Is je hond drachtig? Dit moet je weten!

welsh corgi puppy´s

Voordat een hond drachtig is, gebeurt er veel. Een hond moet namelijk eerst loops zijn en bevrucht worden. Daarna moet er worden gekeken of een hond daadwerkelijk drachtig is. Vervolgens is het nog even wachten totdat de pups geboren worden. Kortom, het is een heel proces dat jouw hond doorloopt voordat er uiteindelijk pups op de wereld kunnen worden gezet. Wil je weten hoe dit proces verloopt en hoelang het duurt tot dat er pups geboren wordt? Lees dan dit artikel om daar achter te komen.

 

Hoe verloopt de cyclus bij een hond?

Een hond kan niet op elk moment drachtig worden. Net zoals bij mensen hebben vrouwelijke honden een cyclus. Deze cyclus heeft vier verschillende stadia, met elk de volgende namen:

  • Proestrus
  • Estrus
  • Diestrus
  • Anestrus

De eerste fase is de Proestrus. In deze fase zwelt de vulva op en kan een hond bloedige afscheiding hebben. Vrouwtjes beginnen mannetjes aan te trekken. Deze fase duurt zo’n negen dagen. De tweede fase is de Estrus. In deze fase is de vulva zacht en vergroot. De afscheiding neemt af en wordt lichter van kleur. De derde fase is de Diestrus. Deze periode vindt meestal plaats rond dag veertien. De afscheiding wordt roder en de vulva smaller. Een hond zal dan niet langer voortplanten. Dit is de laatste fase van de cyclus. Daarna volgt de Anestrus. Dit is de tijd tussen twee cyclussen en duurt ongeveer zes maanden. Na zes maanden begint de cyclus weer opnieuw en kan een hond weer voortplanten. Gemiddeld is een hond dus twee keer per jaar loops en dit duurt 18 tot 21 dagen.

 

Hoe weet je dat een hond drachtig is?

Om te beoordelen of een hond drachtig is, kun je het beste naar een dierenarts toe gaan. Er bestaan namelijk geen zwangerschapstesten, zoals wel bij mensen het geval is. Er zijn verschillende manieren waarop een dierenarts kan zien of een hond drachtig is. Dit kan de dierenarts zien door de onderstaande methoden te hanteren:

  • Hormoontesten
  • Röntgenfoto
  • Palpatie
  • Echografie

Hormoontesten worden gebruikt om te kijken of een hond drachtig is. De test kan pas uitgevoerd worden als een hond 30 dagen drachtig is. Er wordt getest op het hormoon relaxine. Dit hormoon wordt alleen tijdens een zwangerschap afgegeven uit het placentaweefsel. Deze test is redelijk nauwkeurig.

Op een röntgenfoto kun je zien hoeveel pups er verwacht kunnen worden. Dit is ideaal voor fokkers. Wel is deze methode het meest effectief later in de zwangerschap. Pas na 55 dagen kan een dierenarts vertellen om hoeveel pups het gaat. Daarvoor is het moeilijk te bepalen omdat de pups nog niet voldoende gegroeid zijn.

De goedkoopste en handigste manier is palpatie. De foetus ontwikkelt zich en de vliezen groeien hierom heen tot vloeistof gevulde zakjes. Deze zakjes kunnen tussen dag 21 en 35 van de zwangerschap worden gevoeld. Het voelt als een tennisbal. Deze zakjes verliezen na een maand hun vorm.

Echografie is ook een optie. Dierenartsen raden dit aan tussen dag 25 en 35. Met een echo kan er meer worden bekeken dan alleen de zwangerschap. Er kan worden gekeken of de foetus in leven is door het meten van hartslagen. Ook kan de zwangerschapsduur worden berekend.

labrador met puppy´s

Hoe lang is een hond drachtig?

Gemiddeld is de normale draagtijd bij een hond 63 dagen vanaf de conceptie. Dit is negen weken. De draagtijd van een hond is veel korter dan bij een mens. Het lijkt eenvoudig, maar toch is het lastig om exact te bepalen wanneer een hond bevrucht is. Dit komt omdat sperma meerdere dagen kan overleven en de eitjes vruchtbaar blijven voor maximaal 48 uur. Hierdoor is het moeilijk om zonder dierenarts de duur van de zwangerschap te voorspellen. Het is belangrijk om de lengte van de zwangerschap te kennen voor de gezondheid van de zwangere hond en de pups.

De lengte van de zwangerschap volgens verschillende hormoonmetingen:

  • 56-58 dagen vanaf de eerste dag van de Diestrus
  • 64-66 dagen na de stijging van progesteron
  • 58-72 dagen vanaf de eerste keer dat de teef het fokken toelaat

 

De zwangerschap: de symptomen

Een hond gaat snel door de verschillende zwangerschapsstadia heen. De pups ontwikkelen zich snel in de baarmoeder in een periode van twee tot drie maand. Hieronder staan de stadia en de bijbehorende symptomen beschreven.

Maand een
In de eerste maand gaan de embryo’s naar de baarmoederhoorns. Na drie weken begint de foetus vorm te krijgen en na vier weken kan de dierenarts hartslagen op een echografie detecteren. De meeste honden vertonen in de eerste drie weken geen tot weinig symptomen. Enkele symptomen om in de gaten te houden zijn dat een hond:

  • Een verhoogde eetlust heeft;
  • Licht vergrote tepels heeft;
  • Minder fysieke activiteit vertoont;
  • Last heeft van ochtendmisselijkheid en vaginale afscheiding.


Maand twee
In de tweede maand gaat de foetale ontwikkeling snel. Op dag 50 kan een dierenarts bepalen om hoeveel pups het zal gaan. Enkele symptomen in deze maand zijn dat een hond:

  • Een gewichtstoename van 20 tot 50 procent heeft;
  • Vaker moet plassen en duidelijke afscheiding heeft;
  • Gedragsveranderingen doormaakt;
  • Vergrote, stevige buik heeft met zichtbare bewegingen vanaf dag 50.

Maand drie
Rond dag 58 is de ontwikkeling compleet. De pups zullen beginnen met beweging richting het geboortekanaal in de laatste paar dagen van de zwangerschap. In deze laatste maand zijn de symptomen dat een hond;

  • Verminderde eetlust heeft;
  • Een daling van de lichaamstemperatuur heeft een dag voor de bevalling;
  • Rusteloos gedrag vertoont zoals hijgen, rillen en graven.

golden retriever puppy

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is de gemiddelde draagtijd van een hond negen weken. Het is belangrijk om een dierenarts in te schakelen tijdens deze periode. Een dierenarts kan namelijk bepalen wat de draagtijd precies is en zal de gezondheid van de hond en de pups in de gaten houden. Heb je ervaring met het fokken van honden en wil je ons vertellen hoe de bevruchting, zwangerschap en bevalling is verlopen? Laat het dan weten in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *