Vachtverzorging bij honden (checklist)

Honden vacht

De verzorging van je hond, een erg belangrijk onderdeel van de gezondheid van je trouwe viervoeter. Dat is niet alleen voordelig voor je hond, maar ook voor jouw als baasje. De haren vliegen soms rond je oren en je weet je op een gegeven moment geen raad meer hoe je nou het beste de vacht van je hond kunt verzorgen en onderhouden. Elke hond heeft weer een ander soort vacht, zo zijn er hondenrassen met een langharige, kortharige, ruwharige of gladde vacht. Daarom wordt er ook per soort vacht omschreven hoe je de verschillende soorten vacht het beste kunt verzorgen, maar worden er ook extra tips gegeven hoe je er onder andere voor kunt zorgen dat de vacht van je hond gaat stralen.

 

Waarom is vachtverzorging zo belangrijk?

Het is niet alleen erg mooi als je hond er verzorgd uitziet, maar het is ook belangrijk. Door te borstelen haal je oude haren uit de vacht die zijn afgestorven en er dan ook eigenlijk niet meer thuishoren. Hierdoor krijgt de huid, en daarmee de vacht, weer de ruimte om vrij te ademen en kan de vacht weer gelijkmatig gaan groeien. Laat je deze haren zitten, dan kan je hond namelijk vervelende jeuk krijgen op zijn huid door een onverzorgde vacht, waardoor hij zichzelf snel zal gaan krabben en dat kan slecht zijn voor zijn huid.

Hierdoor kan hij sneller plekjes krijgen, die erg vervelend zijn. Vacht dat geen ademruimte krijgt, kan er ook nog eens voor zorgen dat je hond sneller last krijgt van parasieten, want een warme plek is een goede broedplaats voor teken, vlooien en mijten. Dat wil je zeker voorkomen! Daarnaast zorgt het borstelen voor een goede doorbloeding van de huid en wordt de groei van de vacht gestimuleerd. Dit zorgt voor een gezonde vacht voor je hond.

 

Doe je hond eens in de zoveel tijd in bad

Na een wandeling waarbij je hond een sprong in het diepe heeft gemaakt en erg smerig is geworden, zul je hem vaak wel even in bad doen. Dat is niet de enige reden om je hond eens in bad te doen, het is ook belangrijk dit eens in de zoveel tijd even te doen. Dus niet alleen als hij smerig is. Er wordt aangeraden om je trouwe viervoeter ongeveer elke 2 tot 4 maanden te wassen, afhankelijk wat voor soort vacht hij heeft. Voorkom daarbij wel dat je jouw hond te vaak in bad doet, want dat kan ook een negatieve invloed hebben op zijn huid en zijn vacht.

Hierdoor kan het namelijk ook al snel gaan irriteren, want als je te vaak wast, kunnen de oliën die de vacht beschermen en verzachten verwijderd worden en ervoor zorgen dat zijn huid uitdroogt. De huid bevat deze oliën van nature. Je kunt daarbij het beste een natuurlijke hondenshampoo gebruiken als je jouw hond met een shampoo wilt gaan wassen om net even dat extra schone gevoel te krijgen, want ook deze voorkomt dat de huid uitdroogt of geïrriteerd raakt. Dat komt doordat natuurlijke hondenshampoo geen kunstmatige kleurstoffen en agressieve ingrediënten bevatten.

Hond in bad

Let op de voeding die je aan je hond geeft

Niet alleen het letterlijk verzorgen van de vacht heeft invloed op de gezondheid van de vacht, ook voeding kan hier grote invloed op hebben. Dit komt doordat de vacht van je hond voor een groot deel uit eiwitten bestaat. Als je voor voeding kiest die beter en rijker is, zal de conditie van zijn vacht verbeteren. Daarom is het belangrijk om een voeding te vinden die goed is voor zowel de juiste voedingsstoffen voor je hond en zijn vacht. Je kunt hiervoor altijd een dierenspecialist raadplegen.

 

Borstel je hond regelmatig: verschillende soorten vacht

Afhankelijk van welk soort vacht je hond heeft, is het van belang om hem regelmatig te borstelen. Dit schiet er vaak bij in, omdat je er niet altijd stilstaat. Totdat je tot het besef komt dat je huis wel ineens weer vol haren ligt en dat is vaak het moment waarop mensen besluiten hun hond te gaan borstelen. Dit is echter niet de enige reden waarom het borstelen van je hond nodig is, het is ook in het belang van je hond. Je ziet in de winkel vaak erg veel soorten borstels of kammen, je weet dan ook misschien ook wel niet zo goed welke borstel het meest geschikt is.

Let er in ieder geval dat je een borstel aanschaft die niet over de huid van je hond schraapt. Daarnaast is het handig om op de haarlengte van je hond te letten en hier je borstel op aan te passen. Kom je er niet helemaal uit? Dan raden we aan advies te vragen bij de dierenspeciaalzaak, zodat je altijd de juiste borstel gebruikt. Er zijn verschillende soorten vachten, daar ben je inmiddels al mee bekend. Bekijk welke vacht jouw trouwe viervoeter heeft en welke manier voor hem van toepassing is.

 

Het verzorgen van een kortharige vacht

Een hond met een kortharige vacht is vaak gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden. Dat houdt niet in dat deze vacht niet de nodige aandacht nodig heeft, want het is wel van belang dat het regelmatig wordt geborsteld met een rubberen borstel. Op deze manier voorkom je dat je hond klitten krijgt. Wil je zo veel mogelijk losgelaten haren verwijderen? Dan kun je het beste tegen de haarrichting in borstelen.

 

Het verzorgen van een langharige vacht

Honden met een langharige vacht hebben daarentegen wel iets meer verzorging nodig, je kunt deze vacht het beste elke dag even borstelen. Je kunt hiervoor een borstel met ijzeren pennen en een kam gebruiken, met de borstel haal je eerst de afgestorven haren weg. Vervolgens kam je de overige haren nog een keer door met een kam met middel tot grove tanden.

 

Het verzorgen van een gladde vacht

Heeft jouw hond een gladde vacht? Dan heeft hij niet veel verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt is voor een hond met een gladde vacht al voldoende. Dit kun je doen met een “gewone” hondenborstel en eventueel een handschoen speciaal voor het verwijderen van hondenharen.

Hond borstelen

Het verzorgen van een zachte vacht

Aan honden met een zachte vacht ben je eigenlijk wel de meeste tijd kwijt, dit komt omdat ze simpelweg de meeste verzorging nodig hebben. Een borstelbeurt is regelmatig nodig en eens in de drie maanden is het nodig om jouw hond in bad te doen. Je kunt dit het beste doen met een dunne borstel om de klitten te verwijderen. Wil je zijn vacht laten glazen? Dan kun je het afwerken met een haarborstel. Een bezoekje aan de trimsalon is voor honden met een zachte vacht erg van belang, tenzij je dit zelf kunt natuurlijk, dan kom je met een trimtafel en een goede hondentondeuse al een eind.

 

Het verzorgen van een ruwharige vacht

Heeft je hond een ruwharige vacht? Dan weet je vast dat dit een erg moeilijke vast is om te verzorgen. De ondervacht heeft erg veel verzorging nodig bij honden met een ruwharige vacht, je wilt namelijk voorkomen dat deze ondervacht enorm ruw wordt. Doe dit dan ook regelmatig om het bij te houden, minimaal één a twee keer per week. Hierdoor moet je je trouwe viervoeter zijn vacht met enkele druk borstelen. Gebruik hiervoor een kam en een borstel met ijzeren pennen. Zorg ervoor dat je tegen de haarrichting in borstelt en daarna met de haarrichting mee. Wil je al het vuil uit de vacht verwijderen? Dan kun je je hond het beste even in bad doen.

 

De voordelen van een goed verzorgde vacht

Er zitten zeker wel enkele voordelen aan het verzorgen van de vacht van je trouwe viervoeter, zoals:

  • Een verbetering van de textuur van de vacht.
  • De band tussen jou en je hond wordt versterkt.
  • Een schoner huis.
  • Zorg voor een betere socialisatie.
  • Je kunt gelijk controle uitvoeren.

Als trotse hondeneigenaar ben je natuurlijk erg zuinig op je trouwe viervoeter, daarom vind je het ook van groot belang dat hij de juiste uiterlijke verzorging krijgt. Het prettige is, is dat deze verzorging op veel vlakken een positief effect heeft. Je leest het namelijk goed, want ook de band tussen jou en je hond kan worden verbeterd. Als jij hem regelmatig een borstelbeurt geeft, zal hij jou namelijk steeds meer vertrouwen en zijn jullie dicht bij elkaar, dat is wel zo mooi toch?

Een verzorgde uitstraling zorgt er bij andere mensen ook nog eens voor dat ze sneller op je hond afkomen en je hond ze niet afschrikt door een onverzorgd uiterlijk. Hierdoor leert je hond om met mensen om te gaan, wat erg belangrijk is voor zijn levensproces. De gezondheid van je hond staat centraal, daar hebben eerdergenoemde manieren een positief effect op, maar je kunt ook gelijk een controle uitvoeren of er geen verdachte beestjes of knobbeltjes te vinden zijn. Zo kun je er nog op tijd bij zijn, waardoor je hond gelukkig en gezond kan blijven.

Hondenvacht

Laat de vacht van jouw hond stralen door de verzorgingstips!

Nu je meer te weten bent gekomen over het verzorgen van de vacht van jouw trouwe viervoeter, kun jij hem inmiddels de juiste zorg bieden die hij nodig heeft als het om de vacht gaat. De verzorging van de vacht is voor verschillende redenen erg belangrijk en jij als baasje wil er natuurlijk alles aan doen dat jouw hond de juiste verzorging krijgt, want dat is immers belangrijk voor zijn gezondheid. Je hond is blij met een goede verzorging, jij bent blij met een schoon huis.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.4]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *