Karakachan: Rasbeschrijving, karakter en tips

Karakachan hond

De Karakachan is van oorsprong een kuddebewaker. Hij moest vroeger het vee bewaken tegen wolven en lynxen. Het is daarom ook een imposant grote hond met een heel moedig karakter. Hij werkt graag voor zijn baas, maar is wel mensenschuw. Daarnaast werkt hij goed zelfstandig en weigert dan ook soms om commando’s op te volgen waar hij het niet mee eens is. Aan het trainen van deze honden heb je dus nog een aardige kluif. In dit artikel ontdek je of de Karakachan de geschikte hond voor jou is!

 

De Karakachan was een stoere beschermer van het vee

Een van de oudste hondenrassen van Europa is de Karakachan. Deze honden stammen af van de Thraciërs. Dit zijn meerdere stammen die in de landen Bulgarije, Noord-Griekenland en Roemenië leefden. Deze honden beschermden de kudde tegen dieren als de bruine beer, wolf en de lynx. Het hondenras Karakachan is vernoemd naar de Karakachans.

Dit zijn de Thracische nomadische herders die lange tijd de tradities in stand hielden. Dankzij deze instandhouding van tradities hebben zij ook verschillende oude rassen in stand gehouden, zoals het Karakachan paard en schaap. Maar we focussen ons in dit artikel op de honden. De rasstandaard van de Karakachan, ook wel Bulgaarse herdershond genoemd, begon vanaf de jaren 70, maar het duurde wel dertig jaar om deze officieel te maken.

Tegenwoordig zijn er niet zoveel nomadische herders meer en hierdoor neemt het rassenbestand van deze honden ook flink af. Maar ze zijn gelukkig ook weer populairder voor projecten waarbij herders leren om de honden in te zetten als bescherming tegen grote roofdieren. De Karakachan houdt de roofdieren namelijk op afstand, waardoor het afschieten van de roofdieren niet nodig is.

 

Een zelfstandige en mensenschuwe hond

De Karakachan is van origine een beschermer van vee. Hierdoor zijn deze honden erg gericht op hun baas. Ze werken graag samen om de kudde bij elkaar te houden. Hoort er iets niet bij de kudde? Dan schrikt de Karakachan deze indringer graag af met een hoop kabaal. Niet alleen kabaal trouwens, hij maakt zich ook groter en laat zichzelf er sterker uitzien. Het karakter van deze honden is dus moedig, ze laten zich ook niet snel afschrikken. Dat moest vroeger ook wel, ze moesten namelijk grote roofdieren op afstand van de kudde houden. Het zijn ook schuwe honden. Als je deze hond niet goed socialiseert, dan zal hij een blijvende angst voor vreemden houden.

De Karachakan is geen groot fan van mensen. Hij houdt liever afstand van ze. Alleen met zijn baas vormt hij een hechte band. Dit is allemaal te herleiden naar zijn geschiedenis, waar hij vaak alleen was als hij niet met de kudde bezig was. Hoe veel energie je ook steekt in de socialisatie: deze honden zullen nooit echt gek zijn op alle mensen. Vanwege deze karaktereigenschappen is het dan ook belangrijk dat je als baas sterk in je schoenen staat. Het trainen van deze honden is behoorlijk lastig. Het liefst doen deze honden alles zelf. Uiteraard kun je dit zien als mooie uitdaging om aan te gaan!

Als je jouw hond als pup al laat wennen aan je kinderen, kan hij prima met ze overweg. Wees wel voorzichtig als er kinderen komen spelen in huis. Omdat deze honden heel beschermend zijn over hun eigen baas en familie, kan dit leiden tot een vervelende situatie. Laat je hond nooit zonder toezicht samen met een kind.

Karakachan puppy in grasveld

De Karakachan is een indrukwekkende verschijning

Een volwassen Karakachan ziet er imposant uit. Hij heeft een gespierd uiterlijk met massieve botten. Ze wegen tussen de 30 en 55 kilo en hebben een schofthoogte van 60 tot 75 centimeter. Qua beharing zijn er twee soorten:

 • Langharig
 • Kortharig

Zowel bij de langharige als kortharige Karakachan is de vacht bij de nek langer en ruiger. Ook bij de kroep, achterzijde van de poten, de schoften en de staart is het haar ruiger en langer. De ondervacht van deze honden is zwaar. De bovenvacht is recht en stug. De maximale lengte van het haar is 12 centimeter.

Meestal komt de Karakachan in zwart-wit kleur voor. Maar tegenwoordig zie je ze ook wel af en toe in bruintinten. Ook typerend voor dit ras: hangende oren. Hun kop is groot en ze hebben vaak bruin of lichtbruine ogen. De staart van deze honden heeft de vorm van een haak. De achterpoten van de Karakachan zijn vooral erg sterk en massief.

 

De verzorging van de Karakachan: regelmatig kammen

Het stugge haar van de Karakachan komt redelijk snel in de klit, vooral achter de oren. Daarom is het verstandig om je hond wekelijks te trakteren op een kambeurt. Als je jouw hond goed hebt gesocialiseerd, kun je jouw Karakachan ook meenemen naar de trimsalon. Hier verzorgen ze de vacht van je hond goed, waardoor hij weer lekker in zijn vel zit.

Knip ook zijn nagels goed bij en let op de oor hygiëne van je hond. Omdat zijn oren hangen, is het belangrijk om zo nu en dan te kijken of de ingang van het oor van je hond schoon is. Leer je hond ook vanaf jongs af aan al te wennen aan tandenpoetsen, zodat je de mondhygiëne van je hond op goed niveau houdt.

 

Dit kun je jouw Karakachan geven als maaltijd

Van origine krijgen deze honden een vegetarische maaltijd. De herders in Bulgarije geven deze honden namelijk tarwe en haver dat ze weken in kokend water en melk. Maar je hoeft dit papje niet aan je hond te geven. Het kost namelijk wel wat tijd om te maken en niet iedereen is even enthousiast over een vegetarisch dieet. Er zijn voermerken die speciaal brokken maken voor de Karakachan. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals eend, kip en kalkoen.

Karakachan spelend

Deze ziektes kunnen de Karakachan teisteren

Qua ziektes is er over de Karakachan helaas nog weinig bekend. Omdat ze erg groot zijn, is het wel verstandig om ze regelmatig te laten controleren bij de dierenarts op bepaalde aandoeningen, zoals bloat en orthopedische aandoeningen. Bloat komt vaak voor bij honden die een diep bovenlijf hebben. Wanneer je hond last heeft van een opgezette maag, hijgt en kwijlt hij veel, kan hij zijn draai niet vinden en de buikstreek kan opgeblazen aanvoelen.

Dit gevoel komt doordat de maag zich vergroot vanwege gasvulling. In het ergste geval draait de maag 360 graden, waardoor je hond in een levensbedreigende situatie komt. Met elke hond met een opgeblazen maag moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Net als ieder ander groot hondenras kan de Karakachan last krijgen van orthopedische problemen. Denk hierbij aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, osteochondrose dissecans en artrose. Let hier dus ook goed op en laat je hond regelmatig door de dierenarts onderzoeken. Al met al kan de Karakachan wel lang leven. Het komt regelmatig voor dat ze 18 tot 20 jaar zijn.

 

Trainen van de Karakachan is een uitdagende klus

Het trainen van de Karakachan kan een uitdaging zijn. Hoewel de hond graag met zijn baasje werkt, waardoor je goede behendigheidstrainingen en gehoorzaamheidstrainingen kan doen, is de hond ook erg zelfstandig. Als je hond het niet eens is met je commando, dan doet hij het niet. Daarom moet je een ervaren en zelfverzekerde baas zijn. Je mag hem niet laten profiteren of zijn zin hiermee geven. Vooral als je hond zich bedreigd voelt. Deze honden hebben namelijk een immense kracht en hebben potentie tot agressie. Beloon je hond als hij goed gedrag vertoont, want hem straffen of berispen leidt juist tot ongewenst gedrag.

 

Een Karakachan adopteren tegen de vervoerskosten

Hoeveel een Karakachan kost, is helaas niet bekend. Deze honden komen nog veel voor in Bulgarije en Griekenland. Omdat daar veel straathonden leven, is het vaak mogelijk om deze honden te adopteren. Je betaalt dan meestal een bedrag voor het vervoer en een bedrag voor de opvang van de hond.

 

De ideale hond voor actieve wandelaars

Koop goede wandelschoenen als je een Karakachan in huis neemt, want ze hebben veel beweging nodig. Deze grote en sterke honden lopen het liefst uren op een dag. Graag komen ze tijdens de wandeling dan geen mensen tegen, want ze zijn mensenschuw. Het is daarom ook geen makkelijke hond om in een stad te houden. Dan moet je de hond zeker weten heel goed socialiseren en lange wandelroutes in de buurt uitzoeken. Wanneer je dicht bij het bos woont, woon je perfect. Het beste wandel je per dag gemiddeld zo’n twee uur met deze honden. Ook goed voor jouw eigen conditie!

Karakachan puppy

De Karakachan heeft geen internationale erkende standaard

In 1991 schreef men de officiële rasstandaard voor de Karakachan. In 2005 vond de goedkeuring van deze standaard plaats door de Staatscommissie voor Dierenrassen binnen het ministerie van Landbouw van de Republiek Bulgarije. Er is geen internationale erkende standaard voor deze honden. Dit komt omdat de hond vooral in Bulgarije leeft en vrij weinig hierbuiten.

 

Een uitdagende hond als maatje voor het leven

Deze uitdagende hond is geschikt voor jou als je al ervaring hebt met het opvoeden en houden van honden. Je moet namelijk echt duidelijk de baas zijn en het trainen met deze honden is een uitdaging. Heb je kinderen? Laat deze honden dan als pup opgroeien met je kinderen, waardoor je hond de kinderen accepteert. Besteed veel tijd aan socialisatie en beweging en de Karakachan is je maatje voor het leven. Heb jij deze hond in huis? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen. Deel het met ons door een reactie onder dit artikel achter te laten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 16 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

35 reacties

 1. Wij hebben sinds 2019 een Karakachan via een herplaatsing; ze wordt volgende maand 14 jaar! Ze staat haar ‘mannetje’, gaat niets uit de weg, voor ons een echte knuffelbeer, voor kinderen (kinderrijke buurt) eveneens. Niet rastypisch misschien, maar ze is een echte mensenhond – overigens wel gericht op mij (het meest in huis). Buiten de tuinen gaat ze prima om met honden; op eigen erf wordt geen enkele hond (of kat) toegelaten ook al heeft ze buiten het erf net met ze gespeeld ;).

  1. Tja dat is wel het karakter denk wel als de karachan wat ouder word ook milder veel plezier ik heb wel tips qua oren problemen dat komt veel terug en als er overgewicht is ook de rug is een probleem

   1. Het begrip karachachan is een breed begrip dus welk ras kijk bij Griekse berghonden of beschermers als de honden nog volledig zijn de reu of teef kan het normaal gesproken geen Bulgaar zijn maar je hebt veel rassen die er onder vallen

   2. Hallo met Ton ik weet niet of ik al gereageerd op jou heb er zijn veel mensen die om tips vragen plus dat ik mijn moeder van 96 verzorg een tip is om te proberen doe de halsband om ga zelf met de hond even appart laat eerst 1 persoon van de gasten binnen en laten zitten hun moeten rustig blijven en de hond negeren net doen of hij of zij niet bestaat dan kom je met hond de kamer of ander vertrek binnen het beste is een vertrek waar de hond normaal niet komt waardoor ze zelf onzeker wordt ze kan maar 1 ding tegelijk waardoor hij of zij wel zal grommen of blaffen dan befel geven is goed als ze niet reageerde herhalen en op een subtiele manier zeggen en langzaam in de stem laten weten dat je dat niet goed vindt als hij of zij het dan accepteerd geef je de bezoekers kleine lekkerste voor de hond dat in de handpalm laten leggen alleen bij een persoon tegelijk de nieuwschierigheid overwint en niet vergeten dat dat de volgende dag ook lukt heeft bij mijn hond bijna 6 jaar geduurd maar per hond verschillend het belangrijkste is geduld groetje

 2. Hallo honden vrienden ik vind jullie een goede hond hebben maar let wel op het is en blijft een beschermer ik heb zelf een teef van 6jaar is zeer eenkennig overdag doed ze angstig maar s,avonds is des te vellen ik zit al ongeveer 40 jaar in de honde wereld doe als hobby de zogenaamde probleem honden heropvoeden alleen de honden waar ik een klik mee voel als ik jullie ergens mee kan helpen of vragen dan hoor ik dat graag denk er wel aan als je ter zijner tijd weer een pup zou willen zuivere
  Pups zijn in Nederland niet te koop groeten ton

 3. Hallo Ton, uiteraard zijn en blijven we altijd alert en zullen haar nooit alleen met kindereren laten want wat je zegt: het is en blijft een beschermer. Kan ook best zo zijn dat, naarmate ze ouder wordt, ze minder tolerant zal worden dus ook daar zullen we alert op blijven. In elk geval hopen we haar nog wel een tijdje bij ons te kunnen houden: qua gezondheid gaat het prima, wordt alleen wat stijver maar ja, dat mag als bijna 100-jarige, toch? En nee, wij willen geen pup, ook niet als deze hond niet meer bij ons is: we vinden het mooi om (oudere) honden op te vangen en die (hopelijk) nog een paar mooie jaren te kunnen geven. Succes met jouw hond want met een beetje geluk (dat moet je gewoon hebben) kunnen deze honden zeer respectabele leeftijden bereiken – wij gaan op naar de 15 jaar (oktober).

 4. Hallo, ik heb er een reu bij gekocht een karakachan een echte komt uit de bergen voor iemand die geen honden kennis kunnen ook voor de eigenaar gevaarlijk zijn heb hem nu 2 keer recht gezet hij kan het nu wachten alleen met appels en echt duidelijk zijn heb hem al zover dat hij los kan hij protesteerd wel tegen vreemden maar laat ze met rust af en toe als er iemand te dichtbij poging om aangekomen met andere woorden niet te dichtbij komen. EEN grote KNUFFELBEER wel altijd allerd blijven bulgaarse herder. Ben helemaal geen herder fen.als je ter zijnertijd toch nog een hond wild ga naar labrador golden retriever in verband de kinderen maar a,s je iemand hebt die een berg hond heeft met problemen meldt je maar

  1. Ik heb sinds 4 maand en half een karakachan teefje. Verleden week is ze 2 jaar geworden. Ze loopt al enige tijd vrij op mijn niet afgesloten parking van mijn bedrijf. De territoriumwaakdrift is niet te onderschatten maar ze is gelukkig gevoelig.Zolang je met je handen overal afblijft geen probleem. Op korte tijd heeft ze heel veel bijgeleerd. Ik dacht in het begin dat dit nooit ging lukken.Het is een intelligente hond die snel bijleert. Ze is redelijk groot zoals een Duitse herder maar lichter gebouwd, ze weegt ongeveer 35 kg. Ik ben heel blij dat het geen reu is want die zijn bij dit ras een heel stuk groter.Dat zou geen erover zijn . Deze hond is nog goed hanteerbaar en schrikt de mensen nog net niet teveel af .

   1. Wij hebben bayle ook sinds 3 jaar adoptie vanuit lesbos vrouwtje 40 kilo en hebben we wat te voorduren gehad soort van verlamming in de rug gewicht oorproblemen en ook obbsesief gedrag we merken wel dat ze waaks is over family af en toe over de top en soms hellemaal niet training blijft denk ik heel belangrijk als ik als onbekende binnen kom denk ik dat ik een probleempje heb voor de rest lopen strand en bos vind ze geweldig wel een ras wat je echt moet laten lopen en ook moet belonen nooit straffen blaffen naar alles is soms een probleem al met al zeker een werk hond en ik denk met met veel liefde aandacht dat je er een mooie hond hebt maar niet makkelijk je moet honden hebben gehad om dit ras goed te kunnen begrijpen veel liefs mies en brenda

    1. Hallo je vraagt naar mijn reu die heb ik niet meer mijn teef heeft mijn leven gered dus kun je wel nagaan dat hij niet meer leeft was ook niet geschikt voor terrein bewaking levensgevaarlijk ook voor je zelf en je had hem zowiezo niet kunnen kopen vooral voor mensen die doen aan illegale vechten bij wijze van spreken

   2. Hallo met Ton jullie hebben een karakachan dat kunnen meerdere rassen zijn het is een overkoepeldenaam voor kees en oerrassen zoals de pyrineseberghond,koevatch, zo heeft bijna alle met bergtrein landen hun eigen rassen dus kijk uit welk land en zoek dan in de eventuele rassen hoop dat ik je geholpen heb zo niet meldt je maar groetjes Ton

 5. Hoi, heb inmiddels alweer bijna 6 jaar mijn tweede Bulgaarse herder.. de eerste geadopteerd als 4 jarige en de tweede vanaf 3 maanden oud.. naam Penka.. heerlijk ras.. mijn trouwe wandelmaatje.. en waakzaam.. goed gesocialiseerd. Gaat aan de lijn bijna iedereen hallo zeggen.

 6. Hallo honden vrienden,als je een bulgaar hebt kun je herkennen aan de 4 keer hubertusklauw stug haar op de rug diepe borstkast een beetje ingevallen buik de billen extreem gespierd er zijn meerdere kleurslagen wolfsgrijs,rood,zwart bont ik haal de honden zelf uit Bulgarije die kun je alleen gecastreerd ot gesteriliseerd de grens legaal over krijgen dus hier geen fokkers zoja ILLEGAAL ik haal ze uit de bergen zijn zuiver maar er zijn hier geen richtlijnen groeten TON

 7. Hallo hondenvrienden hier weer met Ton als je nog een grotere kans wilt hebben of je een Bulgaar hebt laat hem of haar maar eens tegen een harde zand bult opklimmen let goed op de tenen als hij of zij dat niet kent even proberen ze erop te krijgen vooral bij sneeuw kantelen ze hun tenen die worden net als bij een kat klauwen en slaan hun nagels in het eis als ze dat gedaan hebben loopt de hond de volgende dag een beetje stijf maar als ze eenmaal gedaan hebben vinden ze dat geweldig.Het is een van de weinige rassen die dat kunnen Groetjes Ton

 8. Hallo, hondenvrienden ik heb sinds vandaag 24-09-2023 mijn jonge reu niet meer heeft mij 2 keer gegrepen was zwaar aan het puberen mijn teef heeft er een eind aan gemaakt de teef heeft me gered mijn reu bijt niet meer ook niet in een stuk worst de teef heeft niets op een paar krasjes na zei keek me aan op een manier van heb ik toch goed gedaan ze heeft nog nooit zo veel lekkers gehad heb zelf 16 hechtingen maar dat heelt wel weer . DUS mensen blijf OPLETTEN GROETJES Ton

   1. Sorry, voor zo late reactie ben druk met mijn moeder van 96 heeft gehele zorg nodig maar op je vraag terug te komen de reu leeft niet meer mijn teef heeft mij gered . dat zegt al genoeg toch wat er gebeurd is GROETJES en een fijne kerst en oudnieuw

   2. Hallo je vraagt naar mijn reu die heb ik niet meer mijn teef heeft mijn leven gered dus kun je wel nagaan dat hij niet meer leeft was ook niet geschikt voor terrein bewaking levensgevaarlijk ook voor je zelf en je had hem zowiezo niet kunnen kopen vooral voor mensen die doen aan illegale vechten bij wijze van spreken

 9. In januari 2020 een Bulgaar in een asiel van 1,5 jaar gevonden, slechte start gehad en uit Bulgarije gehaald door een stichting. Enorm schuwe en bange dame die we na een korte proef periode geadopteerd hebben. Met veel geduld en liefde veranderd im trouwe, rustige en ook moedige dame die het geweldig vind om te spelen en door de uiterwaarden te rennen. De ganzenpoep is ook leuk al zijn wij het er niet mee eens 😂

 10. Hallo, met Ton als jullie de hond uit de herplaatsing hebben toch niet via Zalikas of opvang weet het niet zeker meer uit de plaats Didam die doen soms samen en misschien is dat wel het nieuwe adres van Zalikas blijf goed opletten want de Bulgaar is geen speler. Dat ze in de poep het liefste rollen als ze kans krijgen doen ze om hun eigen lichaam geur te kamoeffleren zodat de beren en wolken en andere grote roofdieren hun niet ruiken groetjes Ton

 11. Wij leven nu in Bulgarije, hebben net 2 pup gered terug. Van het ras zijn we niet 100% zeker, beide teefjes eentje wel in de kleuren andere net niet zwart met bruin. Je zou zeggen rottweiler kleuren, dat is het gemakkelijkste om te beschrijven. Zijn nu ongeveer in hun 3de levens maand, kennen juiste leeftijd niet. Hebben 6katten en nog een nadere hond ook en daar komen ze met iedereen overeen.

  1. Hallo met Ton wat je nu beschrijft is de kort haar in het model van de grovere duitseherder zijn vaak tevens echte zuivere Bulgaren zijn erbij niet meer omdat er geen vaste richtlijnen zijn. Heb je vragen meld je maar misschien kan ik Je helpen hou er rekening mee de karakachan is een over koepelende naam voor oerrassen en keesachtigen groetjes Ton

  2. Hallo met Ton sorry voor zo laat reageren het kunnen Bulgaren zijn de kleur die je door gaf zijn vaak teven korthaar en het lijkt op een grof gebouwde kortharige Duitse herder

  3. Hallo met Ton heb even gekeken wat je beschreef van de kleur korthaar het gaat wat bouw naar pointer als het een zuivere is moet je er zuinig op zijn is een ras die er niet veel meer zijn de naam is bulgaarse jachthond de naam ervan is Gonche

  4. Hallo met Ton ik heb nog even verder gekeken het kan ook een Scenthound zijn wegen tussen 20 en 30 kilo worden plusminus 10-12 jaar. Ik hoop je geholpen te hebben

 12. Hallo, hier ben ik weer Ton de wonden zitten dicht dat is niet belangrijk ben bezig voor de volgende Bulgaar nu uit de andere hoek van Bulgarije er worden opmoment meerderen aangeboden door de mij bekenden. Ga eind november kijken ik hoop dat er wat leuks bij zi t. Ik ga puur voor mezelf e n niet voor verkoop

 13. Hallo hondevrienden hier weer met Ton dat de hond door duiven of andere uitwerpselen rolt of schuift doet hij of zij om haar eigen lichaamslucht te camoufleren voor wolken en beren hun niet ruiken en als ze paardenmest eten is vaak een teken van fitamine gebrek groetjes Ton

 14. Hallo met Ton we gaan het over de gewrichtproblemen hebben je kunt een hoop zelf. degene waar de hond de meeste bant mee heeft doet dat als het persoon het aandurft de Bulgaar wil niet graag dat je aan hun poten zit.Nu beginnen voorzichtig de voorpoten zeg maar aaien dan depoot vasthouden alsof hij of zij een poot geeft dan voorzichtig met de hand naar boven let goed op gedrag van de hond velen vinden dat niet zo fijn maar als ze het accepteren door gaan. Dan een hand op de schouder leggen even afwachten dat het goed is dan de poot voorzichtig opbeuren en schouderblad voorzichtig draaien let wel op gedrag van de hond als de hond het accepteerd zonder protest is er niets aan de hand volgende keer de achterhand. doe voorzichtig accepteerd ze het niet voorzichtig opbouwen groetjes

 15. Hallo met Ton voor de achterhand dezelfde handeling als bij voor poten maar dan de poot strekken naar achteren en dan de knieschijf vasthouden de onderpoot voorzichtig bewegen dan bij geen reactie alles goed dan hand op heup vasthouden en hele poot voorzichtig naar links en rechts doen dus kleine bewegingen als je wat voelt alsof er een knik of alsof er zand inzit even voor zekerheid naar dierenarts en nu een verrassing voor de hond .als ze optijd ontworstelen zijn verrassing voor ze als ze het kennen doen ze er een moord voor KONIJNEN oor met vacht en HERTE voorpoten her konijnenoor met vacht maakt de darmen schoon

  .

 16. Hallo met Ton de oogproblemen kun je zelf wat aan doen als ze dat goed vindt ga er vanuit dat ze hangoren heeft dan voorzichtig de exstra lange haren uit er uit knippen en af en toe met een wattenstaafje met weinig olie eraan de oren voorzichtig uitvegen letop vooral niet te diep gaan doordat de haren eruit zijn kan het beter ventileren ik hoop dat ik je geholpen heb groetjes Ton

 17. Hallo, met Ton in de laatste vermelding had ik het over oor problemen maar heb per ongeluk oogproblemen gezegt. Ben in Januari naar de honde show geweest wou mijn hond inschrijven niet voor de show maar om de mensen bekend te maken met het ras. Ik wordt geweigerd omdat ze gesteriliseerd is en niet erkend wordt. omdat er geen vaste richtlijnen zijn ook voor informatie stonden ze niet open.

 18. Hallo we gaan het hebben over de zogenaamde kruisruikers sommige honden doen dat maar hoofdzakelijk bij dames die in hun zogenoemde roedel horen dat doen ze omdat het ruiken dat bij iemand de hormoonhuishouding anders is dan normaal let op dan kan hun gedrag ook kan veranderen in meer beschermings gedrag en feller op anderen zij gaan er vanuit dat er kans is op roedeluitbreiding als de hormonen weer normaal zijn zul je merken dat de hond ook weer anders wordt is dus roedel bescherming

 19. Ik heb in 2020 een paar maanden oude – kennelijk – Karakachan opgestuurd gekregen uit Bulgarije.
  We vonden Fee niet zo’n leuke naam, hebben haar Dollie genoemd.
  Enorme hond geworden 52 kilo, lijkt sprekend op die bovenaan deze website, precies de beschrijving.
  Zwart met witte kraag en coeur, witte kin, witte voeten met zwarte vlekjes, haarbossen achter de achterpoten, enorme haakstaart.
  Opvallend waakzaam in het bos, ziet de zwijnen veel eerder dan ik en waarschuwt zonder in de aanval te gaan.
  Heel lief en aaibaar, ook door vreemden na enige reserve. Veel te lief zelfs, laat zich door de beagle koeioneren tot bloedens toe..
  Neigt weg te lopen maar komt altijd terug, toch maar altijd aan de lijn (moet van Staatsbosbeheer)
  Lijkt vaak pijn te hebben in maagstreek en wil dan geen brokken eten, heeft dan liever haver/tarwepap, ook vaak pijnlijke heupen en loopt altijd schommelend met de achterhand.
  Ontzettend blij met deze ongelooflijk mooie en lieve hond!

  1. Hallo, Paul met Ton dat je hond neiging heeft om weg te lopen ligt in het ras ze zijn van nature heel zelfstandig en overleven ook ze gaan dan stropen. wat het persoon van staatsbosbeheer klopt want officeel mag je nergens je hond meer loslaten. als de hond liever pap heeft dat komt door dat de Herders dat altijd deden en nog doen. Je kunt proberen met volledig vlees met vitaminen te kombineren met brokken dus een mix . De heupen kan een probleem zijn door hun grote en gewicht. Je kunt proberen dat je de hond eerst in ondiep water als dat goed gaat voorzichtig laten zwemmen is voor de spieropbouw heb je meer vragen meldt je maar houw de Beagle meer onder de controle Groetjes Ton

 20. Hallo nogmaals met Ton een hond is geen vegetariër wat je kunt proberen is kip koken natuurlijk zonder bot als die gaar is die eruit halen en in het vocht rijst koken dat is ligt verteerbaar even met de dierenarts contakt opnemen voor een goed voedingssubblement en je kunt proberen af en toe een konijnenoor met vacht te geven dat maakt de darmen schoon als je er baadt bij hebt laat dat gaarne horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *