Je hond wassen in 8 stappen (inclusief tips)

Jack russel wassen

Wanneer je een hond hebt, herken je het vast wel. Je bent een eind wezen wandelen met de trouwe viervoeter en kwam een grote plas tegen die de hond vrij interessant vond. Wanneer je weer thuis komt, zit de hond onder het zand en de modder en wil je hem graag gaan wassen. Soms kan het ook zijn dat je de hond ruikt en een douche zeker niet verkeerd zou zijn.

Bij kleine hondjes is dat vaak geen probleem, maar wanneer je een hond van 50 kilo hebt is dat toch anders. In deze tekst gaan we kijken naar hoe een hond het beste gewassen kan worden en geven we tips over verschillende onderwerpen die te maken hebben met het wassen van de hond.

 

Hoevaak mag je een hond wassen?

Ondanks dat je de neiging hebt om de hond vaker te wassen, wordt het aangeraden om de hond niet vaker dan vier keer per jaar te wassen. Dat heeft te maken met een bepaalde beschermlaag die de hond heeft die beschadigd raakt wanneer de hond te vaak gewassen wordt. Deze beschermlaag beschermt de hond van invloeden van buitenaf en het is belangrijk dat deze beschermlaag er blijft.

Denk er daardoor aan om de hond niet al te vaak te wassen zodat deze speciale beschermlaag niet beschadigd raakt en de hond zijn beschermlaag gewoon houdt. Hou het op de vier keer per jaar wanneer nodig en mocht de hond nou tussendoor een keer heel erg vies zijn, dan kun je altijd nog overwegen om de hond te borstelen en een beetje uit te spoelen.

 

Waarom wassen met hondenshampoo?

Is een speciale hondenshampoo dan echt nodig? Ja. Wanneer je normale shampoo, voor mensen, gebruikt, kan dit slecht zijn voor de hond. De zuurgraad in de shampoo die wij als mens gebruiken is heel anders dan de zuurgraad die in de shampoo van een hond zit. Ook het gebruiken van een verkeerde shampoo kan dus de beschermlaag op de huid van de hond beschadigen. Ga dus op zoek naar een goede shampoo voor de hond. Verschillende soorten vacht kunnen ook verschillende soorten shampoo gebruiken. Kijk dus ook goed naar de verschillende soorten shampoos die er op de markt zijn en kies een shampoo die past bij de huid en de vacht van jouw hond.
Hond in wasserij

Hoe was je een hond?

Wanneer het de tijd is om de hond te wassen en je de juiste shampoo hebt gevonden, wordt het tijd om de hond te gaan wassen. Hier vind je een stappenplan hoe je de hond het beste kan wassen.

Stap 1: De voorbereiding

Net als bij alles, is een voorbereiding belangrijk. Zorg ervoor dat je alle spullen direct bij de hand hebt. Het kan zijn dat een hond de douche spannend of vervelend vindt en op die manier kun je bij hem blijven.

Stap 2: Borstelen (indien nodig)

Heeft de hond langer haar, dan kun je deze het beste even borstelen van tevoren. Op die manier haal je al een hele hoop vuil en klitten uit zijn vacht.

Stap 3: Doe de deur dicht

Zorg ervoor dat de toegang tot andere kamers even afgesloten wordt. Een natte hond kan zorgen voor vlekken op de meubels. Ook gaat hij zich uitschudden wanneer hij nat is en wanneer je dat niet op meubels wil, kun je het beste de ruimte afsluiten.

Stap 4: De temperatuur

Voel de temperatuur van het water en zorg ervoor dat deze niet te koud, maar ook zeker niet te warm is voor de hond. Het water moet lauw zijn.

Stap 5: Tijd om te beginnen

Maak vervolgens de vacht van de hond langzamerhand nat. Begin bij zijn achterkant en werk je weg dan naar voren toe. Pas op met de ogen, neus en oren van de hond. Houd zijn kop iets naar achter zodat het water ook vanaf de achterkant van hem afstroomt. Dat zorgt voor minder stress, maar ook dat het water niet in zijn neus of ogen komt.

Stap 6: De shampoo

Masseer de hondenshampoo in de vacht van de hond. Begin ook bij de shampoo aan de achterkant en werk je weg naar voren. Pas hierbij ook goed op voor ogen en neus. Wanneer je de shampoo masseert, komt deze goed in de vacht, maar ook op de huid van de hond terecht.

Stap 7: Tussentijdse controle

Voel of de temperatuur van het water nog steeds goed is en begin dan bij de voorkant van de hond uit te spoelen. Kneed de shampoo uit de vacht zodat er geen shampoo achterblijft in de vacht van de hond.

Stap 8: Afdrogen

Droog de hond af. Doe dit door eerst het overtollige vocht uit de vacht van de hond te kneden en vervolgens de hond af te drogen met een handdoek. Bij langharige honden kun je ook een waterblazer gebruiken en tegelijkertijd de vacht van de hond uitborstelen.

 

De hond drogen met een waterblazer

Een waterblazer gebruiken kan verschillende voordelen hebben voor de hond, maar ook voor jou. Wanneer je een hond hebt met een flinke vacht, dan kan het afdrogen ontzettend veel werk zijn. Ondanks de naam blaast de waterblazer geen water, maar blaast het juist het vocht uit de vacht van de hond. Ook kan het vuil uit de vacht van de hond verwijderen.

Dat is niet alleen handig wanneer de hond gewassen is, maar ook wanneer de hond door een regenbui heeft moeten wandelen. Wanneer je een hele zware hond hebt met een flinke vacht dan kan dit een hele hoop werk schelen en een onmogelijke klus mogelijk maken.

Zorg ervoor dat je de hond eerst laat wennen aan het geluid voor je de waterblazer ineens aanzet en de hond hiervan kan schrikken. In dit artikel lees je meer over waterblazers. Vaak gebruik je waterblazers niet alleen na het wassen, maar ook na een regenbui of na het zwemmen.
Hond en badeend

Natte hond in de winter

Helemaal in de winter is dit belangrijk. Wanneer de hond vochtig is en in de winter buiten komt, kan dit ernstige gevolgen hebben. De hond kan daardoor namelijk onderkoeld raken. Zorg er dus altijd voor dat de hond goed droog is, maar helemaal wanneer het erg koud buiten is. Wanneer de hond onderkoeld raakt, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond en dat willen we natuurlijk absoluut voorkomen. Na het drogen van de hond met de waterblazer, kun je deze een hondenjas aan doen tot de hond goed is opgedroogd.

 

Hoe leer je een hond wennen aan gewassen worden?

Wanneer je het jezelf en de hond gemakkelijk wil maken om te wassen/gewassen te worden. Kun je het dier er het beste goed aan laten wennen. Hier zijn verschillende trucjes voor. Blijf vooral rustig en laat de hond niet merken dat het iets is waar hij bang voor zou kunnen zijn. Ook kun je de hond belonen wanneer hij rustig blijft staan. Zorg er dus eigenlijk voor dat het wassen een leuke gelegenheid wordt en niet iets blijft aar de hond denkt bang voor te moeten zijn.

 

Temperatuur van het water

We hadden het bij het wassen al even over de temperatuur van het water. De temperatuur van het water is belangrijk omdat een te koude of te warme douche niet goed is voor de hond. Wanneer het water te warm is, kan de hond natuurlijk verbranden. Dat is iets wat je absoluut wil voorkomen.

Wanneer het water te koel is, kan de hond in shock raken of zelfs onderkoeld raken. Ook dat is iets wat je natuurlijk wil voorkomen. Zorg er dus voor at de temperatuur van het water ongeveer rond de 25 graden is. Wanneer je je hand onder het water houdt moet het een lauwe temperatuur zijn.

 

Schoonmaken van de oren

Het is belangrijk om de oren van de hond ook goed schoon te maken. Wanneer je dat niet doet kunnen er ontstekingen ontstaan wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van het dier. Het schoonmaken van de oren kun je beter niet met de douche doen, omdat er dan te veel water ineens in het oor komt.

Je kunt dit beter nadien doen. Je doet dit door het oor open te maken, dat is natuurlijk bij elke hond verschillend, en met een wettenbolletje of schuifje met afgekoeld gekookt water het oor schoon te maken. Let goed op signalen van de hond en probeer niet te diep in het oor te gaan. Er zijn ook speciale reinigers om de oren van de hond mee schoon te maken.

Borstelen

Wanneer je een hond hebt met veel vacht of lang haar dan is het ook belangrijk om deze vacht te verzorgen. Eens in de vier maanden wassen alleen is dan niet voldoende. Je kunt hiervoor het beste de vacht borstelen. Er zijn speciale hondenborstels die ervoor zorgen dat je de hond geen zeer doet en de klitten er gemakkelijk uitkomen. Het is aan te raden om de hond een of twee keer per week goed te borstelen zodat zijn vacht mooi blijft, maar ook goed verzorgd blijft.

 

Nagelverzorging

Ook de nagels van een hond moeten verzorgd worden. De nagels van een hond blijven groeien en kunnen dus te lang worden. Het is dan belangrijk om deze af en toe te (laten) knippen. Wanneer je de nagels knipt, is het belangrijk dat je niet te ver knipt. Het kan anders zo zijn dat de nagel van de hond gaat bloeden.

Kijk dus goed naar de nagel en mocht je er echt niet uitkomen dan is het altijd aan te raden om de nagels te laten knippen door een dierenarts of bij een hondentrimmer. Zij zijn ervaren in het knippen van de nagels en weten dus al snel waar ze wel of niet kunnen knippen.

 

Vlooien en anti-vlooienshampoo

Omdat de hond buiten komt, kan het natuurlijk maar zo dat de hond vlooien krijgt. Er zijn verschillende manieren om van vlooien af te komen en een daarvan is een anti-vlooienshampoo. Dit is een shampoo voor honden, maar dan met middelen die de vlooien bestrijden. Deze shampoo is te koop bij dierenwinkels en eventueel bij een dierenarts.

Mocht het echt een hardnekkig probleem zijn dan kun je het beste de shampoo proberen. Wel belangrijk om goed de verpakking te lezen en je te houden aan de richtlijnen op de verpakking. Omdat er bestrijdingsmiddelen in de shampoo zitten, kan het zijn dat dit niet goed voor de vacht of huid van de hond is. Je kan dan de shampoo dus niet te vaak gebruiken.

 

Tot slot

Een hond wassen kan dus een flinke karwei zijn, maar door bovenstaande tips te volgen kun je het voor de trouwe viervoeter als voor jouzelf een stuk gemakkelijker maken. Wat je ook doet, probeer goed de signalen van de hond te lezen. Wanneer er iets aan de hand is, zal de hond dit al gauw aangeven. Let ook goed op de temperatuur zodat de hond nooit te koud of te warm gewassen word en zorg ervoor dat de hond goed opgedroogd is voor hij weer naar buiten gaat. Succes met wassen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 40 Gemiddeld: 4.6]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *