De Karakachan is van oorsprong een kuddebewaker. Hij moest vroeger het vee bewaken tegen wolven en lynxen. Het is daarom ook een imposant grote hond met een heel moedig karakter. Hij werkt graag voor zijn baas, maar is wel mensenschuw. Daarnaast werkt hij goed zelfstandig en weigert dan ook soms om commando’s op te volgen waar hij het niet mee eens is. Aan het trainen van deze honden heb je dus nog een aardige kluif. In dit artikel ontdek je of de Karakachan de geschikte hond voor jou is!
Inhoud
- 1 De Karakachan was een stoere beschermer van het vee
- 2 Een zelfstandige en mensenschuwe hond
- 3 De Karakachan is een indrukwekkende verschijning
- 4 De verzorging van de Karakachan: regelmatig kammen
- 5 Dit kun je jouw Karakachan geven als maaltijd
- 6 Deze ziektes kunnen de Karakachan teisteren
- 7 Trainen van de Karakachan is een uitdagende klus
- 8 Een Karakachan adopteren tegen de vervoerskosten
- 9 De ideale hond voor actieve wandelaars
- 10 De Karakachan heeft geen internationale erkende standaard
- 11 Een uitdagende hond als maatje voor het leven
De Karakachan was een stoere beschermer van het vee
Een van de oudste hondenrassen van Europa is de Karakachan. Deze honden stammen af van de Thraciërs. Dit zijn meerdere stammen die in de landen Bulgarije, Noord-Griekenland en Roemenië leefden. Deze honden beschermden de kudde tegen dieren als de bruine beer, wolf en de lynx. Het hondenras Karakachan is vernoemd naar de Karakachans.
Dit zijn de Thracische nomadische herders die lange tijd de tradities in stand hielden. Dankzij deze instandhouding van tradities hebben zij ook verschillende oude rassen in stand gehouden, zoals het Karakachan paard en schaap. Maar we focussen ons in dit artikel op de honden. De rasstandaard van de Karakachan, ook wel Bulgaarse herdershond genoemd, begon vanaf de jaren 70, maar het duurde wel dertig jaar om deze officieel te maken.
Tegenwoordig zijn er niet zoveel nomadische herders meer en hierdoor neemt het rassenbestand van deze honden ook flink af. Maar ze zijn gelukkig ook weer populairder voor projecten waarbij herders leren om de honden in te zetten als bescherming tegen grote roofdieren. De Karakachan houdt de roofdieren namelijk op afstand, waardoor het afschieten van de roofdieren niet nodig is.
Een zelfstandige en mensenschuwe hond
De Karakachan is van origine een beschermer van vee. Hierdoor zijn deze honden erg gericht op hun baas. Ze werken graag samen om de kudde bij elkaar te houden. Hoort er iets niet bij de kudde? Dan schrikt de Karakachan deze indringer graag af met een hoop kabaal. Niet alleen kabaal trouwens, hij maakt zich ook groter en laat zichzelf er sterker uitzien. Het karakter van deze honden is dus moedig, ze laten zich ook niet snel afschrikken. Dat moest vroeger ook wel, ze moesten namelijk grote roofdieren op afstand van de kudde houden. Het zijn ook schuwe honden. Als je deze hond niet goed socialiseert, dan zal hij een blijvende angst voor vreemden houden.
De Karachakan is geen groot fan van mensen. Hij houdt liever afstand van ze. Alleen met zijn baas vormt hij een hechte band. Dit is allemaal te herleiden naar zijn geschiedenis, waar hij vaak alleen was als hij niet met de kudde bezig was. Hoe veel energie je ook steekt in de socialisatie: deze honden zullen nooit echt gek zijn op alle mensen. Vanwege deze karaktereigenschappen is het dan ook belangrijk dat je als baas sterk in je schoenen staat. Het trainen van deze honden is behoorlijk lastig. Het liefst doen deze honden alles zelf. Uiteraard kun je dit zien als mooie uitdaging om aan te gaan!
Als je jouw hond als pup al laat wennen aan je kinderen, kan hij prima met ze overweg. Wees wel voorzichtig als er kinderen komen spelen in huis. Omdat deze honden heel beschermend zijn over hun eigen baas en familie, kan dit leiden tot een vervelende situatie. Laat je hond nooit zonder toezicht samen met een kind.
De Karakachan is een indrukwekkende verschijning
Een volwassen Karakachan ziet er imposant uit. Hij heeft een gespierd uiterlijk met massieve botten. Ze wegen tussen de 30 en 55 kilo en hebben een schofthoogte van 60 tot 75 centimeter. Qua beharing zijn er twee soorten:
- Langharig
- Kortharig
Zowel bij de langharige als kortharige Karakachan is de vacht bij de nek langer en ruiger. Ook bij de kroep, achterzijde van de poten, de schoften en de staart is het haar ruiger en langer. De ondervacht van deze honden is zwaar. De bovenvacht is recht en stug. De maximale lengte van het haar is 12 centimeter.
Meestal komt de Karakachan in zwart-wit kleur voor. Maar tegenwoordig zie je ze ook wel af en toe in bruintinten. Ook typerend voor dit ras: hangende oren. Hun kop is groot en ze hebben vaak bruin of lichtbruine ogen. De staart van deze honden heeft de vorm van een haak. De achterpoten van de Karakachan zijn vooral erg sterk en massief.
De verzorging van de Karakachan: regelmatig kammen
Het stugge haar van de Karakachan komt redelijk snel in de klit, vooral achter de oren. Daarom is het verstandig om je hond wekelijks te trakteren op een kambeurt. Als je jouw hond goed hebt gesocialiseerd, kun je jouw Karakachan ook meenemen naar de trimsalon. Hier verzorgen ze de vacht van je hond goed, waardoor hij weer lekker in zijn vel zit.
Knip ook zijn nagels goed bij en let op de oor hygiëne van je hond. Omdat zijn oren hangen, is het belangrijk om zo nu en dan te kijken of de ingang van het oor van je hond schoon is. Leer je hond ook vanaf jongs af aan al te wennen aan tandenpoetsen, zodat je de mondhygiëne van je hond op goed niveau houdt.
Dit kun je jouw Karakachan geven als maaltijd
Van origine krijgen deze honden een vegetarische maaltijd. De herders in Bulgarije geven deze honden namelijk tarwe en haver dat ze weken in kokend water en melk. Maar je hoeft dit papje niet aan je hond te geven. Het kost namelijk wel wat tijd om te maken en niet iedereen is even enthousiast over een vegetarisch dieet. Er zijn voermerken die speciaal brokken maken voor de Karakachan. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals eend, kip en kalkoen.
Deze ziektes kunnen de Karakachan teisteren
Qua ziektes is er over de Karakachan helaas nog weinig bekend. Omdat ze erg groot zijn, is het wel verstandig om ze regelmatig te laten controleren bij de dierenarts op bepaalde aandoeningen, zoals bloat en orthopedische aandoeningen. Bloat komt vaak voor bij honden die een diep bovenlijf hebben. Wanneer je hond last heeft van een opgezette maag, hijgt en kwijlt hij veel, kan hij zijn draai niet vinden en de buikstreek kan opgeblazen aanvoelen.
Dit gevoel komt doordat de maag zich vergroot vanwege gasvulling. In het ergste geval draait de maag 360 graden, waardoor je hond in een levensbedreigende situatie komt. Met elke hond met een opgeblazen maag moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Net als ieder ander groot hondenras kan de Karakachan last krijgen van orthopedische problemen. Denk hierbij aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, osteochondrose dissecans en artrose. Let hier dus ook goed op en laat je hond regelmatig door de dierenarts onderzoeken. Al met al kan de Karakachan wel lang leven. Het komt regelmatig voor dat ze 18 tot 20 jaar zijn.
Trainen van de Karakachan is een uitdagende klus
Het trainen van de Karakachan kan een uitdaging zijn. Hoewel de hond graag met zijn baasje werkt, waardoor je goede behendigheidstrainingen en gehoorzaamheidstrainingen kan doen, is de hond ook erg zelfstandig. Als je hond het niet eens is met je commando, dan doet hij het niet. Daarom moet je een ervaren en zelfverzekerde baas zijn. Je mag hem niet laten profiteren of zijn zin hiermee geven. Vooral als je hond zich bedreigd voelt. Deze honden hebben namelijk een immense kracht en hebben potentie tot agressie. Beloon je hond als hij goed gedrag vertoont, want hem straffen of berispen leidt juist tot ongewenst gedrag.
Een Karakachan adopteren tegen de vervoerskosten
Hoeveel een Karakachan kost, is helaas niet bekend. Deze honden komen nog veel voor in Bulgarije en Griekenland. Omdat daar veel straathonden leven, is het vaak mogelijk om deze honden te adopteren. Je betaalt dan meestal een bedrag voor het vervoer en een bedrag voor de opvang van de hond.
De ideale hond voor actieve wandelaars
Koop goede wandelschoenen als je een Karakachan in huis neemt, want ze hebben veel beweging nodig. Deze grote en sterke honden lopen het liefst uren op een dag. Graag komen ze tijdens de wandeling dan geen mensen tegen, want ze zijn mensenschuw. Het is daarom ook geen makkelijke hond om in een stad te houden. Dan moet je de hond zeker weten heel goed socialiseren en lange wandelroutes in de buurt uitzoeken. Wanneer je dicht bij het bos woont, woon je perfect. Het beste wandel je per dag gemiddeld zo’n twee uur met deze honden. Ook goed voor jouw eigen conditie!
De Karakachan heeft geen internationale erkende standaard
In 1991 schreef men de officiële rasstandaard voor de Karakachan. In 2005 vond de goedkeuring van deze standaard plaats door de Staatscommissie voor Dierenrassen binnen het ministerie van Landbouw van de Republiek Bulgarije. Er is geen internationale erkende standaard voor deze honden. Dit komt omdat de hond vooral in Bulgarije leeft en vrij weinig hierbuiten.
Een uitdagende hond als maatje voor het leven
Deze uitdagende hond is geschikt voor jou als je al ervaring hebt met het opvoeden en houden van honden. Je moet namelijk echt duidelijk de baas zijn en het trainen met deze honden is een uitdaging. Heb je kinderen? Laat deze honden dan als pup opgroeien met je kinderen, waardoor je hond de kinderen accepteert. Besteed veel tijd aan socialisatie en beweging en de Karakachan is je maatje voor het leven. Heb jij deze hond in huis? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen. Deel het met ons door een reactie onder dit artikel achter te laten!
6 reacties
Wij hebben sinds 2019 een Karakachan via een herplaatsing; ze wordt volgende maand 14 jaar! Ze staat haar ‘mannetje’, gaat niets uit de weg, voor ons een echte knuffelbeer, voor kinderen (kinderrijke buurt) eveneens. Niet rastypisch misschien, maar ze is een echte mensenhond – overigens wel gericht op mij (het meest in huis). Buiten de tuinen gaat ze prima om met honden; op eigen erf wordt geen enkele hond (of kat) toegelaten ook al heeft ze buiten het erf net met ze gespeeld ;).
Hallo honden vrienden ik vind jullie een goede hond hebben maar let wel op het is en blijft een beschermer ik heb zelf een teef van 6jaar is zeer eenkennig overdag doed ze angstig maar s,avonds is des te vellen ik zit al ongeveer 40 jaar in de honde wereld doe als hobby de zogenaamde probleem honden heropvoeden alleen de honden waar ik een klik mee voel als ik jullie ergens mee kan helpen of vragen dan hoor ik dat graag denk er wel aan als je ter zijner tijd weer een pup zou willen zuivere
Pups zijn in Nederland niet te koop groeten ton
Hallo Ton, uiteraard zijn en blijven we altijd alert en zullen haar nooit alleen met kindereren laten want wat je zegt: het is en blijft een beschermer. Kan ook best zo zijn dat, naarmate ze ouder wordt, ze minder tolerant zal worden dus ook daar zullen we alert op blijven. In elk geval hopen we haar nog wel een tijdje bij ons te kunnen houden: qua gezondheid gaat het prima, wordt alleen wat stijver maar ja, dat mag als bijna 100-jarige, toch? En nee, wij willen geen pup, ook niet als deze hond niet meer bij ons is: we vinden het mooi om (oudere) honden op te vangen en die (hopelijk) nog een paar mooie jaren te kunnen geven. Succes met jouw hond want met een beetje geluk (dat moet je gewoon hebben) kunnen deze honden zeer respectabele leeftijden bereiken – wij gaan op naar de 15 jaar (oktober).
Hallo, ik heb er een reu bij gekocht een karakachan een echte komt uit de bergen voor iemand die geen honden kennis kunnen ook voor de eigenaar gevaarlijk zijn heb hem nu 2 keer recht gezet hij kan het nu wachten alleen met appels en echt duidelijk zijn heb hem al zover dat hij los kan hij protesteerd wel tegen vreemden maar laat ze met rust af en toe als er iemand te dichtbij poging om aangekomen met andere woorden niet te dichtbij komen. EEN grote KNUFFELBEER wel altijd allerd blijven bulgaarse herder. Ben helemaal geen herder fen.als je ter zijnertijd toch nog een hond wild ga naar labrador golden retriever in verband de kinderen maar a,s je iemand hebt die een berg hond heeft met problemen meldt je maar
Ik heb sinds 4 maand en half een karakachan teefje. Verleden week is ze 2 jaar geworden. Ze loopt al enige tijd vrij op mijn niet afgesloten parking van mijn bedrijf. De territoriumwaakdrift is niet te onderschatten maar ze is gelukkig gevoelig.Zolang je met je handen overal afblijft geen probleem. Op korte tijd heeft ze heel veel bijgeleerd. Ik dacht in het begin dat dit nooit ging lukken.Het is een intelligente hond die snel bijleert. Ze is redelijk groot zoals een Duitse herder maar lichter gebouwd, ze weegt ongeveer 35 kg. Ik ben heel blij dat het geen reu is want die zijn bij dit ras een heel stuk groter.Dat zou geen erover zijn . Deze hond is nog goed hanteerbaar en schrikt de mensen nog net niet teveel af .
Hoi, heb inmiddels alweer bijna 6 jaar mijn tweede Bulgaarse herder.. de eerste geadopteerd als 4 jarige en de tweede vanaf 3 maanden oud.. naam Penka.. heerlijk ras.. mijn trouwe wandelmaatje.. en waakzaam.. goed gesocialiseerd. Gaat aan de lijn bijna iedereen hallo zeggen.