De 15 leukste langharige hondenrassen

Langharige hond

Honden zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt kleine, middelgrote en grote honden. Ook op het gebied van de vacht kan een verdeling gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld langharige hondenrassen. Het mooie aan hondenrassen met lang haar is het feit dat je zelf de controle hebt over hoe het haar eruit ziet. Je kunt het zo kort maken als je wilt, maar je kunt de vacht ook majestueus lang laten groeien.

Langharige honden hebben toch bijzonders. Bovendien zijn er zowel kleine langharige honden als grote langharige honden. Hieronder zetten we een aantal van de leukste langharige hondenrassen van nu voor je op een rij. Deze hondenrassen staan in willekeurige volgorde, want wie kan er nu kiezen tussen al deze toppers?

 

Schotse collie

Collies hebben niet alleen lange haren, maar ze beschikken ook over een dubbele vacht. Hierdoor neemt het verzorgen van de vacht wat meer tijd beslag in vergelijking met andere hondenrassen. Zo zal je bijvoorbeeld vaker moeten borstelen om klitten te voorkomen, maar dat draagt ook bij een glanzende vacht.

Aangeraden wordt om een collie twee tot drie in de week te borstelen, wat helemaal een aanrader is als een collie gaat ruien. Zo voorkom je dat je overal in je woning hondenharen aantreft. De lange haren van de vacht van dit hondenras dragen bij aan het mooie uiterlijk van deze herder.

Collie

 

Yorkshire Terriër

Een wat kleiner hondenras met lange haren is de Yorkshire Terriër. Hoewel een hoop mensen ervoor kiezen om hun vacht kort te houden, staat lang haar hen bijzonder goed. Dit hondenras beschikt over fijn en zacht haar. In vergelijking met de hierboven genoemde collies komt het haar van Yorkshire Terriërs qua textuur meer in de buurt van dat van mensen.

Tijdens de rui verliezen deze honden minder haren in vergelijking met andere rassen. Een leuk weetje over de Yorkshire Terriër: ze zijn klein, maar geloven dat ze groter zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Hierdoor zijn deze hondjes niet bang uitgevallen.

Yorkshire Terriër langhaar

 

Shi Tzu

Shi Tzus zien er bijzonder schattig uit, maar wist jij dat hun naam in het Chinees ‘leeuwenhond’ betekent? Misschien schuilt er toch iets meer in ze dan je zou verwachten. Ze zijn lief en graag bij je, het liefst continu op je schoot. Daar bevonden ze zich vroeger al het liefst, toen ze nog de meest populaire honden onder de Chinese royalty waren. Vaak kiezen mensen ervoor om de vacht van dit hondenras op peil te laten houden door een trimsalon, maar hoe majestueus dit ras eigenlijk is komt pas naar voren als Shi Tzus over lange haren beschikken.

Shi Tzu

 

Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond is een langharig hondenras met één van de meest opvallende vachten ooit. Het haar van sommige Afghaanse windhonden lijkt sterk op dat van mensen. Foto’s van de Afghaanse windhond zijn al meerdere keren viral gegaan, zo opvallend zijn de haren van dit hondenras. Hun vacht is stevig terwijl de haren zijdezacht zijn. Qua vachtverzorging is de Afghaanse windhond één van de meest intensieve hondenrassen om het baasje van te zijn, maar je krijgt hier een hoop voor terug.

Afghaanse windhond

 

Havanezer

De naam van de Havanezer is een referentie naar Havana, de hoofdstad voor Cuba. Die naam heeft dit hondenras niet voor niets, want de Havanezer is de nationale hond van dit land. Dit ras heeft een mooie en zijdezachte vacht, waarbij het mogelijk is om de haren bijzonder lang te laten groeien. Geregeld kammen en algemene vochtverzorging is dan wel noodzakelijk, want door hun geringe hoogte zit dit ras laag bij de grond en kunnen er bijvoorbeeld takjes in hun vacht blijven hangen.

Havanezer

 

Komondor

De Komondor is een herdershond met een uniek uiterlijk. Deze opmerkzame waakhond beschermt zijn gezin te allen tijde. Deze sterke honden hebben een eigen wil en vereisen daarom een baasje dat goed weet hoe hiermee omgegaan moet worden. Dankzij hun vacht valt een Komondor niet meteen op tussen een kudde schapen.

Dit ras is hierdoor de ideale herder en bewaker in één. Een Komondor heeft lange haren die in koorden verweven zijn. Alhoewel dit haar geregeld voor hun ogen zit, missen deze honden niets. Bij sommige Komondor’s doet de vacht zelfs denken aan dreadlocks. Je zult deze honden geregeld een bad moeten geven, maar kammen hoeft dan weer niet.

Komondor

 

Newfoundlander

Newfoundlanders zijn loyale honden die dol zijn op hun baasjes. Ze zijn bijzonder vriendelijk en hebben een aangenaam temperament. Deze grote hond kan gemiddeld rond de 75 kg wegen. Eén van de meest opvallende eigenschappen van dit hondenras is de stevige vacht waar ze over beschikken.

Over het algemeen is deze vacht zwart van kleur, maar in uitzonderlijke gevallen zijn er Newfoundlanders met andere kleuren. Het is aan te raden een Newfoundlander geregeld te borstelen. Daarnaast moeten deze honden tijdens de zomer vooral binnenblijven, aangezien de combinatie van hun dikke vacht en de zwarte kleur ervoor zorgt dat ze snel kunnen oververhitten. Tijdens de warmere maanden van het jaar kan dit ras ook flink gaan ruien.

Newfoundlander

 

Japanse Chin

De Japanse Chin, ook wel bekend als de Japanse Spaniël, is een klein hondenras vol energie. Ze zijn niet alleen intelligent, maar ze beschikken ook over een aangenaam karakter. Het mooie aan dit hondenras is dat ze lange haren kunnen hebben zonder dat je al te veel tijd kwijt hoeft te zijn aan het onderhouden van de vacht.

Eén keer per week is voldoende. De Japanse Chin kan gaan ruien, maar ook de ruiperiode valt in vergelijking met andere hondenrassen reuze mee. Een goede keuze als je overweegt om een langharige kleine hond te nemen.

Japanse Chin

 

Bolognezer

Bolognezers beschikken over een fluffy witte vacht die nauwelijks verhaart. Hierdoor blijven dode haren achter in de vacht, waardoor het geregeld borstelen van dit hondenras een vereiste is. Minstens één keer per week is een aanrader. Dat is intensief, maar je krijgt er wel een hoop voor terug.

Een Bolognezer is een typisch gezelschapshondje. Ze zijn erg gericht op hun baas en ze zijn maar wat graag bij je in de buurt. Hierbij maakt het ze weinig uit of het thuis is of tijdens een wandeling onderweg. Bolognezers voelen goed aan als je iets dwars zit en knuffelen je extra als je verdrietig bent. Wat een lieverds!

 

Bearded Collie

Wist je dat de Bearded Collie het ras is waar de bekende televisiehond Samson op gebaseerd is? Bearded Collies, ook wel bekend als een Beardie, is een uit Schotland afkomstig ras. Net als de Collie is ook de Bearded Collie van nature een herder. Naast hun opvallende baard valt ook de ruige vacht op.

Dit hondenras beschikt over een dubbele vacht. Je zult geregeld vachtverzorging moeten uitvoeren om de vacht er goed uit te laten zien en klitten tegen te gaan. Voordeel van dit ras is dat Bearded Collies tijdens de rui relatief weinig haar verliezen. Dit hondenras heeft veel energie en is graag bezig.

Bearded Collie

 

Bergamasco

De Bergamasco is een Italiaanse herdershond. Qua vacht doet dit ras denken aan de Komondor, onder meer omdat hun haren ook de potentie hebben om er uit te gaan zien als dreadlocks. Als je niet houdt van het geregeld kammen van de vacht van je hond, is dit hondenras een goede keuze. Kammen hoeft namelijk niet. In plaats daarvan volstaat het geregeld wassen van je hond. Dit intelligente hondenras kan goed omgaan met kinderen en is hierdoor een uitmuntende keuze voor families.

Bergamasco

 

Briard

De Briard is een Frans hondenras. Hun naam is een verwijzing naar de regio waar ze oorspronkelijk vandaan komen: Brie, ook bekend vanwege de smaakvolle kaassoort. Dit is een middelgrote herdershond met een gespierd lijf en een hoop energie.

Rondom dit gespierde lijf bevinden zich een buitenste vacht met lange golvende lokken en een ondervacht. Twee tot drie keer per week borstelen is een must. Een Briard is enorm loyaal richting zijn baasje en houdt ervan om jou zijn of haar affectie te tonen.

 

Puli

Van origine is de Puli afkomstig uit Hongarije. Er gingen geruchten dat deze hond oorspronkelijk uit Mesopotamië afkomstig was, maar dat bleek niet waar te zijn. Dit ras is een werkhond die voornamelijk wordt ingezet om schapen te herderen.

Hun vacht is lang en krullend, waarbij de vacht in sommige gevallen een dreadlock-achtige uitstraling kan krijgen. Dit is vergelijkbaar met de Bergamasco en de Komondor. Net als deze twee hondenrassen hoef je de vacht van een Puli niet te borstelen. Alleen wassen volstaat.

Puli

 

Border Collie

Het is niet voor niets dat meerdere varianten van de Collie in deze lijst staan. Ook de Border Collie beschikt over een mooie vacht. Vooral Border Collies met een wat ruwere vacht kunnen langere haren krijgen. Dit zijn echte werkhonden. Instinctief zijn het nog altijd echte herders. Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan zul je zien dat je Border Collie ze als hun kudde ziet. Hij zal ze hoeden en beschermen. Dit is een energiek hondenras dat graag erop uit gaat en dingen onderneemt.

Border Collie

 

Tibetaanse Terriër

Wist je dat de naam van de Tibetaanse Terriër eigenlijk niet klopt? Het Tibetaanse gedeelte klopt, want dit ras is afkomstig uit Tibet. Maar een echte terriër is de Tibetaanse Terriër eigenlijk niet. Toch is de naam blijven hangen. Hoewel je hun vacht kort kunt houden, ziet dit hondenras er op zijn meest majestueus uit met een langere vacht.

Hierdoor ben je wel meer tijd kwijt aan de verzorging van de vacht: gemiddeld zo’n twee tot drie keer borstelen per week. Dit ras beschikt over een dubbele vacht. Van origine is dit een waakhond, maar dit ras is meer dan alleen maar waaks. Ze zijn intelligent, lief, kunnen goed met kinderen omgaan, vrolijk, attent en ze zijn graag actief bezig.

Tibetaanse Terriër

 

Voor welk langharig hondenras kies jij?

Je hebt kunnen lezen welke leuke langharige hondenrassen er allemaal zijn. Kun je nog kiezen? We begrijpen dat het lastig is – elke hond heeft namelijk wel iets waardoor je hem zou willen aanschaffen. Kijk gerust verder rond op de website of lees dit artikel nogmaals. Heb je hulp nodig? Stel je vraag dan aan ons team!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 21 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *