Oververmoeidheid bij honden en puppy’s (symptomen)

Hond slaapt op straat

Voor iedere hondeneigenaar is het belangrijk om vermoeid te kunnen herkennen, zodat je voorkomt dat de hond over zijn eigen grenzen heen gaat. Sommige honden weten gewoon niet van ophouden. Ze blijven doorgaan met rennen, spelen en graven zonder ook maar te weten wanneer het de juiste tijd is om te stoppen. De meeste baasjes denken dat hun hond zelf wel aangeeft wanneer hij moe is en er genoeg van heeft. Vaak is dit nou eenmaal niet het geval. De hond kan volkomen opgaan in zijn eigen spel. Of als baasje vraag je soms net even meer dan je hond daadwerkelijk aan kan. Met als gevolg: de kans op een oververmoeide hond.

 

Wat is oververmoeidheid bij honden?

Oververmoeidheid bij honden kan er net even anders uitzien dan bij mensen. Ze kunnen er ook echt even niet lekker van zijn. Hun functioneren is dan niet meer optimaal en kan er soms uitzien als een zieke hond. Zelf hun eten kunnen ze hierdoor even laten staan. Ook spugen en overgeven kan erbij horen. Lees hieronder meer over de symptomen van vermoeidheid.

Bassethound slaapt op stoel

  • Zijn karakter is net even anders dan je gewend bent. Is jouw hond normaal enthousiast in zijn doen en laten? Staan zijn oortjes altijd vrolijk naar voren? En komt hij altijd in volle enthousiasme op je afgerend? Maar nu is hij net even anders. Minder enthousiast en meer terughoudend in zijn lichaamstaal als hangende oortjes en een hangende start.
  • Er ontstaan wallen onder zijn ogen, ja ook honden krijgen ze. Een vermoeide hond kan kringen krijgen onder zijn ogen.
  • Meer hijgen en tong naar buiten laten Hijgen is voor een hond de belangrijkste manier om warmte kwijt te raken. Wanneer hij vermoeid raakt zal hij waarschijnlijk ook een hogere lichaamstemperatuur hebben, wat hij kwijt moet raken door te hijgen. Overigens is dat ook vaak een vorm van stress.
  • Luistert minder goed dan je gewend bent De hond raakt sneller afgeleid want hij is eigenlijk al overprikkeld. Dit kan er ook toe lijden dat hij eerder kan uitvallen naar andere honden.
  • Extreem druk of juist heel rustig Dit is zeer afhankelijk van de hond zelf. Weet dus dat een hond die normaal al druk is en vervolgens gaat rond racen, dit ook een signaal kan zijn dat je hond toe is aan rust. Bij een hond die bij je komt zitten of liggen is de boodschap eerder duidelijk.
  • Minder eetlust en/of overgeven Ook dit is per hond afhankelijk. Een vermoeide hond kan minder zin hebben om te eten. Honden die gevoelig zijn op hun darmen kunnen zelfs overgeven is geval van vermoeidheid. Hierbij is het altijd belangrijk om in de gaten te houden dat de hond genoeg drinkt.

Puppy oververmoeid

Wat te doen wanneer je hond oververmoeid is geraakt?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter als genezen. Weet daarom dat een hond veel meer slaap nodig heeft op een dag dan zijn baasje. In een normaal ritme slapen de meeste honden wel zo’n 18 uur per dag. Een minimum van 12 tot 14 is hierbij zeker wel aan te raden. Let op een normale dag eens op het ritme van je hond.

Hoeveel slaapt hij dan? Wanneer het dan toch eens voorkomt dat je hond over zijn grenzen is gegaan, geef hem dan vooral ook de mogelijkheid om zich weer te kunnen herstellen. Laat hem zo veel slapen als hij wil en maak je dus ook nog geen zorgen wanneer hij niet gelijk aanvalt op het eten waar hij normaal zo dol op is. Hou zijn dagelijkse wandelingen wat korter. Misschien heeft je dier zelfs een beetje last van spierpijn.

 

Puppy’s: een makkelijk doelwit voor oververmoeidheid

Vooral bij een jonge pup is het natuurlijk superleuk als ze lekker enthousiast zijn en lekker willen dollen en spelen. Vergeet niet dat een kleine pup nog volledig in de groei is. Ze kennen nog niet hun eigen grenzen en hebben hier soms gewoon een baasje nodig die ingrijpt. Om te weten hoeveel je je pup kan laten doen is hier een handig geheugensteuntje: Je pup mag 1 minuut per aantal weken dat hij oud is wandelen en/of spelen.

Een pup van 15 weken mag je dus een kwartiertje achter elkaar uitlaten. Meerdere keren per dag mag dan weer wel. Zo ongeveer tussen de 4-6 keer. Laat ze ook liever geen activiteiten doen die hun gewrichten en andere lichaamsdelen in de groei kunnen beschadigen zoals traplopen, van grotere hoogtes springen of over een gladde vloer glijden. Gun je pup lekker zijn schoonheidsslaapjes tussendoor.

Hond is moe

Wat veroorzaak oververmoeidheid bij honden?

Er zijn tal van invloeden die kunnen veroorzaken dat je hond oververmoeid raakt, zoals (te)lange wandelingen, te overenthousiast spelen met andere honden, trainingen etc. Ook het karakter van je hond is hierbij van invloed. Bij een meer angstige en onzekere hond kan een grote drukte ook stress en vermoeidheid veroorzaken. Leer je hond goed kennen in verschillende situaties en weet wat hij wel of niet goed kan hebben.

Maar vermoeidheid kan ook andere onderliggende oorzaken hebben. In bijna elk geval is het verstandig om eerst uit te sluiten dat het niet komt door die te lange wandeling. Bij twijfel of in geval van uitdroging, raadpleeg altijd je dierenarts. Zeker wanneer het vaker voorkomt dat je hond gemakkelijk vermoeid raakt, is het verstandig om eens op controle te gaan. Andere onderliggende oorzaken van oververmoeidheid kunnen zijn:

  • Een infectie: Denk hierbij aan verschillende virussen die een hond ergens kan hebben opgepikt. Soms zijn er ook andere symptomen als diarree, overgeven, buikpijn en hoesten. Hartwormen zijn ook een infectie die vermoeidheid veroorzaken.
  • Hart, lever en darmaandoeningen: Bij veel van aandoeningen aan de organen is vermoeidheid een van de eerste fasen van de ziekte. Later kunnen er nog meer symptomen duidelijk worden, maar bij een veel vermoeide hond is het raadzamer om eerder aan de bel te trekken.
  • Laag bloedsuiker: Hierdoor wordt je hond zwakker en kan hij in een stuiptrekking belanden.

Het allerbelangrijkste bij oververmoeidheid: Raak nooit direct in paniek. Gun je hond de tijd om bij te komen in een voor hem veilige omgeving. Ook tijdens vakanties of lange autoreizen. Het kan je hond allemaal meer stress op leveren. Jij kent je hond het beste en weet wanneer hij extra rust nodig heeft. Vergeet ook vooral niet om gewoon lekker plezier te maken met zijn tweeën. Dat is immers wat je hond het liefste met je doet.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 64 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

11 reacties

  1. Wat ik wel een beetje mis zijn adviezen wat te doen als je op het punt bent dat je pup oververmoeid is, niet meer wil toegeven aan de slaap, overprikkeld etc. Ik hoor om me heen dat dit regelmatig bij pups voorkomt. En dat zelfs in een veilige plek de pup niet echt slaapt. Althans niet vast, 1 beweging of geluidje en meteen weer overeind. Op die manier haalt een pup zijn slaap niet in en het gedrag veranderd net als bij kindjes ten negatieve in dat soort gevallen.

    Wat zijn dan eventuele tips? Er van uitgaande dat er fysiek niets mis is.
    Verder heel goed artikel!

  2. Wij zijn er inmiddels achter dat onze puppy van 10 weken na 45 minuten weer moet slapen. We zorgen dan dat hij in de bijkeuken gaat. Een snoepje en dan alleen laten. Hij slaapt dan weer een hele tijd.
    Een signaal dat hij moe is, is te merken aan bijten ( vooral in de kuiten).
    Gelukkig zijn we er op tijd achtergekomen dat hij moe is bij dit gedrag!

  3. Ik heb mijn pup aangewend om in de bench te slapen, met een deken eroverheen, in een aparte kamer. Echt alle prikkels ban ik uit. En ze krijgt een klein snackje om even te kunnen knagen om de eerste spanning al kwijt te raken. En ik negeer eventuele piepjes of blafjes; ik kan horen dat ze moe is. Ze valt vanzelf in slaap.

  4. Vaak helpt het bij een pup om een tikkende wekker in de bench te zetten terwijl de pup slaapt. Het monotoom getik van de wekker is vertrouwd voor de pup en zo minder last van neven geluiden. Met beide handen een klein beetje druk om zijn middel uitoefenen,geeft ze ook rust. En oefenen,trainen en trainen,klaar is echt klaar. Belangrijkste van alles,heb geduld en behoud het overzicht. Verdiep je in hun karakter-trekjes, hun prikkels, leer snelheid enz. Maak gebruik van je stemtonatie, lichaamshouding,handbewegingen. Neem zelf rust als het eventjes niet lukt,uw rust is zijn rust. Kijk naar het gedrag van honden onderling, wat gebeurd er als een hond geen zin heeft in een te enthousiaste pup, juist, negeren,niet aankijken en omdraaien. Alfa gedrag

  5. Net ontdekt…..mijn puppy van 12 weken, is al 3 weken bij mij met de nodige rust en slaap.
    Gisteren voor de eerst keer eens op lang bezoek buiten huis geweest met auto rit. Mijn puppy kon niet slapen bij mijn vrienden. Maw 5u wakker. Avond thuis braken en diaree…..gewoon door oververmoeid zijn. Toch maar niet te lang onderweg zijn met jonge puppy dus.

  6. U beschrijft precies het gedrag van mijn hondje (een Jack Russell terriër van 4 maanden). Hij heeft een beetje gespuugd en dat was dus door oververmoeidheid en dat had ik niet in de gaten. Ik ben hem aan het leren om met de fiets mee te gaan. Hij heeft eerder op deze manier gereageerd en nu weet ik dat het dus eigenlijk mijn fout is. Geduld dus en dat zal ik ook zeker gaan doen. Bedankt bij deze!

  7. Wat ik graag wil weten is wanneer het baasjes oververmoeid is en je bent alleen staande en je hond is heel actief wat je dan moet doen.

    Afreageren tegen je hond is het laatste wat je mag doen maar soms is het echt zo ver de mijne is nog maar 3 maand.

    1. Hoi Kiki, onze hond had op die leeftijd ook meer energie dan wij. Wij zijn langere stukken met hem gaan lopen, dus 2x per dag een groot stuk. Na het wandelen laten we hem in de bench slapen. Na een tijdje werd dit minder nodig en zijn we weer minder ver gaan wandelen. Het scheelde voor ons ook om hem te laten wennen aan overdag in de bench zitten (opgebouwd van 5 minuten tot een uur of langer). In de bench kan een hond minder ‘klieren’ en tot rust komen.

  8. Mijn hond al 2 weken heel rustig en moe en ik was erg in paniek maar dit heeft mijn hond ik heel veel geholpen. Ik ben nu wat een stuk rustiger en ik weet precies wat ik moet doen voor mijn hond 🐶

  9. Hoi ik heb een pup van 8 weken die nu een paar dagen bij ons is. Nu wil ik hem laten wennen aan de bench omdat hij snel over vermoeid raakt en dan alles en iedereen gaat bijten. Nou wilt hij alleen niet in zijn bench blijven liggen, ik probeer hem al met een kauwstaaf erin te leiden en dan bij hem op de grond te zitten maar hij loopt er gewoon weer uit. Iemand misschien tips hiervoor? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *