Chihuahua: kleine hond met een temperamentvol karakter

Chihuahua tussen de bladeren

De Chihuahua is een populaire hond in Nederland. Het is het kleinste hondenras ter wereld en vindt zijn oorsprong in het oude Mexico. De Chihuahua is een kleine hond, maar heeft een pittig karakter. Een goede opvoeding is noodzakelijk om een trouwe metgezel van de Chihuahua te maken. De Chihuahua hecht zich vooral aan één persoon en gaat graag overal mee naar toe. Het is een levendige, vrolijke en alerte hond. Hij heeft veel beweging nodig, maar kan goed in een appartement leven. Ben jij benieuwd geworden naar dit ras en wil jij meer weten over de Chihuahua? Lees dan dit artikel.

 

De geschiedenis: een gezelschapshond uit Mexico

De Chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico en is vernoemd naar een provincie in het land. Het is niet zeker hoe het eerste type Chihuahua bij de volkeren in Mexico terecht kwam, maar het is wel bekend dat ze hier rond de 15e eeuw al leefden. De geschiedenis vertelt verschillende verhalen en theorieën over dit ras. Waarschijnlijk hebben de Azteken, Maya’s en de Tolteken iets te maken met het ontstaan van dit ras. Wat we ook weten is dat de Chihuahua vooral rond Mexico-Stad een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hier werd dit ras voornamelijk gefokt.

Tot de 19e eeuw kwam de Chihuahua alleen voor in Mexico. Daarna is dit hondenras ook naar andere landen gebracht. Halverwege de 20e eeuw kwam de Chihuahua naar Nederland, waar het tegenwoordig een populaire gezelschapshond is.

 

Het karakter: een pittig temperament

Hoewel de Chihuahua een kleine hond is, heeft hij een levendig en temperamentvol karakter. Het is een energieke hond die zeer alert is op zijn omgeving. Wanneer hij iets onbekends opmerkt, zal hij gaan blaffen en zo fungeren als een geschikte waakhond. Hij zal zijn baas waarschuwen bij onraad, waardoor een inbreker niet ongemerkt kan binnenkomen wanneer er een Chihuahua in huis is.

De Chihuahua is een gezelschapshond en bouwt vooral met één persoon een sterke band op. Hij kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende situaties, wat hem geschikt maakt om overal mee naartoe te nemen. Een Chihuahua vindt het moeilijk om alleen te zijn en is een trouwe metgezel die toegewijd is aan zijn baasje.

Wanneer je een Chihuahua in huis hebt, moet je opletten met kleinere kinderen. Zij kunnen deze hond als speelgoed zien en er niet voorzichtig mee omgaan. Het is daarom belangrijk dat kinderen leren om voorzichtig met een Chihuahua om te gaan, omdat dit hondenras erg fragiel is. Met oudere kinderen gaat het vaak beter. De Chihuahua vindt het leuk om spelletjes te spelen met kinderen en kan ook leren om samen te leven met andere dieren. Een vroegtijdige socialisatie en opvoeding zijn hierbij belangrijk.

Twee Chihuahua´s

Het uiterlijk van een Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. Een reu en een teef hebben een schofthoogte tussen de 15 en 23 centimeter. Dit hondenras weegt slechts tussen de anderhalf en drie kilo. De Chihuahua is een miniatuurhond en kan dus gemakkelijk overal mee naar toe worden genomen.

De vacht van een Chihuahua komt in verschillende kleuren voor. Denk hierbij aan zwart, wit, chocoladebruin, goudkleurig, crème en lichtbruin. Ook kunnen er andere tinten voorkomen. Er bestaat een kortharige en een langharige Chihuahua. De vacht van een kortharige Chihuahua is kort en dicht. Het is glanzend en zacht van structuur. De vacht van een langharige Chihuahua is fijn en zijdeachtig, glad of licht golvend. De haren op de nek, oren, staart en poten is vaak wat langer.

Kenmerkend aan een Chihuahua is dat zijn hoofd de vorm van een appel heeft. Daarnaast vallen zijn grote, ronde ogen ook erg op. Zijn oren zijn rechtopstaand en in verhouding ook vrij groot. De neus is gemiddeld van formaat en wijst iets naar boven. Het lichaam van een Chihuahua is compact en hij is iets langer dan dat hij hoog is. Zijn lichaam lijkt wat vierkant te zijn. De poten zijn gespierd. De Chihuahua draagt zijn staart hoog.

 

De verzorging

Het gebit van een Chihuahua verdient veel aandacht, omdat dit hondenras een grotere kans heeft op tandproblemen. Het gebit is daarom een kwetsbare plek bij deze soort. Bij het wisselen van de melktanden is het belangrijk om te letten op een goede overgang. Het kan zijn dat sommige melktanden blijven zitten, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het volwassen gebit. Daarnaast komt tandplak veel voor bij Chihuahua’s, waardoor het essentieel is om het gebit dagelijks te poetsen met speciale hondentandpasta en een hondentandenborstel.

Chihuahuas hebben vaak last van traanogen, dus het is belangrijk om de ogen goed schoon te houden. Ook de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt om de kans op infecties te verminderen. Verder dienen de nagels kort te blijven. Wanneer je de nagels op de vloer hoort tikken, zijn ze te lang en hebben ze een knipbeurt nodig.

Vanwege hun kleine en fragiele lichaam kunnen Chihuahuas snel last krijgen van de kou. In de winter of bij koud weer is het daarom verstandig om een jasje aan te trekken om ze warm te houden. Er zijn speciale hondenjassen die daarvoor geschikt zijn. Bovendien vinden Chihuahuas het fijn om na het wandelen in vochtig weer afgedroogd te worden.

Er zijn twee soorten vacht bij Chihuahuas: langharig en kortharig. De langharige vacht heeft meer verzorging nodig dan de kortharige variant. Om klitten te voorkomen, is het bij de langharige vacht belangrijk om een keer per week te borstelen. Bij de kortharige vacht is het voldoende om af en toe te borstelen.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Er zijn verschillende erfelijke aandoening en ziektes die voorkomen bij een Chihuahua. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

  • Patella luxatie
  • Hydrocephalus (waterhoofd)
  • Portosystemische Shunt (Levershunt)

Patella luxatie is een erfelijke aandoening, maar kan ook ontstaan door omgevingsfactoren. Denk hierbij aan gladde vloeren, overbelasting en bepaalde bewegingen op jonge leeftijd. Bij patella luxatie is er een afwijking bij het kniegewricht en blijft de knie niet in de groeve van de knieschijf. Je merkt dat je hond kreupel gaat lopen. Dit kan ervoor zorgen dat er schade aan zijn kraakbeen ontstaat. Ook kan gewrichtsslijtage voorkomen.

Hydrocephalus kan voorkomen bij een Chihuahua. Dit betekent dat de hond een waterhoofd heeft. Bij een waterhoofd is in de hersenen te veel vocht aanwezig, waardoor druk ontstaat. Deze druk kan ervoor zorgen dat belangrijke hersenfuncties worden belemmerd. Symptomen voor deze aandoening zijn zenuwtrekken en afwijkend gedrag.

Bij Portosystemische Shunt is er een verkeerde aanleg van de bloedvaten naar de lever. Symptomen kunnen diarree, sloomheid en braken zijn. Er komen te veel afvalstoffen in het bloed wat voor allerlei gezondheidsklachten kan zorgen.

Het is belangrijk om de gezondheid van jouw Chihuahua goed in de gaten te houden en bij twijfel de dierenarts in te schakelen. Hij kan de gezondheid van jouw hond controleren en eventueel problemen voorkomen. Een jaarlijkse controle wordt aangeraden. In goede gezondheid wordt een Chihuahua tussen de 12 en 20 jaar oud.

Chihuahua puppy

Hondentraining voor dit ras

De Chihuahua is een intelligente hond en vindt het leuk om activiteiten te ondernemen met zijn baasje. Hij doet zijn baasje graag een plezier en leert snel. Hondentraining is daarom een geschikte activiteit om te ondernemen met een Chihuahua. Tijdens bijvoorbeeld een puppycursus bouw je een betere band op met je pup. Daarnaast leert je pup naar jou te luisteren. Ook leert hij andere honden kennen en leert hij basiscommando’s. Een hondentraining is voor elke hond aan te raden.

Een Chihuahua kan eenkennig zijn en daarom is het belangrijk om ze vanaf jonge leeftijd al te laten wennen aan verschillende mensen en situaties. Ook moeten ze wennen aan verschillende honden en leren dat ze niet overmoedig raken. Ook al is een Chihuahua klein, ze hebben een groot ego. Hier moeten ze mee leren omgaan.

Het is erg belangrijk om een Chihuahua goed en consequent op te voeden. Dit voor de veiligheid van de hond, maar ook voor het plezier van de eigenaar. Een niet goed opgevoede Chihuahua kan probleemgedrag vertonen en voor overlast zorgen. Een vriendelijke, maar consequente aanpak is aan te raden bij de training en opvoeding.

 

Wat kost een Chihuahua?

Een Chihuahua met een stamboom kost gemiddeld €800 tot €1000 bij een erkende fokker. Bij een erkende fokker ben je er zeker van dat de hond goed verzorgd is en een stamboom heeft. Ook kan een erkende fokker vertellen of er erfelijke aandoeningen in de stamboom voorkomen.

Mocht je overwegen om een Chihuahua uit het asiel te halen, dan kun je het beste contact opnemen met een dierenasiel bij jou in de buurt. Je moet er wel rekening mee houden dat je bij een Chihuahua uit het asiel niet weet hoe hij is opgevoed en welke eventuele gedragsproblemen hij heeft.

Bij een Chihuahua moet je ook rekening houden met andere kosten, zoals de aanschaf van een mand, speelgoed en riem. Daarnaast moet er voeding gekocht worden. Ook kosten van de dierenarts, hondenbelasting en puppycursus komen erbij. Naast de aanschafkosten heb je dus nog extra kosten voor het onderhoud van de hond.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Een Chihuahua is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Dit ras vindt het fijn om meerdere keren per dag naar buiten te gaan. Met dit kleine hondenras hoef je geen lange afstanden te wandelen. De dagelijkse korte wandelingen en speelmomentjes vinden Chihuahua’s fijn. Tijdens deze momenten kunnen ze hun energie kwijt. Samen met hun baasje activiteiten ondernemen stellen ze ook erg op prijs.

Door het formaat van een Chihuahua, is het een geschikte hond voor mensen die in een appartement wonen. Het is dan wel belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan. Als een Chihuahua niet voldoende beweging krijgt, dan kan hij erg druk zijn in huis en ongewenst gedrag gaan vertonen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

 

Erkenning in Nederland

De Chihuahua is in 1959 officieel erkend door de FCI, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Ook zijn in Nederland meerdere rasverenigingen actief die zich bezig houden met de Chihuahua, waaronder de Nederlandse Chihuahua Club en de Eerste Gezelschapshondenclub Nederland. Bij ken kun je terecht als je wilt deelnemen aan evenementen of als je op zoek bent naar een pup.

Chihuahua close-up

Heb jij al een Chihuahua in huis?

Het is belangrijk om je niet te laten verleiden door het formaat van de Chihuahua. Het is een kleine hond, maar heeft een temperamentvol karakter. Hij is intelligent en leert snel. Dit hondenras is graag bij zijn baasje en vindt het leuk om samen activiteiten te ondernemen. Een Chihuahua is dus niet op zoek naar een baasje dat veel stil zit.

Met een Chihuahua hoef je niet bang te zijn dat iemand onopgemerkt jouw huis binnen komt. Een Chihuahua is zeer alert en zal gaan blaffen bij onraad. Heb jij een Chihuahua en wil je jouw ervaring met dit hondenras delen? Of ben jij je aan het oriënteren en wil jij een Chihuahua aanschaffen? Deel je ervaring in een reactie onder dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *