Karpatische herdershond: moedig en betrouwbaar

Roemeens Karpatische herdershond staand

De Roemeens Karpatische herdershond is een loyale en fanatieke herdershond die ideaal geschikt is om mee samen te werken. De naam is afkomstig uit het gebied waar dit ras vandaan komt, namelijk het karpatische gebied in Roemenië. Dit gebied is zeer heuvelachtig en wordt al lang bewoond door Roemeense herders die schapen of kuddes houden in samenwerking met dit hondenras.

De Roemeens Karpatische herdershond is een zeer loyale en fanatieke herdershond, die vele jaren trouw naast de Roemeense boer aan zijn zijde loopt. Dit hondenras vind je niet vaak buiten Roemenië en daarom is het des te leuker om hier juist iets over te lezen. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis: trouw aan hun baasje en herkomst

De Roemeens Karpatische herdershond komt uit oosten van Roemenië en er wordt beweerd dat dit hondenras zou afstammen van de Molosser. Dit hondenras staat er bekend om te hebben gevochten in de Griekse oudheid. Overeenkomsten tussen beide honden zijn bijvoorbeeld dat ze niet bang te krijgen zijn en daardoor ideaal geschikt om het vee in het ruige landschap van Oost-Roemenië bij elkaar te houden.

In de jaren dertig van de vorige eeuw is er actie ondernomen om dit hondenras te preserveren en begin deze is eeuw is dit gelukt.  Opvallend is dat je dit ras bijna niet tegenkomt in andere landen dan Roemenië.

 

Het karakter: moedig en betrouwbaar

Het karakter van de Karpatische herdershond is gelijk aan de meeste herdershonden. Stel je voor dat je herder bent in Oost-Roemenië en er liggen allemaal gevaren op de loer die jouw vee willen opeten. Je hebt dan een onbevangen en moedige hond nodig die een eventuele aanvaring niet uit de weg gaat. De Roemeens Karpatische herdershond is dan precies de hond die jij aan je zijde wil. Mocht je hem als huisdier willen en woon je toevallig niet in het Oosten van Roemenië en ben je ook geen herder, dan is het goed om te weten dat deze hond naast dat hij heel moedig is ook zeer betrouwbaar is.

Het is een echte kindervriend en het is een hond waarmee echt geknuffeld kan worden. Het is echter geen fan van onbekenden en het zal dan ook eventjes duren voordat hij aan al jouw vrienden gewend is geraakt. Maar wanneer dit het geval is ben je hier alleen maar blij mee. De Roemeens Karpatische herdershond houdt niet heel erg van spelen maar heeft wel heel veel beweging nodig dus probeer zoveel mogelijk samen naar buiten te gaan.

Roemeens Karpatische herdershond liggend

Het uiterlijk van de Roemeens Karpatische herdershond

De Roemeens Karpatische herdershond wordt tussen de 60 tot 80 centimeter hoog, gemeten vanaf de schouders en weegt tussen de 35 en 70 kilo. Hij heeft een zwarte neus en overvloedig haar op zijn poten en rond zijn nek wat een bepaalde sier geeft. De Roemeens Karpatische herdershond heeft verschillende kleuren die uiteenlopen van licht grijs tot zwart. Ze kunnen tot 14 jaar oud worden en zijn zeer loyaal aan hun baasje. 

 

De verzorging

Zoals eerder al werd aangegeven, is de Roemeense Karpatische herdershond gewend om veel te bewegen. Ook als jij jouw hond niet als herdershond gaat houden is het van belang dat jouw hond genoeg beweging heeft, dit kan door bijvoorbeeld lange wandelingen in de natuur of een stuk hardlopen. Dit zorgt dan meteen ook voor een betere band. Het is immers toch veel leuker om samen met je hond te sporten dan alleen?

Het is voor jouw hond ook heel fijn om deze gewoon in het dagelijkse mee te nemen aan je zijde. Verder is het goed om te weten dat je de oren van de Karpatische herdershond goed afgedroogd en schoongemaakt moet worden. Door hun lange haren bij hun oren zijn ze gevoeliger voor oorontstekingen en dat wil je natuurlijk liever niet.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Er is weinig bekend over de ziektes die voorkomen bij de Roemeens Karpatische herdershond. Dit komt voornamelijk omdat het een relatief onontdekt ras is waar, met uitzondering op Roemenië, vrij weinig van bekend is. Een tip is om rekening te houden met soortgelijke aandoeningen die bij andere grote honden. Zoals eerder al gezegd is, is het ook belangrijk om vaak te controleren op oorsmeer en oorontstekingen.

 

Hondentraining voor dit ras

Zoals de meeste herdershonden is de Roemeens Karpatische herdershond een actieve en zeer energieke hond, het is dan ook van belang dat dit ras voldoende beweging krijgt en dat jij als eigenaar op tijd aan een honden training begint. Trainingen die geschikt zijn voor dit ras komen redelijk overeen met trainingen van andere soorten herdershonden, er is geen specifieke training voor de Roemeens Karpatische herdershond bekend in Nederland.

Dit hondenras is niet heel geschikt om mee te laten doen aan hondensporten. Dit omdat de Roemeens Karpatische herdershond van nature niet heel speels is. Hij zal dan ook meer genieten van een lange wandeling dan een hondensport zoals Flyball.

Er zijn ook verschillende oefeningen die goed zijn voor de mentale gesteldheid van een hond. Er zijn veel gedragsproblemen bij honden te wijden aan het feit dat er te weinig aandacht uitgaat naar het mentale aspect. Veel van deze gedragsproblemen kunnen verholpen worden door een combinatie van lichaamsbeweging en mentale oefeningen.

Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: trucjes, iets verstoppen of commando’s. Dit kan gecombineerd worden met een klein parcours voor een optimaal effect. Door de hond deze oefeningen te laten doen zal hij zelf na moeten denken. Dit stimuleert de hersenen natuurlijk extra.

Tot slot is het ook altijd verstandig om je pup in te schrijven voor een puppycursus. Naast dat het voor de pup van belang is bij de socialisatie en het overwinnen van eventuele angsten, leer jij als baasje hier ook een heleboel. Je krijgt onder andere inzicht in het gedrag van jouw hond en inzicht in de onderlinge communicatie en verhoudingen tussen honden. Natuurlijk wordt door het bezig zijn met jouw hond vanaf de allereerste minuut een fijne hond-baas relatie gecreëerd en krijgt de pup de juiste opvoeding en training waardoor het een nog groter plezier is om een Roemeens Karpatische herdershond als huisdier te hebben.

Roemeens Karpatische herdershond

Wat kost een Roemeens Karpatische herdershond

Omdat de Roemeens Karpatische herdershond bijna niet te vinden is buiten Roemenië, is het niet duidelijk te zeggen wat een pup van dit ras kost.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Dit ras heeft veel beweging nodig. Dit kan variëren van lange wandelingen tot samen een stuk rennen. Het is niet voldoende om drie keer per dag 20 minuten te gaan wandelen want daarin kan de Roemeens Karpatische herdershond zijn energie niet in kwijt en dat is niet goed voor het humeur van jouw hond.

 

Wist je dat?

De Roemeens Karpatische herdershond is uitermate moedig dier dat in de Oost-Roemeense bergen vaak nog in aanraking komt met vijandelijke diersoorten. In tegenstelling tot West-Europa heeft Roemenië nog veel ruige natuur en veel minder bewoonde gebieden dan zoals wij dat kennen. Dit zorgt ervoor dat dit hondenras tot op de dag van vandaag dezelfde werkzaamheden uitvoert zoals hij dit honderd jaar geleden ook deed.

 

Erkenning in Nederland

Dit ras is erkend door de Raad van Beheer deze instantie houdt zich bezig met het goedkeuren van hondenrassen. Hiermee wordt voorkomen dat kruisingen waarbij veel genetische problemen uit voortvloeien, voet aan grond krijgen in Nederland.

 

Heb jij al een Roemeens Karpatische herdershond of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Roemeens Karpatische herdershond is een nog ontdekt juweel in West-Europa en houdt zich voorlopig nog schuil op het Roemeense platteland. Het is een zeer moedig en loyaal dier die een gevecht niet uit de weggaat, geef hem even tijd om aan je te wennen want daarna heb je een vriend voor het leven. Het is een hond die altijd met je mee naar buiten wil en bijna niet moe te krijgen is. Ben jij nou één van de gelukkigen die Roemeens Karpatische herdershond als huisdier heeft? Dan horen we graag jouw ervaring hieronder in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 10 Average: 4.1]

Volg Hond.nl

Over Ons

Met ons team van hondenliefhebbers proberen wij jou zo goed mogelijk te informeren over alles wat met honden te maken heeft. Lees alles over jouw favoriete hondenras, of leer nieuwe oefeningen om samen met je hond te trainen.

Nieuwste artikelen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten op Hond.nl. Wij sturen maximaal 4 keer per maand een nieuwsbrief, maar meestal is dit niet vaker dan 1 keer per maand.

Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hondnl.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.