Beste hondenluik met en zonder chip (vergelijking)

Hondhoofd door luik

Een hondenluik is ideaal om de hond de tuin in te laten, zonder daar de deur voor hoeven open te doen. Er zijn ook hondenluiken welke open gaan als de chip in de halsband van de hond in de buurt komt, met als voordeel dat niet alle katten uit de buurt vrij de woning in kunnen lopen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een hondenluik, en wat de verschillen tussen de luiken zijn.

Allereerst is er keuze uit het materiaal. Zo is er keuze uit:

 • Hout
 • Kunststof
 • Aluminium.

Maar ook is er keuze uit kleur. Zo zijn hondenluiken leverbaar in de kleuren: wit, bruin of grijs. Heb je een grote hond? Of heb je een kleine hond of poes die het hondenluik zal gaan gebruiken? Bij het ene product wordt een afmeting gegeven terwijl een ander product het gewicht van het dier hanteert. Soms worden beide gebruikt.

Praktisch alle luiken zijn te vergrendelen zodat er geen dier in of uit kan en om het koude en gure weer in de winterperiode buiten te houden. Dit gebeurt meestal met een afsluitpaneel.

 

Hondluik met chip of sensor

Ook kan je voor de mogelijkheid met microchip gaan. Dit hondenluik leest de geïmplanteerde microchip van je huisdier en opent daarop automatisch het luik voor je dier. Dit voorkomt dat ongewenste dieren je huis binnendringen. Maar daarover volgt onder ‘SureFlap Microchip huisdierluik XXL’ in alinea vijf meer. Het is bij sommige hondenluiken mogelijk om een uitbreiding op het hondenluik te kopen in de vorm van een tunnel. Bij enkele zit er al een tunnelelement in het pakket.

Hondenluik

Naast al deze punten kun je uiteraard ook nog letten op het geluid dat het dierenluik maakt bij openen en sluiten. Is dat hinderlijk of hoor je het niet? Ook de garantie, de prijs en de installatiemogelijkheden van het product zijn uiteraard bepalend. Hieronder zijn een vijftal producten te vinden waarvan we de verschillende informatie, in de hierboven genoemde volgorde, alvast voor u op een rij hebben gezet.

 

Petsafe 760 hondenluik – Maat L

Dit hondenluik is gemaakt van plastic en is verkrijgbaar in de kleuren wit, grijs of bruin. De afmetingen van dit luik zijn 37,0 bij 31,4 centimeter en het is geschikt voor een huisdier dat maximaal 45 kilo weegt. Bijgevoegd is een afsluitpaneel waarmee dit tweerichtingsluik kan worden afgesloten.

MateriaalPlastic
KleurWit, grijs of bruin
Afmetingen37 x 31,4 cm
Maximaal gewicht huisdier45 kilo
Te vergrendelen Ja
GeluidloosMaakt wel veel geluid
GarantieOnbekend
Geschikt voor Houten deuren, bakstenen muren, PVC/uPVC/metaal

 

Petsafe 660 hondenluik

Dit duurzame hondenluik, gemaakt van aluminium is verkrijgbaar in het wit. De afmetingen van dit luik zijn 69,26 bij 41,71 centimeter. Dit luik is geschikt voor een huisdier dat maximaal 100 kilo weegt. Dat maakt hem geschikt voor de grotere honden zoals bijvoorbeeld de Grote Herders en Sint Bernards. Bijgevoegd is een aluminium paneel die het hondenluik met zijn doorzichtige flap afsluitbaar maakt.

MateriaalAluminium
KleurWit
Afmetingen69,26 x 41,71 cm
Maximaal gewicht huisdier100 kilo
Te vergrendelen Ja
GeluidloosOnbekend
GarantieOnbekend
Geschikt voor Alle deuren tot 50 mm

 

Trixie 2-weg hondenluik – M tot XL

Dit witte, kunststof hondenluik met zijn flexibele, transparante klep heeft een afmeting van 39 bij 45 centimeter en is gemaakt voor de wat grotere hond. Voor de stevigheid is er onderaan de klep een vormvaste, metalen strook bevestigd. Een metalen paneel is bijgevoegd om het tweerichtingsluik te kunnen vergrendelen. Ook zit er een tunnelelement bij, deze is uit te breiden naar wens met andere tunnelelementen.
In het kort:

MateriaalKunststof
KleurWit
Afmetingen39 x 45 cm
Maximaal gewicht huisdierOnbekend
Te vergrendelen Ja
GeluidloosJa
Garantie3 jaar
Geschikt voor Onbekend

 

SureFlap Microchip huisdierluik

Dit hondenluik is verkrijgbaar in het wit of bruin. De afmetingen zijn 26,2 bij 28,1 centimeter en dat maakt hem geschikt voor grote katten en kleine honden. Het is mogelijk om tunnelelementen aan het hondenluik te bevestigen, maar deze zitten niet bij het product inbegrepen en zullen los bij moeten worden gekocht.
Wat dit hondenluik zo speciaal maakt is zijn wijze van vergrendeling.

Dit is namelijk een hondenluik die met een ingebouwde sensor de geïmplanteerde microchip van je huisdier leest. Met één druk op de knop slaat dit hondenluik het chipnummer op. Hij kan tot wel 32 nummers opslaan. Heeft je huisdier geen geïmplanteerde microchip? Dan kan je de RFID-halsbandhanger gebruiken. Deze halsband kan je los bestellen, de hanger is al bij de levering inbegrepen.

Door een dubbel sluitmechanisme aan de buitenkant, dat automatisch geactiveerd wordt zodra het een vreemd dier signaleert, voorkom je dat er zich dieren je huis binnen dringen die je niet wenst. Ook van binnenuit is er een dubbele vergrendeling. Dit hondenluik is zo ontworpen dat je ook zelf nog de in- en uitgangstijden kunt programmeren. Of je stelt het luik in op de volledig openen, volledig sluiten, alleen naar buiten of alleen naar binnen stand.

MateriaalOnbekend
Kleur Wit of bruin
Afmetingen26,2 x 28,1 cm (let op: afmetingen kunnen per product verschillen)
Maximaal gewicht huisdierOnbekend
Te vergrendelen Ja door lezing van microchip huisdier
Geluidloosonbekend
Garantie3 jaar
Geschikt voor Overal te monteren

 

Staywell 620 hondenluik

Het aluminium hondenluik van Staywell met zijn flexibele klep is beschikbaar in de kleur wit en is geschikt voor honden tot maximaal 18 kilo. Dit betekend dat dit hondenluik geschikt is voor middelgrote honden.

De afmetingen van het hondenluik zijn 40,0 bij 27,76 centimeter. Deze is voorzien van een paneel die het luik kan vergrendelen.
In het kort:

MateriaalAluminium
Kleur Wit
Afmetingen40 x 27,76 cm
Maximaal gewicht huisdier18 kilo
Te vergrendelen Ja
GeluidloosOnbekend
GarantieOnbekend
Geschikt voor Onbekend

 

Het aanbod is reuze, aan jouw is de keuze.

Bij de hierboven genoemde producten heb je kunnen zien dat er grofweg twee soorten hondenluiken zijn: Een hondenluik die de hond opent door er tegenaan te lopen en een geautomatiseerd hondenluik die opent op het ‘zien’ van de hond. Bij het kiezen voor een hondenluik is het belangrijk dat je weet voor wat voor soort huisdier je een hondenluik zoekt.

Zijn gewicht, maar nog belangrijker, zijn afmetingen spelen daarin een belangrijke rol. Ook is het handig als je weet waar je het hondenluik wilt plaatsen, dit voor de verschillende montagemogelijkheden. Het is altijd wijs om je eerst in te lezen voor je overgaat tot de aanschaf van een product, dat voorkomt een miskoop.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je kiest wat bij jou past. Heb je veel land bij je huis, of loopt je hond regelmatig weg (bijv. als deze ontsnapt), dan is het slim om een gps tracker om te doen, zodat je de hond altijd terug kunt vinden.

 

De hond leren door het hondenluik te lopen

Heeft jouw hond nooit eerder een hondenluik gebruikt, dan kan dit in het begin even wennen zijn. Laat de hond vooral zien dat hij door het luik kan, door deze open te houden. Als de hond het niet snapt, kun je ook snoepjes gebruiken om hem door het luik te lokken.

Blijft de hond voor het luik piepen als hij moet plassen, open dan wederom het luik zodat hij door krijgt dat hij daar doorheen naar buiten kan. Sommige honden snappen het meteen, anderen hebben even de tijd nodig om te wennen.

 

Wat is jouw ervaring?

Heb je al een hondenluik of ga je een luik bestellen? Laat ons hieronder weten hoe je tot je keuze bent gekomen en wat jouw ervaring met hondenluiken is.

Lees ook eens onze artikelen over hondentraining.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 32 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

 1. Beste. ik ben op zoek naar een chip met halsband en een ontvanger voor op een bestaand hondeluik aut open en dicht te laten gaan als de hond in de buurt komt. .. kunt u mij iets adviseren

  Gr Henk van Wijk

 2. Beste,
  We hebben een golden retriever en een Engelse cocker.
  We zouden graag een hondenluik hebben, waar alleen onze honden binnenkunnen en ook dat ze smorgens pas om 8u buiten kunnen en overdag binnen en buiten en savonds bvb om 19u binnen kunnen maar niet meer buiten tot de volgende ochtend.

  Kan u mij de juiste producten adviseren ?

  Mvg Bram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *