De beste hondenkennels

Hond in kennel

Hondenkennels zijn meer dan een plaats waar je hond tot rust kan komen. Ze hebben namelijk nog allerlei andere handige functies. Het is dus geen overbodige luxe om een hondenkennel voor je viervoeter aan te schaffen. Je zult vast wat vragen hebben over kennels.

Zoals:

  • Maar wat maakt hondenkennels zo nuttig?
  • Waar kan je het best op letten wanneer je opzoek gaat naar de ideale hondenkennel voor je trouwe vriend?
  • Welke soorten zijn er en hoe kan je je hond eraan laten wennen?

 

De verschillende functies van een hondenkennel

Hondenkennels zijn voornamelijk gemaakt om je hond te voorzien van een veilige plaats. Een plaats waar hij zich even kan terugtrekken en volledig tot rust kan komen. Voor buitenkennels zal het eerder een plaats zijn waar je hond eens lekker zal kunnen ravotten in de buitenlucht. Een hondenkennel kan je ook gebruiken om je hond te leren om tot rust te komen.

Met een hondenkennel in huis, heeft je hond zijn eigen plekje waar hij zich op zijn gemak zal voelen. Een hondenkennel heeft ook voordelen voor jou. Je kan je hond trainen om in de hondenkennel te blijven tijdens de nacht of als je weggaat, zodat je hond niets stuk kan maken en je hond je kamer niet ongewenst zal binnensluipen.

 

Waar zijn kennels te koop?

Hieronder zie je als eerst verschillende soorten kennels, en verderop in dit artikel lees je meer over de verschillen, en hoe je de hond traint om van de kennel gebruik te maken.

 

De verschillende modellen

Kennels voor buitenshuis

Als je een tuin hebt kan je ook een kennel kiezen voor buitenshuis. Deze kennel wordt meestal geplaatst om een hond een veilig plekje buitenshuis te kunnen geven. Dit is voornamelijk erg handig als je tuin niet goed afgeschermd is, zo kan je trouwe viervoeter niet zomaar ontsnappen, maar toch genieten van de buitenlucht.

Voor een hond is het ontzettend fijn om zich eens volledig te kunnen uitleven en daarom is zo’n kennel een goed idee. Honden zijn namelijk hele actieve wezens en moeten hun energie ergens kwijtraken. Een kennel voor buitenshuis is heel anders dan een kennel die je ergens binnen plaatst. Deze kennels zijn altijd groter en geven je hond meer ruimte om te ravotten. Er zijn verschillende soorten kennels voor buitenshuis waaruit je kan kiezen. Ze variëren in kleuren, uitvoeringen en materialen.

Mopshond buiten kennel

Kennels voor binnenshuis

Kennels voor binnenshuis zijn over het algemeen kleiner dan die voor het buitenshuis, maar ook hier moet je altijd zorgen dat je hondje voldoende ruimte heeft. Een kennel voor binnenshuis heeft een andere functie. Deze kennel word eerder gebruikt voor je hond van een rustige plaats te voorzien en om jezelf wat meer rust te geven.

 

Verschillende materialen

Hondenkennels worden gemaakt uit verschillende materialen. Het is logisch dat er bij een buitenkennel andere materialen worden gebruikt dan bij een kennel voor binnenshuis. Een buitenkennel moet namelijk heel wat ondergaan, de materialen moeten bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden zodat de kennel niet gaat roesten of breken.

Kies daarom altijd voor duurzaam materiaal. Er zijn hondenkennels die gemaakt zijn uit plastiek, hout en zachte stoffen. Deze materialen kunnen voor binnenshuis en zijn aangenamer dan ijzer of staal, maar ze hebben ook nadelen. Deze materialen slijten makkelijker en de hond kan ze ook makkelijker stuk bijten.

Plastieken versies zijn geen ideale keuze tijdens warme dagen, omdat de plastieken hondenkennel vaak te warm kan worden tijdens de zomer dus let daar mee op.

 

Waar moet je de verschillende modellen op vergelijken?

Of je nu opzoek bent naar een kennel voor buitenshuis of eentje voor binnenshuis, er zijn altijd een aantal zaken waar je het beste rekening mee kunt houden.

Veiligheid en gemak

De veiligheid van je hond is prioriteit nummer één. Zorg ervoor dat je kiest voor een kennel die genoeg beveiligd is, een kennel die je hond dus niet open kan krijgen. Let bij een kennel voor buitenshuis ook op de materialen waaruit de kennel gemaakt werd.

Deze materialen moeten namelijk sterk genoeg zijn om weersomstandigheden te doorstaan. Daarnaast moet hij zich ook gemakkelijk voelen in de kennel. Er zijn wel een aantal manieren waarop je je hond aan de kennel kan laten wennen, maar je hond went makkelijk als je in de eerste plaats kiest voor een kennel die voor je hond aangenaam is.

 

Ruimte voor je hond

Kiezen is nooit makkelijk en je wilt natuurlijk het beste voor je trouwe vriend. Hou daarom altijd rekening mee dat je harige vriendje genoeg ruimte heeft. Dit doe je door rekening te houden met zijn grootte. Bij een buitenkennel wordt er aangeraden om voor een kennel te kiezen die tweemaal tot driemaal zo groot is als de grootte van je hond.

Zorg er ook voor dat je hond de ruimte heeft om recht te staan en vrijuit te bewegen. De kennel moet hoog genoeg zijn zodat je hond er niet kan uitspringen en er geen andere dieren in de kennel binnen kunnen. Voor extra veiligheid kan kiezen voor een kennel met een dak.

Ook als je opzoek bent naar een kennel voor binnenshuis, moet je ervoor zorgen dat je hond kan rechtstaan, omdraaien en neerliggen. Hou ook hier rekening met het feit dat je hond nog zal groeien. Kies voor een kennel die past bij de volgroeide lengte van je hond. Je kan de extra plaats dan afschermen tot je hond die nodig heeft.

Corgi puppy kennel

Ruimte in je tuin/huis

Vergeet ook zeker niet om rekening te houden met de plaatst die er beschikbaar is in je tuin of huis. Misschien heb je de ideale hondenkennel gevonden, maar is er gewoonweg niet voldoende plaats beschikbaar.

Om dat te vermijden is het dus verstandig om op voorhand de afmetingen van je tuin te weten, zodat je weet hoe groot de hondenkennel mag zijn die je wilt plaatsen, hou daarbij nog steeds rekening dat de hondenkennel groot genoeg en dus comfortabel moet zijn voor je hond!

 

Voldoende lichtinval en ventilatie

Zorg er ook voor dat je hondenkennel voldoende licht binnenkrijgt. Donkere hondenkennels kunnen deprimerend werken en dat is niet aangenaam voor je hond. Bij kennels voor binnenshuis kan je er beter rekening mee houden dat de kennels voldoende geventileerd zijn, zodat je hond zich niet benauwd gaat voelen.

 

Hoe kan je je hond laten wennen aan een kennel?

Als je hond niet gewend is aan een hondenkennel dan zal je hem dus moeten laten wennen aan zijn nieuwe stekje. Bij puppy’s gaat dit makkelijker dan bij oudere honden, maar met wat geduld en vastberadenheid zal je hond van zijn nieuwe plekje leren houden. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je kan volgen om je hond makkelijker te laten wennen aan een hondenkennel.

 

De juiste kennel uitkiezen

Zoals eerder vermeld is het uitkiezen van de juiste kennels namelijk erg belangrijk. Zorg voor voldoende ruimte en comfort, maar geef hem ook niet te veel ruimte anders zal je hond een apart plaatsje creëren om zijn behoeften te doen.

 

Plaats de hondenkennel op de juiste plaats

Zorg ervoor dat de hondenkennel op een goede plek geplaatst wordt. Zet hem op een plek waar jij en je gezin veel tijd spenderen, zoals in de keuken of de woonkamer. Zo voelt je hond zicht meer op zijn gemak en voelt hij zich een deel van de familie. Het is absoluut niet de bedoeling dat je hond zich afgezonderd voelt! Als je hond geïsoleerd wordt dan kan hij zich gestraft voelen en dat kan je beter vermijden.

 

Maak de kennel comfortabel

De kennel wordt je hond zijn nieuwe stekje, daarom is het belangrijk dat de hond hier graag tijd in gaat spenderen. Maak de kennel comfortabeler door een dekentje of een handdoek te plaatsen aan de onderkant van de kennel.

 

Wees enthousiast over de hondenkennel

Honden zijn nieuwsgierig, wanneer je dus de hondenkennel zal installeren zal je hond meteen komen kijken om te zien wat er gaande is. Honden voelen daarnaast ook altijd de emoties van hun baasje. Als je zelf enthousiast bent over de hondenkennel en af en toe positieve dingen erover zegt, dan zal je hond dat merken.

Let er wel op dat je je hond niet gaat forceren om gebruik te maken van de hondenkennel, dat kan een averechts effect hebben. Sluit ook niet meteen de deur wanneer je hond de hondenkennel binnengaat. De gewenning van je hond aan de kennel vereist tijd en geduld, maar hoe enthousiaster je zelf over de hondenkennel zal zijn hoe enthousiaster je hond zal worden.

Hondje kennel

Kenneltraining

Om je hond nog meer te laten wennen aan zijn nieuwe hondenkennel kan je een kenneltraining uitproberen. Kenneltraining is niet moeilijk, als je gewoon een aantal simpele stappen doorloopt.

 

Stap 1: de interesse van je hond wekken

Open de deur van de kennel. Laat de deur open en moedig je hond verbaal aan om de hondenkennel te verkennen. Als je hond binnengaat beloon hem dan, zodat hij weet dat je het fijn vindt. Sluit de deur van de hondenkennel niet als je hond juist binnen is. Zorg ervoor dat je hond zich totaal op zijn gemak voelt voordat je de deur sluit.

Je kan ook proberen om wat snoepjes in de hondenkennel te plaatsen. De snoepjes plaats je geleidelijk aan verder in de kennel, zodat je hond uiteindelijk de kennel moet binnentreden om eraan te geraken. Hetzelfde werkt ook met de hond zijn favoriete speelgoed.

 

Stap 2: laat hem vaker terugkeren

Je eerste missie is geslaagd. Je viervoeter gaat zo nu en dan zijn hondenkennel verkennen! Hoe zorg je er nu voor dat je hond steeds meer gebruik gaat maken van zijn kennel? Een goede manier om dit te bereiken is door je hond zijn voeding te geven in de hondenkennel. Eens je hond de kennel heeft betreden kan je zijn eten bij in de kennel plaatsen, dit doe je best zo ver mogelijk.

Tijdens de eerste maaltijden laat je nog steeds de deur open. Achter een tijdje, als je hond het gewoon wordt om in zijn kennel te eten kan je beginnen met het sluiten van de deur. Blijf steeds in de buurt zodat je hond je nog kan zien. Begin met het sluiten van de deur wanneer je hond bezig is met eten. Daarna kan je de deur telkens langer gesloten houden.

 

Stap 3: langere periodes in de hondenkennel

Je hond is nu gewoon om te eten in zijn kennel met gesloten deur. Na deze fase kan je hem voor langere periodes in de kennel laten. Lok hem naar zijn kennel en blijf nog steeds positief. Gebruik steeds snoepjes of speelgoed. Na een tijdje kan je zelf een commando gebruiken om hem in de kennel te krijgen.

Om de tijd dat je hond in de kennel blijft te vergroten kan je in het begin bij hem blijven en dit geleidelijk aan verminderen. Vergroot telkens de periode dat je je hond in de hondenkennel laat zitten. Reageer er niet op als je hond huilt, negeer het huilen tenzij je echt het idee hebt dat hij naar het toilet moet. In dat geval laat je hem zijn behoeften doen en plaats je hem onmiddellijk terug in de hondenkennel.

 

Stap 4: je hond in de kennel laten als je weggaat

Dit kan je doen wanneer je hond zonder huilen en symptomen van stress voor een periode van 30 minuten in zijn hondenkennel blijft. Als je weggaat is het aangeraden om een speelgoedje bij hem te laten. Maak niet er ook niet teveel drama van als je weggaat, want dit werkt nadelig voor je lieve viervoeter. In het begin kan je een dekentje achterlaten die naar jou ruikt, om je hond extra op zijn gemak te laten voelen.

 

Hou je hond niet te lang in zijn kennel

Honden hebben beweging nodig om gezond te blijven, dus laat je hond niet te lang in zijn hondenkennel blijven. Maar wat is te lang en hoe lang wordt er aangeraden?

  • 9-10 weken: 30-60 minuten.
  • 11-14 weken: 1-3 uur.
  • 15-16 weken: 3-4 uur.
  • 17+ weken: 4+ uur, maar niet langer dan 6 uur.
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 53 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *