De Pitbull: een krachtige hond met een interessante geschiedenis

Pitbull

De Pitbull, wie heeft er niet van gehoord? De Pitbull is een zeer bekend ras, dat bekend staat om kracht en loyaliteit. Veel mensen zien een Pitbull als een stoere hond. Helaas heeft dit ras de laatste jaren een negatieve naam gekregen, doordat steeds meer mensen de Pitbull beschreven als agressief. Een Pitbull heeft een sterk karakter, maar het karakter van deze hond heeft niets met negativiteit te maken. Wil jij meer weten over dit pittige ras? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis van de Pitbull:

De geschiedenis van dit ras is behoorlijk complex en diepgaand. De Pitbull stamt af van gespierde en agressieve honden die werden gebruikt bij het voeren van oorlog. Het waren echte vechthonden. Vooral tijdens de jaren 50 tot 410 na Christus werden de voorouders van dit ras veel gebruikt als vechthonden binnen het Romeinse Rijk. Doordat ze zo populair waren in het Romeinse Rijk werden deze vechthonden gekruist met allerlei verschillende rassen. Hierdoor ontstonden bulldogs. Deze bulldogs worden gezien als de officiële voorouders van de Pitbull.

Door de eeuwen heen werden deze honden steeds vaker gebruikt bij gevaarlijke taken, zoals het temmen van stieren en het voeren van meer oorlogen. Ook bij bloed sporten, rond de 16e eeuw, werd dit ras veel gebruikt. Uiteindelijk werden deze bulldogs gebruikt voor hondengevechten. Het probleem was echter dat voor deze gevechten kleinere honden nodig waren. Er werd toen besloten om de bulldog met de terriër te kruisen. Hieruit ontstond de Pitbull Terriër. Dit is een gespierde hond met een zeer sterke focus, speciaal gecreëerd om te vechten.

Uiteindelijk, toen de Britten naar Amerika kwamen, kreeg de Pitbull een menselijker karakter en werd het karakter gevormd zoals we die nu kennen. Een dappere, trouwe en sterke hond met een pittig karakter.

 

Het karakter van de Pitbull: stoer en krachtig

De Pitbull staat bekend om zijn stoere karakter. De Pitbull is een slimme hond en het is vrij eenvoudig om hem nieuwe dingen aan te leren. Vanwege zijn pittige karakter is het belangrijk om vroegtijdig de hond al het een en ander aan te leren over hoe jij met mensen om moet gaan, maar ook over wat wel en niet kan. De Pitbull is een waakzame hond en is zeer trouw en ook zeer beschermend.

Omdat de Pitbull oorspronkelijk een vechthond was, is het belangrijk dat je goed weet hoe je met dit karakter om moet gaan. Vanwege zijn karakter zal hij namelijk niet zomaar een gevecht uit de weg gaan. Het is een echte alfa, dus hij wil graag laten zien dat hij de baas is en staat dan ook zeker zijn mannetje.

Ondanks het feit dat de Pitbull zo’n sterk karakter heeft, kunnen ze goed met mensen overweg. Is er eenmaal een connectie met de Pitbull gelegd, dan zijn ze heel lief naar mensen toe. Het kan echter wel even duren voordat die connectie gemaakt is, dus het is slim om hier op tijd mee te beginnen. Het is geen probleem om andere huisdieren in huis te hebben als je een Pitbull koopt. Een Pitbull kan echter wel wat agressiever reageren naar onbekende dieren.

Lees hier meer over het opvoeden van een pitbull

Liggende Pitbull puppy

Het uiterlijk van de Pitbull: sterk en gespierd

De Pitbull is een enorm sterk voor zijn formaat. Hij is erg gespierd en ziet eruit als een hond met goede structuren. Het hoofd is gespierd, van gemiddelde lengte en heeft een brede schedel. De nek van de Pitbull is ook erg gespierd en daardoor behoorlijk dik. De lengte van de nek is gemiddeld. De schouders van de Pitbull zijn breed en ook zeer gespierd, dit geldt ook voor zijn rug. De poten van dit ras zijn recht en van gemiddelde lengte. De Pitbull heeft een lengte van ongeveer een halve meter. Vrouwtjes zijn iets kleiner.

De vacht van de Pitbull kan voorkomen in elke kleur, met veel verschillende patronen. Het enige wat niet voor mag komen, volgens de rassenstandaard, is een compleet witte hond. Daarnaast zijn vachtkleuren die voor meer dan 80% wit, zwart of getand zijn ook niet toelaatbaar.  De vacht van de Pitbull is kort en ligt dicht op de huid. De vacht voelt redelijk stijf aan en kun je zien als een soort stevige beschermlaag.

 

De verzorging van de Pitbull: redelijk eenvoudig

De verzorging van een Pitbull is redelijk eenvoudig, dit heeft met name te maken met de vacht van de Pitbull. Zijn vacht is namelijk kort, dicht en ruw. Hierdoor is hij heel gemakkelijk schoon te houden. Af en toe in bad is vaak al genoeg. Ook is het niet nodig om de vacht heel vaak te kammen. Merk je dat de hond veel losse vacht heeft? Ga dan met een harde borstel voorzichtig over de vacht heen, zo komt de vacht los en kun je dit gemakkelijk weghalen met een doekje.

Het gebit van de Pitbull moet je minimaal twee keer per week schoonmaken. Tandvleesproblemen kunnen regelmatig voorkomen. Het is het beste om dit gewoon dagelijks op een vast tijdstip te doen, zodat de hond hier aan kan wennen. Een vast ritme, wat al vanaf het begin is aangeleerd, zorgt ervoor dat de verzorging veel gemakkelijker wordt.

Het knippen van de nagels doe je ongeveer twee keer per maand. Het knippen van de nagels van een Pitbull kan lastig zijn. Honden vinden dit vaak ook niet fijn. Weet je niet hoe het moet? Vraag dan aan een expert om jou dit aan te leren.

Bij het verzorgen van de Pitbull is beweging belangrijk, dit zorgt ervoor dat dit ras gelukkig blijft. Ook zorgt dit ervoor dat de spieren soepel en sterk blijven. Ga dus veel wandelen met deze hond. Wees hier van te voren bewust op, en besef je dat je niet genoeg tijd hebt om actief te zijn met dit ras? Dan is een Pitbull misschien niet de juiste hond voor jou.

Pitbull puppy met bloem

Ziektes die veel voorkomen bij de Pitbull

Een Pitbull is behoorlijk vatbaar voor verschillende aandoeningen. De meest voorkomende problemen bij een Pitbull zijn:

  • Knieblessures
  • Problemen met de heupen
  • Schildklier problemen
  • Overgewicht

De knie- en heupproblemen ontstaan door de bouw van de Pitbull. Het enige wat je hieraan kunt doen is zorgen voor een gezonde levensstijl en te zorgen voor een regelmatige controle. Vaak kun je aan de manier van lopen of staan al zien of een Pitbull last heeft van bepaalde problemen met zijn heupen en/of knieën.

Schildklier problemen komen ook vaak voor bij de Pitbull, het hormoon dat de schildklier aanmaakt wordt dan niet in de juiste hoeveelheid gemaakt. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld overgewicht groter. Gelukkig kan dit probleem eenvoudig vast worden gesteld. Heeft jouw Pitbull overgewicht? Laat dan een bloedonderzoek doen. Blijkt het dat er schildklier problemen zijn? Dan kan dit snel worden behandeld door middel van de juiste medicijnen.

 

Hondentraining voor de Pitbull

Het is belangrijk dat tijdens de socialisatieperiode extra aandacht wordt besteed aan de opvoeding van dit ras. Gehoorzaamheid is met name een belangrijk focuspunt tijdens deze periode.

Pitbulls, wanneer ze een goede socialisatie periode hebben gehad, zijn zeer gehoorzaam en zeer goed in hondensporten. Dit komt door zijn gespierde lichaam en hoog energieniveau. Tijdens het trainen van de Pitbull is het belangrijk om positief gedrag te versterken door verschillende beloningen te geven. Een hondenschool is belangrijk voor een Pitbull, hier leer je een goede band opbouwen met jouw hond.

Tijdens het trainen van een Pitbull is het belangrijk om te weten dat een Pitbull snel afgeleid is, om dit tegen te gaan is het van belang om rust te creëren als je jouw hond gaat trainen. Zorg voor een rustige ruimte waar weinig afleiding is, zo kun je een Pitbull op de juiste manier trainen.

Lees hier meer over het trainen van Pitbulls

Pitbull spelend met een balletje

Wat kost een Pitbull?

Een Pitbull kost tussen de €800 en €3000 euro, dit zijn alleen nog maar de aanschafkosten. Dit is behoorlijk prijzig en dit heeft alles te maken met de intensieve socialisatieperiode. Afhankelijk van de fokker verschillen de prijzen. Een 100% raszuivere hond is het duurst. Je kunt kiezen voor een Pitbull die voor 95% raszuiver is, deze honden zijn goedkoper en kosten vaak rond de €1200. Deze honden zijn vaak grootgebracht om in gezinnen te leven.

Afhankelijk van wat jouw doel is kies je de juiste fokker uit. Wil jij wedstrijden gaan doen met jouw Pitbull? Dan kost de Pitbull toch echt wat meer geld. Het is belangrijk dat je een Pitbull altijd koopt bij een erkende fokker, omdat dit ras extra aandacht tijdens het opgroeien nodig heeft. Bespaar dus niet te veel en kies voor een goede fokker. Dit zorgt ervoor dat je een sterke en gezonde Pitbull koopt.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de kosten van het voer, maar ook de verzorgingskosten.

 

Erkenning van de Pitbull

In Nederland zijn er behoorlijk wat omstreden meningen rondom de erkenning van dit ras. Nadat er incidenten zijn geweest van agressieve Pitbulls is er een RAD regeling opgesteld, die gold tussen 1993 en 2008. Vervolgens is in 2008 deze regeling afgeschaft. De regeling moest ervoor zorgen dat Pitbulls niet meer werden gefokt om zo incidenten te voorkomen. Dit werkte echter niet.

 

Conclusie: de Pitbull is een krachtige hond

De Pitbull is een krachtig en gespierd ras, met een slechte naam. Ze worden gezien als agressieve honden, mede dankzij hun geschiedenis en een aantal incidenten. Toch zijn Pitbulls betrouwbaar en kunnen ze goed in een gezin passen, mits er extra aandacht besteed wordt aan de socialisatieperiode en in gezelschap van kinderen. Een Pitbull is een energiek ras en beweging is cruciaal. Heb jij een Pitbull? Dan zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen met dit ras. Laat hieronder een reactie achter!

Pitbull puppy lopend

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.