Podenco Canario: Rasbeschrijving, Karakter en Foto’s

Podenco Canario springend

De Podenco Canario: je kunt niet om deze naam én hond heen. Het staat niet ter discussie dat dit een mooie en unieke naam is voor een hondenras. Niet alleen de naam is erg mooi, het zijn ook nog eens prachtige honden. Misschien ben jij zelf ook nog wel op zoek naar een hond die bij jouw wensen past.

Je schaft namelijk niet zomaar een hond aan, vaak voel je bij een bepaalde hond net iets meer. Daarom is het zeker fijn om meer te weten te komen over een bepaald hondenras. Zo kunnen wij je meer vertellen over de geschiedenis en de karaktereigenschappen van de Podenco Canario, want wist je bijvoorbeeld dat dit hondenras al eeuwenoud is? Daarover vertellen we je graag meer, en nog veel meer informatie vind je in dit artikel! 

 

De geschiedenis van de Podenco Canario  

De Podenco Canario is al heel wat jaren geleden ontstaan, we kunnen daarom ook spreken van een eeuwenoud ras. Hij is vanuit Egypte naar de Canarische Eilanden gekomen. Dit hondenras werd sinds vroeger al gezien als jachthond, ook wel windhond genoemd. Een windhond is een hondensoort die vooral bedoeld is voor de jacht. Daar kun je de Podenco Canario dan ook zeker voor inzetten, want jagen op konijnen kon hij zeker. Hij spoort deze diertjes namelijk gemakkelijk zelf op en vangt ze daarbij ook zelf, dit komt doordat hij goed zijn reuk- en gehoorzintuigen in kan zetten.  

 

Het uiterlijk: een slank gebouwde hond met een spitse snuit  

Als je groot fan bent van slanke honden, dan is de Podenco Canario qua uiterlijk zeker een geschikte hond voor jou. Hij is namelijk erg slank gebouwd en heeft een mooie smalle kop met een spitse neus. Zijn oren worden standaard omhoog gedragen. Je komt deze honden vaak tegen met verschillende kleuren vacht, waarbij je kunt denken aan de kleuren wit en rood of wit met rode / bruine vlekken.

Ze hebben een korte en dichte vacht. Ze worden voornamelijk gezien met een rode vacht en een witte aftekening. Deze honden krijgen een gemiddelde grootte van rond de 60 cm. Hierin zie je vaak wel een verschil in teefjes of reutjes. Natuurlijk heeft niet alleen het uiterlijk invloed op de keuze, maar ook zeker het innerlijk. Daarom vertellen we je ook graag meer over de karaktereigenschappen van deze prachtige hond.  

Podenco Canario puppy

Het karakter: een vriendelijke, maar pittige hond die houdt van jagen 

Als je ziet staan dat een hond vriendelijk, maar pittig is, heb je misschien je twijfels over welke eigenschap zal overheersen. Wij snappen dat je deze twijfels in eerste instantie even krijgt. Daarom geven we je hierover meer duidelijkheid, zodat je deze informatie mee kunt nemen bij het maken van een keuze. De Podenco Canario is namelijk een hond die naar kinderen en volwassenen erg vriendelijk kan zijn, maar van andere honden wil hij niet te veel weten en dat zul je dan ook zeker merken aan zijn gedrag richting andere honden toe.

Het is wel zo fijn hiervan op de hoogte te zijn, zodat je er rekening mee kan houden als jouw trouwe viervoeter bij andere dieren in de buurt komt. Hij vindt het dan ook heerlijk om te gaan jagen, het zijn niet voor niets jachthonden. We zetten voor jou graag nog even de vele voordelen van het karakter van deze hond op een rijtje, de Podenco Canario is namelijk: 

  • Erg vriendelijk  
  • Zelfstandig  
  • Energiek  
  • Een jachthond 
  • Moedig  

 

De verzorging van de vacht 

Over de verzorging van de vacht hoef je je niet veel zorgen te maken. De Podenco Canario heeft namelijk een vacht die niet veel aandacht vereist. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat ze een korte en dichte vacht hebben. Hierdoor zal je hond niet veel haren verliezen of er onverzorgd uitzien. Dit scheelt voor jou ook weer enorm veel werk, omdat je niet constant met het opruimen van de haren van je hond bezig hoeft te zijn. Met af en toe een borstelbeurt kom je al een heel eind, want dat kan zeker geen kwaad. Door je hond zo nu en dan even te borstelen, zul je ook merken dat dit zorgt voor een betere band met je hond. Hij zal jou hierdoor steeds gemakkelijker dicht bij hem laten.  

 

De ziektes die een Podenco Canario kan krijgen 

Over de ziektes die je trouwe viervoeter kan krijgen, willen we het liefst niet nadenken. We willen het allemaal voorkomen dat onze lieve hond ziek wordt, maar helaas kunnen we dat niet altijd. Het kan daarom van belang om de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Vaak wordt gezien dat bepaalde ziektes sneller voorkomen bij een bepaald soort hondenras, dat is bij de Podenco Canario echter niet zo.

Bij dit hondenras zijn er geen bepaalde ziektebeelden bekend die voornamelijk worden gezien. Wel kan elke hond helaas ziek worden, dus wees altijd alert in het geval je hond zich anders gaat gedragen dan voorheen. We willen onze trouwe viervoeter uiteraard zo lang mogelijk bij ons houden.  

 

Wat kost een Podenco Canario dog? 

Kort maar krachtig: de prijzen in Nederland zijn op dit moment niet bekend. Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een hond aan te schaffen, zul je ook rekening moeten houden met de kosten die je hiervoor kwijt bent. Hier heb je dan ook vaak veel voor over, maar we kunnen er niet zomaar vanuit gaan dat iedereen zich een hond kan permitteren. De kosten kunnen soms namelijk erg oplopen en je wil wel een hond aanschaffen die goed is verzorgd tijdens zijn geboorte en de juiste inentingen heeft gehad.

Hiervoor betaal je dan vaak ook wel de nodige kosten. Bij de Podenco Canario weten we dus niet precies met wat voor bedrag je het beste rekening kunt houden, maar let er vooral goed op dat je niet onnodig te veel betaalt. Belangrijk is ook om niet te weinig te betalen, want een te lage prijs kan vaak te mooi zijn om waar te zijn. Overleg altijd goed met degene waar jij je trouwe viervoeter vandaan wil halen.  

Podenco Canario

Hoeveel beweging heeft een Podenco Canario nodig? 

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen, de Podenco Canario is een hond die veel beweging nodig heeft. Dat is niet zo vreemd, omdat het een jachthond is die er dol op is om op avontuur te gaan. Zorg er dan ook voor dat je deze ruimte aan je hond kan bieden, door voornamelijk veel met hem te gaan wandelen en te zorgen voor eventueel een grote ruimte buitenshuis.

In huis zijn deze honden daarentegen wel weer vaak enorm rustig, daarom kun je ze gerust in huis nemen zonder dat je je zorgen hoeft te maken of hij hier wel voldoende plezier heeft. Met de juiste ruimte die je hem daarnaast kunt bieden en voldoende tijd aan hem te besteden door met hem te gaan wandelen, zal hij al erg gelukkig zijn. Want op deze manier kunnen ze goed hun energie kwijtraken. 

 

Erkenning van de Podenco Canario  

Aangezien de Podenco Canario al eeuwenoud is, kan je je misschien al wel voorstellen dat dit hondenras al enige jaren is erkend. Dat hoeft alleen niet altijd zo te zijn, in veel gevallen komt een bepaald type hondenras al langer voor, maar wordt deze nog niet gelijk erkend. De erkenning van hondenrassen werd pas later gedaan. In dit geval ook bij de Podenco Canario, die sinds 1987 officieel is erkend door de FCI. 

 

Een erg mooie, gezellige en rechtvaardige hond om in je hart te sluiten 

Mocht je nog twijfelen of de Podenco Canario mogelijk een geschikte hond is om in jouw hart te sluiten, dan hebben wij je er vast van overtuigd dat het zeker een goed idee is om voor dit hondenras te gaan. Dat gevoel verschilt natuurlijk per persoon, maar de meeste mensen zijn vaak op zoek naar een gemakkelijke hond die erg goed is voor jou als baasje en als voor het gezin. Dat is de Podenco Canario zeker. Hoe gaaf is het dat jij een eeuwenoud hondenras in huis kunt nemen die ook nog eens heel prettig in omgang is met mensen? Wie weet heb jij als echte dierenvriend ook snel de keuze gemaakt om deze ideale hond in huis te nemen! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *