Affenpinscher: karakter, kosten en training

Affenpinscher puppy buiten

De Affenpinscher is een klein, vrolijk en op z’n tijd koppig en eigenwijs hondje. Deze van origine Duitse hondjes werden vroeger ingezet als knaagdierjagers, maar al gauw werden ze omgetoverd tot liefdevolle schoothondjes. Ze hebben een kenmerkend uiterlijk, met harige wenkbrauwen, bolle ogen en een platte snuit.

Omdat ze niet zo groot zijn, hebben deze honden niet veel beweging nodig. Maar oh wee als de Affenpinscher zich verveelt. Dan weet dit slimme hondje genoeg kattenkwaad uit te halen. Ben je benieuwd of dit hondenras de ideale hond voor jou is?  Of ben je benieuwd hoe duur deze hondjes zijn? In deze blog krijg je antwoord op deze en andere vragen. 

 

Van rattenvanger tot favoriet schoothondje

De Affenpinscher is een van de oudste schoothondjes. De oorsprong van dit hondje ligt in Duitsland. De naam Affenpinscher betekent in het Duits ‘aap terriër’. In het Frans noemen ze dit hondje Diablotin Moustachu, oftewel: gesnorde duivel. De Affenpinscher werd vroeger gefokt om de plaagdieren rondom het huis, in de keuken en de stallen te vangen. Dames waren gek op dit leuke formaat hondje, waardoor het een schoothondje werd.

Deze honden zijn waarschijnlijk een kruising tussen de Pinschers en Aziatische mopsachtige honden. Al met al bestaan de Affenpinscher al erg lang. In Duitsland zijn deze honden de oudste en minst veranderde honden. In 1879 kom je deze hondjes voor het eerst tegen in het naslagwerk ‘Het leven der dieren’, met een uitgebreide omschrijving van het ras.

 

De Affenpinscher is een speelse waakhond met een eigenwijs karakter

Hoewel deze hond vroeger werd gefokt om het huis ongediertevrij te houden, is de Affenpinscher tegenwoordig een trouwe vriend voor het gezin. Wat onveranderd is, is het moedige en waakzame karakter van deze honden. Staat er iemand voor de deur? Dan weet je het direct dankzij je hond. Het zijn dus ideale waakhonden. Affenpinschers zijn speels. Ze houden ervan om elke kamer nauwkeurig te onderzoeken. Sluit je ze ergens op? Dan vindt deze hond bijna altijd wel een manier om te ontsnappen. Ze kunnen niet goed omgaan met verveling. Met elke vorm van afleiding is dit hondenras al blij.

Affenpinschers zijn aanhankelijke honden die, als je ze vroeg socialiseert, aardig overweg kunnen met andere honden en onbekenden. Met kinderen kunnen ze meestal ook goed overweg. Wel kan de Affenpinscher soms brutaal en koppig zijn. Ze hebben een eigen wil. Gelukkig blijven deze honden niet lang in hun koppige stemming hangen. Met een leuk spelletje leid je ze al makkelijk af. Deze eigenwijsheid staat ze gelukkig ook niet in de weg, ze passen zich redelijk snel aan een nieuwe situatie aan. Omdat dit hondenras erg slim is, begrijpt hij snel wat je van hem verwacht. De Affenpinscher staat graag in dienst van zijn baasje en houdt erg van knuffelen.

Affenpinscher in harnas

Het uiterlijk

Een goede omschrijving voor dit ras zou zijn: een kleine hond met een overbeet en borstelige wenkbrauwen. Meestal is de vacht van de Affenpinscher zwart, maar ze komen ook voor in diverse bruintinten. De vacht op het lichaam is hard en op hun hoofd hebben ze ruw haar met borstelige wenkbrauwen, waaraan jij ze zult herkennen. De baard van deze hondjes is zeker iets om te bewonderen en dan hebben we het nog niet gehad over de ruige haren rondom de ogen en op de wangen.

De schofthoogte van deze honden is tussen de 25 en 30 centimeter. De kop van de Affenpinscher is rond en niet te zwaar voor hun lichaam. De oren staan in een V-vorm en ze hebben ronde ogen die niet uitpuilen. Daarnaast hebben ze een redelijk platte snuit. De snijtanden van de onderkaak van de Affenpinscher staan boven de bovenkaak. Ze hebben dus een ‘overbeet’. Deze tanden mag je trouwens niet zien als ze hun bek dicht hebben. De Affenpinscher weegt tussen de 3 tot 6 kilo.

 

Scheer de Affenpinscher nooit, plukken is de oplossing

Wanneer je een Affenpinscher hebt, moet je af en toe de tijd nemen voor de verzorging van zijn vacht. Vanwege de ruwe vacht van de Affenpinscher doe je er goed aan om ze tweemaal per jaar te laten plukken. Daarnaast moet je ze ook regelmatig kammen en borstelen. Scheer deze hondjes nooit kort. Hun stugge vacht groeit namelijk bijna nooit goed terug en ze kunnen het te koud krijgen.

Let ook op verdwaalde haren die in het oog kunnen gaan groeien. Deze haren kunnen namelijk ervoor zorgen dat er een medische ingreep nodig is. Je moet ook goed op de ogen van je hond letten, de oren af en toe reinigen en zijn nagels knippen. Knip ook het overtollige haar langs de voetzolen van je hond eens in de zoveel tijd weg.

 

Gemakkelijke alleseters: dit voer geef je het beste aan je hond

Affenpinschers hebben meestal geen last van voedselintoleranties, allergieën, overgewicht of de aanleg voor ziektes waarbij je speciaal voer nodig hebt. Hierdoor is het vrij makkelijk om voer voor je hond uit te kiezen. Ze eten zowel nat- als droogvoer en hebben geen specifiek hondenvoer nodig.

Je kunt ook zelfgemaakt of rauw voer aan ze geven. Om voer te kiezen, kun je het beste kijken naar voer met hoogwaardig vlees, groente en belangrijke vetten. Zonder te veel graan of andere vulstoffen die niet nodig zijn voor de gezondheid van je hond. Kijk naar wat je hond lekker vindt, dit kan overigens veranderen naarmate hij ouder is.

Affenpinscher puppy

De ziektes die de Affenpinscher kunnen treffen

De Affenpinscher kan last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals:

  • Patellaluxatie
  • Legg-Calvé- Perthes
  • Huidproblemen
  • Heupdysplasie
  • Stollingsstoornissen

Parellaxutatie is knieschrijfontwrichting. Legg-Calvé-Perthes is een ziekte waarbij er afbraak is van de heupkop. Dit leidt vaak tot het opzwellen van de gewrichten en kreupelheid. Deze problemen zijn wel uitzonderingen. Koop je hondje bij een gecertificeerde fokker waarbij de ouders getest zijn.

Puppy’s kunnen soms ook Anasarca krijgen. Je Alfenpinscher-pup heeft dan teveel vocht dat ophoopt onder de huid en de organen. Is de pup niet zo heftig getroffen, dan is dit met medische behandeling op te lossen. Sommige pups hebben ook last van een gespleten gehemelte. Dit is een aangeboren afwijking en kan levensbedreigend zijn. Het is vaak wel chirurgisch te herstellen, maar soms is de ingreep te gevaarlijk. De gemiddelde levensverwachting van de Affenpinscher is 15 jaar.

 

Makkelijk te trainen honden met een koppig karakter

Omdat de Affenpinscher een vriendelijk en aanhankelijk karakter heeft, is dit hondenras meestal makkelijk te trainen en op te voeden. Ze zijn namelijk erg gericht op mensen. Hierdoor volgen ze graag hun baasjes commando’s op en leren ze snel. Wel kunnen ze soms hardnekkig en eigenwijs zijn. Je moet dus consequent zijn met de opvoeding van je hond. Als je dit niet doet, kan dit voor vervelende problemen zorgen waarbij je hond niet goed naar je luistert.

 

Het bedrag dat je moet neerleggen voor een Affenpinscher

Wanneer je een Affenpinscher van een gecertificeerde fokker koopt, moet je erop rekenen dat je voor je rashond zo’n 1000 tot 1500 euro kwijt bent. Vind je dit te veel geld? Dan kun je ook in het asiel kijken of je een Affenpinscher vindt die op zoek is naar een nieuw huisje. Wanneer je wel een puppy in huis wil nemen, kun je ervan uitgaan dat je op een wachtlijst komt te staan. Je moet een lange tijd wachten tot er een nest is. Meestal krijgen deze honden per worp twee tot drie puppy’s. Dit zorgt ervoor dat je ze niet altijd direct kunt kopen.

Affenpinscher lopend

Korte wandelingen en apporteren is voldoende voor deze honden

Affenpinschers zijn kleine hondjes. Net als de meeste kleine hondjes hoef je met je hond dus niet urenlange wandelingen te maken. Ze houden wel van een lange wandeling, maar het is niet noodzakelijk om dit elke dag te doen. Je moet je hond wel genoeg afleiding bieden, want het is een levendige en energieke hond. Speel en beweeg genoeg met je hond in- en om het huis. Je kunt bijvoorbeeld met je hond apporteren. Hiermee bouw je een band met hem op en raakt hij genoeg energie kwijt.

Omdat dit hondenras snel leert, verveelt hij zich ook snel wanneer het spel of de training hem niet meer uitdaagt. Verzin dus regelmatig nieuwe activiteiten voor hem om te doen. Je kunt deze honden prima in een appartement houden, omdat ze niet per se veel in de tuin hoeven te zijn voor beweging.

 

Erkenning van de Affenpinscher

In het jaar 1902 formuleerde de Berlijnse Lapdog Club de rasstandaarden voor de Affenpinscher. Deze normen voltooide men pas in 1913. De American Kennel erkende de Affenpinscher in 1936. Wanneer dit leuke hondenras in Nederland is erkent, is helaas niet bekend.

Deze vrolijke snuiter is het ideale hondje voor je wanneer je niet van lange wandelingen houdt, of dit lichamelijk niet kunt. Het schoothondje besteedt wel graag veel tijd met je en verveelt zich snel, je moet dus wel genoeg tijd hebben om nieuwe uitdagende activiteiten voor hem te verzinnen. Met voldoende socialisatie is dit hondenras een makkelijke hond in de omgang met andere honden en mensen. Houdt zijn vacht op goede conditie door hem regelmatig te verzorgen en twee keer per jaar te laten plukken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *