Italiaanse Windhond: een miniatuur Windhond uit Zuid-Europa

Italiaanse Windhond rennend in grasveld

De Italiaanse Windhond ontstond zo’n tweeduizend jaar geleden en was een populaire gezelschapshond aan de Turkse en Griekse kust. Tegenwoordig is de Italiaanse Windhond ook in andere landen te vinden en is het nog steeds de ideale gezelschapshond. Hij is de kleinste van de Windhonden en kan daardoor gemakkelijk overal mee naartoe worden genomen. De Italiaanse Windhond heeft een gevoelig, vriendelijk een aanhankelijk karakter. Maar daarnaast kan dit hondenras ook pittig zijn. Hij is erg gefocust op zijn baasje en is niet graag alleen. Wil jij meer weten over de Italiaanse Windhond? Lees dan snel verder!

 

De geschiedenis: populair in vorstenhuizen

De Italiaanse Windhond is een van de oudste hondenrassen en dateert van zo’n 2000 jaar geleden.  Dit ras komt van oorsprong uit landen rond de Middellandse Zee. In Griekse en Turkse kunst zijn deze honden vaak terug te vinden en ook in Pompeï werden soortgelijke honden teruggevonden in de lavastromen. Daarnaast zijn gemummificeerde Italiaanse Windhonden aangetroffen bij opgravingen in Egypte en is dit hondenras vaak zichtbaar op oude muurschilderingen. De Italiaanse Windhond was blijkbaar een geliefd gezelschapsdier in die tijd.

In de Renaissance werd dit hondenras erg populair in Italië, daaraan heeft de Italiaanse Windhond zijn naam te danken. Later werd de Italiaanse Windhond naar andere delen van Europa gebracht, waaronder naar Engeland. De honden werden daar en bij andere koninklijke hoven van Europa erg populair. Ze werden daar onder andere gebruikt voor konijnen- en vogeljacht. De jagers waren vooral de grotere Windhonden.

 

Het karakter: aanhankelijk, gevoelig en gezellig.

De Italiaanse Windhond is een aanhankelijke en gezellige hond. Het is een opgewekt hondenras met veel energie. Hij houdt ervan om dicht bij zijn baas te zijn en gaat daarom het liefst overal mee naartoe. Door zijn handzame formaat is het gemakkelijk om hem mee te nemen. Een Italiaanse Windhond vindt het lastig om voor een langere tijd alleen te zijn.

Een Italiaanse Windhond is slim en heeft een jachtinstinct. Hij rent graag achter klein wild zoals muizen en vogels aan. Hierdoor is het niet verantwoord om hem los te laten lopen. Hij ziet dan niet altijd het gevaar en kan daardoor bijvoorbeeld onder een auto rennen. Hem laten spelen in een omheinde tuin is een goede keuze. Naast zijn jachtinstinct, is een Italiaanse Windhond er dol op om te knuffelen met zijn baas en op zijn schoot te zitten. Dit hondenras is gevoelig en heeft regelmatig bevestiging nodig van zijn baasje.

In een gezin met andere honden of kinderen is de Italiaanse Windhond niet op zijn plek. Door zijn gevoeligheid kan hij schuchter worden. Het is daarom verstandig om een Italiaanse Windhond als enige hond in huis te nemen. Wel kan een Italiaanse windhond goed samen met andere honden van hetzelfde ras. Als je een Italiaanse Windhond hebt in een gezin met kinderen, dan is het belangrijk dat zij zachthandig met de hond omgaan.

Italiaanse Windhond knuffelend

Het uiterlijk van een Italiaanse Windhond

De Italiaanse Windhond is de kleinste Windhond. Zowel reuen als teven hebben een schofthoogte tussen de 32 en 38 centimeter en wegen tussen de drie en vijf kilogram. Hij wordt gezien als een fragiele speelgoedhond en moet daarom goed beschermd worden tegen grotere honden en hardhandige kinderen.

De vacht is glad, kort en satijnachtig. Het voelt altijd zacht aan en ziet er glanzend uit. De kleur van de vacht kan variëren en er zijn veel opties mogelijk, namelijk:

 • Zwart
 • Lichtbruin
 • Blue Fawn
 • Red Fawn
 • Chocoladebruin
 • Sable
 • Tan
 • Grijs

De Italiaanse Windhond heeft een elegant en sierlijk uiterlijk. Dit hondenras heeft een spitse snuit en kleine oren met afhangende punten. De ogen zijn donker en groot. De staart is laag aangezeten tenger. Hij heeft een diepe borstkas. De benen zijn lang, gespierd en sierlijk en de schouders zijn recht.

 

De verzorging

De vacht van een Italiaanse Windhond is gemakkelijk te verzorgen. Dit hondenras verliest nauwelijks haren. In de ruiperiode kan de hond meer haren verliezen en dan kun je de vacht borstelen met een speciale kam en een zachte borstel. De vacht kun je glanzend houden door de hond een tot twee keer per week te poetsen en stoffigheid te verwijderen. Een Italiaanse Windhond hoeft niet vaak in bad, alleen als hij vies is of als hij stinkt. Als je jouw hond in bad doet, moet je altijd een speciale hondenshampoo gebruiken en zorgen dat de ogen vrij blijven. Na afloop kun je hem afdrogen met een warme handdoek.

De verzorging van het gebit is belangrijk bij een Italiaanse Windhond. Het is goed om de pup van jongs af aan te laten wennen aan de tandenborstel en regelmatig de tanden te poetsen. Bij een Italiaanse Windhond ontstaat snel tandsteen en als dit niet verwijderd wordt, dan kunnen er ontstekingen ontstaan. Ook kun je de hond om de paar dagen een bot geven speciaal voor zijn tanden.

Daarnaast moeten de nagels regelmatig worden gecontroleerd en bijgeknipt. Dit gebeurt meestal om de week of om de twee weken. Omdat de vacht van deze hond kort is en hij een vrij dunne huid heeft, is het belangrijk hem te beschermen tegen koud en nat weer. Hier is hij namelijk erg gevoelig voor. Trek hem daarom altijd een jasje aan als het regent of als het koud is, dit voorkomt rillen.

Italiaanse Windhond in een mandje

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Een Italiaanse Windhond wordt gemiddeld tussen de 13 en 15 jaar oud. Over het algemeen is het een gezond hondenras die zich goed weert tegen ziektes. Met gezonde voeding en voldoende beweging kun je ervoor zorgen dat je hond gezond blijft en een hoge leeftijd bereikt. Toch zijn er een aantal ziektes waar een Italiaanse Windhond last van kan krijgen. Dit ras kan voornamelijk last krijgen van:

 • Schildklierproblemen
 • Oogaandoeningen (PRA)
 • Botbreuken en gewrichtsproblemen

Een Italiaanse Windhond kan last krijgen van schildklierproblemen. Dit is niet altijd meteen te zien bij een pup, het kan ook op latere leeftijd ontstaan. De schildklier produceert dan te weinig hormonen. Je kunt dit probleem herkennen aan gewichtstoename, weinig eetlust en een verandering in de vacht en huid.

Daarnaast is een Italiaanse Windhond gevoelig voor oogaandoening zoals PRA. Deze ziekte zorgt ervoor dat het gezichtsvermogen van de hond langzaam achteruit gaat over een periode van maanden of zelfs jaren. Honden kunnen hierdoor helemaal blind worden. Vaak hebben honden geen pijn bij deze ziekte, waardoor de ziekte in de beginfase moeilijk te herkennen is. Honden die last hebben van PRA lopen vaak tegen dingen op als het schemerig is, worden nerveus in de nacht en kunnen tegenstribbelen als ze een donkere ruimte in moeten.

Tot slot is een Italiaanse Windhond een fragiele hond. Bij gevaarlijke situaties moet je altijd goed opletten, want de botten zijn fragiel en er kunnen snel breuken ontstaan. Ook kan deze hond last krijgen van gewrichtsproblemen, vooral in het heupgebied. Als je ziet dat je hond mank loopt of geen gewicht op zijn been zet, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

 

Wist je dat?

Een Italiaanse Windhond is een gevoelig hondenras en wil het liefst bij zijn baasje zijn. Bij het boeken van een vakantie moet je er rekening mee houden dat een Italiaanse Windhond zich niet op zijn gemak voelt in een grote hondenkennel. Zorg ervoor dat je naar een bestemming gaat waar je de hond mee naar toe kan nemen. Als het onmogelijk is om de Italiaanse Windhond mee te nemen op vakantie, dan moet je zorgen hij die tijd kan verblijven bij mensen die hij kent en vertrouwt. Anders zal het een zware periode worden voor de Italiaanse Windhond.

 

Hondentraining voor dit ras

Een Italiaanse Windhond is een gevoelige hond en heeft daarom een speciale aanpak nodig. Het is van belang dat je als trainer de Italiaanse Windhond overvloedig beloont en geen harde methode gebruikt. Een harde methode werkt niet bij dit hondenras, daar kunnen ze namelijk gespannen en onderdanig van worden. Daarnaast moet de trainer standvastig zijn, omdat een Italiaanse Windhond koppig en onafhankelijk kan zijn. Het trainen van een Italiaanse Windhond kost veel tijd en geduld.

Voor elke pup is een basistraining aan te raden. Hierdoor socialiseert de hond vroegtijdig en wordt hij op de juiste manier begeleid in zijn opvoeding. Bij een puppycursus leert een hond de basiscommando’s en bouwt hij een betere band op met zijn baasje.

Italiaanse Windhond in de bosjes

Wat kost een Italiaanse Windhond?

Een Italiaanse Windhond kost gemiddeld €900. Voor een Italiaanse Windhond met een stamboom kunnen de bedragen oplopen tot €2000. Er zijn verschillende erkende fokkers in Nederland die Italiaanse Windhonden fokken. Het is van belang dat je altijd kiest voor een erkende fokker. Een erkende fokker houdt zich aan de regels van het fokken en zorgt goed voor de pups en de moederhond.

Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met onderhoudskosten. Voordat je een Italiaanse Windhond in huis haalt, moet je ervoor zorgen dat je onder andere een riem, mand, speelgoed en verzorgingsproducten hebt aangeschaft. Daarnaast zijn er kosten die vaker terugkomen zoals de voeding en medische kosten. Een hond kost al snel zon €800 tot €1000 per jaar.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Italiaanse Windhond is een kleine, maar actieve hond met veel energie. Het is belangrijk dat de hond zijn energie kwijt kan. Bij dit ras kun je aan de beweging voldoen door dagelijks intensief met hem te spelen. Daarnaast moet een Italiaanse Windhond natuurlijk een aantal keer per dag uitgelaten worden. Tijdens deze wandelingen is het verstandig om een Italiaanse Windhond altijd aangelijnd te houden.

Ondanks dat een Italiaanse Windhond energiek is, is het een geschikt hond voor in een appartement. Je kunt dan alleen niet van hem verwachten dat hij altijd rustig is in huis. Een Italiaanse Windhond zal regelmatig rondrennen in huis en de inrichting als een stormbaan zien.

Als je een Italiaanse Windhond in een hondenpark laat spelen, moet je je bewust zijn van de mogelijke gevaren. De Italiaanse Windhond is namelijk fragiel en je moet alert zijn als er grote en dominante honden om hem heen zijn.

 

Erkenning in Nederland

De Italiaanse Windhond wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook is er in Nederland een erkende rasvereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer, namelijk de Nederlandse Whippet Club.[1] Zij houden zich bezig met het in stand houden van een gezond ras en organiseren regelmatig evenementen.

Italiaanse Windhond puppy speelt met balletje

Heb jij al een Italiaanse Windhond of ben je van plan er een aan te schaffen?

Deze kleine speelgoedhond heeft een elegant en sierlijk uiterlijk. Het is een geschikt hondenras voor in een appartement, maar een omheinde tuin wordt ook gewaardeerd. De Italiaanse Windhond heeft namelijk veel energie, waardoor hij veel beweging nodig heeft. De Italiaanse Windhond is over het algemeen een gezonde hond en bij een goede verzorging kan hij tot 15 jaar oud worden. Wees je ervan bewust dat een Italiaanse Windhond erg aanhankelijk is en niet voor een langere tijd alleen wil zijn. Heb jij al een Italiaanse Windhond en wil jij jouw ervaring delen? Of ben je van plan om een Italiaanse Windhond aan te schaffen en heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter!

Italiaanse windhond

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

 1. Goed artikel,goede informatie. Ik heb windhonden gehad 4 Deerhounds,dus ik ken hun karakter. Nu onze laatste hond 3 jaar geleden is overleden is het leeg en stil in huis. Aangezien ik niet jong meer ben maar wel veel buiten kom en nog steeds graag wandel ga ik op zoek naar een herplaatser en dan een Italiaans windhondje,liefst een teefje van ongeveer 9 jaar oud. Dus een senior italiaantje. Ik weet niet of u mij daarbij kunt helpen,maar dat zou wel heel fijn zijn. Met vriendelijke groeten Doreth Boidin.

  1. U kunt zich bij de rasvereniging aanmelden voor een herplaatser. In Nederland is dat de Nederlandse Whippet Club (inbegrepen het italiaantje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *