De Heidewachtel: een middelgrote jachthond

Heidewachtel puppy staat buiten

De Heidewachtel wordt ook wel de Kleine Munsterlander genoemd. Dit ras is van gemiddelde lengte en staat bekend om zijn elegantie. De Heidewachtel past perfect binnen een gezin. Hij kan goed met andere dieren, maar zeker ook met kinderen overweg. Wil jij meer weten over dit unieke ras om erachter te kunnen komen of een Heidewachtel misschien wel iets voor jou is? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis van de Heidewachtel: een Duits ras

De Heidewachtel werd ergens in de negentiende eeuw ontdekt. In deze eeuw vonden er veranderingen plaats in de regels rondom de jacht op wilde dieren in Duitsland. Duitse jagers waren op zoek naar een nieuw maatje om hen te helpen bij de jacht. Verschillende jagers zijn toen begonnen met het fokken van een ras dat uiteindelijk de Heidewachtel. Dit proces was succesvol doordat ze een club hadden opgericht en heel gericht aan het fokken gingen. Jaren later werd het ras steeds populairder en werden ook rasstandaarden ontwikkeld.

 

Het karakter van de Heidewachtel: een echte vriend voor elk gezin

De Heidewachtel is energiek, houd van spelen en past prima binnen een gezin met kinderen en andere huisdieren. Een Heidewachtel is ontzettend trouw, waardoor dit ras zo populair was bij jagers. Daarnaast is de Heidewachtel voorzien van een enorme hoeveelheid energie. Ook hierdoor waren ze populair. Ben jij op zoek naar een trouw en speels maatje, waar het hele gezin van kan genieten? Dan is de Heidewachtel een goede optie.

Heidewachtel rennend

Het uiterlijk van de Heidewachtel

Als er iets opvalt aan het uiterlijk, dan zijn het de proporties die goed in verhouding zijn. Door deze verhoudingen kent dit ras een elegante uitstraling. Je ziet meteen aan de hond dat ze in staat zijn om te jagen. Een Heidewachtel is van gemiddelde grootte.

De kop van de Heidewachtel is slank en de contouren van zijn gezicht zijn goed zichtbaar. De kop heeft een gespierde uitstraling. De schouders en de nek zijn van gemiddeld formaat en passen bij de rest van het lichaam. De spieren tussen de schouders en de nek zijn zeer goed ontwikkeld. Ook zit de huid hier strak om de spieren heen, wat zorgt voor een krachtig uiterlijk. De rest van zijn torso is ook erg gespierd.

De voorpoten van dit ras zijn gespierd en zitten recht onder het lichaam, een kleine knik is mogelijk. De achterpoten hebben een grotere knik en zitten vast aan sterke heupen, waardoor ze krachtig kunnen jagen.

De vacht van de Heidewachtel is van gemiddelde lengte en ligt dicht op de huid. De vacht is waterafstotend, nog een reden waarom ze zo populair waren om mee te jagen. De kleur van de vacht is bruin met wit.

 

De verzorging van de Heidewachtel

De Heidewachtel is een ras dat gemakkelijk te verzorgen is. Met regelmaat een keer borstelen en in bad is voldoende om zijn vacht in topconditie te houden. Elk seizoen verliezen ze hun vacht, tijdens deze periode is het dan ook nodig om vaker te kammen en de Heidewachtel vaker in bad te doen.

De nagels van dit ras moeten regelmatig gecontroleerd en geknipt worden. Dit kan met een speciale knipper, of een zogenaamde grinder. Over het algemeen vindt een Heidewachtel een grinder fijner, maar dit kan uiteraard verschillen per hond. Probeer beide manieren uit en kijk welke manier jouw hond het fijnst vindt.

De oren en de tanden behoeven ook regelmatige controle. Vooral het gebit is belangrijk om dagelijks goed schoon te maken, om zo tandvleesproblemen te voorkomen. Verder zijn er geen speciale punten van aandacht op het gebied van verzorging en is een Heidewachtel gemakkelijk te verzorgen.

Heidewachtel liggend

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Heidewachtel is een sterk en goed ontwikkeld ras, dit komt mede door het zorgvuldige fokken. Wil jij een Heidewachtel? Kies er dan altijd voor om een Heidewachtel te kopen via een erkende fokker.

Het meest voorkomende probleem bij dit ras, is problemen met de heupen. Tijdens het fokken wordt er gelet op de stand van de heupen. Zo kan er op de juiste manier gefokt worden. Toch kan het altijd nog voorkomen dat een Heidewachtel last krijgt van deze problemen. Een tijdig bezoek aan een dierenarts kan de schade van dit probleem enigszins beperken.

Verder helpen een gezonde levensstijl, dus veel bewegen, en een duidelijk en gezond voedingsschema bij het verbeteren van de algehele gezondheid van dit ras. Zorg ervoor dat je de juiste voeding hebt en zorg dat een Heidewachtel geen last krijgt van overgewicht. Deze factoren kunnen problemen beperken en verminderen ook de kans op pijn bij heupproblemen.

 

Wist je dat?

De Heidewachtel is gek op water en een uitstekende zwemmer. Of het nu zoet of zout water is, een Heidewachtel duikt zo het water in. Heb jij een Heidewachtel? Neem hem dan lekker mee naar een meertje, want hier kan hij heerlijk genieten.

 

Hondentraining voor de Heidewachtel

Bij de Heidewachtel is de training want anders dan bij andere rassen. Op mentaal gebied wordt dit ras namelijk behoorlijk langzaam volwassen. Dit betekent dat ze vaak al een volwassen en gespierd lichaam hebben, maar mentaal nog niet volwassen zijn. Het is belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden tijdens het trainen en de algehele omgang met dit ras. Ze hebben veel tijd nodig om met mensen om te kunnen gaan tijdens deze fase.

Een Heidewachtel is relatief eenvoudig te trainen wanneer je dus met het bovenstaande rekening houdt. Ze zijn vriendelijk, dus een ontspannen en speelse manier van trainen past het beste bij dit ras.

Heidewachtel puppy's buiten

Wat kost een Heidewachtel?

De aanschafkosten voor een Heidewachtel liggen tussen de €1000 en €1500. De prijs hangt af van een fokker. Koop een Heidewachtel alleen bij een erkende fokker die aangesloten zit bij een rasvereniging, zoals de Nederlandse Vereniging van Heidewachtelliefhebbers. Via deze vereniging kun je een gezonde Heidewachtel bij een erkende fokker kopen en bespaar je op deze manier vaak veel geld op het gebied van ziektekosten. Daarnaast zorg je er zo voor dat het ras gezond blijft.

Naast de aanschafkosten moet je rekening houden met de overige kosten, zoals kosten voor:

  • Hondenspullen
  • Voeding en verzorging
  • Puppytraining

Omdat de Heidewachtel geen speciale voeding of verzorging nodig heeft en omdat dit ras sterk en gezond is, zijn deze kosten niet hoger dan bij andere rassen.

 

Beweging die een Heidewachtel nodig heeft

Een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden als je een Heidewachtel wilt gaan kopen, is de hoeveelheid beweging die dit ras nodig heeft. Het zijn zeer actieve honden, dus er moet genoeg ruimte zijn om voor deze beweging te kunnen zorgen. Het ras is van oorsprong een echt ras om te jagen.

Zorg dagelijks voor veel beweging, waaronder rennen en actief spelen. Ook kun je met ze gaan spelen in een buitenruimte met een hek eromheen. Dit is belangrijk, want het jachtinstinct zorgt ervoor dat het los laten lopen van een Heidewachtel niet verstandig is.

Wil jij een Heidewachtel? Bedenk dan eerst bij jezelf of een actief ras in jouw leven past. Past een actief ras niet in jouw leven? Dan kan een ander ras beter zijn voor je.

 

De erkenning van de Heidewachtel

De Heidewachtel is in 1955 erkend door de FCI. In 2019 is de meest recente update van de rassenstandaard doorgevoerd. Sinds de erkenning is in Nederland een speciale vereniging opgericht voor dit ras. Ook in België heb je een aantal verenigingen die ervoor zorgen dat dit ras op de juiste manier gefokt wordt.

Heidewachtel close up

Is de Heidewachtel iets voor jou?

De Heidewachtel is een echte Duitse jachthond. In Duitsland is dit ras erg populair, maar ook in landen rondom Duitsland zijn er diverse clubs opgericht voor dit ras. Ben jij op zoek naar een actief maatje om toe te voegen aan jouw gezin? Dan is de Heidewachtel waarschijnlijk iets voor jou! Heb je nog vragen of opmerkingen over dit ras? Aarzel dan niet en plaats onder dit artikel even een berichtje. Wij zijn zeer benieuwd naar jouw mening over dit ras!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Vacht van de Heidewachtel heeft regelmatige verzorging nodig. Onder de poten groeien haren, die regelmatig geknipt moeten worden. Zeker als je naar de sneeuw gaat.
    Om de 3 maanden moeten de poten getrimd worden. Verder een super lieve hond..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *