De Greyhound: een ras met unieke eigenschappen

Twee Greyhound honden in het bos

De Greyhound is een van de oudste rassen ter wereld. De Greyhound is zelfs de oudste windhond van de wereld. Dit ras heeft een zeer rijke geschiedenis en staat bekend om zijn snelheid en unieke gezichtsvermogen. De Greyhound is gespierd en ideaal voor hondensporten. Hij past redelijk goed binnen een gezin, alleen zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Wil jij weten welke punten dit zijn? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis van de Greyhound

Meer dan 5000 jaar geleden werden er al muurschilderingen gemaakt over dit ras. Dit ras was zeer populair onder farao’s en was ook echt een hond voor mensen van adel. Ongeveer 400 jaar voor Christus werd het ras meegenomen naar Engeland en Ierland. Ook hier had de adel interesse in dit ras en werd dit ras dan ook uitsluitend gehouden door mensen die van adel waren. Jaren later werd dit ras ingezet bij verschillende sporten. Ook nu nog staat dit ras bekend om zijn sportieve karakter en sterke lichaam.

 

Het karakter van de Greyhound: vriendelijk en intelligent

De Greyhound is een zeer vriendelijke hond, ondanks zijn enigszins krachtige indruk. De Greyhound kan goed opschieten met mensen. Met katten is hij minder goede vrienden dit geldt trouwens ook voor andere huisdieren. De mogelijkheden zijn er wel, maar dan moet een Greyhound van jongs af aan al in contact zijn geweest met andere in huis wonende dieren. Het karakter van de Greyhound zorgt ervoor dat er extra aandacht nodig is tijdens de opvoeding. Wanneer een Greyhound iets ziet wegrennen wil hij hier van nature achteraan. Door de juiste training is het eenvoudiger om hier controle over te krijgen.

De Greyhound is een redelijk stil ras, wat veel mensen prettig vinden. Ook is hij erg aanhankelijk en vindt hij het heerlijk om aandacht te krijgen van zijn baasje.

Greyhound tussen de bloemen

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Greyhound

Het lichaam van een Greyhound is zeer gespierd. Hij heeft een diepe borstkas en is lang en slank. Ze wegen tussen de 25 en 35 kilogram. Zijn kop is lang en smal en loopt breder toe tussen de oren. Zijn kop is erg slank en goed gevormd. De nek van dit ras is ook lang en erg gespierd. De nek loopt mooi over in de schouders. De rug van de Greyhound is breed en gespierd. Zijn staart is lang en er zit een kleine krul in, die omhoog wijst.

De poten en de heupen van de Greyhound zorgen ervoor dat ze enorm snel zijn. Zijn poten en heupen zijn dan ook zeer lang en gespierd. De vacht van de is erg kort en glad.

 

De verzorging van een Greyhound

Het verzorgen van een Greyhound is erg eenvoudig, dit komt met name door zijn sterke lichaam en korte en gladde vacht. Af en toe borstelen is genoeg. Wekelijks losse haren verwijderen is meer dan voldoende. Af en toe in bad draagt ook bij aan een gezonde vacht en is dan ook aan te raden.

Een van de belangrijkste punten bij de verzorging van de Greyhound is de verzorging van zijn nagels. De nagels van een Greyhound groeien erg snel en moeten dan ook vaak geknipt worden. Het is verstandig om dit de eerste keren met een expert te doen, want wanneer je de nagels te kort knipt is dit niet prettig voor een hond. Wanneer je het knippen onder de knie hebt kun je dit zelf regelmatig doen.

De oren van de Greyhound moeten ook wekelijks gecheckt worden, oorinfecties komen veel voor bij dit ras. De tanden van de Greyhound zijn ook een punt van aandacht en moeten dagelijks gepoetst worden.

 

Specifieke voeding voor een Greyhound

De voeding voor een Greyhound is anders dan de voeding voor andere honden. Dit ras is slank en gespierd en dit betekent dat zijn lichaam in verhouding erg veel spieren heeft. Deze spieren moeten onderhouden worden. Om de spieren te onderhouden zijn eiwitten en calorieën nodig.

Het dieet van een Greyhound moet dan ook uit meer eiwitten bestaan, dan het dieet van andere honden. Ook de calorieën die een Greyhound per dag binnenkrijgt moeten wat hoger zijn dan de calorieën die een andere hond, van soortgelijk formaat binnen hoort te krijgen. Houd hier dus rekening mee. Je kunt eventueel eiwitrijke voeding kopen voor een Greyhound, dit is vaak de beste manier om extra eiwitten binnen te krijgen.

Greyhound puppy´s

Ziektes die veel voorkomen bij een Greyhound

De Greyhound is een zeer sterk en gezond ras. Toch komen, vanwege zijn bouw, een aantal aandoeningen relatief vaak voor. Een van de belangrijkste aandoeningen is het opzwellen van zijn buik. Dit komt door de diepe ribbenkast van dit ras. Het opzwellen van de buik van een hond kan fataal worden en moet dus snel worden behandeld als hij hier last van heeft. De symptomen zijn een opgezette buik en een verandering in het gedrag van een hond. Ook kan overgeven voorkomen. Verder is het verstandig dat er ook op oog- en op hartproblemen getest wordt, dit zijn problemen die veel voorkomen bij verschillende rassen.

Door een gezonde levensstijl, dus genoeg beweging en goede voeding kunnen veel ziektes voorkomen worden en zal een hond van dit ras vaak op een gezonde manier oud worden.

 

Hondentraining voor een Greyhound

De Greyhound is een ras dat niet zo eenvoudig te trainen is in vergelijking met andere rassen. Dit heeft allemaal te maken met zijn karakter. Een Greyhound is erg onafhankelijk en maakt graag zelf beslissingen. Dit maakt het lastig om hem nieuwe dingen aan te leren. Vroege socialisatie is om deze reden enorm belangrijk. Tijdens de socialisatie is het belangrijk dat een Greyhound veel omgaat met kinderen en andere (huis)dieren.

Tijdens het trainen is het het beste om de sessies zeer kort te houden, want een Greyhound verveelt zich behoorlijk snel. De beste manier om een Greyhound te trainen, is om een rustige en lieve aanpak te hanteren. Zorg ook voor veel interactie tijdens trainingen, want een Greyhound vindt het veel leuker om met zijn baasje samen iets te doen.

Greyhound liggend op een kleedje

Wat kost een Greyhound?

De aanschafkosten van een Greyhound liggen tussen de €600 en €1200 euro. Via de website van de Raad van Beheer kun je in contact komen met de fokkers van de Greyhound Club. Zo kun je bij een erkende fokker een gezonde Greyhound kopen.

Qua verzorgingskosten is een Greyhound erg goedkoop. Dit komt doordat dit ras weinig verzorging nodig heeft en ook zeer sterk en gezond is. Het enige punt van aandacht is zijn voeding. Voer met extra eiwitten is over het algemeen iets duurder dan “standaard” voer voor honden. Gemiddeld genomen zijn de kosten voor een Greyhound relatief laag.

 

De beweging die een Greyhound nodig heeft

Het was te verwachten: een Greyhound heeft veel beweging nodig. Zorg daarom dagelijks voor stevige wandelingen en laat een Greyhound regelmatig lekker rondrennen. Dit is essentieel voor zijn mentale en fysieke gezondheid. Wanneer je een Greyhound rond laat rennen is het wel belangrijk dat dit wordt gedaan in een afgesloten ruimte, zodat hij niet afgeleid kan worden door kleine dieren.

De eenvoudigste manier om genoeg beweging te realiseren is door elke dag minimaal een stevige wandeling te maken met deze hond. Vervolgens kun je dan in de weekenden momenten inplannen om meer te spelen en te rennen.

 

De erkenning van de Greyhound

De Greyhound is in Nederland in 1955 erkend. In 1995 is de Greyhound Club opgericht door liefhebbers van dit ras. Het doel van deze club is om het ras op een zo gezond mogelijke manier te laten ontwikkelen. Deze club zorgt ervoor dat alle gezondheidsproblemen en erfelijke aandoeningen zorgvuldig in kaart worden gebracht, zodat deze kunnen worden verholpen. De erkenning van de Greyhound vond in 1885 in Amerika plaats. Het ras werd toen officieel erkend door de AKC.

Greyhound slapend

Is de Greyhound iets voor jou?

De Greyhound is een zeer sportieve en snelle hond, met een lief karakter. De verzorging van de Greyhound kost weinig tijd, alleen is het wel nodig om voldoende te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de Greyhound  perfect past binnen een actief gezin. Heb jij al ervaring met dit ras, of heb je nog vragen of opmerkingen over de Greyhound? Laat dan even onder dit artikel een reactie achter. Wij zijn namelijk erg benieuwd naar jouw mening over de Greyhound!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *