Keeshond: Alles over dit hondenras!

Keeshonden zitten

Ze zijn schattig, vastberaden, harig en slim en heel loyaal aan hun families: de Keeshond. Deze “lachende Hollander”, zoals zijn bijnaam is, kan zijn lip op krullen, zodat het lijkt alsof hij lacht, is een weelderige hond die de laatste jaren een erg populair hondenras is geworden.

Vanwege zijn grootte en schattigheid is het zelfs een van de honden die nog meer bijnamen heeft verzameld. Teddybeer en kleine leeuw zijn slechts enkele van de meest gebruikte termen om dit ras te beschrijven.

 

Geschiedenis

Dit ras stamt af van honden die zijn gefokt om sleeën te trekken. Ze komen oorspronkelijk uit IJsland en Lapland. Er wordt aangenomen dat dit ras door toedoen van de Vikingen in Europa terecht is gekomen en in het jaar 1450 voor het eerst in de Duitse literatuur werd vermeld. Het ras werd in 1870 erkend door de Engelse Kennel Club, maar werd pas veel later populair.

Tijdens het bewind van koningin Victoria, in de 20e eeuw, werd de Keeshond bekend als de nieuwe gezelschapshond van de belangrijkste vrouw van het land in die tijd. Klein van formaat, maar groots in termen van elegantie en pracht – waardig om royalty te begeleiden. Zozeer zelfs dat koningin Victoria, verliefd werd op deze majestueuze hond, waardoor hij bekendheid en populariteit kreeg.

Sinds die tijd is de hond wel kleiner geworden, maar ziet hij er nog steeds uit als een teddybeer. Tegenwoordig trekt deze miniatuur vele bewonderaars aan en is erg populair bij tentoonstellingen. Bovendien is het een van de duurste honden die er bestaat en wordt het zeer geassocieerd met rijkdom. In Nederland kun je terecht bij de Nederlandse Keeshonden Club.

Puppy van keeshond

Karakter/gedrag

De Keeshond heeft een nieuwsgierig, volgzaam, moedig en gedurfd karakter. Het is een zelfverzekerde hond die afstandelijk is tegenover vreemden, maar volgzaam en kalm is naar zijn eigenaren. Dit ras heeft een zeer sterk beschermend instinct, dus hij toont zich een geweldige waakhond.

Deze honden zijn erg speels en houden van rennen. Ze zijn erg intelligent en moeten intellectueel worden gestimuleerd. Deze hond staat op nummer 23 van de meest intelligente hondenrassen ter wereld. Het ras heeft aandacht voor alles wat er om hem heen gebeurt, maar zijn sterke en achterdochtige persoonlijkheid zorgt ervoor dat hij weerstand biedt aan een beetje trainen.

Bovendien is hij ook erg koppig en heeft hij moeite om orders te accepteren, dat wil zeggen: als het gaat om het aanleren van commando’s, trucs en het corrigeren van bepaalde gedragingen van je vriend de Keeshond, heb je geduld en doorzettingsvermogen nodig.

Juist vanwege de extraverte persoonlijkheid en de neiging om te domineren, is dressuur erg belangrijk voor dit ras, omdat hij moet leren en begrijpen dat hij niet de leider is. Hun temperament vereist constante lessen in gehoorzaamheid en leiderschap.

Keeshonden zijn wel erg aanhankelijk en geweldige metgezellen, ideaal voor gezinnen. De dwerg- en kleine exemplaren zijn ideaal voor mensen die de beschikking hebben over een kleine woonruimte. Deze honden kunnen goed samenleven met andere honden of huisdieren mits ze van jongs af en bij elkaar zijn gebracht. Met kinderen kan de hond het meestal goed vinden, maar het is altijd goed om toezicht te houden. Omdat de hond klein is, kunnen de kleine kinderen deze hond verwarren met speelgoed en de hond onbedoeld pijn doen.

Vrolijke sociale keeshond

Socialisatie

Socialisatie van deze hond is nodig om te leren omgaan met vreemden. Socialiseren helpt om de relatie van de puppy en andere volwassenen gemakkelijker te maken. Hoe meer hij hierin getraind wordt, hoe beter hij de momenten kan beoordelen waarop hij defensief moet reageren of niet.

Lichamelijk kenmerken

Keeshonden zijn boeiend vanwege de schoonheid van hun vacht. Deze volumineuze vacht is een van de belangrijkste kenmerken van dit ras. Het heeft een dubbele vacht gevormd door een korte en dikke ondervacht en een lange, rechte bovenvacht. Bijzonder indrukwekkend is de weelderige kraag rond de nek en de dikke staart die dapper over de rug wordt gedragen.

Keeshonden hebben een vosachtige kop, amandelvormige ogen en rechtopstaande driehoekige oren. De snuit is dun, maar niet geaccentueerd. Zijn ogen zijn middelgroot, langwerpig, enigszins schuin en donker. Er bestaan 5 verschillende soorten Keeshonden afhankelijk van de grootte:

Type KeeshondFormaat (schofthoogte)
Dwerg of PomeriaanMax. 22 cm
KleinMax. 29 cm
MediumTussen 30 en 38 cm
GrootTussen 42 en 50 cm
ReusTussen 50 en 60 cm

Pomeriaan keeshond

Kleuren

De Keeshond puppy heeft een grote verscheidenheid aan kleuren. In tegenstelling tot veel rassen, heeft deze kleine hond 23 mogelijke kleuren. Zwart, bruin, wit, oranje, zilvergrijs zijn enkele tinten waaruit dit palet bestaat, naast verschillende combinaties.

Een ander kenmerk dat in dit opzicht de aandacht trekt, is dat dit ras ook van kleur kan veranderen naarmate hij ouder wordt. Dit betekent dat uiteindelijk een bruine hond bijvoorbeeld oranje kan worden.

 

Een prima waakhond

Wist je trouwens dat de Keeshond en goede waakhond is? Dit ras heeft namelijk een krachtige, hectische blaf. Hij waarschuwt daarmee naar zijn eigenaren dat er bijvoorbeeld een vreemde het huis binnenkomt.

Keeshond karakter

Verzorging

Om je Keeshond gelukkig en gezond te laten leven, is enige zorg nodig.

Borstelen

Ongeveer tweemaal per week moet de vacht van dit ras worden geborsteld. Het is noodzakelijk om een borstel en kam te gebruiken om de schoonheid van je mooie bontjas te behouden die we zo bewonderen. Zorg ervoor dat je de huid borstelt om de natuurlijke olie goed te verdelen

Baden

Keeshonden moeten periodiek in bad om zodoende al het vuil uit hun vacht te verwijderen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Mondhygiëne

De tanden van deze honden moeten minstens één keer per week worden gepoetst. Indien mogelijk, dagelijks.

Nagels

Omdat ze erg actief zijn, is het belangrijk om de nagels goed geknipt en goed verzorgd te houden.

Spelen en bewegen

De Keeshond is een actief dier en heeft daarom dagelijks fysieke en mentale oefeningen nodig. Het dier houdt van spelen en wandelingen. Het beoefenen van sport en lichte fysieke activiteiten heeft voordelen voor de gezondheid van het dier, omdat het helpt de spieren te versterken en obesitas bij deze honden te voorkomen.

Dit ras is ook behoorlijk speels en vindt het heerlijk om plezier te hebben met het gezin. Het kan een goede manier zijn om de hond de opgebouwde energie te laten verbranden.

Speelgoed

Keeshonden spelen graag, maar vervelen zich snel. Een goede tip is dus om ze veel speelgoed te geven zodat ze altijd iets hebben om zichzelf mee af te leiden. Vooral uitdagend speelgoed is voor deze honden goed.

Keeshond in de sneeuw

Ras ziektes

Net als andere kleine honden verkeert de Keeshond in uitstekende gezondheid, maar loopt wel gevaar voor door zijn grootte. Omdat het dier wat kleiner is dan normaal, heeft het de meest kwetsbare botstructuur en daarom kunnen eenvoudige ongelukjes of klappen aanzienlijk ernstig uitpakken.

Orthopedische aandoeningen, zoals dislocatie van de knie en heupdysplasie, komen het meest voor bij dit ras. Maar, ook heeft deze hond de neiging hart-, huid- en kinderziektes te ontwikkelen.
Om de tanden te versterken, moet de hond worden aangemoedigd om harde en knapperiger botten te kauwen. Laat je Keeshond vanaf de puppyfase regelmatig controleren door de dierenarts.

Over het algemeen is het een gezond dier en heeft met de juiste zorg een lange levensverwachting: sommigen kunnen zelfs ouder worden dan 15 jaar.

Puppy keeshond

Wat kost een Keeshond?

De prijs van een rasechte Keeshond is vrij hoog en kan duizenden euro’s per pup kosten. Voor honden die zijn opgevoed om mee te fokken of om hondenshows mee te lopen, zal je nog meer euro’s moeten neertellen. Koop een Keeshond via een gecertificeerde fokker en niet via een particuliere handelaar. Dit voorkomt veel ellende voor het dier en het is de veiligste manier.

Goedkope advertenties waarin Keeshonden worden aangeboden zijn meestal al een slecht teken. Dit zijn vaak honden zonder stamboom. Ook zijn de ouders niet uitgebreid getest, waardoor je meer kans hebt op erfelijke aandoeningen. Wees verstandig en doe dit dus niet!

Het houden van een Keeshond kost veel tijd, energie en geld maar de liefde en vriendschap die je van deze teddybeer terugkrijgt is onbetaalbaar! Veel pluizig hondenplezier met dit ras!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 25 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Ach, keeshonden zijn zulke leuke honden. Ze zijn altijd vrolijk, energiek en sociaal. We hadden tussen de keeshonden die we over de jaren heen hebben gehad wel een groot verschil in energie, maar ach, de ene hond is de andere niet. Waar we 14 jaar genoten hebben van de liefste en zachtaardigste hond die je ooit gezien hebt, is de daarop volgende veel energieker. Even leuk natuurlijk, maar een veel grotere behoefte aan aandacht en contact door training. Zelfs met alle aandacht, wandelingen en trainingen blijft deze onvermoeibaar. Gelukkig is het wel een enorme schat. De clicker kan ik echt aanraden als je een nieuwe hond neemt, leer dat jong aan dan heb je er tijdens de trainingen plezier van.

  2. Als je grote kees koopt en je wilt een sociale pup hebben kijk naar welke bloedlijnen gekoppelt worden en dan eventueel op de koop toenemen dat het model minder is. Dat is voor degenen die een gezinshond willen je moet nooit een pup kopen van o die vindt ikleuk of mooi je moet een hond kopen die in jullie persoonlijke situatie past HEEL VEEL PLEZIER MET UW EVENTUELE AANKOOP GROETEN

  3. Er zitten nu badgasten naast ons met een Keeshond-puppie. Enorm waaks is hij, hij gaat toch tekeer tegen me, dat kleine barrel, hahaha
    Ze hebben hem als deelhond. Dan past de een op hem en dan de ander. Als dat maar goed afloopt dan. Als ik de beschrijving van het karakter hier zo lees dan lijkt dat me niet zo geschikt voor een Keeshondje misschien?
    De hond van ‘Kapitein Rob’. Vroeger wilde ik er ook zo eentje maar het karakter van de Keeshond past niet bij mij.
    Ik ben meer van de Bordercollies. Daar hadden we er meerdere van. Werkhonden die gek worden als ze niks te doen hebben.

  4. Ik heb van mensen juist een Keeshondje met stamboom overgenomen omdat ze hem niet konden houden .Het is een lieverd van 4 jaar en ik heb er al heel veel vriendschap van .Wel werd hij daar achteruit gesteld tegenover vogels en een poes.Ik heb hem nu al een maand bij mij en hij doet dat prima al zijn er karaktertrekken die ik nog niet weet wat ik er mee moet doen doen .Hij is blij als er iemand komt .Maar ook boos en druk als ze terug doorgaan .Ook ik heb vogels enals ik hun drinken geef of het kot poets dan is hij heel druk en blaft hij veel.En zo ziet hij ze niet staan maar hij is wel jaloers .Met de poezen van mijn dochter kan hij overweg en ook daar doet hij het prima ook in de wagen .Maar soms als ik er mee speel kan hij boos worden en grommen .Terwijl hij anders heel rustig is en heel lief .Ik ben niet gewoon zo klein hondje te hebben mijn vorige 2 waren Golden retrievers 1heb ik al vroeg moeten afgeven de laatste was een meisje en die is 13jaar en 8 maanden geworden en ik had haar van puppy van 10 weken .Nu is het nog maar kort dat ik hem heb en ik ben zelf rustig en ook alleen hij heeft alle aandacht .En ik moet hem leren kennen en hij mij hij is trouwens al heel hard gehecht aan mij.En ik trouwens aan hem .Misschien moet ik het wat tijd geven zodat ik hem veel kan bijleren wat hij moet doen en wat niet .Of is een hondentrainer al aangewezen .Kan er iemand mij helpen hierin.Dank bij voorbaat .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *