De Grand Gascon Saintongeois: Rasbeschrijving

Grand Gascon Saintongeois

Ben jij bekend met het Franse hondenras Grand Gascon Saintongeois? Waarschijnlijk zul je zeggen dat je nog nooit van dit ras hebt gehoord. Laat staan dat je er ooit een hebt gezien. En dat is ook goed te verklaren. De Grand Gascon Saintongeois is namelijk zeldzaam ras en de meeste dieren van dit jachthondenras leven ook nog eens in het land van oorsprong: Frankrijk. Toch is dit bijzondere ras de moeite waard om nader mee kennis te maken, en dat doe je door het lezen van de informatie die wij voor je in dit artikel verzamelden. 

 

De geschiedenis, ontstaan uit een kruising 

Zoals je hierboven hebt gelezen is de Grand Gascon Saintongeois een Frans ras. In de tijd van de Franse Revoutie, rond de 18e eeuw, waren de jachthonden in dit West Europese land bijna uitgestorven. Baron Carayon-La Tour van Chateau Virelade had 3 Saintongeois honden in zijn bezit en ging daar mee fokken.

Een vergelijkbare hond en daarmee een geschikt dier om mee te kruisen vond hij in dieren van het ras Grand Bleu de Gasgognes. Het nieuwe ras wat hierdoor ontstond werd genoemd naar de rasnaam van beide ouders. En zo was de Grand Gascon Saintongeois geboren. Door het uitstekende jachtinstinct werd dit nieuwe ras vooral ingezet bij de jacht op reeën. 

 

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Grand Gascon Saintongeois 

Wanneer je een pup of volwassen hond aan wilt schaffen is het belangrijk om te letten op het karakter van het dier. Het is belangrijk dat dit overeenkomt met de wensen en eisen die jij stelt aan een hond. Het draagt bij aan de juiste klik tussen jou en je nieuwe maatje. Zou een Grand Gascon Saintongeois goed bij jou passen? Deze hond staat bekend als liefdevol en loyaal, betrouwbaar en ook nog eens makkelijk te trainen. Deze opties klinken iedere hondenbezitter goed in de oren toch? Daarnaast zijn ook eigenschappen als moedig en dapper passend bij de Grand Gascon Saintongeois. Deze karaktertrekken zijn natuurlijk onmisbaar tijdens de jacht.

Door zijn kalme en zachte karakter voelt de vriendelijke Grand Gascon Saintongeois zich bijna overal thuis. Zowel omgang met volwassenen als met kinderen verloopt in het algemeen prima. Heb je meer dieren in huis? Denk dan goed na voor je een Grand Gascon Saintongeois aan gaat schaffen. Het jachtinstinct van deze Franse rashond is nog steeds aanwezig. Jouw hond ziet het verschil niet tussen een kat of een hert, dat maakt het ervoor katten of andere dieren in en om je huis niet veiliger op. Wel kun je een Grand Gascon Saintongeois samenhouden met gelijksoortige honden.  

De Grand Gascon Saintongeois werd oorspronkelijk in roedels gehouden en houdt er dan ook niet van om lange tijd alleen te worden gelaten. De kans bestaat dat hij dan ongewenst gedrag gaat vertonen. Door zijn gevoel van eenzaamheid kan hij gaten gaan graven in je tuin, of hij zet het op een huilen.  

 

Zo ziet een Grand Gascon Saintongeois eruit 

De Grand Gascon Saintongeois is een hond van groot formaat. Hij maakt indruk door zijn gespierde bouw in combinatie met een elegant lichaam. De brede, diepe borst is opvallend en de rug is normaal van lengte. De snuit van de Grand Gascon Saintongeois is zwart van kleur en vrij lang. De lange oren zijn laag op het hoofd bevestigd en lopen toe in een punt.  

Met zijn ovaalvormige ogen die bruin van kleur zijn heeft de Grand Gascon Saintongeois een zachte en betrouwbare uitdrukking. De Grand Gascon Saintongeois herken je tevens aan een witte vacht met zwarte vlekken. 

Grand Gascon Saintongeois staand

Vachtverzorging, eenvoudig en snel 

De vacht van de Grand Gascon Saintongeois is kort en dicht en beschermt de hond goed tegen wind, water en zon. Door de natuurlijke oliën in de vacht is deze ook nog eens nagenoeg waterdicht. Hierdoor is de verzorging eenvoudig en neemt deze weinig tijd in beslag. Verwen je viervoeter regelmatig met een flinke borstelbeurt. Hierdoor verwijder je losse haartjes en de massage is goed voor de bloedsomloop. Ook blijft de vacht op deze manier mooi glanzend. 

 

De voeding van de Grand Gascon Saintongeois 

Het is belangrijk dat je viervoeter de voeding krijgt die hij nodig heeft. Een Grand Gascon Saintongeois is een grote hond en heeft dus ook meer voedsel nodig dan een schoothondje. Tel daarbij nog eens op dat deze jachthond zeer actief de dag doorbrengt. Dit betekent dat hij voldoende voedsel nodig heeft wat van een goede kwaliteit is. Geef je maatje meerdere malen per dag een portie voer, het liefst na een actieve wandeling of training. Dit ras heeft weinig aanleg voor de ontwikkeling van obesitas. Alle genuttigde calorieën verbrandt hij snel weer tijdens zijn dagelijkse beweging. 

 

Dit moet je weten over ziekte en gezondheid 

Bij veel hondenrassen komen erfelijke ziektes een aandoeningen voor. De Grand Gascon Saintongeois staat echter bekend als een gezond ras zonder erfelijke gezondheidsproblemen. Dat is natuurlijk fijn om te horen, maar een reëel beeld geeft het niet echt. Omdat er maar weinig exemplaren van dit ras zijn is het lastig om hier betrouwbare informatie over te geven. 

 De hangoren van de Grand Gascon Saintongeois zorgen ervoor dat de kans op oorinfecties wat groter zijn dan bij andere rassen. De oren bedekken de ingang van de gehoorgang. Hierdoor ontstaat makkelijk een warme en vochtige omgeving. Dat geeft bacteriën en schimmels de kans om zicht te ontwikkelen tot ernstige infecties. Om dit soort problemen te voorkomen is het aan te raden om de oren van je dier regelmatig te controleren. Een vieze geur of afscheiding wijzen op een ontsteking. Ontdek je dit bij je dier, breng dan voor een goede behandeling een bezoekje aan de dierenarts. 

 Een andere aandoening die bij de Grand Gascon Saintongeois kan voorkomen is het omdraaien van de maag. De brede borst van dit ras draagt hieraan bij. Uit een omgekeerde maag kan geen gas ontsnappen en dit kan een levensbedreigende situatie voor je dier veroorzaken. Om deze nare situatie te voorkomen is het belangrijk dat je dier na het eten van zijn maaltijd minimaal een uur rust om het voedsel rustig te verteren. Pas daarna kun je hem weer meenemen voor een frisse wandeling of om samen te spelen. 

 

Enkele weetjes over dit bijzondere jachthondenras 

  • Wist je dat er naast de Grand Gascon Saintongeois ook een Petit Gascon Saintongeois bestaat? Het verschil tussen deze 2 rassen is alleen het formaat van het dier. Er is een grote (Grand) en een kleine (Petit) versie van dit Franse ras.  
  • De Grand Gascon Saintongeois staat ook wel bekend onder de naam Viradele hond. Deze naam heeft hij te danken aan de Baron die de Saintongeois met de Grand Bleu de Gascogne kruiste. 

Grand Gascon Saintongeois buiten

Een juiste opvoeding is een must voor de Grand Gascon Saintongeois 

Voor pups van alle soorten rassen geldt dat een juiste opvoeding heel belangrijk is. Op jonge leeftijd leert je pup het snelst wat je van hem verwacht en hoe hij zich moet gedragen. Heeft je maatje slechte gewoontes aangeleerd? Deze zijn helaas heel moeilijk weer af te leren en kunnen zelfs leiden tot angstig gedrag en bijten. 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de opvoeding van een pup. Wees duidelijk, consequent en rustig in je eigen gedrag. Het volgen van een of meer puppy cursussen is zeker aan te raden. Het helpt je met de opvoeding en het socialiseren van je dier. Want ook voor honden geldt: Jong geleerd is oud gedaan. 

 De Grand Gascon Saintongeois is een hondenras dat heel graag zijn baasje wil ‘pleasen’. Hij is makkelijk te trainen en zal niet snel eigenwijs gedrag of onafhankelijkheid tonen. Oefeningen op basis van belonen bij goed gedrag en negeren bij slecht gedrag is een goede manier om je viervoeter goed gedrag of oefeningen aan te leren. 

 Een volwassen Grand Gascon Saintongeois heeft veel ruimte om zich heen nodig. Het liefst vermaakt hij zich in een grote omheinde tuin. Veel beweging is absoluut nodig voor dit ras. Neem hem naast het vrij spelen op het erf ook meerdere uren per dag mee voor een fikse wandeling of ga met hem joggen. Door de jagersachtergrond is dit ras in staat om de hele dag in beweging te zijn, en veel beweging heeft hij ook echt nodig. 

 

Voor welke prijs kun je een pup van dit ras aanschaffen? 

Het is lastig om hier een bedrag te noemen wat een pup van de Grand Gascon Saintongeois kost. Omdat het hier een zeldzaam ras betreft zal een jong dier zeker niet goedkoop zijn in aanschaf. Wil je meer weten over de aanschaf van een lieve pup? Neem dan contact op met de Nederlandse Brakkenclub voor de benodigde informatie. 

 

Is de Grand Gascon Saintongeois een erkend ras? 

De Grand Gascon Saintongeois is door de FCI ingedeeld in groep 6, lopende honden en zweethonden. Het ras is erkend sinds 1963.  

 

Is de Grand Gascon Saintongeois een hond die bij jou past? 

Ben jij een hondenbaasje die het liefst de hele dag met zijn maatje in de natuur verblijft? Houd je van actief bezig zijn in de buitenlucht en beschik je ook nog eens over een groot omheind erf waar je viervoeter vrij kan spelen en rennen? Dan zou de Grand Gascon Saintongeois best eens een ras kunnen zijn wat bij jou past.

Maar zoals je waarschijnlijk uit alle informatie die we hebben gegeven al hebt opgemerkt is de Grand Gascon Saintongeois een vrij zeldzaam ras. De kans dat je een dier van dit prachtige Franse jachthondenras zult bezitten is dan ook klein. Ben of ken jij iemand die wel de gelukkige eigenaar is van een Grand Gascon Saintongeois? Dan vinden wij het heel leuk wanneer je je ervaringen met ons en onze lezers deelt. Stuur je ons een berichtje? 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *