Leeuwhondje: kleine sierlijke levendige hond

Leeuwhondje staand

Een Leeuwhondje wordt vanaf de Middeleeuwen gezien als een prettig gezelschapsdier. Tegenwoordig is een Leeuwhondje ook geschikt als een gezinshond dat goed kan opschieten met zijn familie en andere huisdieren. Door zijn positieve eigenschappen kun je er voor zo’n vijftien jaar een leuk gezinslid aan hebben. Het is over het algemeen een gezond hondenras en heeft weinig bekende erfelijke aandoening. Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten over dit hondenras? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis:

De oorsprong van het Leeuwhondje is al eeuwenlang een discussie. Historici kunnen het niet een worden over de geboorteplaats van dit ras. De oorspronkelijke naam is Löwchen en komt uit het Duits. Hierdoor werd er gedacht dat zijn oorsprong in Duitsland ligt. Maar het blijkt dat dit ras in de Middeleeuwen ook erg populair was bij edelvrouwen in Frankrijk, Italië, Spanje en Rusland. Het Leeuwhondje is namelijk regelmatig terug te zien in oude kunstwerken uit de Renaissance. In die tijd werd het Leeuwhondje gezien als een huishondje aan het hof.

Het eerste Leeuwhondje werd in 1967 naar Nederland geïmporteerd. In die periode die volgde waren er weinig Leeuwhondjes in Nederland en is mevrouw Bennert gaan fokken met slechts twee teefjes en een reu. In 1993 waren er zestig Leeuwhondjes in Nederland. Het is een zeldzaam ras en de laatste jaren neemt ook de belangstelling in Nederland voor dit ras toe.

 

Het karakter: intelligent en leergierig

Een Leeuwhondje heeft veel positieve karaktereigenschappen. Ze zijn klein maar hebben een groot hart. Leeuwhondjes zijn alert en hierdoor zijn het echte waakhonden. Het zijn intelligente en leergierige honden. Ze zijn beweeglijk, sociaal en speels. Leeuwhondjes zijn aanhankelijk en hechten zich graag aan hun baasje en/of gezin. Daarom vinden ze het ook lastig om alleen gelaten te worden. Wees hiervan bewust als je van plan bent om een Leeuwhondje aan te schaffen.

Verder hebben Leeuwhondjes een groot aanpassingsvermogen en hierdoor zijn ze geschikt om mee te gaan naar verschillende plekken. Door deze karaktereigenschappen is het de ideale gezinshond. Hij kan goed met kinderen en andere huisdieren omgaan. Het is wel belangrijk dat hij de tijd krijgt om te socialiseren en zich thuis te gaan voelen.

Een karaktereigenschap die lastig kan zijn, is dat een Leeuwhondje koppig en eigenwijs kan zijn. Hij houdt ervan om voor zichzelf te denken. Dit zal je merken tijdens de hondentraining. Hierbij is het belangrijk om duidelijk, maar zachtaardig te zijn. Hiermee bereik je het gewenste effect.

 

Het uiterlijk van een Leeuwhondje

Een Leeuwhondje heeft een sierlijk uiterlijk met een lange zijdeachtige vacht. De vacht is zo’n vijftien centimeter lang. De kleuren van de vacht verschillen. Leeuwhondjes zijn in wit, zwart en beige zijn het meest geliefd. Leeuwhondjes kunnen mee doen aan hondententoonstellingen. Als ze mee doen aan een tentoonstelling dan lijkt de hond op een leeuw door de manier waarop de vacht is geknipt. Als normale gezinshond is het niet nodig om de haren te knippen en behouden ze hun prachtige natuurlijke lokken.

De schofthoogte ligt tussen de 20 tot 35 cm. Het gewicht is twee tot zes kilo. Het lichaam is kort en goed gevormd. De kop is kort en de oren zijn vrij lang en hangen naar beneden. De ogen zijn rond en groot en de staart is middelmatig lang.

 

De verzorging

Een Leeuwhondje heeft een zijdeachtige golvende vacht die regelmatig geborsteld moet worden. Door te borstelen worden de losse haren verwijderd en blijft de vacht er netjes en verzorgd uit zien. Over het algemeen is het voldoende om twee keer per week te borstelen. Alleen borstelen is niet voldoende om de vacht er optimaal uit te laten zien. Het is van belang om eens in de paar maanden een professionele trimmer te bezoeken.

De vacht kan dan worden getrimd op een normale manier of op de manier dat hij op een leeuw lijkt. Dit laatste gebeurt bij honden die meedoen aan een hondententoonstelling. Hij heeft geen ondervacht waardoor hij minder verhaard dan andere honden die wel een ondervacht hebben. Hierdoor zijn Leeuwhondjes ook geschikt voor mensen met een allergie.

Er wordt geadviseerd om de tanden een paar keer per week te poetsen. Leeuwhondjes moeten gemiddeld een keer in de maand in bad, zodat de vacht er optimaal uit ziet. De oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en worden schoongemaakt. Verder is het verstandig om regelmatig de nagels te controleren en bij te knippen als het nodig is. Het controleren van de nagels moet bij elk hondenras gedaan worden.

Een Leeuwhondje vindt het leuk om te wandelen en om bewegingsspelletjes met zijn baasje te doen. Dagelijkse wandelingen zijn vaak al genoeg, maar af en toe een langere wandeling door het bos wordt ook gewaardeerd. Leeuwhondjes passen zich makkelijk aan.

Leeuwhondje buiten

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Over het algemeen is het een gezond ras en komen er weinig erfelijke aandoeningen voor. Gemiddeld worden Leeuwhondjes vijftien jaar oud. Potentiële gezondheidsproblemen kunnen zijn:

  • De knieziekte genaamd patellaire luxatie;
  • Oogproblemen zoals staar.

Verder zijn er geen erfelijke aandoeningen bekend. Ondanks dat is belangrijk om regelmatig bij de dierenarts langs te gaan voor een controle, zodat jouw hond gezond blijft. Hierdoor kun je eventuele problemen voorkomen. Bij de aanschaf van een pup kun je ook altijd aan de fokker vragen om informatie en of er iets bekend is over ziektes in zijn familie.

 

Wist je dat?

Dit hondenras staat er bekend om dat ze regelmatig mee doen aan een hondententoonstelling. Alleen rashonden met een stamboom mogen deelnemen. Leeuwhondjes die eraan mee doen worden getrimd zodat ze lijken op kleine leeuwtjes. Voorafgaand aan een hondententoonstelling wordt elke hond gekeurd en wordt er beoordeeld of de hond deel kan nemen aan de tentoonstelling. Bij de tentoonstelling worden honden gecategoriseerd en gekeurd.

 

Hondentraining voor dit ras

Het karakter van een Leeuwhondje speelt een rol bij de training. Hij is namelijk nieuwgierig en slim, maar kan ook koppig zijn. De laatste karaktereigenschap kan ervoor zorgen dat een training soms lastig kan zijn. Met de juiste instelling en door hem voldoende te belonen, leert een Leeuwhondje snel. Een Leeuwhondje is namelijk een trouwe metgezel en zal er alles aan doen om zijn baasje te behangen, dit maakt de training vaak makkelijker. Het is belangrijk om een zachte aanpak te hanteren.

Dit ras houdt ervan om uitgedaagd te worden. Zowel fysieke- als intelligente uitdaging. Je kunt met een Leeuwhondje behendigheidsspelletje doen. Dat vinden ze vaak leuk om te doen. Een belangrijk aandachtspunt is om het blaffen af te leren. Overmatig blaffen is iets wat deze honden vaak doen uit waakzaamheid. Dit kun je afleren als het een puppy is.

Bij elk hondenras wordt puppytraining geadviseerd. Dit zorgt ervoor dat je een betere band opbouwt met je hond en dat hij de basiscommando’s aanleert. Het is een leuke en leerzame activiteit die jullie samen brengt.

 

Wat kost een leeuwhondje?

Een Leeuwhondje staat in de top tien van duurste hondenrassen ter wereld. Dit komt omdat het bekend staat als het meest zeldzame hondenras ter wereld. De prijs van een pup ligt tussen de € 1200 en € 2500. Deze prijs betaal je bij een erkende fokker voor een pup met een stamboom.

Het is belangrijk dat je altijd een pup aanschaft bij een betrouwbaar en het liefst bij een erkend adres. Denk hierbij aan een erkende fokker of een dierenasiel. Je kunt er dan zeker voor zijn dat ze het beste voor hebben met de honden en er op de juiste manier voor gezorgd hebben.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Leeuwhondje heeft een gemiddelde behoefte om te bewegen. Hij speelt graag buiten en doet graag mee met activiteiten van zijn baasje en/of gezin. Toch is een tuin niet noodzakelijk, het is ook prima als je de hond meeneemt naar buiten voor een wandeling. Het aanpassingsvermogen van dit ras is groot. Buiten kunnen ze lange wandelingen maken, terwijl ze in huis vaak rustig zijn. Over het algemeen zijn de dagelijkse wandelingen in combinatie met een half uur spelen voldoende.

 

Erkenning in Nederland

Het Leeuwhondje wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

 

Heb jij al een Leeuwhondje of ben je van plan deze aan te schaffen?

Als je op zoek bent naar een klein intelligent gezelschapsdier, dan kun je kiezen voor een Leeuwhondje. Vroeger werden deze honden ook gehouden als gezelschapshondjes bij edelvrouwen. Ze hebben een prettig karakter en zijn geschikt voor een gezin met kinderen. Ze kunnen namelijk zowel met kinderen als met andere huisdieren goed overweg.

Ook voor mensen met een allergie is een Leeuwhondje een goede keuze, omdat ze niet tot nauwelijks verharen. Heb jij op dit moment een Leeuwhondje of ben je van plan om er een aan te schaffen? Deel jouw ervaring hieronder in de reacties.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *