De Pyreneese Mastiff: een rustig maar waaks ras 

Pyreneese Mastiff puppy buiten

De Pyreneese Mastiff, ook wel bekend als de Mastín del Pirineo, is een Spaans ras. Vroeger diende dit ras als grote beschermer voor vee. Hij werd dus vooral ingezet als berghond om de kudden te beschermen. Gezien de historie van dit ras is het niet gek dat deze hond vandaag de dag nog steeds wordt ingezet als waakhond, maar dan door hun eigenaren.

Het is een uitstekende waakhond, mede omdat hij zo goed te trainen is. Dit ras wordt vooral in Spanje steeds populairder. Het zal ons niet verbazen als dat op korte termijn ook buiten Spanje het geval is. Ben je op zoek naar een maatje voor in je gezin, maar ook een hond die jou echt kan beschermen? Dan is de Pyreneese Mastiff wellicht wat voor jou. Je leest er meer over in dit artikel!  

 

Afkomstig uit de Pyreneeën 

Dit ras is afkomstig uit de Pyreneeën, om precies te zijn de zuidelijke hellingen. Hij werd daar ingezet om te waken en te verdedigen. Als berghond moest hij de kudden beschermen tegen roofdieren. Voorbeelden van deze roofdieren zijn beren, maar ook tegen wolven moest hij de kudde beschermen. Hij is als berghond erg gewend om altijd zelfstandig te moeten optreden. Niet gek met zo’n grote taak als beschermer.

 

Het karakter: waaks, moedig en vriendelijk 

Als je de Pyreneese Mastiff ziet, dan ziet hij er imposant uit. Maar het karakter is eerder zachtaardig en vriendelijk. Het waakse karakter toont hij vooral als er gevaar dreigt. Vanwege de aard van dit ras kan de Pyreneese Mastiff wantrouwend zijn tegenover vreemden. Hij zal niet voor ze terugdeinzen, zoals andere honden wel kunnen doen. Hij zal ze niet aanvallen of agressie tonen, maar zal eerder ietwat onverschillig reageren. Angst is ver te zoeken op zo’n moment.  

De Pyreneese Mastiff is zelfstandig en als je je hond iets wilt aanleren, is het belangrijk om niet te veel druk te leggen. Deze hond kan dan eigenwijs reageren, waardoor je het tegenovergestelde effect bereikt. Oefenen op basis van wederzijds vertrouwen is daarom veel beter. Het is een hond die ideaal is voor gezinnen, mits goed gesocialiseerd. Ook met kinderen kan deze hond heel goed.

Pyreneese Mastiff

Een stevig gebouwde hond  

Als je de Pyreneese Mastiff ziet, valt direct op dat deze hond erg stevig is gebouwd en gespierd is. De schofthoogte bij een reu is zo’n 77 cm, terwijl dat bij een teef 72 cm is. Het gewicht varieert tussen de 50 en 70 kilo.  

De vacht van de Pyreneese Mastiff is dik en heeft een middelmatige lengte. Doorgaans is deze tussen de 6 en 9 cm. De vacht is wat langer op bepaalde plekken, zoals de hals, onderbuik en schouders. Ook op de benen zie je dat de vacht wat langer is, net als bij de staart. Vaak is de kleur van dit ras wit en in principe zie je een duidelijk afgetekend masker. Dat is niet in alle gevallen zo. De meest voorkomende kleuren die naast wit op de vacht te zien zijn, zijn grijs, goudgeel, zwart, licht beige, grijs-zilver en bruin.  

 
De verzorging is gemiddeld  

Als je een Pyreneese Mastiff in huis hebt, dan hoef je je niet druk te maken over extreem veel tijd aan verzorging. De verzorging is dan ook gemiddeld. Zorg ervoor dat je twee tot drie keer per week borstelt, zodat je de vacht fris houdt. De vacht is dubbel en je zult tijdens de ruiperiode wat vaker moeten borstelen, zo’n twee keer per jaar.

 

Op welke ziektes moet je letten?

Heupdysplasie komt vaak voor bij de Pyreneese Mastiff. Dit is ook een veelvoorkomende ziekte. Als hiervan sprake is, dan is het heupgewricht abnormaal gevormd. Als gevolg daarvan past de kop van het dijbeen niet meer goed in de kom, waardoor het dijbeen alsmaar in en uit het heupgewricht springt. Hier kan schade door ontstaan, naast het feit dat het pijnlijk is voor de hond zelf. De Pyreneese Mastiff wordt zo’n 8 tot 12 jaar oud. Pyreneese Mastiff puppy´s

Wist je dat?  

Dit ras vaak verward wordt met de Pyreneese Berghond? Het is toch echt een ander ras. De Pyreneese Berghond heeft een Franse herkomst, totaal anders dan de Pyreneese Mastiff, die uit Spanje komt. Wel zit er enige overlap in de geschiedenis van beide honden. Ook wordt er wel eens een verwijzing gemaakt naar de Spaanse Mastiff, maar ook dat is een ander ras.  

 

De hondentraining: op basis van wederzijds vertrouwen 

Ga je aan de slag met het trainen van je hond? Dan heb je aan de Pyreneese Mastiff een goede. Wel zul je merken dat dit ras soms wat eigenwijs is. Aangezien deze hond ook intelligent is, kun je aan de slag gaan met diverse hondentrainingen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je ze geen zinloze opdrachten geeft. Dit ras zal niet luisteren als ze het nut ergens niet van in zien.  

Je zult de Pyreneese Mastiff het beste dingen leren als je werkt op basis van wederzijds vertrouwen. Leg niet te veel druk op je hond, dan bereik je het tegenovergestelde effect.  

 

Wat kost een Pyreneese Mastiff?

De Pyreneese Mastiff komt in Nederland niet zoveel voor, daarom kunnen we op het moment van schrijven niet zeggen hoeveel de Pyreneese Mastiff kost. Wel kun je de prijzen in Spanje opzoeken. Je kunt dan de prijzen gaan vergelijken en overwegen of je een hond uit Spanje naar Nederland haalt.

Er zijn ook mensen die honden vanuit het buitenland uit een asiel halen en naar Nederland (laten) brengen. Wie weet is dat ook wel een optie voor jou! Houd ook rekening met bijkomende kosten, zoals kosten voor het voer, speeltjes maar ook dierenartskosten moet je meenemen in je begroting.

 

Niet geschikt voor in de stad of in kleine tuinen 

Woon je in de stad of heb je een erg kleine tuin? Dan raden we af om de Pyreneese Mastiff in huis te nemen. Deze hond heeft ruimte nodig en zal niet gelukkig zijn in een kleine tuin. Het is absoluut geen hond voor in de stad en wil al helemaal niet opgesloten zitten. Lange wandelingen in combinatie met een grote, omheinde tuin zijn belangrijk.

Door voor deze combinatie van lichaamsbeweging te kiezen, zul je de hond voldoende beweging bieden. Een groot weiland is natuurlijk ook een optie. Het belangrijkste is dat je zorgt voor voldoende ruimte, dan is de Pyreneese Mastiff het meeste op zijn plek. Want hoewel ze als rustig ras kunnen worden beschouwd, hebben ze voldoende fysieke (en mentale!) oefening nodig.

Pyreneese Mastiff met puppy

Erkenning van de Pyreneese Mastiff 

De Pyreneese Mastiff is erkend door de FCI. In november 1954 is dit ras definitief erkend door de FCI. Op dit moment is er geen erkende rasvereniging te vinden van de Pyreneese Mastiff in Nederland, maar dit is niet gek. Het ras komt in Nederland immers (nog) niet zoveel voor.  

 

Een actieve, beschermende hond en uitstekend gezelschap

Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld gekregen van de Pyreneese Mastiff. Deze hond, in het Spaans Mastín del Pirineo genoemd, is vooral geliefd bij Spaanse gezinnen. Maar we kunnen ons voorstellen dat ook buiten Spanje veel gezinnen deze hond in hun midden willen hebben. Met name als de socialisatie goed is verlopen zijn het perfecte gezinshonden en zullen ze je nog goed beschermen ook.

Als er gevaar is, treden ze zelfstandig en krachtig op. Voor inbrekers hoef je niet meer bang te zijn. Het is immers de aard van het beestje! Als je houdt van een actieve, beschermende hond die een tikkeltje eigenwijs is, dan zou dit wel eens een hele goede match kunnen zijn. Heb jij toevallig een Pyreneese Mastiff of heb je andere ervaringen die je met ons wilt delen? Laat van je horen, wij zijn benieuwd!  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.9]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *