteden? Woon je daarnaast ook nog in een landelijke omgeving waar jouw hond veel bewegingsvrijheid heeft? Dan zou het best eens kunnen zijn dat de GV goed bij jou past. Ga je serieus op zoek naar een pup? Laat je dan verder informeren door een erkend fokker. Ben jij al in het bezit van een GV, dan lezen zij heel graag jouw ervaringen en tips in een berichtje hieronder.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *