14 Hondenrassen met gekrulde staarten

Gekrulde staart hond

Alle honden hebben een staart, hoewel ze er allemaal anders uitzien, afhankelijk van het ras dat je van plan bent te kopen of te adopteren. Sommige hondenrassen hebben een krulstaart, wat betekent dat ze een krul in hun staart hebben. Over het algemeen is de krul van de staart van een hond naar zijn kop gericht.

Bij sommige honden kan het zelfs voorkomen dat hun staart meerdere keren krult. Als je geïnteresseerd bent in het kopen of adopteren van een hondenras met krulstaart, hebben wij een lijst gemaakt met meer dan twaalf hondenrassen die over het algemeen een krulstaart hebben. Als je meer wilt weten over welke hondenrassen krulstaarten hebben, is dit een handig artikel om te lezen. Dus, wil je meer weten over de hondenrassen met krulstaarten waar we het in dit artikel over gaan hebben? Lees dan het volledige artikel hieronder!

 

Meer dan twaalf hondenrassen met een krulstaart

In dit artikel belichten we meer dan twaalf hondenrassen die een krulstaart hebben. Je leest over de belangrijkste kenmerken van deze honden. Zo kun je beslissen of een hond met een krulstaart wel of niet in jouw huishouden past. We hebben ook zoveel mogelijk informatie over honden met een krulstaart verzameld, zodat je hieronder de volledige informatie over hondenrassen met een krulstaart kunt vinden. Hieronder zijn de hondenrassen in alfabetische volgorde uiteengezet.

 

Akita

Het Akita hondenras komt oorspronkelijk uit Japan en heeft een gekrulde staart die op hun rug ligt. Dit specifieke hondenras is het meest bekend uit de film “Hachi: A Dog’s Tale’, waarin hun belangrijkste karaktereigenschap wordt getoond: een trouwe hond zijn. Akita’s hebben een dikke vacht, die je regelmatig moet verzorgen. Dit voorkomt ongemakken als gevolg van knopen of vervilting.

Hoewel deze honden zeer trouw zijn, hebben ze wel een eigenaar nodig die er tijd en energie in kan steken. Ze moeten regelmatig worden getraind en goed worden gesocialiseerd. Omdat het Akita hondenras gemakkelijk gehecht raakt aan hun eigenaar, kunnen ze ook onwetend of angstig worden ten opzichte van vreemden. Het Akita hondenras staat er ook om bekend erg slim en koppig te zijn, daarom wordt regelmatige training aangeraden.

Akita

 

Alaska Malamute

Het hondenras Alaska Malamute vindt zijn oorsprong in de noordelijke gebieden van de wereld. Ze zijn vooral bekend als sledehonden of werkhonden in de koude omstandigheden die in die gebieden heersen. De Alaska Malamute hond kan dan ook extreem koud weer overleven. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat ze een dikke en een dubbele vacht hebben. Bedenk wel dat deze hond daarom niet de beste optie is als je in een warm klimaat woont.

Dit kan voor Alaska Malamutes met hun dikke vacht een nogal oncomfortabele ervaring worden. Ook al is dit hondenras steeds meer een hond geworden die je in veel huishoudens kunt aantreffen, ze houden er nog steeds van om veel te doen. Met deze hond is het dus belangrijk dat je de tijd hebt om lange wandelingen te maken of hen de gelegenheid te geven hun energie kwijt te raken door andere activiteiten. Door hun liefdevolle en actieve karakter is de Alaska Malamute een perfecte aanwinst voor een gezinshuis met rondrennende kinderen.

Alaska Malamute

 

Amerikaanse Eskimo (Eskie)

Het derde hondenras waar we het over zullen hebben is de Amerikaanse Eskimo. Let op: deze hond wordt ook wel een ‘Eskie’ genoemd. Hoewel je misschien denkt dat deze hond van Amerikaanse oorsprong is, is dit niet het geval. Integendeel, deze hond is vooral verwant aan Duitse en Scandinavische hondenrassen. Qua uiterlijk lijkt de American Eskimo Dog ras veel op de Samojeed hondenras, vanwege hun pluizige witte vacht.

Dit hondenras heeft echter een beduidend ander karakter dan het Samojeed hondenras, waar we het later nog over zullen hebben. Een American Eskimo Dog is niet de grootste fan van het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze raken snel gehecht aan hun baasje en kunnen angstig zijn voor vreemden. De tijd nemen om dit hondenras te socialiseren is daarom belangrijk. Laat jouw hond daarom veel verschillende mensen, voorwerpen en andere dieren ontmoeten.

Amerikaanse Eskimo hond

 

Basenji

De Basenji is een van de kleinere hondenrassen met krulstaart. Deze honden werden gebruikt voor de jacht in woestijnen, daarom kunnen ze heel goed tegen hitte. Een interessante eigenschap is dat dit hondenras niet blaft. Wanneer je overweegt deze hond te kopen of te adopteren, wees je er dan bewust van dat ze verschillende manieren nodig hebben om hun energie kwijt te raken. De Basenji daarentegen is geweldig met zijn of haar baasjes, waar hij of zij heel snel van zal gaan houden.

Basenji

 

Chihuahua

Een andere kleine hond die een krulstaart heeft is de Chihuahua. Dit hondenras is perfect voor jou als je houdt van een goede balans tussen een onafhankelijke en een actieve hond. Deze honden houden wel van spelen, maar genieten ook van hun vrije tijd. Houd er rekening mee dat het trainen van deze hond vooral noodzakelijk is vanwege hun angstige karakter. Hierdoor ontwikkelen ze vrij snel verlatingsangst, wat voorkomen kan worden door jouw hond al op jonge(re) leeftijd te trainen.

Chihuahua

 

Chow Chow

Het Chow Chow ras is een kleinere hond die een pluizige gekrulde staart heeft, leunend op hun rug. Dit hondenras is gemakkelijk te herkennen aan hun gekleurde tong. Over het algemeen hebben deze honden namelijk een zwarte of blauwe tong. Hoewel ze klein van stuk zijn en er schattig uitzien, zijn deze honden geweldige waakhonden. Het Chow Chow hondenras staat namelijk bekend om hun beschermende karakter.

Chow Chow

 

Finse Spitz

Een geweldige familiehond is de Finse Spitz. Dit hondenras kenmerkt zich door zijn intelligentie, hoge energie en houdt van de aandacht van zijn gezin. Daarom is de Finse Spitz een geweldige aanwinst voor jouw gezin, vooral als je kinderen hebt.

Finse Spitz

 

Duitse Spitz (Keeshond)

Een Duitse Spitz of Keeshond is een geweldige familiehond, omdat ze zeer speels kunnen zijn, maar ook graag luisteren naar hun baasje. Een Keeshond heeft een dubbele vacht, wat betekent dat regelmatige verzorging nodig zal zijn. Zo niet, dan kan dit zorgen voor oncomfortabele knopen of klitten in hun vacht. Je zult merken dat deze hond graag buiten of in het water speelt, vooral als er andere honden of gezinsleden bij betrokken zijn.

Keeshond

 

Noorse Buhund

Het Noorse Buhund hondenras werd oorspronkelijk gebruikt voor verschillende taken rond de boerderij van zijn eigenaar. Zo werd de Noorse Buhund bijvoorbeeld gebruikt voor het hoeden van schapen en als waakhond van de boerderij. Hoewel deze honden vrij onafhankelijk zijn, krijgen ze graag aandacht van hun baasjes. In het bijzonder door te spelen, te trainen of een vorm van behendigheidstraining. Dit hondenras leert ook vrij snel en gemakkelijk, waardoor je in staat bent om ze een groot aantal trucjes te leren.

Noorse Buhund

 

De Pomeriaan

De Pomeriaan is een hondenras dat bekend is door klein van stuk te zijn, maar een intens karakter te hebben. Vroeger waren deze honden beduidend groter in omvang. Tegenwoordig zijn het in principe echter kleine werkhonden. Dit is ook te zien aan hun energieke karakter. Dus, ook al is deze hond klein van formaat, hij zal toch veel aandacht nodig hebben en manieren om zijn energie kwijt te kunnen.

Pomeriaan

 

Mopshond

Een zeer populair hondenras dat een krulstaart heeft, is de Mopshond. Dit komt omdat deze hond qua grootte goed te hanteren is en een zeer liefdevol karakter heeft. Ze kunnen soms een beetje onhandig zijn, maar ze passen goed bij veel mensen en kinderen.

Een mopshond heeft ook vrij weinig verzorging nodig met hun korte vacht. Het mopshondenras staat er echter om bekend gezondheidsproblemen te hebben als gevolg van hun korte snuit. Zorg er daarom altijd voor dat je een Mopshond koopt bij een goede fokker of een asiel, en neem ze regelmatig mee voor controle bij de dierenarts.

Mopshond

 

Samojeed

Een lookalike van de American Eskimo is de Samojeed. Net als de Amerikaanse Eskimo heeft deze hond een donzige witte vacht. Om deze luxueus ogende vacht te behouden, is een regelmatig bezoek aan een trimsalon aan te bevelen. Deze honden werden in Rusland vaak gebruikt voor de jacht. Dit hondenras is echter ook zeer sociaal en houdt van aandacht door middel van knuffels en aaien.

Samojeed

 

Shiba Inu

Net als de Samojeed staat de Shiba Inu ook bekend om de jacht, echter in Japan. In de loop der jaren zijn ze steeds populairder geworden en staan ze bekend als geschikte gezinshonden. Ze hebben een zeer liefdevol karakter. Wees er echter van bewust dat deze honden luidruchtig zijn. Dit betekent dat ze zullen janken of, in zekere zin, tegen je praten wanneer ze iets wel of niet leuk vinden.

Shiba-Inu

 

Siberische Husky

Misschien wel het meest bekend om hun blauwe (of meerkleurige) ogen is deze hond: de Siberische Husky. Ze hebben ook een zeer pluizige, gekrulde staart. Als je er aan denkt om dit hondenras aan jouw gezin toe te voegen, wees je er dan van bewust dat deze honden veel beweging nodig zullen hebben.

Daarom zijn deze honden zeer geschikt voor actieve of sportieve gezinnen die graag gaan hardlopen of lange wandelingen maken. Deze activiteiten zorgen er ook voor dat bijvoorbeeld jouw kinderen snel een band met de hond krijgen. Dit is geweldig, want het Siberische Husky hondenras houdt van aandacht en het verkeren in een vriendelijke omgeving.

Siberische Husky

 

Moet je honden met krulstaarten anders verzorgen dan andere honden?

In het kort: nee, je hoeft een krulstaart niet anders te verzorgen dan andere honden. Het feit dat sommige honden een krulstaart hebben, komt gewoon door hun afkomst, ras of genetica. Hun staart verschilt dus niet van de staart van hondenrassen zonder krulstaart. Echter, zoals je hebt kunnen zien in de lijst van hondenrassen met gekrulde staarten, hebben de meeste van deze honden wel een dikke en/of dubbele vacht.

Daarom moet je je altijd laten informeren over de verzorging die je ze moet geven om de gezondheid van hun vacht te behouden. Dit kan betekenen dat je jouw hond met krulstaart naar een trimsalon moet brengen, of dat je hun vacht elke dag moet borstelen.

 

Samengevat: veertien hondenrassen met een krulstaart en hun verzorging

Zoals je in het bovenstaande artikel hebt kunnen lezen, hebben wij veertien hondenrassen opgesomd die bekend staan om het hebben van een krulstaart. Om je een snel en mooi overzicht te geven, hebben wij ze hieronder in het kort opgesomd. We hebben de volgende hondenrassen besproken die een krulstaart hebben:

 • Akita hondenras
 • Alaska Malamute hondenras
 • Amerikaanse Eskimo hondenras
 • Basenji hondenras
 • Chihuahua hondenras
 • Chow Chow hondenras
 • Finse Spitz hondenras
 • Keeshond of Duitse Spitz hondenras
 • Noorse Buhund hondenras
 • Pomeriaan hondenras
 • Mopshond hondenras
 • Samojeed hondenras
 • Shiba Inu hondenras
 • Siberische Husky hondenras

Wij kunnen ons ook voorstellen dat jij je afvraagt of je jouw hond met krulstaart anders moet verzorgen dan een hond met een rechte staart. Dit is echter niet het geval. Het feit dat de hierboven genoemde hondenrassen een krulstaart hebben, wordt veroorzaakt door hun ras en genetica. In de meeste gevallen heeft een hond met een krulstaart een dikke of dubbele vacht, die wel wat hulp kan gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld matten of knopen voorkomen door de vacht regelmatig te borstelen en te verzorgen.

Nu je hebt gelezen over hondenrassen met een krulstaart en hoe je voor ze moet zorgen, horen wij graag jouw ervaringen van een hond met een krulstaart! Misschien bent of was je de trotse eigenaar van een van deze hondenrassen? Of ben je een hondenexpert en mis je een hondenras met een krulstaart in onze lijst? Laat het ons weten door jouw ervaringen in de reacties hieronder te delen. We genieten altijd van het lezen en reageren op jouw ervaringen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 12 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *