Afghaanse windhond: een jager met een bijzonder uiterlijk

2 Afghaanse windhonden

De Afghaanse windhond heeft een elegante en mysterieuze uitstraling. Dit hondenras is de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. Dit is niet zo gek, want de Afghaanse windhond is een leuke metgezel om in huis te hebben. Vroegtijdige socialisatie en een juiste opvoeding zijn essentieel voor dit hondenras. Als hij goed is opgevoed, dan heb je aan de Afghaanse windhond een fijne familiehond. Daarnaast zal hij zijn baasje goed beschermen, want het is een goede waakhond. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Afghaanse windhond? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis: jachthond uit Afghanistan

De Afghaanse windhond komt oorspronkelijk uit Afghanistan en is rond de 19e eeuw naar Europa gekomen. Waarschijnlijk is dit hondenras een afstammeling van de Saluki. Over de geschiedenis van de Afghaanse windhond vóór de 19e eeuw is weinig bekend. Wel is bekend dat de Afghaanse windhond in Afghanistan werd gebruikt als jachthond in bergachtige gebieden. Ze hielpen bij de jacht op wolven, jakhalzen en wilde honden. Ook vogels zoals patrijzen en kwartels waren niet veilig.

Tegenwoordig is de Afghaanse windhond een familie- en waakhond. Ook kan deze hond gebruikt worden bij het hoeden van de schapen. De Afghaanse windhond is vooral bekend van hondenshows. Dit hondenras deed daar in de 20e eeuw al aan mee en viel vaak in de prijzen. Dit komt door zijn bijzondere en elegante uiterlijk.

 

Het karakter: onafhankelijk, waardig en waaks

De Afghaanse windhond is een onafhankelijke en intelligente hond. Hij is vriendelijk en trouw naar zijn baasje toe. Tegenover vreemde mensen is de Afghaanse windhond wat afstandelijker. Het is een echte waakhond die zijn baasje zal waarschuwen bij onraad. In de omgang is de Afghaanse windhond een makkelijke hond. Hij kan zich gemakkelijk aanpassen aan de omstandigheden en de leefomgeving. Binnenhuis is hij vaak rustig, maar het is wel belangrijk dat hij buiten voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Vroeger werd de Afghaanse windhond voornamelijk ingezet als jachthond. Tegenwoordig zit dit jachtinstinct nog steeds in hem. Daarom moet je oppassen als je hem gaat uitlaten of als je kleine huisdieren in huis hebt. Kleine huisdieren zal de Afghaanse windhond zien als een prooi. Vroegtijdige socialisatie is bij kleine dieren daarom essentieel. Dit geldt ook voor kinderen. Het is belangrijk dat je kinderen nooit alleen laat met een Afghaanse windhond. Je moet altijd een oogje in het zeil houden voor als er iets gebeurt.

De Afghaanse windhond is waardige en vrolijke hond. Daarnaast is hij erg zelfstandig. Als dit hondenras niet goed wordt opgevoed, dan kan hij eigenwijs worden en zal hij niet altijd naar zijn baas luisteren.

Afghan hound with flowercrown

Het uiterlijk van een Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond heeft een mysterieus en opvallend uiterlijk. Iets wat direct opvalt, is zijn bijzondere vacht. De vacht is lang en de structuur is zeer fijn. Hij komt voor in verschillende kleuren, waarvan zwart, crème en rood de meest voorkomende kleuren zijn. Combinaties en tinten van deze kleuren zijn ook mogelijk.

Op de kop is de vacht langer, waarbij de lange kuif en bevederde oren kenmerkend zijn. Op de snuit is het haar korter. Het lichaam is slank en lang. De lichaamsbouw is evenwichtig. Ook de kop van een Afghaanse windhond is lang en smal. De ogen zijn donker en amandelvormig. De oren zijn lang en worden naar beneden gedragen. De staart is lang en krullend.

Dit hondenras is middelgroot van formaat en heeft een harmonische lichaamsbouw. De reu heeft een schofthoogte tussen de 68 en 74 centimeter en weegt tussen de 26 en 34 kilo. De teef heeft een schofthoogte tussen de 60 en 69 centimeter en weegt tussen de 26 en 34 kilo.

 

De verzorging

Als pup heeft een Afghaanse windhond weinig vachtverzorging nodig. Dit komt omdat de vacht dan nog kort en donzig is. Het is in die periode voldoende om elke week een keer te borstelen. Als de Afghaanse windhond volwassen wordt, verandert de vacht. De vacht bestaat dan uit lange, zijdeachtige haren. Een volwassen vacht vergt meer verzorging. Om de vacht er optimaal uit te laten zien, wordt het aangeraden om een volwassen Afghaanse windhond elke dag te borstelen. Regelmatig een bad met shampoo en conditioner is ook een vereiste om de vacht er goed te laten uit zien.

Verder heeft de Afghaanse windhond basiszorg nodig. De nagels moeten kort worden gehouden en daarom regelmatig worden gecontroleerd en bijgeknipt worden. De Afghaanse windhond heeft lange oren, die vuil kunnen worden. Deze kun je schoonmaken met een vochtig doekje of een wattenschijfje. Hiermee voorkom je infecties. Hetzelfde geldt voor de ogen van de hond. Daarnaast is het verstandig om van jongs af aan de tanden te poetsen. Hierdoor blijft ook het gebit in goede staat.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Over het algemeen hebben de meeste honden van dit hondenras een goede gezondheid, maar er zijn verschillende erfelijke aandoeningen en ziektes die bij dit ras kunnen voorkomen. Bij een Afghaanse windhond kan voorkomen:

  • Elleboog- en heupdysplasie
  • Oogproblemen
  • Degeneratieve Myelopathie

De Afghaanse windhond is een middelgrote hond en heeft daarom ook een verhoogde kans om elleboog- en heupdysplasie te ontwikkelen. Bij deze aandoening past de kop van het gewricht niet goed in de kom. Hierdoor kan er gewrichtsslijtage ontstaan en kan de hond moeilijk gaan lopen. Kreupelheid en moeite met opstaan zijn ook symptomen die voorkomen. Deze aandoening is deels erfelijk, maar je kunt het zelf ook proberen te voorkomen. Laat een pup nooit springen, traplopen of rennen op een gladde vloer. Zorg ervoor dat het lichaam volledig is uitgegroeid voordat je met zulke oefeningen begint. Bouw de bewegingen rustig op.

Oogproblemen kunnen voorkomen bij een Afghaanse windhond. Vooral staar is een aandoening die regelmatig wordt aangetroffen bij dit ras. Aandoeningen aan het oog kunnen erfelijk zijn, maar het kan zich ook pas op latere leeftijd ontwikkelen.

Degeneratieve Myelopathie is een agressieve neurologische aandoening die fatale gevolgen kan hebben. Helaas heeft de Afghaanse windhond een verhoogde kans op deze aandoening. Meestal ontstaat Myelopathie in het eerste levensjaar. Het kan voor volledige verlamming zorgen. Een streng fokprogramma onder erkende fokkers zorgt ervoor dat deze aandoening vaak wordt uitgesloten. Je kunt dit bij de aanschaf van een pup altijd navragen.

Naast de bovenstaande erfelijke aandoeningen en ziektes, kunnen er ook andere gezondheidsproblemen ontstaan. Het is verstandig om elk jaar een afspraak te maken met de dierenarts voor een controle. Daarnaast moet je je hond goed in de gaten houden en bij veranderingen contact opnemen met de dierenarts. Een gezonde Afghaanse windhond wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud.

Afghaanse windhond in een veld

Hondentraining voor dit ras

Een goede socialisatie en opvoeding is heel belangrijk voor de Afghaanse windhond. Als een Afghaanse windhond niet goed wordt opgevoed, dan kan hij eigenwijs en ongehoorzaam worden. Hondentraining is een manier om je hond op de juiste manier op te voeden. Hondentraining wordt voor elke hond aangeraden, maar zeker voor een Afghaanse windhond.

Bij een puppycursus of basistraining leert jouw hond andere honden kennen en leert hij hoe hij met andere honden moet omgaan. Onder andere de basiscommando’s komen tijdens een dergelijke training aan bod. De hond leert om naar zijn baasje te luisteren, waardoor een betere band wordt opgebouwd. Het is een leuke activiteit om samen te ondernemen. Bij een Afghaanse windhond hoef je geen kunstjes te verwachten, maar toch is een cursus goed voor de socialisatie en onderlinge communicatie.

Bij een Afghaanse windhond werkt een harde aanpak averechts. Dit hondenras is intelligent en kan goed onthouden wie hem slecht heeft behandeld. Een vriendelijke en consequente aanpak werkt het beste. Het is een gevoelige hond en daarom moet dit hondenras op een rustige manier worden opgevoed en getraind. Als je een Afghaanse windhond met respect behandeld, dan krijg je dit ook van hem terug. Hij heeft de tijd nodig om aan nieuwe situaties te wennen. Gun hem die tijd en hij zal een fijne huisgenoot zijn.

 

Wat kost een Afghaanse windhond?

Voor een Afghaanse windhond met stamboom betaal je gemiddeld tussen de €1400 en €2000. Het is dus een redelijk duur hondenras. De aankoop van een hond kun je het beste doen bij een erkende fokker. In Nederland zijn er verschillende erkende fokkers die de Afghaanse windhond fokken. Een erkende fokker zorgt goed voor de pups en de moederhond. Ook is hij op de hoogte van erfelijke aandoeningen en ziektes.

Je kunt een Afghaanse windhond ook aanschaffen in een nog hogere prijsklasse. Dan betaal je tussen de €2000 en €5000 voor een pup met stamboom. Deze honden worden vaak gebruikt voor hondenshows en hebben een uitstekende stamboom. Als je een normale gezinshond wilt, dan koop je meestal een pup voor minder dan €2000.

Naast de aanschafkosten van de pup, moet je geld reserveren voor andere kosten. Voordat de pup in huis komt, moet je behoorlijk wat spullen aanschaffen. Denk hierbij aan een riem, mand, speelgoed en verzorgingsproducten. Daarnaast zijn er kosten die regelmatig terugkomen. Hondenbelasting en dierenartskosten zijn voorbeelden hiervan. Als je hond ziek is, dan kunnen de dierenartskosten al snel hoog oplopen. Je kunt er ook voor kiezen om een zorgverzekering voor je hond af te sluiten.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Afghaanse windhond is een rustige hond, maar hij heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Ondanks dat hij in huis een beheerste en rustige hond zal zijn, gaat hij er graag op uit. Naast de dagelijkse wandelingen, wordt het daarom aangeraden om activiteiten met de Afghaanse windhond te ondernemen en hem voldoende speeltijd te geven.

Het is essentieel dat je de Afghaanse windhond altijd in een omheind gebied laat lopen. Hij heeft namelijk een jachtinstinct en zal zijn baasje uit het oog verliezen als hij een prooi ziet. De Afghaanse windhond zal achter zijn prooi aanrennen en het mogelijk zelfs doden. De dagelijkse wandelingen kun je daarom het beste doen met de hond aan de lijn.

De Afghaanse windhond is een echte jager en daarom zal hij een jachtcursus erg leuk vinden. Ook kan deze hond een hoge snelheid behalen. In Nederland zijn er renbanen waar je hond lekker kan rennen. Dit kan in competitievorm, maar het kan ook voor het plezier. Naast deze activiteiten, kun je samen met de Afghaanse windhond lange wandelingen maken. Hij vindt het leuk om naast de fiets te rennen of om vrij te spelen in de tuin. Als hij voldoende beweging krijgt, is de Afghaanse windhond een gelukkige en lieve hond.

Een woonhuis met omheinde tuin is aan te raden als je een Afghaanse windhond in huis neemt. In een appartement heeft dit hondenras niet voldoende leefruimte. Een omheinde tuin is belangrijk, omdat je Afghaanse windhond anders op avontuur gaat.

Afghaanse windhond in het bos

Erkenning in Nederland

De Afghaanse windhond is in 1961 officieel erkend door de FCI, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook is in Nederland de NVOW actief. Dit is een rasvereniging die zich bezig houdt met Afghaanse windhonden en andere Oosterse windhonden. Bij hen kun je terecht als je op zoek bent naar een pup of als je evenementen wilt bijwonen.

 

Heb jij al een Afghaanse windhond of ben je van plan er een aan te schaffen?

De Afghaanse windhond is een elegante en sierlijke hond. Hij heeft een intelligent en onafhankelijk karakter. Hierdoor kan de training soms lastig zijn. Bij een juiste opvoeding heb je aan de Afghaanse windhond een leuke hond voor gemiddeld 12 tot 14 jaar. De Afghaanse windhond woont het liefst in een huis met een omheinde tuin. Als je een appartement hebt, dan is dit hondenras minder geschikt. In huis is de Afghaanse windhond vaak rustig, maar het is wel belangrijk dat hij genoeg lichaamsbeweging krijgt. Heb jij al een Afghaanse windhond en wil je jouw ervaring delen? Of ben jij van plan om er een aan te schaffen en heb je vragen? Laat dan je reactie achter onder dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 23 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *