De Zwitserse witte herder: een actief en sociaal maatje 

Zwitserse witte herder met puppy

Ben jij gek op herdershonden en wil je graag een dier van dit ras aanschaffen? Dan is het belangrijk je eerst goed te verdiepen in de verschillende soorten herder rassen. Want naast de welbekende Duitse herder zijn er nog veel meer soorten. Denk aan de Mechelse herder of de Hollandse herder.

Ken jij de Zwitserse witte herder al? Deze herdershond is iets minder bekend in Nederland. Toch wordt dit ras ook hier steeds gewilder en geliefder, en er zijn in Nederland meerdere erkende fokkers waar je terecht kunt voor een schattige pup. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit prachtige, stoere en actieve ras. Zo weet je straks of dit type hond bij jou past en kun je gericht op zoek gaan. 

 

Geschiedenis: Zo is dit ras ontstaan 

De Zwitserse witte herder stamt, zoals de naam en vooral het uiterlijk al doet vermoeden, af van de Duitse herder. Met name in de landen Zwitserland, Verenigde Staten en Canada zijn deze dieren erg populair en staat dit ras staat ook bekend onder de naam Berger Blanc Swiss. De Zwitserse witte herder is zeer nauw verwant aan de meer bekendere Duitse herder. In de 18e eeuw stonden deze honden vooral bekend als de Duitse herder met de witte jas. Met dank aan zijn bijzondere uiterlijk kreeg dit ras een eigen naam en is nu dus bekend als de Zwitserse witte herder. 

 

Een vriendelijk en actief karakter 

Het karakter van de Zwitserse Witte herder kan het best worden omschreven als zeer intelligent, actief, loyaal, beschermend en toegewijd aan zijn baasje. Daar bovenop is hij ook nog eens een zeer sociaal en vrolijk type. Dit zorgt ervoor dat hij zich in verschillende sociale situaties goed weet te gedragen. Angst of agressiviteit zul je niet bespeuren wanneer daar geen aanleiding voor is. 

 Honden van dit ras houden ervan om niet alleen fysiek lekker bezig te zijn. Daag je hem uit met een mentaal spelletje dan zal hij daar ook zeker actief en met plezier op reageren. Met deze eigenschappen is dit ras erg geschikt wanneer je een maatje zoekt waarmee je een of meerdere takken van hondensport wilt gaan beoefenen. Met behendigheidsoefeningen, gehoorzaamheidstrainingen of speurspelletjes doe je de Zwitserse witte herder veel plezier. 

Zwitserse witte herder puppy´s

Hieraan herken je de Zwitserse witte herder 

Vanzelfsprekend is zijn witte beharing het eerste wat opvalt aan dit dier. Het is ook niet voor niets dat hij zijn naam aan de kleur van zijn vacht heeft te danken. De dubbele vacht is middellang tot lang en geheel wit van kleur. De staart heeft de vorm van een sabel en is groot en pluizig. 

Het lichaam is over het algemeen middelgroot, krachtig en goed gespierd. Een vrouwelijke hond weegt gemiddeld tussen de 25 en 35 kg, een mannetje tussen de 30 en 40 kg. De oren hebben de vorm van een driehoek, ze staan rechtop en zijn naar voren gericht. De bruine tot donkerbruine ogen hebben een amandelvorm en zijn middelgroot. De oogranden zijn zwart van kleur. Fokkers zien bij dit ras het liefst dat de kleur van de neus zwart is, maar ook lichtkleurige of witte neuzen komen soms voor. 

 

Zo verzorg je het opvallende uiterlijk  

Als eigenaar van een Zwitserse witte herder moet je er rekening mee houden dat het onderhouden van de vacht redelijk veel aandacht vraagt. Om de vacht in een goede conditie te houden is een borstelbeurt 2 tot 3 keer per week nodig. Het verliezen van de vacht gebeurt twee keer per jaar. Een bad hoef je alleen te geven wanneer je hond echt vies is en borstelen niet genoeg is om het vuil en de klitten te verwijderen.  

Voor de verzorging van de tanden is het belangrijk om kauwspeeltjes aan je dier te geven. Dit vermindert de vorming van tandplak op het gebit. Poetsen met een tandenborstel en tandpasta helpt hier ook bij. Het schoonhouden van oren dient ook regelmatig te gebeuren evenals het knippen en schoonmaken van de nagels. 

 

Wat staat er op het menu van de Zwitserse witte herder 

Wil je dat je hond gezond en actief is en blijft, zorg er dan voor dat hij de juiste voeding krijgt voorgeschoteld. Speciale hondenbrokken en rauw vlees is altijd goed en behoort tot de basis van een goede voeding. Er zijn verschillende soorten brokken op de markt verkrijgbaar. Maak je keuze op basis van de samenstelling van de brokken en kijk ook of het voer geschikt is voor puppy’s of juist voor volwassen dieren. Is jouw hond erg actief en krijgt hij veel lichaamsbeweging? Dan heeft hij dagelijks een grotere maaltijd nodig dan een hond op leeftijd die voornamelijk in zijn mand ligt te luieren. 

Wil je je hond een extraatje geven? Kies dan voor lekkere hondensnoepjes, al dan niet aangevuld met extra voedingssupplementen. Deze zijn ook handig te gebruiken tijdens de opvoeding en training van je maatje. 

Twee Zwitserse witte herder honden

Welke ziektes of aandoeningen kunnen voorkomen bij dit ras 

Fokkers proberen in hun fokprogramma aangeboren ziektes en afwijkingen zo veel mogelijk te voorkomen en beperken. Toch zijn er enkele aandoeningen waar je rekening meer moet houden: 

 

IBD 

Onder IBD vallen verschillende ontstekingen in het maag- en darmstelsel. Vaak beginnen de klachten met diarree en/of braken. Het kan jaren duren voor de diagnose IBD wordt gesteld. Behandeling van de ziekte bestaat in de meeste gevallen uit ontstekingsremmende middelen en een speciaal aangepast dieet. Het ontstaan van perianale fistels kan een gevolg zijn van IBD. 

 

Heupdysplasie  

Heupdysplasie is een erfelijke aandoening die bij veel grote en middelgrote honden voorkomt. Waarschijnlijk de meest bekende ziekte bij honden. 

 

Elleboogdysplasie 

Ook bij elleboogdysplasie speelt erfelijkheid een grote rol. Goede voeding en beweging is zeer belangrijk om de kans op deze aandoening zoveel mogelijk te beperken. Overbelasting kan een negatief effect hebben en de kans om deze ziekte te ontwikkelen groter maken. 

 

Rug afwijkingen  

Diverse rug afwijkingen komen regelmatig voor bij de Zwitserse witte herder. Deze kunnen aangeboren zijn (CES), of gedurende de jaren ontstaan (Spondylose en Cauda Equina Syndroom) 

 

Doofheid 

Doofheid en verschillende oogziekten komen vaker dan gemiddeld voor bij dit ras 

 

HdG 

Momenteel loopt er een onderzoek naar HdG, een afwijking die dwerggroei veroorzaakt 

 

Weetjes over de Zwitserse witte herder 

Wist je dat de Zwitserse witte herder heel erg van gezelschap houdt? Het liefst knuffelt hij de hele dag door met zijn baasje of andere huisgenoten. En je doet hem een groot plezier om zijn mand in de woonruimte te plaatsen. Zo kan hij zo veel mogelijk dicht bij jou in de buurt zijn.

Wist je dat de Zwitserse witte herder door als zijn goede karaktereigenschappen en zijn fysieke mogelijkheden tegenwoordig steeds vaker wordt ingezet als hulphond, therapiehond of blindengeleidehond? Maar ook als reddinghond heeft hij al goede diensten bewezen. 

Zwitserse witte herder

Een Zwitserse witte herder opvoeden en trainen doe je zo 

Krijg je een pup van dit mooie ras is huis? Begin dan direct met de opvoeding van je kleintje. Wanneer je vroeg start met gedragstraining en socialisatie is de kans het grootst dat hij zich goed ontwikkelt en zal opgroeien tot een sociale hond. Dit energieke ras moet je geïnteresseerd weten te houden om te voorkomen dat hij ondeugend of vervelend gedrag gaat tonen.   

Dankzij de intelligentie van de Zwitserse witte herder is het eenvoudig om verschillende trainingstechnieken toe te passen. Hoe meer verschillende oefeningen en spelletjes hij mag doen, hoe leuker hij het vindt. Houd de training positief en geef tussendoor kleine beloningen in de vorm van een knuffel of een lekkernij. Een consequente maar vriendelijke opvoeding van een kalm en zelfverzekerd baasje is wat deze hond nodig heeft. Een harde aanpak kan juist averechts werken en koppig en rebels gedrag uitlokken.  

 

Met deze kosten moet je rekening houden 

Wil je een pup van de Zwitserse witte herder aanschaffen? Rekenen dan op een bedrag tussen € 1200,- en € 1500,-. De kosten voor onder andere een mand, bench, riem en speeltjes komen daar nog overheen, dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Goede voeding zorgt voor steeds terugkerende kosten en deze zullen zeker enkele tientallen euro’s per maand bedragen. Vergeet ook niet de kosten voor de puppy cursus, dierenarts en hondensportvereniging mee te rekenen. 

 

Veel beweging is noodzakelijk 

Zoals je vast al wel hebt begrepen is de Zwitserse witte herder een ras dat veel beweging nodig heeft. Ben jij een sportief en actief hondenbaasje, dan zou er best eens een goede klik tussen jullie kunnen zijn. Naast wandelen, rennen en apporteren zijn er nog diverse andere vormen van beweging die jullie samen kunnen ondernemen. Met flybal, behendigheid, zwemmen en rennen naast de fiets doe je je viervoeter een groot plezier. Maar vergeet ook vooral niet om hem uit te dagen met puzzel- en zoekspelletjes. 

Zwitserse witte herder in de sneeuw

Is het een erkend ras? 

Bij de Federation Cynologique Internationale (FCI) is de Zwitserse witte herder sinds 4 juli 2011 een officieel erkend hondenras met de classificatie Rasgroep 1 (Herdershonden en veedrijvers met uitsluiting van de Zwitserse Sennenhonden) 

 

Past dit energieke ras bij jou? 

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal verliefd geworden op de Zwitserse witte herder? Wie weet loopt er dan binnenkort wel een schattige pup van dit ras bij jou thuis rond. Behoor jij al tot de gelukkigen die dit ras reeds als maatje hebben? Wij horen heel graag jouw ervaringen met dit ras, en wie weet heb je nog aanvullende tips voor toekomstige baasjes. We lezen het graag terug in de reacties hieronder, laat je een berichtje achter? 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

  1. Na 40 jaar een Schotse herdershond te hebben gehad (de laatste overleed eind november 2023), bleek een leven zonder hond geen optie. Ik ben toen op zoek gegaan naar een andere hond. Natuurlijk eerst naar een andere Schotse herder. Gezien mijn leeftijd was een puppy geen optie. Bovendien zijn er nog maar weinig in de aanbieding. Het moest wel een herdershond zijn.
    Op zoek gegaan via internet naar wat er zoal in de aanbieding was – iets waar je heel droevig van wordt – vond ik tot mijn grote verrassing een 8-jarige Zwitserse witte herdershond. De keus was snel gemaakt, want dit type hond was mijn alternatief. Deze Zwitser vond ik op dierenasiels.nl en hij verbleef in een asiel in Gelderland.
    Van het platteland naar een grote stad was een hele overgang, maar ik moet zeggen dat dit allemaal verrassing snel ging. Wij zijn nu een maand verder en zijn dikke maatjes. Hij loopt overal waar dat kan en mag los, vindt alle honden aardig, ook als ze niet aardig zijn en gaat overal mee naartoe, zelfs mee naar de Italiaanse cursus. Volgens mij was hij nog nooit op een strand geweest, want voor de aanrollende golven ging hij snel opzij.

    Zodra het voorjaar wordt, gaan wij sporten (ik 82 jaar, Maylo 8 jaar)- spelletjes doen wij al.

  2. Sinds 9 jaar hebben wij een langharige Zwitserse witte herder. Zo’n ongelofelijk lieve, altijd blije, grappige, mooie trouwe hond ❤️
    Heel nieuwsgierig ook. Maar altijd lief en vriendelijk naar iedereen, juist ook naar kleine kinderen. Het lijkt wel of hij dat aanvoelt en dan extra voorzichtig is.
    Hij wandelt en speelt heel graag maar is binnenshuis rustig.
    Kortom, het is een geweldige hond om in het gezin te hebben.

  3. Wij in juni 2022 een Zwitserse herder (reu) als pup gekregen. Wat een heerlijke hond. Als pup verbleef hij graag tijdens slapen in de bench. Na half jaar hebben wij de bench weg gedaan. Vanaf dag 1 laten spelen met alle soorten honden.
    Hij zwemt graag, is heel sociaal, blaft alleen met spel. Wij wandelen minimaal 1,5 uur per dag met hem.
    Wel lang gezocht naar juiste voeding want hij was vaak aan de diarree. Nu met rauw vlees gaat het heel erg goed.

  4. Wij hebben 13 jaar een Australische herder gehad. Helaas hebben we deze schat in augustus 2023 moeten laten gaan en waren eigenijk van plan geen hond meer te nemen. Wij missen onze hond enorm. Onze buren hebben een witte herder, die wel wat extra aandacht kan gebruiken en hebben toen een keer gevraagd of wij met hem mochten wandelen. Nou, dat smaakte naar meer….wat een enorme lieverd! Heel zachtaardig, sociaal en zeer aanhankelijk. Onze aus had een heel pittig karakter en was best dominant naar mij toe en zeker niet aanhankelijk. Was een super hond, maar toch miste ik dat aanhankelijke weleens. Dat heeft deze hond dus wel. Ondanks dat hij van de buren is, hebben wij een enorme klik met hem en hij is super blij met ons. Ook de buren zijn blij dat wij hem wat extra aandacht kunnen geven, omdat zij eigenlijk te weinig tijd hebben met 3 kleine kinderen. Win win situatie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *