Top 10 populaire Franse hondenrassen

Franse hond

Frankrijk is zonder twijfel één van de meest erkende landen internationaal gezien als het gaat om de cultuur, de architectuur en de gastronomie. Een ander aspect waarvoor dit land erkenning verdient zijn de vele hondenrassen die hier vandaan komen. Tegenwoordig zijn er meer dan veertig hondenrassen die uit dit land afkomstig zijn.

Helaas zijn er in de loop der jaren ook een aantal hondenrassen uitgestorven. In dit artikel ontdekken we samen wat de tien meest populaire Franse hondenrassen van dit moment zijn.

 

De barbet

Het eerste Franse hondenras op onze lijst is de barbet. Deze jachthond, van origine gebruikt voor het apporteren van geschoten waterwild, heeft een sterk lichaam en een medium grootte. Deze hond beschikt over lange krullerige haren en staat ook wel bekend als de ‘voorouder van de poedel’. Alhoewel er veel controverses en theorieën zijn over de oorsprong van dit ras, wordt de barbet wel gezien als een Frans hondenras. Het is ook één van de oudste hondenrassen van Europa.

Barbet hond

 

De poedel

De poedel, ook wel bekend als de middenslag poedel, is één van de meest populaire Franse hondenrassen ter wereld. Wat is de verklaring hiervoor? Niet alleen zijn ze schattig qua uiterlijk en erg gevoelig, maar de poedel behoort ook tot de meest intelligente honden ter wereld. De meest opvallende eigenschap van het uiterlijk van een poedel is het krullerige haar, wat een hoop vachtverzorging vereist.

Beschik je over een volwassen poedel, dan moet je het dier elke 21 tot 35 dagen wassen. Let hierbij wel op dat overmatig wassen kan leiden tot aandoeningen aan de huid, wat ervoor kan zorgen dat je poedel sneller allergieën kan veroorzaken.

Poedel hondje

 

De basset hound

De basset hound is een ras dat behoort tot een groep van honden die van origine afkomstig zijn uit de Lotharingen regio van Frankrijk, specifiek uit St. Hubert. De afkomst van dit ras is ietwat onduidelijk, aangezien het waarschijnlijk zo is dat deze hond van meerdere bloedhond geslachten afkomstig is. De naam is wel helder. Basset bevat ‘bas’, wat in het Frans ‘laag’ betekent. Dankzij hun korte ledematen snappen we waar de naam vandaan komt.

Hun bedroefde gezichten zijn ook een opvallende eigenschap van deze hond. Van origine werd de basset hound ingezet als jachthond. Dit vanwege hun enorme reukvermogen en volgvermogen. Nu zijn het gezelschapshonden. Ze hebben een loyaal en grappig karakter, en ze behoren tot de kalmste hondenrassen ter wereld.

Basset hound

 

The Franse Bulldog

De Franse bulldog, ook wel bekend als de Frenchie, behoort tot de meest populaire hondenrassen die uit Frankrijk afkomstig zijn. Dit ras valt op door hun kleine format, hun dikte en hun robuustheid. Franse bulldogs zijn er dol op om met jou te spelen en ze tonen graag hun liefde aan jou. Meest opvallend zijn nog wel hun vleermuisachtige oren.

Dit hondenras vergt een hoop aandacht omdat ze van nature sociaal zijn, waardoor een gebrek aan gezelschap hun gedrag negatief kan beïnvloeden en ervoor kan zorgen dat ze eerder last krijgen van angst en ongerustheid. Spendeer je weinig tijd thuis, dan is het slimmer om te kiezen voor een ander ras.

Franse Bulldog

 

De papillon

De papillon, ook wel bekend als het vlinderhondje, is één van de meest elegante honden ter wereld dankzij hun gracieuze en soepele manier van lopen. Het is een hele intelligente, actieve en liefdevolle hond, vooral bij mensen met wie ze bekend zijn en minder bij vreemden. Wil je van dit ras een sociale hond maken die zich naar behoren gedraagt richting andere mensen en dieren, dan is het van belang om al vanaf jonge leeftijd de socialisatie te trainen.

Papillon hond

 

De Bordeaux hond

De Bordeaux hond is een oud Frans hondenras dat gebruikt werd voor de jacht, voornamelijk vanwege zijn grootte en het natuurlijke instinct om te beschermen. Helaas werd de Bordeaux hond vroeger gebruikt als vechthond, totdat dit tijdens de 19e eeuw verboden werd. Het gezicht van dit ras valt op door de vele rimpels die zichtbaar zijn, wat nog versterkt wordt wanneer de hond aandachtig is.

Doordat dit ras beschikt over een enorm sterke kaak, kan het beschouwd worden als een agressieve hond. Tegelijkertijd moeten we het gedrag niet baseren op de uiterlijke kenmerken van een ras. Gebalanceerd en goed getraind gedrag is mogelijk, maar dan moet het ras ook op een correcte manier gesocialiseerd en getraind worden.

Bordeaux hond

 

De briard

De briard is wellicht niet zo bekend buiten Frankrijk, maar deze hond trekt absoluut de aandacht dankzij zijn aantrekkelijke verschijning, rechthoekige lichaam en gespierdheid. De vacht van dit ras is lang, droog en ruw qua textuur, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de vacht van een geit. De briard is een actieve en loyale hond die er dol op is om met jou te spelen.

Ze zijn beschermend en vol liefde richting hun familie, maar hierdoor kunnen ze wel wat verlegen zijn rondom vreemden. Daarom is het belangrijk om hen vanaf een jonge leeftijd te socialiseren, zodat ze een positieve relatie kunnen opbouwen met mensen en dieren. De naam impliceert het al, maar dit ras is dus afkomstig uit de Brie regio, waar ook de bekende brie kazen vandaan komen. De briard behoort tot de oudste hondenrassen van Frankrijk.

Briard hond

 

De Gran Bleu de Gascogne

De Gran Bleu de Gascogne is van origine afkomstig uit de Gascogne regio. Dit is één van de meest populaire hondenrassen van Frankrijk, hoewel het internationaal gezien geen bekend ras is. Dit is een enorm grote hond met een gespierd lijf, lange poten en opvallende flaporen. Daarnaast beschikt dit ras over een enorm reukvermogen, waardoor het vroeger een echte jachthond was. In meer recente jaren is dit een gezelschapshond geworden.

Dit ras is een goede gezelschapshond dankzij zijn loyale en nobele gedrag. Tegelijkertijd beschikt de Gran Bleu de Gascogne over een krachtige blaf. Speciale aandacht en socialisatie is vereist om te voorkomen dat een compulsieve blaf kan ontstaan. Daarom wordt aangeraden om alleen voor dit ras te kiezen als je een ervaren hondeneigenaar bent.

 

De Beauce herder

De Beauce herder, ook wel bekend als de Beauceron, is een hond met een landelijk en gespierd lichaam wat vaak zwart van kleur is. De naam is een verwijzing naar de regio waar dit ras van origine vandaan komt, een buitenwijk van Parijs genaamd Beauce.

Dit ras was vroeger vooral op het land te vinden, vooral vanwege hun uitstekende vermogen om schapen te herderen en om de nabije omgeving te beschermen. Ze maakten zelfs onderdeel uit van het Franse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Beauce herder wordt gezien als een loyaal en energiek ras dat vol liefde is richting hun gezin.

Beauce herder

 

De Pyrenese berghond

Ons laatste hondenras uit deze lijst is de Pyrenese berghond, ook wel bekend als de Great Pyrenees. Zoals de naam al aangeeft, is dit hondenras afkomstig uit de bergen van Pyreneeën, een gebied tussen Frankrijk en Spanje. Om deze reden word dit ras ook wel gezien als een Frans-Spaanse hond, wat één van de redenen is waarom er nogal wat controverse is rondom de herkomst van dit ras. Dit hondenras werd gezien als een koninklijke hond, onder meer omdat Koning Lodewijk XIV dol op dit ras was.

Alhoewel ze tegenwoordig meer gezien worden als gezelschapshonden, worden ze op het land nog vaak ingezet om andere dieren te herderen. Deze loyale en onafhankelijke hond heeft een hoop ruimte en voldoende voedsel nodig om optimaal te kunnen renderen. Aangezien dit een hond is die afkomstig is van een bergachtig en koud gebied, beschikken ze over een flinke vacht die zo’n drie keer per week geborsteld moet worden. Ook is dit ras niet goed bestand tegen de hitte.

Pyrenese berghond

 

Conclusie

Hoewel er nog veel meer Franse hondenrassen zijn, is deze lijst een goede indicator van de tien meest bekende rassen die uit Frankrijk komen. Deze rassen beschikken elk zo over hun eigen unieke kwaliteiten, van gezelschap en de liefde die ze aan je geven tot hun herder- en jachtinstinct.

De herkomst van deze honden kan flink verschillen, ze zijn elk afkomstig uit verschillende delen van Frankrijk. Alhoewel we hebben kunnen lezen dat sommige rassen uit Frankrijk als gevaarlijker worden gezien dan wel lastig zijn om te socialiseren, is het met voldoende training en socialisatie mogelijk om van ieder hondenras een goed huisdier te maken.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *