Rottweilers Temperament – Gevaarlijk of goedaardig?

rottweiler over hek

Ben jij het type wat van grotere honden houd? Heeft een specifiek ras je aandacht getrokken, maar weet je niet wat je kunt verwachten? Nou, blijf lezen! Zodat jij erachter kan komen hoe het is om een rottweiler te bezitten en of je de aanschaf of adoptie wilt voortzetten.

Het karakter van een Rottweiler is die van een loyale waakhond, zorgzaam beschermend en vol met liefde. Veel mensen benoemen vaak de negatieve de eigenschappen zoals: Agressie, gemeenheid of noemen rottweilers gevaarlijk. Maar zoals bij elk dier hangt het af van de manier waarop ze zijn grootgebracht.

Vaak worden is deze hond een stereotypen, maar er zijn zoveel goede dingen aan dit ras. Blijf lezen, zodat je kunt begrijpen hoe deze honden je leven kunnen veranderen.

De waarheid over de slechte reputatie van Rottweilers.

Als je denkt aan een hond zoals een Rottweiler is het niet verbazingwekkend dat je een type hond bedenkt die in op een industrieterrein staat om mensen op afstand te houden. Hoewel Rottweilers vaak werden gebruikt om een terrein te beschermen, is dit tegenwoordig vaak niet meer het geval met deze honden.

Rottweilers worden vaak beschouwd als agressief, gemeen en niet geïnteresseerd in menselijk contact. Dat is vaak helemaal niet het geval, Rottweiler Nederland (Organisatie) heeft deze hond beschreven als een hond die zelfverzekerd, moedig en kalm is. Hoewel dit allemaal zeker waar is, is het belangrijk om te weten dat ze niet het type hond zijn dat onmiddellijk vrienden wordt met iedereen die ze ontmoeten.

rottweiler met pup

Met hun houding, ze zijn een soort van een meer sit-back-and-relax soort hond waar ze afwachten hoe de mensen en andere dieren in hun omgeving op reageren, en als ze wetend dat het goed is zullen Rottweilers vanzelf toenadering zoeken en zich meer openstellen. Pas dan kan je echt met ze knuffelen en zijn ze oké met alle prikkels in hun vertrouwde omgeving.

Ze zijn eigenlijk een van de meest populaire honden in Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk, wat vrij verbazingwekkend is als je erover nadenkt. Net zoals mensen dezelfde gedachten kunnen hebben over Pitbulls die agressief zijn, hangt het af van hoe deze honden zijn grootgebracht, evenals de omgeving waarin ze zijn grootgebracht.

Als je geen tijd hebt of onervaren bent in het in het verzorgen en het trainen, kunnen deze honden gevaarlijk zijn. Rottweilers zijn sterk genoeg om een mens pijn te doen en zijn nergens bang voor als ze het eenmaal besloten hebben. Deze agressiviteit kunnen ze soms van nature meekrijgen, daarom is de opvoeding en de verzorging vooral in het begin zo belangrijk.

Een ding wat je moet weten voordat je een Rottweiler adopteert, is dat ze kunnen grommen wordt kan zich ook uiten in de vorm van tanden laten zien of blaffen. Hun lichaamstaal is vaak een teken van hun temperament of woede.

Als je merkt dat je hond zijn agressie toont, is het belangrijk dat je erachter komt waar deze agressie vandaan komt – wat is de oorzaak van het probleem? Angst is eigenlijk de meest voorkomende oorzaak van agressie bij honden, dus zorg ervoor dat je weet wat hen kan irriteren en hen kan helpen hun angst onder ogen te zien en daar mee leren om te gaan.

Het is iets dat je moet aanpakken voordat het uit de hand loopt en je hond kan een gevaar vormt, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huishouden en andere.

Kenmerken van Rottweilers

De meest voorkomende kenmerken bij Rottweilers zijn:

  • Voorzichtig
  • Beschermend
  • Alert
  • Gevoelig
  • Liefdadig

Rottweilers worden beschouwd als zeer voorzichtige en beschermende honden, waardoor mensen denken dat ze een gemeen zijn. Eigenlijk zijn het eigenschappen wat in hun DNA zit door hun geschiedenis. Vroeger werden deze honden gebruikt als waakhonden om een bepaald gebied te beschermen, waardoor ze erg alert en angstig waren naar andere mensen die het gebied wilden benaderen.

Ze zijn dus zo alert omdat ze vroeger vaak in situaties kwamen waarin ze zelf moesten handelen. Hoewel ze een vrij rustig ras zijn. Het vergt nog de nodige aandacht zitten om hun karakter daarin wat te minderen en gerust te stellen.

Als je weinig tijd hebt om met je hond door te brengen, dan zou dit het niet het juiste ras voor je zijn. Rottweilers kunnen meestal erg afhankelijk zijn van hun baasje. Als je niet de nodige tijd en aandacht geeft is er een mogelijkheid dat ze verlatingsangst krijgen. Met als gevolg dat: onrustig, nerveus, destructief en zelfs agressief kunnen worden.

Deze honden zijn geweldig gezelschap als ze goed worden opgevoed. Ze zijn ook gevoelig voor het humeur van hun baasje, iets dat je moet weten wanneer jij deze hond bij je thuis brengt. e zullen je huis, kinderen beschermen en zullen onvoorwaardelijk van je houden. Als ze hun familie moeten beschermen, zullen ze niet aarzelen.

Vergeet niet dat het enige tijd zal duren voordat een rottweiler je toe laat, vooral als ze nieuwe mensen ontmoeten. Dit is omdat ze een voorzichtig ras zijn en ervoor willen zorgen dat degenen die in hun leven komen de tijd en genegenheid waard zijn en hun familie niet zullen verraden.

Deze honden kunnen vaak toenadering zoeken en niet door hebben groot ze zijn, dus houd daar rekening mee als je plotseling het lichaamsgewicht van jou hond op je voeten hebt liggen.

rottweiler leuk

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke temperamenten

Net als bij mensen zijn er verschillende eigenschappen die de mannen en vrouwen hebben. Mannelijke Rottweilers staan erom bekend dat ze een beetje luidruchtiger, ondeugend en agressief zijn. Het duurt iets langer voordat de mannetjes volwassen zijn.

Bij de vrouwtjes gaat het net even iets anders, zij worden al vrij snel zelfbewust, wat resulteert in een vriendelijkere, vertrouwende en volgzame houding.

Het meest voorkomende verschil is echter het feit dat de mannetjes meer beschermend zijn dan de vrouwtjes, dus ze zullen zeker aan het begin van hun leven een beetje meer gesocialiseerd en meer begeleiding nodig hebben.

Mannen hebben een iets losser gezicht en lippen dan vrouwen, handig om te weten. Want het gevolg ervan is dat mannetjes meer kwijlen dan de vrouwtjes. Maar uiteindelijk zullen ze van jou en je gezin gaan houden en bereid zijn om hun leven over jullie te waken.

Leven met een Rottweiler

Ondanks hun grootte, zijn rottweilers eigenlijk vrij makkelijk om voor te zorgen. Ze zijn zeer gevoelig om overgewicht te krijgen, als ze niet regelmatig en voldoende worden getraind. Dus dat is absoluut iets om bewust van te zijn en rekening mee te houden.

Ze hebben behoefte aan constante socialisatie om een goede partner te zijn. Als ze met rust worden gelaten, kan dit zeker de relatie tussen jou en je hond onder druk zetten, evenals de mentale toestand van je hond. Het wordt niet aangeraden om als eerste hond een Rottweilers te nemen.

Het socialiseren van je rottweiler moet zo snel mogelijk, om eventueel nare karakter eigenschappen te elimineren. Zo voorkom je dat je hond in de toekomst beter met andere honden kan opschieten.

Rottweilers hebben een sterke wilskracht. Het is dus belangrijk dat jij bereid en voorbereid bent om de controle te nemen over de situaties die zich voordoen. Als ze bijvoorbeeld jong zijn, zijn ze meestal baldadig en springen ze een beetje, dus je moet klaarstaan om hen te laten weten dat dat niet goed is.

Ze kunnen agressief zijn naar andere dieren, maar als je vanaf het begin ze goed opvoed, hoeft het niet vaak fout te gaan.

rottweiler met andere honden samen

Wanneer je eigenaar wordt van dit loyale beestje, ga je snel realiseren dat ze hond zijn die veel liefde willen. Ze willen op je voeten zitten, op je schoot, tegen je benen leunen en zelfs met je in bed proberen te slapen.

Rottweilers zijn dol op dingen te kauwen, als je ze aan hun lot worden overgelaten kunnen ze rusteloos en destructief gedrag vertonen. Omdat ze zeer sterke kaken hebben zijn ze in staat snel meubels of andere kostbare dingen te ruïneren. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je hond genoeg afleiding heeft en weet waar hij wel of niet op mag kauwen.

Wees niet bang als je een zacht grommend geluid hoort komen van je Rottweiler. Dit hoeft niet komen omdat ze zich ongemakkelijk of bedreigd voelt. Dit is gedrag die je veel ziet als ze genieten van zichzelf en die tijd die je met ze doorbrengt.

Training en activiteiten.

Als je van bent om een Rottweiler aan te schaffen, is het ook een goed idee om te kijken naar honden scholen die ervaring hebben met rottweilers. Zodat je hond in een sociale omgeving komt en leert omgaan met andere honden en mensen. In de praktijk zie je vaak dat mensen met rottweilers zich niet willen inschrijven omdat het een hond is met veel temperament. Maar als je op tijd met de socialisatie begint zul je merken dat ze niet een rebels ras zijn.

rottweiler met speeltje

Probeer je puppy te socialiseren door hem zoveel mogelijk om te laten gaan met andere mensen, andere honden en ze actief te houden door wandelingen te maken. Het is zeker belangrijk dat je onthoud dat het goed is om de juiste hoeveelheid in hun training te stoppen. Door hun volgend karakter gaan hun makkelijk mee en met de juiste begeleiding heb je er later veel meer aan.

In dit ras gebeurd het veel dat er onverantwoordelijk wordt gefokt, omdat rottweilers een populair ras zijn. Daarom is het zo belangrijk dat ze naar een hondenschool gaan, evenals positieve begeleiding thuis om te leren wat wel en niet mag.

Rottweilers zijn niet gevoelig voor overgewicht en zullen dat niet snel krijgen. Toch hebben ze wel de ruimte en de vrijheid nodig om gelukkig te zijn, omdat het grote honden zijn. Het hebben van een achtertuin scheelt al heel erg als ze daar al kunnen rennen.

De aangeraden hoeveel is dat rottweilers in totaal minimaal een uur looptijd hebben per dag. Als je niet alle energie die ze hebben verbrand, kunnen ze hun frustratie uiten door op spullen te gaan kauwen. Rottweilers zijn gevoelig voor oververhitting let dus beperkte oefening in de zomer wordt aangeraden.

Wees niet te streng tegenover je rottweiler als je hem traint, hun respect moet je verdienen. Dat gaat niet als ze bang zijn voor jou omdat je dominant bent. De taken die je ze geeft moeten ze uiteindelijk zelf kunnen doen, bouw het rustig op en heb geduld. Probeer te voorkomen dat je ze op de slechte manier dingen leert.

Zorg ervoor dat gewend raken en bezoekers in je huis. Dat is iets waar ze gewend aan moeten raken, omdat ze altijd op hun hoede zijn voor vreemden. Probeer een persoon altijd eerst te introduceren en verras ze niet met nieuwe gasten.

Wanneer jij je rottweiler traint, onthoud dan ook wanneer ze slecht gedrag vertonen het niet beloond moet worden en zeker niet bestraft moet worden. Er is niets goed aan om tegen je hond te gaan schreeuwen of fysiek aan te pakken. Dit zal hun angstig maken en als gevolg zal dit leiden tot agressieve en instabiele acties.

Zoals eerder vermeld, willen ze echt kauwen, dus het is belangrijk dat je een scala aan kauw speelgoed en botten voor ze hebben. Train ze erop om te laten weten dat het niet goed is om op meubels te kauwen. Probeer altijd te voorkomen dat je rottweiler eenzaam of verveeld wordt, zodat je de genoemde problemen zich niet voordoen.

Wanneer een rottweiler goed is opgeleid.

Als je rottweiler een goede training en socialisatie heeft gehad, zul je ontdekken dat hij een geweldige houding heeft en heel veel liefde te geven heb.

Je zult merken dat rottweilers zich zelf aanhankelijk kunnen gedragen, als ze zich geliefd en veilig voelen. Dit lijkt misschien niet passend bij dit type ras en de manier waarop ze vaak worden afgebeeld, Maar je zult merken hoe vrolijk ze kunnen zijn. Door rond te rollen in gras, maken van blije gezichten bij je aanwezigheid.

Je zult in staat zijn om veel plezier te hebben met een goed opgeleide Rottweiler. Activiteiten zullen worden gevuld met opwinding en vreugde, omdat ze zich vertrouwd bij je voelen.

De manier waarop elke hond handelt, hangt af van de manier waarop ze getraind zijn. Alle honden stammen af van wolven en hebben een jagersinstinct. Natuurlijk zijn er honden die in het verleden voor agressie gebruikt werden. Maar met veel training en een veilige omgeving, kunnen de positieve eigenschappen van een hond naar voren komen. Rottweilers zijn niet het type hond voor beginners en hebben toegewijde baasjes nodig.

rottweiler samen spelen andere honden

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 13 Average: 4.4]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.