Beste hondenrassen om op muizen en ratten te jagen

Teckel jagen

Verschillende honden hebben verschillende soorten talenten. Terwijl sommigen goed kunnen zwemmen, zijn anderen uitstekende lopers. Echter, andere rassen zijn oorspronkelijk gefokt om ongedierte op te jagen en te vangen. De schattige versie van de muizenval, is toch echt de terriër; de perfecte vervanging van een ongediertebestrijder! In feite komt het woord terriër van het Latijnse terra, wat letterlijk aarde betekent. Dit is een interessant feit, omdat veel terriërs zich over de grond bewegen bij het zoeken naar ingravend ongedierte.

Al deze honden hebben kleine lichamen en een verbazingwekkende energie. Ze kunnen snel een gat graven om het ongedierte te vangen. De terriër heeft ook een dikke staart, die de eigenaar kan gebruiken om de hond uit het gat te trekken, als dat nodig is. Er zijn andere hondenrassen die zeer goed zijn in het vangen van muizen, maar terriërs zijn zeker de meerderheid. In dit artikel laten we je kennismaken met 10 ideale hondenrassen voor het vangen van muizen of knaagdieren.

 

Rat Terriër

Zijn naam zegt het al: deze hond is de perfecte rattenval. De Rat Terriër is klein en actief en kan een goede vriend zijn. Rat Terriërs zijn zeer aanhankelijk, waardoor ze geschikt zijn als lieve huisdieren voor het gezin. Ze zijn erg goed met kinderen, vooral als de hond als puppy al door jullie gezin is opgevoed. Ze zijn gemakkelijk te trainen, zullen met je spelen en zelfs zwemmen. Zijn energie is buitengewoon.

Je kunt dit ras zelfs in een appartement fokken. Vergeet niet dat je regelmatig met de Rat Terriër moet bewegen om energie kwijt te raken. Als je in een huis met een tuin woont, wees dan bereid om van tijd tot tijd een gat in de grond te graven. Want niet alleen ratten, maar ook deze honden houden ervan om gaten te graven. Dat is hun aard. Ze komen voor in een verscheidenheid van vachtkleuren, waaronder gevlekt, zwart, rood, chocolade en wit.

Rat Terriër

 

Cairn Terriër

De Cairn Terriër is een van de meest ervaren hondenrassen die op ratten en muizen jaagt, omdat ze dol zijn op graven. Als je thuis echt een ratten- en muizenprobleem hebt, kan dit ras een uitkomst voor je zijn. Het is een kleine hond met een weerbestendige vacht die onderhoud vereist. Het zijn echt vriendelijke en trouwe gezelschapshonden, hoewel ze ook graag onafhankelijk zijn. Houd er rekening mee dat de Cairn Terriër dagelijkse wandelingen nodig heeft, net als dat hij elke dag wil spelen. Als je niet aan deze eisen voldoet, kunnen ze vervelend gedrag gaan vertonen als blijven en bijten.

cairn Terriër

 

Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër, ook bekend als de Yorkie, is een vrij kleine hond, ongeveer de grootte van een speelgoedje. Maar laat je niet misleiden door zijn grootte, want dit is een van zijn beste voordelen als het gaat om het vangen van muizen en andere kleine dieren. Deze honden hebben een zijdeachtige vacht, meestal in de kleuren bruin en zwart. Door elke week zijn vacht te kammen en te borstelen, zorgt ervoor dat de vacht er goed uitziet. De Yorkie is een zeer intelligente en energieke hond. Je moet je hond goed trainen, om geweldige maatjes te zijn.

Yorkshire Terriër

 

Norfolk Terriër

De Norfolk Terriër is een variant van de Engelse Terriër en een van de kleinste werkhonden. Het kleine formaat is weer een voordeel voor de jacht op knaagdieren. Deze hond heeft een gladde rode, zwarte of bruine vacht. Je moet ze eenmaal per dag borstelen. Hij mag dan klein zijn, maar zijn waarde is groot. Hij is ook erg vriendelijk, vrolijk en gemakkelijk te trainen. Als je geen problemen hebt met muizen kun je gebruik maken van het speelinstinct van deze hond.

Norfolk Terriër

 

Jack Russell Terriër

De Jack Russell Terriër ziet men als waarschijnlijk de beste jager. Hij stamt af van een vossenjacht hondenras. Dus het vangen van kleine beestjes, bijvoorbeeld knaagdieren en muizen, is een van zijn essentiële impulsen die hij wil volgen. Jack Russell Terriërs zijn uitzonderlijk scherpe, felle, tedere en levendige honden. Ze kunnen goed met kinderen opschieten, zolang die hen maar niet porren of slaan. Op voorwaarde dat ze goed zijn getraind, kunnen deze terriërs boeiende stunts uithalen.

Jack Russel Terriër

 

West Highland Witte Terriër

De West Highland White Terriër, ook wel Westie genoemd, is een van de meest bekende rassen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze hond is gefokt om de rattenpopulatie op ranches onder controle te houden en kan snel elk knaagdier of muis te pakken krijgen. Alle Westies zijn wit, met een fijne ondervacht en een harde bovenvacht.

Deze hond kan een zeer standvastige vriend zijn en zal zich voor zijn eigenaar tot aan de verste uithoek van de wereld wagen. De Westie is hartelijk en geschikt voor gezinnen met kinderen. Weet echter dat sommige Westies erg koppig kunnen zijn en dat het erg moeilijk kan zijn om ze voor te trainen. Eenmaal getraind, zullen ze alleen maar afhankelijker worden.

West Highland witte Terriër

 

Lakeland Terriër

De Lakeland Terriër komt oorspronkelijk uit het Lake District in Engeland. De grootte en het energieniveau van dit ras maken ze ideaal voor de jacht op knaagdieren op moeilijk bereikbare plekken. Ook dit ras heeft twee lagen vacht: intens en golvend aan de bovenkant, en een zachtere vacht aan de onderkant. Voor dit ras hoef je je niet druk te maken over een opvoeding.

Ze vertonen over het algemeen goed gedrag en kunnen ook prima alleen zijn. Deze terriërs houden van kinderen en zijn uiterst vrolijk en levendig. Het zit ook in de aard van het beestje om andere huisdieren na te jagen. Dus wanneer je andere kleine huisdieren hebt, zoals een konijn of kat, zul je de Lakeland Terriër al vroeg als puppy met hen moeten laten kennismaken.

Lakeland Terriër

 

Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer komt uit Duitsland, waar hij is gefokt door veeboeren om productieve jagers te zijn. Deze variëteit komt in grote lijnen voor in de tinten donkergrijs, zilver, wit, of een mix van “zout en peper”. De Dwergschnauzer is bovendien populair om zijn bijzondere beharing, zoals zijn gezichtsbeharing, snor en wenkbrauwen. Ondanks zijn grootte kan dit ras een buitengewoon goede waakhond zijn die volledig trouw is aan zijn baas en familie.

De Dwergschnauzer is bovendien een uiterst verstandige en levendige hond die het leuk vindt om in de buurt van kinderen te zijn. Als je in een appartement woont, is deze hond ook de ideale bondgenoot voor jou. Dit ras is binnen namelijk erg rustig en raakt zijn dagelijkse portie energie kwijt met activiteiten en door te wandelen.

Dwergschnauzer

 

Teckel

De Teckel, ook wel Wiener- of Worsthond genoemd, is populair om zijn korte poten en lange lichaam. Hij is gefokt om kleine beestjes, zoals knaagdieren, konijntjes en weidehonden op te jagen. De vacht van de Teckel komt in vele kleurvarianten voor: bruin, donker, crème en bruin, donker, net als andere diverse kleurmengsels. Deze honden zijn uitzonderlijk dynamisch, verstandig, gedurfd, vrolijk en leergierig.

Teckels zijn geschikt voor gezinnen met goed opgevoede kinderen en je kunt ook met ze reizen. Zoals alle andere soorten knaagdierjagers houden deze honden van graven en hebben ze een intuïtie voor het achtervolgen van andere dieren. Maar als ze goed zijn opgevoed kunnen ze goed samenleven met andere huisdieren. Wees voor een Teckel een bewuste autoriteit en geef hem lange dagelijkse wandelingen, dan zal hij zal hij het perfecte maatje van je familie zijn.

Teckel

 

Duitse Pinscher

Het ontstaan van de Duitse Pinschers gaat terug tot de achttiende eeuw, toen ze voornamelijk hun baasjes bewaakten en beestjes doodden. Vandaag de dag zijn deze honden nog meer een familiemaatje, maar je kunt ze in ieder geval ook gebruiken bij het zoeken naar en achtervolgen van knaagdieren in open gebieden of in huizen. De vacht van de Duitse Pinscher is stevig, glanzend en is donkerbruin, donker en tan of rood.

De Duitse Pinscher is in de regel een poortwachter. Hij zal dan ook vaak blaffen om te laten merken dat hij er is. Hoe dan ook, als jij op zoek bent naar een lieve, levendige en energieke hond, dan is dit ras zeker wat jij zoekt. De Duitse Pinscher vraagt wel om veel lange wandelingen en activiteiten. Houd dit dus zeker in je achterhoofd.

Duitse Pinscher

 

Conclusie

Kort samenvattend: al deze hondenrassen zijn felle en standvastige vriendjes, maar ze kunnen ook een ongelooflijke redding voor je zijn als je geen ongedierte in en rondom je huis wilt hebben. Ze zullen er alles aan doen om hun eigenaar tevreden te stellen door ongewenste knaagdieren uit te roeien. Soms kan zelfs een ongediertebestrijder een rat niet zo snel te pakken krijgen als een jagende hond. Onderschat deze snelle viervoeters dus zeker niet! Heb jij al ervaring met een van de bovenstaande honden? Laat het ons zeker weten in de reacties

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *