Puppycursus: wat leer je en waarop moet je letten?

Hond pootje schudden training

Een puppycursus is voor ieder baasje met een jonge hond een aanrader. Tijdens de eerste 12 weken van hun leven ontwikkelen de hersenen van een puppy zich in rap tempo. Gedurende deze fase kan een jonge hond veel dingen leren en wordt het fundament gelegd voor een goede ontwikkeling. Deze eerste weken behoren ook tot de socialisatieperiode. Een grote verantwoordelijkheid hierbij is weggelegd voor de fokker, die tot minimaal 8 weken voor de puppy zorgt. Hierna is het aan jou om je puppy op een sociale wijze op te voeden. Een puppycursus kan hieraan bijdragen. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over een puppycursus.

 

Wat is een puppycursus?

Ondanks dat het een puppycursus heet, is deze training niet alleen leerzaam voor je puppy. Ook voor jou als baasje valt er een hoop te leren, zeker wanneer het de eerste keer is dat je een hond hebt. Tijdens een puppycursus leer je wat je moet doen als baasje tijdens specifieke situaties. Tevens zal je hond leren hoe hij of zij zich dient te gedragen. Zo zullen er basiscommando’s aan bod komen, bijvoorbeeld zitten, liggen en naar het baasje toe komen. Daarnaast leert de jonge hond tijdens een puppycursus hoe hij of zij om dient te gaan met andere mensen, andere honden en vreemde objecten. Natuurlijk komt ook het spelen ruimschoots aan bod. Bij vele puppycursussen is er aan het einde van de les ook altijd nog even tijd om de honden samen te laten spelen. Dit is een goede vorm van socialisatie.

 

Waarom een puppycursus op jonge leeftijd?

Zoals we je hierboven al vertelden, zijn honden op jonge leeftijd nog kneedbaar. Op hoe jongere leeftijd ze gewenst gedrag geleerd krijgen, hoe meer profijt ze hiervan zullen hebben naarmate de hondjes ouder worden. Je pup staat het meest open voor nieuwe impressies tijdens de socialisatiefase. Deze fase duurt de eerste 12 tot 14 weken van het leven van een pup. Ook in de weken en maanden hierna is het van belang dat goede gewoontes aangeleerd worden en dat slechte gewoontes vermeden worden. Dit zal je allemaal leren tijdens een puppycursus.

 

De voordelen van een puppycursus

Een puppy is enorm lief en schattig, maar ze kunnen ook nog behoorlijk ondeugend zijn. Zowel op jonge leeftijd als tijdens de puberteit kan je hondje ongewenst gedrag vertonen. Tijdens een puppycursus leer je hoe je hiermee om moet gaan en leer je jouw puppy het gewenste gedrag aan. Hieronder zetten we een aantal van de voordelen van een puppycursus voor je op een rij.

Hond haalt speeltje

Het is leuk

Soms hoeft een reden om iets te doen niet ingewikkeld te zijn. Voor zowel jezelf als je puppy is het hartstikke leuk om deel te nemen aan een puppycursus. Tijdens de lessen worden belangrijke gedragingen spelenderwijs aangeleerd. Bovendien vindt je puppy het leuk om commando’s zoals liggen, zitten en pootjes geven uit te voeren. Daarnaast versterkt een puppycursus de band tussen jou en je puppy. De jonge hond zal je steeds meer echt als zijn of haar baasje zien. Je voelt je een echte puppyouder na het afronden van de cursus.

Het is leerzaam voor je pup

Hoe leuk een puppycursus ook is voor je trouwe viervoeter, het is wel de bedoeling dat er wat geleerd wordt. Gelukkig is een puppycursus hier perfect voor. Het begint met basisvaardigheden. Hierbij kun je denken aan commando’s, maar ook bijvoorbeeld aan het goed aan de lijn lopen en de omgang met andere honden. Bovendien zijn er meerdere cursussen die je kunt volgen, zodat je hond steeds meer wenselijk gedrag leert (en een aantal geinige trucjes).

Het is leerzaam voor het baasje

Laten we niet vergeten dat een puppycursus ook leerzaam is voor jou als baasje. Jij zult net zoveel leren als de jonge hond. Sowieso is een dergelijke cursus daarom een aanrader als je voor het eerst een eigen hondje hebt. Maar ook voor ervaren hondeneigenaren is een puppycursus een goed idee. Iedere hond is anders en vereist zijn eigen aanpak. Tijdens een puppycursus leer je meer over het gedrag van honden en snap je beter waarom je puppy doet wat hij of zij doet. Zo kies je voor de beste aanpak is. Bovendien kan een instructeur herkennen wanneer iets niet goed gaat en dit verbeteren. Deze directe feedback is altijd leerzaam. Hier zullen zowel jij als je hond profijt van hebben. Daarnaast kun je ervaringen delen met de andere deelnemers aan de cursus.

Socialisatie

Een puppycursus doe je niet alleen, maar samen met andere baasjes en hun puppy’s. Zowel het in aanraking komen met andere mensen als het in aanraking komen met andere honden is goed voor de socialisatie van een jonge hond. Vooral tijdens de eerste weken en maanden is het goed om je puppy in aanraking te laten komen met andere honden. Zo leren ze goed gedrag rond andere honden aan en zullen ze ook niet bang zijn voor andere rassen. Bovendien leert een jonge hond zo ook de kenmerken en gedragingen van andere hondenrassen. Aan het einde van de puppycursus is er vaak een moment waarop de puppy’s even samen mogen spelen voor een aantal minuten. Ook dit is belangrijk voor de socialisatie van je puppy.

Vier honden in een veld

Betere band met je puppy

Tijdens een puppycursus ben je intensief bezig samen met je jonge hond. Dit versterkt de band tussen jou en je puppy. Je bent niet alleen actief bezig met de opvoeding van je hond, maar je puppy zal jou ook steeds meer zien als zijn baasje. Voor zijn baasje zal een jonge hond meer doen dan voor een willekeurig persoon. Voor de band met je loyale viervoeter is een puppycursus dan ook uitstekend.

 

Ook geschikt voor oudere honden

Voor volwassen honden zijn er tevens cursussen op maat te vinden. Ook op latere leeftijd houdt je hond ervan om uitgedaagd te worden. Er zijn diverse vervolgtrainingen op de puppycursus. Daarnaast kan het zijn dat je een oudere hond geadopteerd hebt uit het asiel. Soms kan training nodig zijn, bijvoorbeeld om aan te leren dat de hond weer naar je terugkomt als je zijn of haar naam roept. Tevens kun je hondentraining gebruiken om verkeerde gedragingen aan te passen.

 

Welke soorten puppycursussen zijn er?

Een puppycursus is niet de enige hondentraining die je kunt volgen. Ook op latere leeftijd zijn er genoeg passende trainingen voor je hond te vinden. Honden houden ervan om te spelen en uitgedaagd te worden. Daarnaast zijn er rassen die wat meer beweging dan gemiddeld nodig hebben. Ook voor hen valt er genoeg te doen. Hieronder zetten we een aantal van de bekendste soorten hondentrainingen voor je op een rij.

 

Puppycursus

Op jonge leeftijd wordt er altijd begonnen met een puppycursus. Voor vele jonge honden is dit hun eerste hondentraining. De leeftijdslimieten verschillen per aanbieder. Een puppy dient al zijn inentingen te hebben gehad. Tijdens deze cursus wordt het fundament qua gehoorzaamheidstraining gelegd. Daarnaast leer je als baasje hoe je het beste met je hond kunt omgaan. Voor zowel baasje als puppy zijn deze trainingen leerzaam. Alhoewel de leeftijdslimiet niet overal hetzelfde is, wordt er wel altijd getracht om honden in dezelfde ontwikkelingsfase bij elkaar te plaatsen. Dit is ook beter voor het socialiseren van de honden.

 

Vervolgtrainingen

Na het afronden van de eerste puppycursus kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan vervolgtrainingen. Niet alleen zijn deze trainingen leuk om samen met je hond te doen, maar ze verscherpen de vaardigheden van je hond nog meer. Deze trainingen zijn perfect om nieuwe commando’s te leren, bestaande commando’s te verbeteren, ongewenst gedrag af te leren en je hond nog beter naar je te laten luisteren. Bovendien zijn deze vervolgtrainingen, waar gehoorzaamheidstrainingen en gedragstrainingen toe behoren, de ideale voorbereiding op een gespecialiseerde training.

Puppy training

Gespecialiseerde hondentrainingen

Nadat je de vervolgtrainingen hebt gedaan, is het mogelijk om je te specialiseren in een vaardigheid. Gespecialiseerde hondentrainingen zijn hier perfect voor. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van specifieke vaardigheden. Deze gespecialiseerde hondentrainingen kun je het beste gaan volgen als je hond de gehoorzaamheidstrainingen onder de knie heeft. Een goed volgende hond is essentieel voor dergelijke trainingen. Tot de gespecialiseerde hondentrainingen behoren geurherkenningstrainingen, agility training en flyball. Vooral deze laatste twee trainingen zijn bijzonder populair op dit moment.

 

Agility training

Agility is het Engelse woord voor behendigheid. Vandaar dat agility training ook wel bekend staat als behendigheidstraining. Tijdens agility training wordt je hond geleerd om een obstakelparcours af te leggen. Dit parcours bestaat uit diverse hindernissen en moet in de correcte volgorde worden uitgevoerd. Tijdens de wedstrijden is het de bedoeling dat dit parcours zo snel mogelijk wordt voltooid. Hierbij mag je als baasje commando’s en aanwijzingen geven. Het aanraken van je hond of de obstakels is niet toegestaan. Tijdens deze training werk je dus nauw samen met je hond. Je vormt samen een hecht team. Dit creëert een nog sterkere band tussen baas en beest.

Agility is een spectaculaire sport die door honden als ontzettend leuk ervaren wordt. De obstakels zijn fysiek uitdagend, maar ook mentaal wordt er flink wat van je hond vereist. Voor het afleggen van een obstakelparcours is behoorlijk wat concentratie nodig. Bovendien kunnen er diverse soorten hindernissen aanwezig zijn op het parcours. Bekende agility toestellen zijn de loopplank, tunnel, hordes, slalom, wip en springring.

Lees ook ons artikel over de beste agility tunnels.

 

Flyball

Waar agility een individuele sport is, is flyball juist een teamsport. Dit is een leuke sport voor honden die dol zijn op apporteren en balletjes. Je kunt flyball zien als een soort estafette voor honden. Er zijn ook hindernissen aanwezig. Allereerst mag één hond rennen over het obstakelparcours. Over het algemeen zijn hier vier hindernissen op de baan te vinden. Nadat alle vier de hindernissen genomen zijn, haalt de hond een tennisbal. Vervolgens gaat de hond nogmaals het parcours af, met de tennisbal in de mond. Bereikt de hond de finish met de tennisbal in zijn mond, dan mag de volgende hond van het team het parcours gaan afleggen. Het doel is om met je flyballteam als snelste dit uit te voeren. Ook flyball wordt door honden als een leuke sport ervaren.

Lees meer over flyball in ons uitgebreide artikel.

 

Online puppycursus

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een online puppycursus. Tijdens de coronacrisis is de populariteit van online puppycursussen flink gestegen. Dit is ook uit noodzaak, aangezien vele puppycursussen niet door konden gaan. Als alternatief hiervoor kozen mensen vaak voor de online puppycursus. Tijdens een online puppycursus leer je de belangrijke lessen die je ook leert tijdens een normale puppycursus. Let hierbij wel op dat een online puppycursus nooit alleen online gegeven wordt. Je puppy kan nu eenmaal niet alles leren vanuit huis. Hieronder zetten we een aantal voor- en nadelen van een online puppycursus voor je op een rij.

 

Wat zijn de voordelen van een online puppycursus?

Ten eerste is het natuurlijk handig dat je een online puppycursus gewoon thuis kunt volgen. Zeker in coronatijden is dat ideaal. Door het één-op-één contact tijdens live lessen krijg je meteen antwoord op je vragen. Daarnaast ontvang je bij een online puppycursus handige lesmaterialen, bijvoorbeeld e-books. Zo kun je op je eigen tempo jezelf verdiepen in de lesstof. Je ontvangt duidelijke feedback op de video’s die je maakt van jezelf en je puppy terwijl jullie de oefeningen aan het uitvoeren zijn. Daarnaast is een online puppycursus ideaal voor puppy’s die snel overprikkeld raken. Zowel fysiek als mentaal is een gewone puppycursus best intensief. Voor sommige jonge honden is het zelfs te intensief. Door de oefeningen en de vele andere honden die aanwezig zijn, raken ze overprikkeld en zijn ze eigenlijk al halverwege de les te moe om nog goed te luisteren. Een online puppycursus voorkomt dergelijke overprikkeling. Tot slot is het handig dat je lessen nog terug kunt kijken.

 

Wat zijn de nadelen van een online puppycursus?

Tijdens een online puppycursus mis je de socialisatie met andere honden. Hoewel de andere puppy’s soms je hond kunnen afleiden, is de omgang met andere honden van groot belang op jonge leeftijd. Dit gedeelte missen ze. Tegelijkertijd is het aan jou als baasje om ervoor te zorgen dat je puppy genoeg omgaat met andere honden en mensen. Een gewone puppycursus kan een bijdrage leveren aan het socialiseren van je jonge hond, maar het is niet de enige stap die je moet ondernemen in dit proces.  Een ander nadeel van de online puppycursus is dat je directe feedback mist. Vaak neem je een oefensessie op voor de instructeur, want niet voor iedereen is het mogelijk om een les te streamen.

Hond training zittend

Conclusie

Een puppycursus is de ideale manier om je jonge hond wat basisvaardigheden aan te leren. Ook voor jou als baasje kan het leerzaam zijn. Niet alleen is een puppycursus leuk om samen met je hond te ondernemen, maar er zijn nog meer voordelen. Je hondje leert de belangrijkste basisvaardigheden, maar ook het socialisatieproces zal bevorderd worden. Tevens versterkt het volgen van een cursus de band tussen baas en beest. Je leert je hond beter te begrijpen, en je weet beter wat je moet doen als je hond bijvoorbeeld niet luistert. Je leert hoe je het wel en niet moet doen. Voor nieuwe baasjes is een puppycursus daarom essentieel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 15 Gemiddeld: 4.7]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *