Huis puppy proof maken: checklist

Puppy gooit plant om

Het aanschaffen van een puppy is natuurlijk heel spannend. Daarom wil je zeker weten dat je nieuwe aanwinst bij thuiskomst veilig door huis heen kan lopen. Het is dan ook zeker aan te raden om jouw huis, zowel binnenshuis als buitenshuis, puppy proof te maken. Dit doe je eenvoudig door onderstaande lijst door te lopen. Dus, wil jij jouw huis puppy proof maken? Lees dan vooral verder.

 

Binnenshuis alles puppy proof maken

Binnenshuis zijn er verschillende dingen die je zal moeten doorlopen om jouw huis puppy proof te maken. Dit heeft betrekking op je woonkamer, keuken en zelfs slaapkamer. Lees dus rustig de volgende lijst door, zodat jij helemaal voorbereid bent voor een puppy.

 • Allereerst is het belangrijk om na te gaan in welke ruimtes de hond zal komen. In deze ruimtes zal je dan extra aandacht moeten besteden, om zeker te weten dat de pup geen gevaar loopt. We raden je wel aan om ook andere kamers of ruimtes wel onder handen te nemen. Pups zijn namelijk erg snel en kunnen daarnaast ook wel eens ontsnappen. Zorg daarom ook dat je daar aandachtig bent voor artikelen die een gevaar kunnen vormen voor jouw hond.
 • Het lijkt misschien een beetje stom, maar het kan heel helpend zijn om op de grond te gaan liggen en kijken welke attributen jouw aandacht pakken. Deze dingen zullen namelijk ook interessant zijn voor jouw pup. Ook kom je er zo beter achter welke dingen wellicht binnen bereik zijn van de hond. Die kan je dan gelijk opruimen of opbergen.
 • Zorg altijd dat snoeren en kabels goed weggestopt zijn. Zeker als je jouw hond veel (alleen) laat rondlopen, kan hij of zij aan de kabels of snoeren gaan bijten. Niet alleen beschadig je hierdoor je apparatuur, maar dit is ook nog eens erg gevaarlijk voor de pup. Het kan gebeuren dat de puppy dan geëlektrocuteerd wordt. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen! Het allerbeste is om de kabels volledig weg te werken. Als dit niet kan, dan zijn er speciale plakkers waarmee je snoeren kan afplakken.
 • Als je planten in huis hebt staan, check dan online of deze wellicht giftig zijn voor jouw hond. Mocht dit het geval zijn, gooi deze dan weg of berg ze goed op. Denk hierbij aan een hoog plankje waar jouw pup sowieso niet bij kan.
 • Net zoals bij kinderen is het ook belangrijk om schoonmaakmiddelen goed op te bergen. Deze zijn namelijk erg schadelijk voor een hond om te consumeren. Door producten zoals afwastabletten, bleek, glasreiniger en allesreiniger goed weg te zetten, kan je dit voorkomen. Als je geen plek hebt om deze spullen afgesloten of hoog weg te zetten, dan kan je kindervergrendelingen kopen. Deze kan je op kastjes of deurtjes plaatsen, zodat jouw pup deze niet open krijgt.
 • Het is ook belangrijk om zeker te weten dat er geen kleine objecten op de vloer blijven liggen. Zeker in de eerste periode zal een pup erg nieuwsgierig zijn naar wat er te vinden is in huis. Het kan zijn dat hij of zij dan ook wat te pakken krijgt en dan zal opeten. Hierbij kan je denken aan sokken, maar ook sieraden of elastiekjes. Tip: zorg dat je een klein schaaltje op een dressoir hebt staan, waar je al deze kleine dingetjes in kan leggen. Zo komen ze niet op de vloer terecht, kan jouw pup ze niet opeten, en weet je toch waar de spullen blijven.
 • Helaas gebeurt het ook regelmatig dat een hond per ongeluk bij de medicatie van een mens kan komen. Dit is erg gevaarlijk en kan veel medische risico’s met zich meebrengen. Zorg daarom altijd dat ook de medicatie goed opgeborgen is. Zelfs een paracetamol of ibuprofen kan al heel schadelijk zijn, laat staan voor een jonge hond.
 • Ook is het belangrijk om te zorgen dat ramen en deuren goed dicht zitten, zeker als jij het huis verlaat. Zo voorkom je dat je pup ergens vast komt te zitten, of zelfs ontsnapt. Het is dan ook belangrijk dat je eventuele koordjes van gordijnen of vitrages opbindt. Dit voorkomt stikgevaar voor pups.
 • Bij gebruik van een prullenbak, welke niet verwerkt is achter een deur, is het verstandig om deze goed af te sluiten. Honden zijn erg gevoelig voor geur en vinden de dingen in jouw prullenbak waarschijnlijk erg interessant. Hierdoor kunnen ze maar zo eens in de prullenbak duiken om wat lekkers eten te zoeken. Dit is uiteraard erg gevaarlijk. Niet alleen bestaat er ook hier een stikgevaar, maar ook bestaat er de mogelijkheid dat zij iets te pakken krijgen wat giftig voor ze is.
 • Als allerlaatste, is het belangrijk om tassen en kledingstukken op te bergen, en niet op de grond te laten liggen. Ook hier kan een pup in vast komen te zitten. Daarnaast zitten er in tassen vaak ook nog kleine dingen die een pup misschien interessant vindt. Bijvoorbeeld een stukje kauwgom of een lippenstift. Je wilt natuurlijk niet dat jouw hond daarmee aan de haal gaat.

Puppy op bank

Buitenshuis klaar maken voor een puppy

Niet alleen binnen in huis zijn er verschillende dingen die je moet ‘puppyproofen’, maar ook buitenshuis zal je het een en ander klaar moeten maken voor de komst van jouw pup.

 • We adviseren je sterk om je tuin goed te laten omheinen voordat jouw jonge hond bij jullie in huis trekt. Niet alleen ben je zo verzekerd van het feit dat je pup niet kan ontsnappen, maar zo weet je ook zeker dat je hond nergens onderdoor kan schieten. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat een pup dan vast kan komen te zitten. Ook als je in bezit bent van een zwembad, is het verstandig om deze te laten omheinen. Een pup kan hier namelijk makkelijk in duiken, en zal wellicht nog niet over de techniek beschikken om te zwemmen.
 • Ook hier geldt dat het verstandig is om na te gaan welke planten in jouw tuin staan en of deze giftig zijn voor jouw hond. Als dit zo is, dan kan je deze beter verwijderen. Anders kan je jouw pup nooit alleen in de tuin laten, zonder het gevaar dat hij of zij daarmee aan de haal gaat.
 • Zorg ook dat er in schuren en garages geen gevaarlijke dingen op de grond liggen. Hierbij kan je denken aan muizenvallen, olie of gereedschap waar jouw hond zich aan kan bezeren. Wees er zeker van dat giftige stoffen of gevaarlijke attributen opgeruimd worden.
 • Loop een rondje door je tuin en bekijk goed of er scherpe objecten op de grond of in het gras liggen. Een pup is erg gevoelig en kan zich makkelijk bezeren. Hierom is het belangrijk om zeker te weten dat er niet nog ergens een spijkertje of stukje glas ligt.

 

Je huis puppy proof maken – van binnen tot buiten

Er zijn veel dingen die je moet regelen en in de gaten moet houden als je een pup verwelkomt in jouw huis. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een lijst gemaakt voor binnenshuis en buitenshuis. Met deze lijst ben je ervan verzekerd dat jouw huis puppy proof is, zodat jij ten volste kan genieten van de nieuwe aanwinst. Lees de lijst hieronder nog een keertje kort door.

 • Bekijk alle ruimtes waar jouw pup zal komen en kijk naar eventueel gevaarlijke attributen voor jouw pup.
 • Ga eventueel op de vloer liggen, om te kijken welke dingen jouw aandacht pakken. Deze dingen vindt jouw pup hoogstwaarschijnlijk interessant.
 • Zorg dat snoeren en kabels goed weggewerkt of weggestopt zijn.
 • Controleer of je giftige planten in- of buitenshuis hebt staan. Als dit zo is, ruim deze dan op of gooi ze weg.
 • Berg schoonmaakmiddelen immer veilig op.
 • Verwijder kleine objecten van de vloer.
 • Berg ook medicatie veilig op.
 • Sluit ramen en deuren, zeker als je van plan bent om van huis weg te gaan.
 • Zorg dat je prullenbak goed afgesloten, zodat jouw pup er niet bij kan.
 • Ruim tassen en kledingstukken op.
 • Laat je tuin, en eventueel zwembad, omheinen.
 • Verwijder gevaarlijke producten of objecten uit de schuur/garage.
 • Loop een rondje door je tuin en raap eventueel scherpe dingen op.

We zijn erg benieuwd wat jullie ervaring is met het puppy proof maken van een huis. Hebben jullie nog extra tips, of dingen die jullie gedaan hebben om het huis klaar te maken voor jullie jonge hond? Laat het ons vooral weten. We zijn altijd nieuwsgierig naar jullie belevingen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *