Puppy bijten afleren (4 oplossingen)

Puppy bijten afleren

Een puppy die overal in bijt lijkt in het begin schattig, maar wees er wel bewust van dat dit gedrag op latere leeftijd moeilijker is af te leren. Je kunt beter nu je puppy afleren om te bijten in het meubilair dan wanneer deze volwassen is. Ondanks dat dit artikel geschreven is om puppy’s te leren niet te bijten zijn de oefeningen ook toepasbaar bij volwassen honden (zolang het niet om een agressieve vorm van bijten gaat).

Lees snel verder om te leren hoe je een hond afleert in één van de volgende dingen te bijten:

 • Lichaamsdelen, zoals: handen, voeten, armen, enkels, haren of zelfs je gezicht.
 • Meubels, zoals: een bank, stoel, kast, tafel of zijn eigen mand.
 • Losse spullen, zoals: een kussen, dekbed, vloerkleed, handdoek, kleding, schoenen, veters, jassen of een kleedje.

 

Puppy bijt vinger baasje

De eerste paar weken na het in huis halen van een pup is extra belangrijk om de communicatie met de puppy goed aan te leren. In deze fase heeft de pup nog geen idee welk gedrag wenselijk is en welk gedrag juist onwenselijk. In het begin lijkt het schattig als een pup in je handen bijt, maar al na een aantal weken worden de tanden scherper, en zal dit toch echter minder schattig worden.

Ook als je pup al bijna 6 maanden of ouder is, en alsmaar blijft bijten, kunnen de trainingen in dit artikel helpen. Als je tijdens het training gebruikt maakt van een clicker, kun je deze ook bij de onderstaande oefeningen gebruiken.

 

Wanneer beginnen met het afleren van bijten?

De vraag welke wij het meeste krijgen via de mail, is wanneer je moet beginnen met het afleren van bijten. Het antwoord is: Meteen als je de pup in huis hebt! Gedrag welke de pup in de eerste weken aanleert, is later moeilijker af te leren. Door op een leuke manier het bijten af te leren, pakken puppy’s dit heel snel op.

Je zult de hond dus aan moeten leren wat toegestaan is en wat niet, maar wel op een geduldige manier. Waarom geduldig? Omdat je niet van de hond kunt verwachten dat deze in één dag alle grenzen weet. Deze zul je keer op keer moeten aangeven door consequent te zijn. Een pup heeft veel afleiding, je ziet puppy’s welke enthousiast zijn vaak naar van alles kijken.

Bijten is voor een pup een manier om de wereld te ontdekken, je ziet pups vaak hun tanden in van alles en nog wat zetten. Pups willen vaak bijten omdat ze last hebben van hun tanden, maar in veel gevallen is het dus ook een stukje aftasten van de omgeving. Als je de hond niet vroegtijdig afleert om te bijten zal deze het blijven doen, en met de (na enkele weken) scherper wordende tanden heeft de hond zelf niet door dat het steeds meer zeer begint te doen bij mensen. Het is dus heel belangrijk om de hond al in een vroeg stadium af te leren om te bijten.

Je wilt ook dat de pup zoveel mogelijk gewend is, zodat het een makkelijke hond wordt.

Ook populair op Hondnl: 9 tips als je hond bang is voor vuurwerk

 

Leuke oefeningen om de eerste weken met je puppy te doen

 • Vreemden naar je hond laten komen en deze je pup laten aaien.
 • De tanden bekijken en het tandvlees aanraken (dit maakt het ook makkelijker later tandproblemen te bekijken, veel grote honden welke ik tegenkom hebben dit niet geleerd waardoor het bijna onmogelijk is normaal naar hun gebit te kijken).
 • De poten masseren (Maar niet om te kietelen, hierdoor zal de hond het vrijwel nooit meer accepteren dat je aan zijn poten zit!)

Begin ook vast met het leren van de basis van clickertrainen, dit scheelt veel werk in de maanden die volgen. Ook bij honden zul je periodes doormaken waarbij de communicatie makkelijker gaat. Opgroeiende honden hebben ook ‘fases’ waarin zij minder luisteren. Een goed voorbeeld hiervan is de puberteit, welke ongeveer vanaf een leeftijd van 5 tot 12 maanden begint. Ook kan de hond meerdere van dit soort fases hebben, vaak vooral op jonge leeftijd. Terug naar de bijtproblemen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

 

Zo leer je het bijten af

Zorg altijd dat je veel speeltjes hebt voor de hond om mee te spelen, dit zal al voor een deel voorkomen dat de hond het volledige meubilair kapot zal kauwen. Hondenspeeltjes zijn niet duur, en met een beetje creativiteit kun je zelf hondenspeeltjes maken.

Naast speeltjes zul je ook kluiven moeten hebben om de hond bezig te houden. Zeker een puppy hoort altijd wat te kluiven te hebben. Heeft een puppy niets om in te bijten, dan zullen ze al snel in je handen of gezicht gaan bijten, of bijten in het meubilair.

Zwarte puppy bijtend in vinger

Oplossing 1: Leer de hond in een touw te bijten

Zorg ook voor een speeltouw, wanneer de pup een ‘bijt’ bui heeft kun je dit touw gebruiken om met de hond te spelen. Zo leert de pup al van jongs af aan dat deze in het touw mag bijten. Vaak horen wij van mensen: ‘de hond heeft al een touw liggen maar speelt er weinig mee’. Ook hoor je vaak mensen die zeggen om de hond juist niet met een touw te laten spelen, omdat je zo leert stoeien.

Een hond moet alles leren, ook met een touw spelen gaat niet vanzelf, en moet worden aangeleerd. Spelen met het touw is één van de beste oefeningen om de hond te leren, als je het maar op de juiste manier doet! Je wilt de hond leren in het touw te bijten, zo kun jij aangeven wanneer de hond met het touw moet spelen. Vervolgens is het belangrijk om te leren aan te geven wanneer de hond moet stoppen met in het touw te bijten. Zo krijg je volledige controle over het bijtgedrag van de pup!

Dit afleren van het bijten in het touw doe je als eerste door het touw stil te houden, zo maak je het minder interessant voor de pup om door te spelen. De pup zal nog best een tijd doorspelen maar omdat je het touw stil houdt, verliest deze vanzelf zijn interesse, vervolgens beloon je de pup wanneer deze het touw loslaat. Wanneer de hond wild blijft, (vaak als de pup al iets ouder is) dan kun je deze ook met een snoepje belonen wanneer deze het touw loslaat.

Veel mensen lezen ook dit artikel over verlatingsangst bij honden, en hoe je je hond alleen leert zijn.

Puppy bijt in arm baasje

Oplossing 2: bijten in je hand afleren met snoepjes

Tijdens deze oplossing ga je de hond aaien, en beloon je deze met snoepjes zolang de hond niet bijt. Begint de hond met bijten, stop dan met aaien, zeg ‘nee’ en haal je handen weg. Als de hond in andere lichaamsdelen blijft bijten, sta dan op en loop weg. Na een minuut kun je terug naar de hond lopen en het nogmaals proberen.

Als je ‘nee’ zegt en de hond stopt met bijten, beloon je deze meteen met een lekker snoepje. Herhaal dit een paar keer per dag, maar let wel op dat de pup niet teveel snoepjes eet, anders eet deze zijn normale voer niet meer. Beloon de pup vooral als deze rustig is, zo leert hij rustig te worden om de aandacht te krijgen.

 

Oplossing 3: De hond bijt in voorwerpen, afleiding met bot of touw

Stel je bent in de situatie dat de hond in een kussen bijt. Pak nu een bot of touw en begin hier wild meer te spelen om de aandacht van de hond te trekken. Zodra de hond naar je toe rent, zeg je met een vrolijke stem ‘Ja’, en beloon je de hond met een lekker snoepje. Zo leer je de hond op een bot of touw te bijten, in plaats van op het kussen. Na verloop van tijd zal de pup zelf ook een bot gaan pakken, in plaats van een kussen.

 

Oplossing 4: voor als de hond bijt zodra je aan hem zit (of aan zijn poten)

Zorg dat je lekkere snoepjes bij de hand hebt. Ga nu voorzichtig aan de hond zitten, bijvoorbeeld aan zijn poten. Het is verstandig om dit de hond al vroeg aan te leren, zodat het normaal voor hem wordt. Bijt de hond dan doe je niets. Dit herhaal je tot de hond een keer niet bijt, dan beloon je de hond meteen met een snoepje.

Net zoals bij voorgaande stappen, ga je weg als de hond blijft bijten. Na verloop van tijd zal de hond bijten vervangen door likken. Als de hond bij normale aanrakingen niet meer bijt, pak je de hond op zijn rug. Veel pups zien dit als spelen en zullen beginnen te bijten. Zodra deze stopt met bijten kun je hem belonen met een snoepje, ook hier zal na verloop van tijd het bijten vervangen worden door likken. Wanneer je pup stopt met bijten zal dus afhangen van de tijd die je er zelf instopt.

Puppy bijten afleren

Meer hulp nodig en een uitgebreidere uitleg?

10 hondenexperts van Puppygroep.nl hebben gezamenlijk een boek geschreven “Het ultieme puppy bijten afleren handboek”. Het is te bestellen als e-book, audioboek of fysiek boek. Het e-book en audioboek kosten 14,95, het fysieke boek 21,95. Daarnaast krijg je toegang tot een Facebook groep waar je terecht kunt met je vragen. Het boek richt zich vooral op concrete tips en adviezen.

Klik hier om het boek te bekijken en gratis toegang te krijgen tot het eerste hoofdstuk.

 

Wat als de puppy één van mijn kinderen speels bijt?

Laat één ding voorop staan: dit is niet de schuld van de kinderen! Los van het gedrag dat deze vertonen. Het is jouw taak de hond zo op te voeden dat deze de kinderen niet speels bijt. Doe dit met de bovenstaande oefeningen.

Ook als de hond gasten bijt kun je niet altijd de gasten vragen hun gedrag aan te passen! Zorg er bijvoorbeeld voor dat de hond niet in de kamer is als gasten binnen komen, of lijn deze tijdelijk aan.

 

Wat kan ik mijn hond nog meer leren?

Na het afleren van bijten is het tijd om met de echte training te beginnen. Als eerste kun je beginnen met de puppy zijn naam leren. Vervolgens kun je de volgende stappen doorlopen:

Heb je andere problemen met je hond, lees dan eens deze artikelen:

Aanvullende video’s

Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het afleren van het bijten. Heb je vragen of wilt een onderdeel niet lukken dan kun je een bericht achterlaten.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 98 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

9 reacties

 1. Onze pup van 3 maanden beet vaak in onze haren, wat erg vervelend was. we hebben hem dit af kunnen leren door hem te belonen als hij de haren los liet en door hem dan pas weer aandacht te geven.

 2. Onze laradorpup van 10 weken oud, doet het ontzettend goed!!
  De uitzondering is na het avondeten, dan krijgt zij haar ‘dolle uurtje’. gaat voor/naast mij zitten en blaft, en blaft en blaft naar mij en springt op. Als ik haar probeer af te leiden met een speeltje, lukt dit niet, met een ander speeltje, lukt ook niet. Het commando ‘laag’ heeft geen effect, maar dat kan ze overdag ook lang niet altijd. Wat kan ik doen om haar niet zo expliciet naar mij te laten blaffen?
  Lilian

  1. Veel honden hebben het ‘dolle uurtje’, vooral als ze tussen de 0 en 2 jaar zijn. Wat de juiste oplossing is hangt vooral van het gedrag van de pup af. Natuurlijk is het makkelijker nu het gedrag af te leren, dan later als de hond groot is. Bij veel puppy’s is de beste oplossing om dit gedrag te negeren, maar zoals je zelf al aangeeft, valt dat bij jouw pup niet mee. Dit zal dan ook niet de oplossing zijn.
   Het voordeel is dat je weet dat de pup dit altijd op dezelfde tijd doet. Probeer eens te zorgen dat de pup voor het eten zijn energie kwijt is, de kans is dan veel kleiner dat de hond na het eten weer druk is. Let wel op! Energie kwijtraken is niet alleen een wandeling maken! Het gaat erom dat de pup zowel fysiek als mentaal zijn energie kwijt is. Voor het eten een wandeling, en even lekker rennen doet wonderen. Vul dit aan met mentale oefeningen, dus door de hond te trainen (hierbij moet de hond nadenken, wat erg vermoeiend is), of door de hond puzzels te laten doen. Een andere manier is om de hond te laten snuffelen, door snoepjes te verstoppen. Zelf gebruik ik vaak een Kong, waar ik dan zachte worst in stop, zodat de hond dit eruit moet likken. Vrijwel elke hond zie je moeilijk nadenken om het eten uit de Kong te krijgen. Natuurlijk moet je met een jonge pup opletten dat je niet te lang traint, en niet te ver loopt, dus voor iedere hond doe je dit op zijn eigen niveau. Juist de combinatie van de hond fysiek en mentaal moe maken zorgt ervoor dat de hond na het eten geen ‘explosieve’ energie meer heeft.

   Tot slot kun je als de hond druk is, deze afleiden met speelgoed. Zoals je zelf al aangeeft werkt het speelgoed niet, dus probeer eens een puzzel of denkspel, met snoepjes waar de hond zo gek op is dat deze ze niet kan weerstaan. Een andere optie is de eerdergenoemde Kong meteen na het eten geven, zodat hij vooral heel druk is om wat lekkers uit de Kong te krijgen.

   Als de hond het gedrag blijft vertonen, is het verstandig hulp bij een hondengedragsdeskundige te zoeken. Deze bekijkt het gedrag van de hond ter plekke, en kan je zo helpen de beste oplossing te zoeken. Dit kost wel wat, maar je hebt er daarna weer vele jaren plezier van!

   Succes met de pup!

 3. Hoi, ik heb deze pup maar 2 dagen en ik moet haar in de tuin uitlaten, want zij moet nog 2 keer ingeënt worden. Anders word zij snel ziek. maar in de tuin doet zij van alles is haar mond. Maar ze heeft nu dunne darm diarree. Maar me probleem is dat ook niet. Ik weet haar niet te leren om niet in het huis haar boodschappen te doen. Het lukt gewoon niet. En ze heeft mijn zus gebeten niet als speels maar ze liet haar vinger niet los. Nu zijn we bang dat ze mijn kleine broertje (5) jaar gaat bijten. En ze beet in een hemd en liet niet los. Ze ging met haar hoofd schudden. Ze denkt dat het haar prooi was. En dat wil ik juist niet maar ik weet niet hoe ik haar dat ga aanleren. Dus heeft u tips voor mijn pup. Hoe ze niet in huis haar boodschappen laat en dat ze niet gaat bijten. Doeiii. ?

 4. Ons keeshondje word iedere keer als hij te voorschijn komt achterna gezeten worden door onze dobberman puppy hij bijt te hard met spelen hoe kan ik dit voorkomen

  1. Probeer de aandacht op iets anders te focussen, zowel met speelgoed als met botten. Lees de tips in het artikel nog eens door en probeer die in de situatie van jouw honden toe te passen. Op dit moment is het keeshondje een trigger voor de doberman om wild te spelen, je wilt dit gedrag aanpassen naar rustiger gedrag. Probeer eens met de doberman te trainen terwijl het keeshondje in de buurt is, zo leren ze al meer om samen te zijn (zonder te spelen). Daarbij kan het helpen om de doberman moe te maken, zodat hij niet al zijn energie op het keeshondje kwijt moet. Probeer je daarbij niet alleen op lichamelijke beweging te focussen, maar ook op mentale training. Probeer dit gedrag zo snel mogelijk te verhelpen, en als dit niet lukt is het verstandig er een hondengedragsdeskundige bij te halen. Deze kan de situatie veel beter inschatten en daardoor passend advies geven.

 5. Heb een puppy Hollande Herder van 4 mnd oud , ze heeft al veel geleerd . Maar tijdens uitlaten
  pakt ze haar riem vast en gaat flink trekken en vast houden. gaat om mij heen draaien als een malle zodat je haar ondanks korte riem niet kan pakken.
  Kan LOS boos zeggen en kan LOS lief zeggen maar ze lijkt wel doof en blind tegelijk.
  Laat ze eenmaal los laat ik haar zitten en tot rust komen en verder. dan probeer ze wel weer maar kijkt me schuin aan en toch maar niet.
  Heb bv stuk riem een metaal kettinkje vast gemaakt , bijten in metaal is niet fijn . maar boeit haar niks.
  Wat voor tips / advies kunt u mij geven

 6. onze pup herder begint te bijten als we haar corrigeren
  het zitten af en high five en plassen en haar behoefte doet ze netjes buiten ze gaat piepen als ze moet
  maar zodra ze iets doet en we corrigeren haar met foei dat mag niet gaat ze happen en om je heen rennem en in je broek bijten ‘
  hoe leren we haar dat dit niet mag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *