Dwergschnauzer: de kleinste onder de Schnauzers

Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer is een populair hondenras en komt oorspronkelijk uit Duitsland. Daar werd hij voornamelijk gebruikt om ongedierte te bestrijden. Tegenwoordig is deze hond geschikt als familiehond, maar zijn jachtinstinct heeft hij zeker nog in zich. De Dwergschnauzer is vriendelijk, trouw en levendig. Hij kan goed overweg met kinderen en onderneemt graag activiteiten met zijn baasje. Door zijn kleine formaat, kan hij leven in een appartement. Maar zijn voorkeur gaat uit naar een huis met een grote tuin, daar kan een Dwergschnauzer zich uitleven. Hij is namelijk dol op buiten zijn. De vacht van de Dwergschnauzer heeft relatief veel verzorging nodig om er goed te blijven uitzien. Een voordeel van zijn vacht is dat deze weinig verhaart. Mensen met allergieën ervaren daardoor bij deze hond minder snel klachten. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Dwergschnauzer? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis: een rattenvanger uit Duitsland

De Dwergschnauzer is halverwege de negentiende eeuw ontstaan in Duitsland. Het is het kleinste type onder de Schnauzers. De Duitsers waren op zoek naar een boerderijhond die ongedierte zoals ratten kon verjagen. Eerder werd de standaard Schnauzer hiervoor gebruikt, maar deze hond nam meer ruimte in beslag en de onderhoudskosten waren duurder. Fokkers besloten de standaard Schnauzers te kruisen met Affenpinschers en Poedels. Deze kruising resulteerde in de Dwergschnauzer, een kleinere hond die beter was in het verjagen van ongedierte.

Tegenwoordig is de Dwergschnauzer een populaire gezinshond. Het jachtinstinct voor klein ongedierte heeft dit hondenras nog steeds in zich. De Dwergschnauzer kwam na de Eerste Wereldoorlog voor het eerst naar Amerika. Daar werd dit hondenras meteen populair. Ook in Nederland komt de Dwergschnauzer veel voor en is het een populair huisdier.

 

Het karakter: gehoorzaam, levendig en vriendelijk

De Dwergschnauzer is een vriendelijke hond en is tegenwoordig een erg populair huisdier. Dit hondenras onderneemt graag activiteiten met zijn baas en/of gezin. Hij is het liefst dicht bij je in de buurt en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Door zijn formaat, is deze hond gemakkelijk overal mee naar toe te nemen. De Dwergschnauzer is levendig, speels en trouw.

Ondanks zijn kleine formaat, is het een echte waakhond. Hij is alert en zal je waarschuwen als er vreemde mensen zijn territorium betreden. Hij zal daarbij veel blaffen, maar dit kun je hem op jonge leeftijd afleren. De Dwergschnauzer is intelligent en gehoorzaam. Dit maakt het relatief gemakkelijk om hem te trainen en te socialiseren. Als hij niet goed wordt gesocialiseerd, dan bestaat de kans dat hij agressief gaat vertonen tegenover grote honden. Hoe je een Dwergschnauzer het beste kunt socialiseren, lees je later in dit artikel.

Door zijn vriendelijke karakter, is de Dwergschnauzer geschikt als gezinshond. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het is verstandig om de Dwergschnauzer vroegtijdig te socialiseren met kinderen en huisdieren. Ook is het belangrijk om altijd toezicht te houden, vooral als er kleine huisdieren in zijn omgeving zijn. Door zijn instinct om op kleine dieren te jagen, kan hij soms achter kleine huisdieren aan gaan.

Dwergschnauzer in grasveld

Het uiterlijk van een Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer is een kleine hond, maar heeft een krachtig uiterlijk. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 30 en 36 centimeter en weegt tussen de 5,5 en 9 kilo. Een teef heeft een schofthoogte tussen de 28 en 34 centimeter en weegt tussen de 5,4 en 8,2 kilo. Qua formaat liggen de reu en teef relatief dicht bij elkaar. Een reu wordt iets groter en zwaarder.

De lichaamsbouw van een Dwergschnauzer is vierkant. De borst van een Dwergschnauzer is breed en de poten zijn recht en krachtig. Zijn schedel is langgerekt en het voorhoofd is plat. De ogen zijn groot en expressief. Ze weerspiegelen zijn vriendelijke en vrolijke aard. De Dwergschnauzer heeft een baard en dikke wenkbrauwen. De grote en harige wenkbrauwen zijn kenmerkend voor een Dwergschnauzer. Hij heeft een krachtige boven- en onderkaak en zijn lippen zijn glad en zwart. Ook de neus is zwart van kleur. De oren hangen naar beneden en zijn hoog aangezet.

De staart van een Dwergschnauzer wordt vaak ingekort om verwondingen tijdens het rennen te voorkomen. Dit wordt meestal gedaan op de derde of vierde dag. Het inkorten van een staart wordt ook wel staart docking genoemd. Het is bijna onmogelijk om een Dwergschnauzer pup te vinden met een lange staart.

De Dwergschnauzer komt in de volgende kleuren voor:

 • Zwart
 • Peper en zout
 • Wit
 • Zwart en zilver.

Een peper en zout kleurige vacht komt het meeste voor bij een Dwergschnauzer. De Dwergschnauzer heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is draadachtig en hard en de ondervacht is zacht.

 

De verzorging: intensieve verzorging is belangrijk

De Dwergschnauzer heeft een dubbele vacht, maar verhaart minimaal. Dit maakt dit hondenras geschikt voor mensen met een allergie. Ondanks dat de Dwergschnauzer weinig verhaart, is het belangrijk om de hond elke dag te borstelen. Als je de vacht elke dag borstelt, dan blijft de textuur van de vacht behouden en ziet het er verzorgd uit. Daarnaast is periodiek plukken en trimmen noodzakelijk bij een goede vachtverzorging. Het is belangrijk dat een Schnauzer een keer in de vijf tot acht weken naar professionele trimsalon gaat. Daarnaast moet de Dwergschnauzer een keer per maand in bad. Afhankelijk van de omgeving waarin hij leeft, kan dit iets vaker zijn.

De nagels van de hond moeten elke maand worden gecontroleerd en bijgeknipt. Het bijknippen van de nagels kun je doen met een speciale honden nagelknipper. De ogen en oren moeten wekelijks worden schoongemaakt, dit verkleint de kans op infecties.

Een Dwergschnauzer vereist dus vrij veel verzorging. Het is van belang om je hiervan bewust te zijn. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de hond goed te verzorgen.

Twee Dwergschnauzer puppy´s

Zijn er ziektes die voorkomen bij de Dwergschnauzer?

Een Dwergschnauzer wordt gemiddeld twaalf tot vijftien jaar oud. Over het algemeen is het een gezond hondenras. Toch zijn er enkele gezondheidsproblemen waar je rekening mee moet houden:

Oogproblemen kunnen voorkomen bij een Dwergschnauzer. Oogproblemen kunnen erfelijk zijn, maar kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Staar is een aandoening die wel eens voorkomt bij een Dwergschnauzer. Dit is een soort bewolking voor de ooglens die ervoor zorgt dat de lens geleidelijk wordt bedekt. Hierdoor wordt het gezichtsvermogen steeds minder en kan de hond uiteindelijk blind worden. Operatie kan dit verhelpen.

Urolithiasis is een aandoening aan de nieren. Deze aandoening zorgt ervoor dat er nierstenen kunnen ontstaan in verschillende groottes en vormen. In veel gevallen kan dit worden verholpen met een operatie. Om herhaling te voorkomen, wordt speciale voeding van hoge kwaliteit aangeraden.

Aspiratiepneumonie is een aandoening aan de slokdarm. De slokdarm verbindt de mond en de maag. Deze aandoening zorgt ervoor dat het voedsel in de slokdarm blijft zitten en kan terugvallen. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden of je hond zijn voedsel goed binnen krijgt en binnen kan houden.

Naast de bovenstaande aandoeningen, is het van belang om de algemene gezondheid van jouw hond in de gaten te houden. Bij veranderingen aan het gedrag of uiterlijk, kun je altijd de dierenarts inschakelen. Hij zal je advies geven en eventueel verder onderzoek doen.

 

Wist je dat?

Schnauzer betekent in het Duits ‘baard’. De Dwergschnauzer heeft zijn naam dus te danken aan zijn kenmerkende baard. Ook de standaard Schnauzer en de Riesenschnauzer hebben een baard.

 

Hondentraining voor dit ras

De Dwergschnauzer is een intelligente hond. Hij is gehoorzaam en gemakkelijk te trainen. Door zijn hoge intelligentie is het belangrijk om de training afwisselend en interessant te houden. Anders zal hij zich snel vervelen en afgeleid raken. De Dwergschnauzer behaagt graag zijn baasje en dit maakt het een uitstekende metgezel.

Het wordt aangeraden om met een Dwergschnauzer een basiscursus of puppy training te volgen. Dit wordt niet alleen bij een Dwergschnauzer aangeraden, maar dit geldt voor iedere hond. Tijdens een puppy training leert je hond om naar je te luisteren en bouw je een betere band op met jouw hond. Ook komen de basiscommando’s aan bod. De basiscursus draagt bij aan een vroegtijdige en juiste socialisatie.

Hondensporten zoals gehoorzaamheids-, behendigheids- en rally evenementen zijn zeer geschikt voor een Dwergschnauzer. Hij zal het door zijn intelligentie en gehoorzaamheid heel goed doen in de hondensport. Na de basistraining kun je ervoor kiezen om je hond te gaan trainen in een van deze hondensporten.

 

Wat kost een Dwergschnauzer?

Een Dwergschnauzer met een normale stamboom kost gemiddeld tussen de €900 en €1500. Dit bedrag betaal je bij een erkende fokker. Het wordt aangeraden om een pup te kopen bij een erkende fokker, omdat hij de beste zorg draagt aan de moederhond en pups. Ook is hij op de hoogte van de eventuele erfelijke ziektes en aandoeningen.

Een Dwergschnauzer pup afkomstig van gerenommeerde fokkers is duurder. Dan betaal je gemiddeld €1500 en €2500 voor een pup. Dit is aan te raden als je met de Dwergschnauzer mee wilt doen aan een hondenshow. Als je op zoek bent naar een gezinshond, dan hoef je dit bedrag niet te betalen en is een pup met een normale stamboom ook geschikt.

Naast de kosten van een pup, zijn er onderhoudskosten waar je rekening mee moet houden. Denk aan een mand, riem, voerbak en verzorgingsproducten. Ook moet je rekening houden met terugkerende kosten van de dierenarts, voeding, training en hondenbelasting. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en alleen een hond in huis te nemen als je het budget ervoor hebt.

Dwergschnauzer liggend in gras

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

De Dwergschnauzer is een kleine hond en kan in een appartement leven. Het is een levendige hond die tevreden is als hij zijn dagelijkse wandelingen en speeltijd krijgt. Dit hondenras past zich gemakkelijk aan. De Dwergschnauzer vindt het ook fijn om in een huis met een grote tuin te leven. Hij is namelijk dol op buitenspelen. Voldoende lichamelijke beweging zorgt ervoor dat een hond mentaal en fysiek gezond blijft.

De Dwergschnauzer onderneemt graag activiteiten met zijn familie, daarom is het leuk om hem overal mee naartoe te nemen. De verschillende omgevingen en situaties dragen bij aan een goede socialisatie. Het is belangrijk om een Dwergschnauzer altijd aangelijnd te houden. Dit komt door zijn sterke prooidrift. Hij zal buiten de neiging hebben om achter kleine dieren aan te rennen.

 

Erkenning in Nederland

De Dwergschnauzer wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook is er in Nederland een rasvereniging actief die zich bezig houdt met de Dwergschnauzer. Bij de Nederlandse Schnauzer Club kun je terecht voor evenementen, pups, dekreuen en nog veel meer.

 

Heb jij al een Dwergschnauzer of ben je van plan deze aan te schaffen?

Een Dwergschnauzer is een vriendelijke, trouwe en speelse metgezel. Hij heeft een groot aanpassingsvermogen en kan zowel in een appartement als in een ruim huis goed leven. Het is belangrijk om dit levendige hondenras voldoende beweging en speeltijd te geven. Hierdoor blijft je hond fysiek en mentaal gezond. Ondanks zijn formaat, is het een geschikte waakhond. Hij heeft een sterke prooidrift en zal bij andere kleine huisdieren goed moeten worden gesocialiseerd. Heb jij een Dwergschnauzer en wil jij jouw ervaring delen? Of ben jij van plan om een Dwergschnauzer aan te schaffen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel en kom in contact met andere Dwergschnauzer liefhebbers!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 29 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

10 reacties

 1. Wij Silvia en Leo zoeken een dwergschnauzer pup, we hebben een poes Tommie van twee jaar Tommie lijkt het ook leuk om met een kameraatje te spelen

 2. Ik zelf heb al 11 jaar een middenslag Schnautzer en ja het ras is geweldig maar je moet inderdaad wel een goede opvoeding geven en laten weten wie de baas is anders nemen ze een loopje met je. Als je dat doet heb je een maatje voor het leven en ja ze zijn super trouw naar haar baas toe ik heb een teef genaamd Gaya. Kan wel zeggen een Schnautzer en katten niet zo’n goed idee althans de mijne haat katten. Dus zou er maar goed over nadenken is voor beide dieren niet leuk .

 3. ik heb 9 jaar ervaring gehad met mijn dwerg schnauzer. ze hebben een speciaal karakter . je roep en als ze met iets bezig zijn komen ze niet direkt . je moet dan je stem eens verheffen en dan weten ze direkt hoe laat dat het is . je moet vooral kordaat zijn en duidelijk.
  eenmaal zijn karakter goed gevormd heb je een vriend voor het leven . ze zijn trouw speels sociaal en vinden altijd je zwakkeplek..
  je moet niet denken ze weten gewoon wat jij denkt .

  kort om een maal gebeten door deze microbe laten ze je nooit meer los

 4. Wat leuk dit artikel over Schnauzers. Ik heb al sinds 1978 een of meerdere Schnauzers in huis! Momenteel vier stuks…drie adoptie Schnauzers en een als pup gekocht… geweldige hondjes!

 5. Leuk artikel en reacties over schnauzers :-)
  Wij zijn van plan om een dwergschnauzer aan te schaffen. Heeft er iemand ervaring met goede fokkers of tips?

  1. kijk voor een fokker op de schnauzerclub, weet dat je een kleine hond koopt met een groot karakter. alles is hen aan te leren, ze werken graag voor je maar geen zin is bij een schnauzer snel even de degens kruisen, ik kom direct … maar doe eerst mn pas …ik heb dit ras nu ruim 21 jaar als maatje, geweldig !!!! couperen van staart en oren mag gelukkig niet meer !

 6. Ik reageer om dat ik dit al eerder deed over mijn midden slag schnautzer Gaya due helaas op 27 mei is overleden aan acute nierfalen ze is 11jaar geworden en na veel huilen en verdriet heb ik nu een dwerg schnautzer zwart zilver (ziva) en wat een Joy maar meer bewerkelijke dan een middenslag Ziva is nu 5 mnd als je overweeg om een schnautzer te nemen als pup moet je zeker niet werken want de opvoeding kost veel tijd en geduld want niet vergeten of je nu een middeslag of dwerg neemt ze zijn super intelligent je dus ook consequent zijn en blijven anders worden super ongelukkig. Ik ben gepensioneerd politieagente en heb dus allertijden van de wereld doe het goed en je hebt een maatje voor een lange tijd en kijkuit koop bij een goede fokker bel de schnautzerclup of raad van beheer die weten goede fokker. Ik wens jullie veel geluk. Corrie Bloemink.

 7. Hai nog even een reactie mijn Ziva dwerg schnautzer zwart zilver ze is nu 9mnd en mijn hemel wat een snoepie alleen super ondeugend en onvermoeibaar heeft echt heel veel aandacht en beweging nodig. Ze mag nog niet heel veel lopen 90 min maar mevrouw zou wel meer willen maar niet goed voor haar botten groei . Als je een Schnautzer neemt ik vindt het de clown onder de honden zowel de middenslag als de dwerg. Veel fun er mee groetjes Corrie.

 8. Wij hebben sinds 2020 weer een dwergschnauzertje. Voor het gezin en bekenden is hij lief, maar kinderen wil hij niets van weten terwijl er genoeg kinderen in de buurt wonen en van het begin af aan geprobeerd hebben met hem te spelen.
  Van 2000 -2014 hadden wij ook een schnauzertje en die was zoals ze beschreven worden. Er zal ook verschil in teefje reutje zitten. De eerste was een teefje. Maar ondanks het fruit dat je met kinderen op moet letten is het een heel leuk en eigenwijs hondje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *