Taigan: een jacht- en gezelschapshond 

Taigan uiterlijk

De Taigan, ook wel bekend als Kyrgyz Taighany, is een ras van de zichthond uit Kirgizië. De taigan komt voor in het hooggelegen Tian Shan gebied van Kirgizië op de grens met China, en is nauw verwant aan de Tazy en de Afghaanse jachthond. Het ras staat bekend om zijn enorme behendigheid op hoogte, en zijn flexibiliteit tijdens het jagen.

Het ras staat daarnaast bekend om zijn buitengewone uithoudingsvermogen, en zijn flexibiliteit tijdens het jagen. Ze zijn goed in het volgen van geursporen en hebben daarnaast een extreem goed concentratievermogen. Taigans worden vaak gebruikt om te jagen op behendige wilde dieren, met name de spectaculaire valk. Wil je jouw kennis over dit interessante hondenras uitbreiden? Lees dit artikel voor meer informatie!  

 

De geschiedenis: de oorsprong van het taiganras 

De wortels van de taigan gaan terug naar de inheemse bewoners van Krgyzstan, die ze gebruikten voor hun jacht- en bewakingsvaardigheden. De legende vertelt dat de taigan is afgeleid van het legendarische vleugeldier, voortgekomen uit een ei dat was gestolen van de naaste van het land gier, bekend als Kumai. De pup ontwikkelde zich en werd de redder van de mensen van het dorp, die hen beschermde tegen de gevaren van de nabijgelegen wolven. De taigan werd hierna uitgeroepen tot nationaal juweel.  

 

Het karakter: actief, prikkelbaar en kalm  

De taigan Canine is een gevoelig en zachtaardig ras dat nooit de intentie zal hebben iemand pijn te doen, maar hij kan niet tegen naar gedrag of verwaarlozing. Dit ras is briljant en zelfstandig, ondanks het feit dat hij stevige banden kan vormen met familie. Deze hond is zeer zelfstandig en kan hierdoor botsen met andere honden en achter katten en kleine huisdieren aanzitten. De taigan geeft de voorkeur aan oudere kinderen, ondanks het feit dat een paar het uitstekend doen met kinderen van alle leeftijden. Vroege socialisatie kan de taigan helpen om zich naast katten en andere huisdieren te gedragen. 

Taigan rennend

Het uiterlijk van het taigan ras: slank maar sterk  

De taigan canine is qua uiterlijk vergelijkbaar met andere zichthonden, met een slanke bouw en een smalle kop. Dit ras heeft een lange, zachte en dikke vacht die in de winter een fleece ondervacht creëert. Een interessant kenmerk van de taigan is dat de staart een spiraalvormige punt heeft die de “ring” wordt genoemd en hangt als een sabel. De wervels aan de basis van de ring zijn samengevoegd, waardoor de wikkeling niet kan worden uitgerold. Ze hebben een lange, brede neus die meestal donker is, maar zich lichter ontwikkelt in harmonie met de vachtkleur, met ovale ogen die zich uitstrekken van hazelnoot tot bruin. De taigan komt in een brede schaal van kleuren; 

  • Donker 
  • Wit 
  • Donker en wit  
  • Geel en bruin regelmatig met witte vlekken 
  • Gemengd grijs 

 

Hoe verzorg je een taigan ras? 

De vacht van de taigan is eenvoudig te verzorgen. Zo nu en dan borstelen en kammen, vooral op de langer behaarde delen van de hoektanden, is voldoende. De oren moeten regelmatig gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn. Als het gaat om de poten, vergeet dan niet om de nagels van je hond te knippen. Een goed knipapparaat of nagelslijper zou zeker een deel moeten uitmaken van je verzorgingspakket voor honden. Tot slot moet je een hondentandenborstel of tandheelkundige kluiven aanschaffen, want een slecht gebit is niet alleen pijnlijk voor je hond, maar kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken. 

 

Passende voeding voor het taigan ras  

Als een middelgroot tot groot ras, moet de taigan worden gevoed met een droge voeding van hoge kwaliteit, bestemd voor grote rassen. De taigan  is bovendien een jagend ras met hoge energieniveaus, waardoor hij goed het goed doet op krachtige en werkzame rasvoeding. Aangezien de taigan werd gebruikt als jachthond kan het zijn dat jouw hond een hoge stofwisseling heeft. Het is goed om een ruwe schatting te maken van het aantal calorieën dat jouw hond nodig heeft.

In elk geval, mocht je niet weten hoeveel jouw hond binnen krijgt, of heb je hier vragen over? Ga dan langs bij een dierenarts om er zeker van te zijn dat de voeding is aangepast en dat je hond geen tekorten heeft. Door hun diepe borstkas zijn taigans gevoelig voor een opgeblazen gevoel of maagtorsie. Dit kan gebeuren als ze te snel eten en te veel water drinken, vooral binnen 30 minuten na de training. 

 

Zijn er veel voorkomende ziekten bij het taigan ras? 

De taigan is van nature een redelijk sterke pup, ondanks het feit dat ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele van de gezondheidsproblemen die dit ras het meest kunnen beïnvloeden zijn: heupdysplasie, patella luxatie, kanker, huidgevoeligheid en voedingsovergevoeligheid. Doordat dit ras een diepe borstkas heeft, kan de taigan canine bovendien vatbaar zijn voor een opgeblazen gevoel en, als jagende hond, vatbaar zijn voor spierblessures. 

 

Wist je dat?  

Kirgizië grenst aan de landen China, Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan. Dit alles omdat de taigan verband houdt met de Tian Shan, wat bizar kan klinken omdat dat een Chinees klinkende titel is in plaats van een Kirgizisch klinkende. De naam van dit ras wordt logischer zodra mensen beseffen dat Tian Shan een verzameling is van Centraal-Aziatische bergketens op de grens tussen China en Kirgizië. Tian Shan is de Chinese titel, die vooral in het Engels wordt gebruikt, maar er zijn ook andere namen voor dezelfde plaats, zoals Tengri Tagh en Tengir Too. Deze beide namen kunnen worden vertaald als “Hemelse Berg” of “Hemelse Bergen”. 

Taigan hond liggend

Hoe kun je dit ras het beste trainen? 

De taigan, een briljant ras, reageert voor het grootste deel goed op voorbereiding, vooral op positieve training. Dit ras is vooral sterk temperamentvol en zelfstandig, maar kan ook respectvol worden als het met respect wordt behandeld. De taigan kan worden gebruikt als een beschermende hond of waakhond en kan bovendien vrij gemakkelijk voorbereid op het jagen. Dat dit ras tegenwoordig niet vaak wordt ingezet voor de jacht, wil niet zeggen dat hij dit niet meer in zich heeft. 

 

Met welke kosten kun je rekening houden tijdens de aanschaf van een taigan? 

Een taigan heb je niet 1,2,3 in huis. Het is zelfs zo moeilijk om een echte taigan in handen te krijgen dat men vaak denkt dat ze nergens meer te koop zijn. Over het algemeen wordt gezegd dat een tigan tussen de $400 en $1000 kost. De taigan is een van ’s werelds zeldzaamste jachthonden en blijft vandaag de dag gewaardeerd in het lokale Kirgizië. De Kirgiziërs beschermen dit ras met heel hun hart, zoveel zelfs dat als je op zoek bent naar een taigan puppy je eerst in contact moet komen met een van de lokale inwoners om überhaupt oog in oog te komen staan met dit unieke ras. 

 

Voldoende beweging voor het taigan ras  

De taigan heeft veel beweging nodig, waaronder een dagelijkse, lange, stevige wandeling of loop. Dat dit ras zijn jachtinstinct achternaloopt wordt snel duidelijk als je hem losmaak van de lijn. Loslopende kleine dieren zoals konijnen en muizen maken geen schijn van kans. Deze buitengewone zelfstandige hond kan bijna nooit loslopen, maar wel in een afgebakend gebied. De taigan hond heeft een groot uithoudingsvermogen, wat hem tot zo’n bijzonder jachtras maakt.

Deze honden vereisen een uitstekende training en zullen schade aanrichten als niet aan hun behoeften wordt voldaan. In uitbreiding op de lange dagelijkse wandeling, zal de taigan het op prijs stellen tijd en ruimte te hebben om te rennen in een omheinde tuin of open openluchtgebied. Typisch de ideale hond voor hardlopers, maar pas op dat als je ze meeneemt tijdens een wandelingen, ze waarschijnlijk achter alles aan zullen rennen wat beweegt. Houd ze dus aan de lijn. 

 

Erkenning van het taigan ras in Nederland  

Het taigan ras is tot op heden helaas nog niet in aanmerking gekomen voor de lijst van erkende hondenrassen in Europa en dus Nederland. Het is nog steeds een prachtig ras met een bijzondere aanleg. Wie weet verandert dit nog, maar voor nu zul je de taigan niet terugvinden in de lijst met erkende hondenrassen.  

 

Alle informatie voor jou op een rij 

Taigans zijn zelfstandige, vrije honden. Ze hebben de reputatie trouw te zijn, vooral naar personen die ze kennen. Daarnaast zijn ze vastberaden en goede vriendjes voor hun gezinnen (ondanks het feit dat ze een voorkeur lijken te hebben voor oudere kinderen). Deze intelligente pups reageren snel op veranderingen in hun omgeving en gaan in de regel goed om met andere honden.

Deze hond heeft alles in zich om een goede jager te zijn, maar kan ook in huis een prima hond zijn, die een hechte band vormt met zijn baasjes. De taigan wordt het best in de vrije natuur gehouden, waar hij heerlijk kan rennen en zijn overvloed aan energie kan verbranden. Als het op vreemden aankomt, kan de taigan een beetje onzeker zijn, maar aggresief is hij zeker niet. Heb jij al ervaring met dit ras of wil je een tip achterlaten voor mensen die van plan zijn er een in huis te halen? Laat dit dan weten in de comments.  

Twee Taigan honden

Veelgestelde vragen

Hoe groot kan een taigan worden? 

Een taigan is tussen de 60-71 cm groot en weegt 17 tot 25 kilo. 

 

Hoe lang kan een taigan leven?  

De normale levensverwachting van een taigan ligt tussen de 10-12 jaar, wat afhangt van het welzijn van de hond. 

 

Verharen taigans? 

Het zijn geen hypoallergene honden, ondanks het feit dat ze niet veel verharen, verliezen ze wel gedeeltes van hun vacht.  

 

Zijn taigans gemakkelijk te trainen? 

Taigans zijn uitzonderlijk eenvoudig te trainen, ze ontdekken vrij snel de samenhang tussen commando’s en de bijbehorende activiteit.  

 

Hoe slim is de taigan? 

Taigans hebben een geweldig inzicht, ze snappen veel en onthouden ongebruikte commando’s zelfs na een lange periode. Taigans zijn een van de meest intelligente honden die er bestaan.  

 

Kun je een taigan inzetten als waakhond? 

Taigans beveiligen hun terrein meer dan goed. Dit ras kan een extreem goede bewaker zijn. Je hoeft niet bang te zijn als een indringer je terrein op komt.  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 4 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *