Hondenrassen met een laag jachtinstinct  

Hond lui

Wij zijn ervan overtuigd dat jij het met ons eens bent dat honden geweldige huisdieren zijn. Toch kan het in veel gevallen een hele uitdaging zijn om ze te trainen of om een bepaalde gewoonte die ze hebben te corrigeren. Bijvoorbeeld het wel bekende jackinstinct.

Hoewel alle honden in hun verleden een jachtinstinct hebben gehad, komt niet bij alle hondenrassen dit jachtinstinct ook echt tot uiting. Er zijn veel hondenrassen die een zeer laag jachtinstinct hebben, en die heel goed met andere dieren omgaan. Wil je meer weten over enkele hondenrassen met een laag jachtinstinct? Lees mee om er alles over te weten te komen! 

 

Wat is dit jachtinstinct nou eigenlijk? 

Een van de meest voorkomende instincten die honden hebben is hun jachtinstinct. Simpelweg is het jachtinstinct niets meer dan de behoefte of drang die honden hebben om op een prooi te jagen. Het verschil is dat niet bij elke hond het jachtinstinct echt te zien is. Zo hebben sommige rassen een laag jachtinstinct terwijl andere een hoog jachtinstinct hebben. Zoals je misschien weet, stammen honden af van wolven.

Dit instinct hebben ze dus door de jaren heen nog steeds van hun voorouders. Hierdoor worden sommige hondenvrienden als agressief of niet lief gezien. Ze rennen maar al te graag achter andere dieren aan zoals katten, eekhoorns of zelfs kleinere honden. In het verleden was het juist dit jachtinstinct die de voorouders van de hond in leven hield, want het was de belangrijkste manier om zich te kunnen beschermen en om aan eten te komen.

Tegenwoordig is dit niet meer het geval bij onze honden. Toch draagt hun DNA nog steeds dit jachtinstinct in zich. Daardoor jagen sommige hondenrassen op kleine dieren of vertonen ze gedrag dat door sommige hondeneigenaren als agressief kan worden gezien.  

 

Een vervelende gewoonte 

Het jachtinstinct van jouw viervoeter kan in sommige gevallen een probleem worden. Als je bijvoorbeeld katten of andere dieren in huis hebt, kan een hondenras met een zeer sterk jachtinstinct wel eens een probleem vormen, omdat de hond voortdurend zal proberen de andere huisdieren te achtervolgen.

Bovendien kunnen sommige hondenrassen door hun prooidrift wat moeilijker te trainen of te corrigeren zijn. Daarom is het nooit verkeerd om te weten welke hondenrassen geen hoog jachtinstinct hebben, zodat jij het juiste maatje kunt kiezen, afhankelijk jouw eigen situatie.  

 

11 prachtige hondenrassen met een laag jachtinstinct 

Als je op zoek bent naar een hond met een laag jachtinstinct omdat je denkt dat jij je daar prettiger bij voelt, of omdat je wilt dat jouw hond goed kan samenleven met andere kleine huisdieren die ook deel uitmaken van het gezin, dan kunnen de prachtige rassen die we hieronder beschrijven misschien wel jouw nieuwe maatje worden.  

Al deze rassen staan erom bekend dat ze een zeer laag jachtinstinct hebben. Daarnaast zijn ze meestal erg vriendelijk en luisteren ze ook nog een verbazingwekkend goed. Bovendien, als je ziet dat jouw hond zich zo nu en dan als jager gedraagt, zijn deze rassen ook heel gemakkelijk te trainen. Met een beetje geduld zul je zeker in staat zijn om deze gewoonte bij jouw hondenvriend te corrigeren. Nu je dit allemaal weten gaan we je voorstellen aan 11 verbazingwekkende hondenrassen met een laag jachtinstinct. Lees je mee? 

 

Golden Retriever 

Golden Retrievers staan wereldwijd bekend om hun vriendelijkheid. Deze lieve en vriendelijke honden worden overal door gezinnen gekozen. Ze zijn geweldig met kinderen en kunnen heel goed opschieten met andere dieren. Golden Retriever honden hebben daarnaast ook nog een erg laag jachtinstinct.

Het is bijna onmogelijk om ze achter andere dieren aan te laten rennen. Ze zijn middelgroot en, zoals hun naam al aangeeft, hun vacht is goudkleurig en glanzend. Ze hebben de neiging behoorlijk te verharen. Het is dus belangrijk hun vacht goed te verzorgen om rond vliegende haren in huis te voorkomen. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je een goede band opbouwt met jouw huisdier.  

Golden Retriever

 

Maltezer 

Maltezers zijn een van de meest schattige kleine hondenrassen die je kunt vinden. Hun grootte en schattigheid, samen met het feit dat deze prachtige honden inderdaad een zeer laag jachtinstinct hebben, maakt ze de ideale vriend. Een Maltezer zal nooit iemand kwaad doen! Maltezers zijn een geweldige keuze als je van kleine hondenrassen houdt. In tegenstelling tot andere kleine honden, die zeer actief en energiek zijn, zijn Maltezers vrij koel en kalm. Zij zullen maar al te graag lekker naast je komen liggen op de bank.  

Maltezer

 

Papillon 

Papillon honden zijn honen die zeker niet kunnen ontbreken in deze lijst. Ja, het kan voorkomen dat jouw Papillon achter andere dieren aangaat. Maar verwar dit zeker niet met jagen! Papillon honden zullen geen dieren opjagen of vangen, ze rennen alleen achter andere dieren aan omdat ze willen spelen.

Het is zeer belangrijk om zo nu en dan een grote wandeling te maken met dit ras, aangezien ze vrij actief en erg speels zijn. Wacht maar af tot je ze lekker ziet spelen met de andere honden uit de buurt. Een lief ras dat ook zeker geliefd is onder kinderen.  

Papillon

 

Franse Bulldog 

Franse Bulldoggen zijn een van de meest populaire hondenrassen die er zijn. Gekozen door kleine hondenliefhebbers uit de hele wereld, zijn deze leuke honden rustig en relaxed. En ze hebben ook nog eens een zeer laag jachtinstinct. Zoals je misschien hebt gehoord, heeft dit hondenras vaak last van ademhalingsproblemen. Dit is deels een van de redenen waarom ze vrij lui en makkelijk in de omgang zijn. Franse Bulldoggen gaan graag wandelen, maar kunnen snel moe worden. 

Franse Bulldog

 

Vizsla 

Ook al werden de prachtige Vizsla honden oorspronkelijk gefokt om te jagen, feit is dat het zeer rustige dieren zijn die helemaal geen jachtinstinct lijken te hebben! Vizsla honden doen liever andere dingen dan dieren najagen. Ze zijn erg makkelijk in de omgang en genieten erg van de rust thuis bij hun gezin. Het is natuurlijk wel heel belangrijk dat ze dagelijks de juiste hoeveelheid beweging krijgen. Maar ze hebben geen enorm lange wandeling nodig om gezond te blijven.  

Vizsla

 

Boxer 

Boxers zijn geweldige dieren die door gezinnen uit de hele wereld worden gekozen. Dit komt vooral door hun zachtaardige en vriendelijke persoonlijkheden. Boxer honden kunnen heel goed opschieten met bijna elk persoon of dier dat ze tegenkomen. Hierdoor passen Boxers ook in de categorie van honden met een laag jachtinstinct. Het is vrij onwaarschijnlijk dat je een Boxer achter een prooi aan zult zien rennen. Ze houden wel van spelen en rondspringen, dus het kan zijn dat ze je achterna zitten om met je te kunnen spelen.  

Boxer

 

Bichon Frise 

Bichon Frise honden zijn pluizige, vriendelijke en mooie honden met een zeer laag jachtinstinct. Je zult ze beslist niet achter kleine dieren of katten aan zien zitten. Ze zijn relaxed, rustig, en brengen graag tijd door met hun baasjes. Wel hebben Bichon Frise honden de neiging om vrij veel te blaffen.

Dus ook al zijn ze geen prooi-jagers, ze zullen waarschijnlijk blaffen naar andere dieren of katten als hij ze niet mag of als ze hun aandacht vragen. Maar dat is ongeveer alles wat ze zullen doen: Op dieren jagen zul je ze zeker niet zien doen.  

Bichon Frise

 

Havanezer 

Havanezers lijken erg op de Bichon Frise honden die we hierboven hebben beschreven. Deze kleine en schattige wezentjes zijn van buiten net zo schattig en lief als vanbinnen. Zo hebben Havanezers een zeer laag jachtinstinct. Ze zullen niets of niemand achtervolgen! Het zijn zeer trouwe en zorgzame beestjes die heel graag dichtbij hun gezin zijn. Daarom is het beter om Havanezers niet voor zeer lange periodes alleen te laten. Ze zullen je missen en laten dit ook zeker merken.   

Havanezer

 

Beagle 

Beagles zijn zeer populaire honden. Dit komt vooral omdat ze vriendelijk en schattig zijn. Daarom kiezen veel mensen ervoor om ze als huisdier te nemen. Ze zijn klein tot middelgroot en hoewel ze een sterke persoonlijkheid hebben, hebben ze een zeer laag jachtinstinct. Beagles zijn ook erg speels.

Een van de dingen die ze het liefst doen is hun favoriete spelletjes spelen met hun baasjes of met andere honden. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat ze de juiste tijd en ruimte krijgen om te spelen. Gooi eens een bal door de tuin of ga met ze naar het hondenpark.  

Beagle

 

Pomeriaan 

Pomeriaan zijn kleine en schattige wezentjes. Als je er een op straat ziet, herken je gemakkelijk hun kleine pootjes en schattige, pluizige vacht. Het belangrijkste bij dit ras is hun socialisatie: het is belangrijk om ze van jongs af aan goed te socialiseren als je wilt dat ze goed met andere dieren overweg kunnen. Toch zullen deze honden zeker niet gaan jagen op prooien of jagen op kleine dieren. Wat ze wel kunnen doen, als ze niet goed gesocialiseerd zijn, is veel blaffen, wat soms een beetje vervelend kan zijn.  

Pomeriaan

 

Ierse Setters 

Ierse Setters staan bekend als zeer slim en vriendelijk. Daarnaast behoort ook dit ras tot de lijst van honden met een zeer laag jachtinstinct. Ze zijn erg vriendelijk voor iedereen die ze tegenkomen. Bovendien zijn ze rustig en gemakkelijk in de omgang. Ze houden erg van gezelligheid en tijd doorbrengen met andere honden, dus als je thuis andere harige vrienden hebt, is de kans groot dat een Ierse Setter daar graag goede vrienden mee zou willen worden. 

Ierse Setter

 

Gewoon een kwestie van instinct 

Al met al, zoals je ziet hebben niet alle honden het jachtinstinct nog in hun bloed stromen. Ook al hebben alle honden wolvenvoorouders en dus een verleden als prooi-jager, tegenwoordig hebben gedomesticeerde honden dit niet altijd in zich. Dit verschilt, zoals we hebben uitgelegd, van ras tot ras. 

Er zijn genoeg honden die een laag jachtinstinct hebben. Als je andere kleine dieren in huis hebt, wil je natuurlijk niet dat jouw nieuwe maatje hier als een gek achteraan gaat rennen. Na het lezen van dit artikel heb jij de keuze uit een grote verscheidenheid aan hondenrassen met een laag jachtinstinct om in huis te nemen. Welke van alle rassen die we hier hebben beschreven vind jij het leukst? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Laag jachtinstinct

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.3]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *