Het gevaar van grasaren

Grasaren langs de weg

Je hond en jij hebben net lekker gespeeld op een grasveld met veel bosjes. Na dit leuke uitje is je hond veel aan het krabben. Een paar dagen later wordt je hond sip en heeft weinig honger. Het kan zomaar zijn dat je hond grasaren in zijn of haar vachtje heeft zitten. Dit kan milde tot serieuze gevolgen hebben voor je hond. In dit artikel vertellen wij je wat grasaren zijn, waar je voor moet oppassen, en wat je er tegen kunt doen.

 

Wat zijn grasaren

Een grasaar is een wilde grassoort die je vaak ziet staan langs de stoep en wegranden. Daarnaast zijn ze ook veel te vinden in parken, op het platteland, en bij wandelpaden. Deze soort wordt ook wel een ‘kruiper’ genoemd, omdat deze in de vacht van je hond kruipt. De plant bestaat uit zaden en scherpe weerhaakjes. De plant is vooral te herkennen aan de harde pluim aan het einde van een lange grasspriet.

Tijdens het voorjaar begint de grasaar met groeien. In de zomer zal de plant in volle bloei zijn. Door de scherpe weerhaakjes kan de plant milde tot serieuze problemen veroorzaken bij je hond. De grasaren zijn ook veel in Nederland te vinden. Pas dus op als je je hond uitlaat. Verder in deze tekst bespreken we de gevaren voor honden, de symptomen die er op wijzen dat je hond grasaren heeft, en tips om grasaren tegen te gaan bij je hond.

Grasaar in oor

Waarom zijn ze gevaarlijk voor honden?

Grasaren kunnen zeer gevaarlijk zijn voor je hond. Ze kunnen zich vastklampen aan elk gedeelte van het lichaam van de hond. De plekken waar de grasaren regelmatig te vinden zijn hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

  • Mond
  • Ogen
  • Oogleden
  • Tussen de tenen
  • Neusgaten
  • Oren

Als ze eenmaal aan uw hond vastzitten beginnen ze met graven. Hierbij maken ze niet alleen wondjes in de huid van de hond, maar graven ze zich soms helemaal in het lichaam van de hond. Hierbij gaat de plant door tot het niet meer kan stoppen. Als ze zich vastklampen bij de mond, kunnen ze eindigen bij de longen. Dit kan een aantal gevaren met zich meebrengen. Ten eerste is het pijnlijk voor de hond dat de plant zich door de huid graaft. Ten tweede brengt de grasaar viezigheid met zich mee.

Hierdoor zullen bepaalde bacteriën zich in het lichaam van de hond begeven. Ten derde kunnen vitale organen hierdoor beschadigd worden. Dit komt doordat de plant zal beginnen met graven in de organen. Daarnaast zullen de meegekomen bacteriën ook invloed op de organen hebben. De gevolgen van dit proces kunnen pus, pijn, zwellingen, abces, en de dood zijn.

Grasaar in poot

Wat zijn de symptomen dat je hond grasaren heeft

Gelukkig zijn er bepaalde kenmerken waaraan je kunt herkennen of je hond grasaren heeft. Het kan voorkomen dat je hond dus grasaren bij de voeten heeft. Je hond zal zijn of haar voeten constant aan het likken zijn als hij of zij hier grasaren heeft. Een ander symptoom is dat je hond moeilijk loopt of hinkelt. Dan moet je je hond ook goed controleren op grasaren. Daarnaast kan het zijn dat de voet gezwollen is. Dit is ook een teken van de aanwezigheid van de plant.

Als je hond veel aan het schudden is met zijn of haar hoofd kan het zijn dat er grasaren in het oor zitten. Daarnaast kan je hond het hoofd de hele tijd naar de zijkant tillen. Dit kan ook betekenen dat er een grasaar in het oor zit. Als in het oor kijkt en je ziet de grasaar niet, kan het zijn dat deze zich al diep in het oor verstopt heeft. Wanneer dit het geval is, moet je naar de dierenarts om hem er beter naar te laten kijken. De dierenarts heeft een speciaal vergrootglas waarmee gecheckt kan worden of de plant in het oor zit.

Wanneer je hond een bloedneus heeft of wanneer er pus uit zijn neus loopt, moet je goed checken op grasaren. De grasaar kan zich dan in de neus genesteld hebben. Bij veelvuldig en intens niezen moet je ook alert zijn. De grasaar kan zich dan in één van de neusgaten genesteld hebben.

Rode ogen zijn ook vaak een aanwijzing van de plant. Bij zwelling, pus, en het veelvuldig aan de ogen zitten moet je ook alert zijn. Als laatste kan het zijn dat de plant zich genesteld heeft in de genitale delen van de hond. Als je hond veelvuldig aan deze delen van het lichaam zit moet je ook onderzoeken op eventuele grasaren.

Veel van deze symptomen gelden ook voor andere delen van het lichaam van de hond. Dus als je hond rode plekken heeft, veelvuldig likt aan bepaalde delen van het lichaam of vreemde plekken heeft, moet je je hond zorgvuldig checken op de plant. In het ergste geval kan de plant de vitale organen al bereikt hebben. Als dat het geval is, zullen er symptomen optreden die passen bij deze organen. Als je hond kortademig is, kan het zo zijn dat de grasaar de longen al bereikt heeft. Idem geldt voor de andere organen. Wees hier dus alert op en overleg zodoende met je dierenarts.

Er zijn ook algemene symptomen van grasaar. Wanneer je hond depressief overkomt zou dit veel oorzaken kunnen hebben. Eén hiervan is de grasaar. Wees hier dus alert op. Ook kan het zijn dat je hond totaal geen trek meer heeft. Dit kan ook door de plant worden veroorzaakt. Is je hond normaal gesproken super blij en heeft hij of zij altijd honger, maar nu ineens niet meer, check dan je hond op grasaren!

Grasaar tussen de tenen

Tips om grasaren tegen te gaan bij je hond

De kans dat je hond grasaren heeft is per hond verschillend. Honden met lange haren of honden met grote oren hebben meer kans om grasaren in de vacht of andere plekken te krijgen. De makkelijkste manier om te voorkomen dat je hond in aanraking komt met de plant is door je hond uit overgroeide bosjes te houden. Ook is het beter om je hond uit grassige plekken te houden. Dit is in natuurlijk moeilijk, aangezien honden houden van spelen in dit soort plekken. Daarom moet je je hond zijn of haar vacht goed checken tijdens het grasaren seizoen. Zeker als je hond net gespeeld heeft in eerdergenoemde plekken. Dan moet je de vacht zeker checken.

Het kammen van de hond kan helpen met het opsporen van de plant. Na het kammen is het belangrijk om het gezicht te checken. Kijk goed naar oren en ogen, aangezien dit plekken zijn waar ze vaak zitten. Kijk daarnaast goed tussen de tenen van je hond. Wanneer je een grasaar tegenkomt, kan je proberen deze te verwijderen met een pincet. Het kan voorkomen dat er delen van de grasaren blijven zitten tijdens het verwijderen. Deze zullen dan verder gaan met graven in het lichaam van de hond. Daarom is het aan te raden om naar je dierenarts te gaan. Als er symptomen zijn dat de plant al in het lichaam van de hond zit: ga dan naar de dierenarts! Deze zal de grasaren dan verwijderen met een operatie

 

Weetje

In het Engels wordt de grasaar ‘foxtail’ genoemd. Dit is terug te herleiden naar fox en tail, wat staat voor de staart van een vos. De plant ziet er namelijk uit als een vossenstaart. De harde pluim, zoals eerder benoemd, is de vossenstaart waar naar gerefereerd wordt. Als je je hond dus aan het uitlaten bent, kijk dan uit voor een plant die lijkt op een vossenstaart.

Grasaren

 

Conclusie

Wees dus alert op de genoemde symptomen. Wanneer je hond deze vertoont, ga dan op onderzoek uit. Wanneer je een grasaar gevonden hebt, is de beste oplossing om te overleggen met je dierenarts. Daarnaast kun je je hond ook preventief uit de bosjes en open grasvelden houden. In werkelijkheid is dit moeilijk, aangezien we onze honden vrij willen laten spelen. Onthoud dus altijd dat grasaren een grote ergernis kunnen zijn voor je hond.

Je hebt nu gelezen wat grasaren zijn, waar je voor moet oppassen en wat je ertegen kunt doen. Let dus goed op wanneer je je hond hebt uitgelaten in grassige gebieden. Als een grasaar nog op de oppervlakte zit, kun je voorzichtig proberen de grasaar zelf te verwijderen. Wanneer je hond symptomen vertoont van grasaren en je ze niet ziet, breng dan een bezoekje aan je dierenarts.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *