Karpatische herdershond: moedig en betrouwbaar

Roemeens Karpatische herdershond staand

De Roemeens Karpatische herdershond is een loyale en fanatieke herdershond die ideaal geschikt is om mee samen te werken. De naam is afkomstig uit het gebied waar dit ras vandaan komt, namelijk het karpatische gebied in Roemenië. Dit gebied is zeer heuvelachtig en wordt al lang bewoond door Roemeense herders die schapen of kuddes houden in samenwerking met dit hondenras.

De Roemeens Karpatische herdershond is een zeer loyale en fanatieke herdershond, die vele jaren trouw naast de Roemeense boer aan zijn zijde loopt. Dit hondenras vind je niet vaak buiten Roemenië en daarom is het des te leuker om hier juist iets over te lezen. Wil jij meer te weten komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis: trouw aan hun baasje en herkomst

De Roemeens Karpatische herdershond komt uit oosten van Roemenië en er wordt beweerd dat dit hondenras zou afstammen van de Molosser. Dit hondenras staat er bekend om te hebben gevochten in de Griekse oudheid. Overeenkomsten tussen beide honden zijn bijvoorbeeld dat ze niet bang te krijgen zijn en daardoor ideaal geschikt om het vee in het ruige landschap van Oost-Roemenië bij elkaar te houden.

In de jaren dertig van de vorige eeuw is er actie ondernomen om dit hondenras te preserveren en begin deze is eeuw is dit gelukt.  Opvallend is dat je dit ras bijna niet tegenkomt in andere landen dan Roemenië.

 

Het karakter: moedig en betrouwbaar

Het karakter van de Karpatische herdershond is gelijk aan de meeste herdershonden. Stel je voor dat je herder bent in Oost-Roemenië en er liggen allemaal gevaren op de loer die jouw vee willen opeten. Je hebt dan een onbevangen en moedige hond nodig die een eventuele aanvaring niet uit de weg gaat. De Roemeens Karpatische herdershond is dan precies de hond die jij aan je zijde wil. Mocht je hem als huisdier willen en woon je toevallig niet in het Oosten van Roemenië en ben je ook geen herder, dan is het goed om te weten dat deze hond naast dat hij heel moedig is ook zeer betrouwbaar is.

Het is een echte kindervriend en het is een hond waarmee echt geknuffeld kan worden. Het is echter geen fan van onbekenden en het zal dan ook eventjes duren voordat hij aan al jouw vrienden gewend is geraakt. Maar wanneer dit het geval is ben je hier alleen maar blij mee. De Roemeens Karpatische herdershond houdt niet heel erg van spelen maar heeft wel heel veel beweging nodig dus probeer zoveel mogelijk samen naar buiten te gaan.

Roemeens Karpatische herdershond liggend

Het uiterlijk van de Roemeens Karpatische herdershond

De Roemeens Karpatische herdershond wordt tussen de 60 tot 80 centimeter hoog, gemeten vanaf de schouders en weegt tussen de 35 en 70 kilo. Hij heeft een zwarte neus en overvloedig haar op zijn poten en rond zijn nek wat een bepaalde sier geeft. De Roemeens Karpatische herdershond heeft verschillende kleuren die uiteenlopen van licht grijs tot zwart. Ze kunnen tot 14 jaar oud worden en zijn zeer loyaal aan hun baasje. 

 

De verzorging

Zoals eerder al werd aangegeven, is de Roemeense Karpatische herdershond gewend om veel te bewegen. Ook als jij jouw hond niet als herdershond gaat houden is het van belang dat jouw hond genoeg beweging heeft, dit kan door bijvoorbeeld lange wandelingen in de natuur of een stuk hardlopen. Dit zorgt dan meteen ook voor een betere band. Het is immers toch veel leuker om samen met je hond te sporten dan alleen?

Het is voor jouw hond ook heel fijn om deze gewoon in het dagelijkse mee te nemen aan je zijde. Verder is het goed om te weten dat je de oren van de Karpatische herdershond goed afgedroogd en schoongemaakt moet worden. Door hun lange haren bij hun oren zijn ze gevoeliger voor oorontstekingen en dat wil je natuurlijk liever niet.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Er is weinig bekend over de ziektes die voorkomen bij de Roemeens Karpatische herdershond. Dit komt voornamelijk omdat het een relatief onontdekt ras is waar, met uitzondering op Roemenië, vrij weinig van bekend is. Een tip is om rekening te houden met soortgelijke aandoeningen die bij andere grote honden. Zoals eerder al gezegd is, is het ook belangrijk om vaak te controleren op oorsmeer en oorontstekingen.

 

Hondentraining voor dit ras

Zoals de meeste herdershonden is de Roemeens Karpatische herdershond een actieve en zeer energieke hond, het is dan ook van belang dat dit ras voldoende beweging krijgt en dat jij als eigenaar op tijd aan een honden training begint. Trainingen die geschikt zijn voor dit ras komen redelijk overeen met trainingen van andere soorten herdershonden, er is geen specifieke training voor de Roemeens Karpatische herdershond bekend in Nederland.

Dit hondenras is niet heel geschikt om mee te laten doen aan hondensporten. Dit omdat de Roemeens Karpatische herdershond van nature niet heel speels is. Hij zal dan ook meer genieten van een lange wandeling dan een hondensport zoals Flyball.

Er zijn ook verschillende oefeningen die goed zijn voor de mentale gesteldheid van een hond. Er zijn veel gedragsproblemen bij honden te wijden aan het feit dat er te weinig aandacht uitgaat naar het mentale aspect. Veel van deze gedragsproblemen kunnen verholpen worden door een combinatie van lichaamsbeweging en mentale oefeningen.

Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: trucjes, iets verstoppen of commando’s. Dit kan gecombineerd worden met een klein parcours voor een optimaal effect. Door de hond deze oefeningen te laten doen zal hij zelf na moeten denken. Dit stimuleert de hersenen natuurlijk extra.

Tot slot is het ook altijd verstandig om je pup in te schrijven voor een puppycursus. Naast dat het voor de pup van belang is bij de socialisatie en het overwinnen van eventuele angsten, leer jij als baasje hier ook een heleboel. Je krijgt onder andere inzicht in het gedrag van jouw hond en inzicht in de onderlinge communicatie en verhoudingen tussen honden. Natuurlijk wordt door het bezig zijn met jouw hond vanaf de allereerste minuut een fijne hond-baas relatie gecreëerd en krijgt de pup de juiste opvoeding en training waardoor het een nog groter plezier is om een Roemeens Karpatische herdershond als huisdier te hebben.

Roemeens Karpatische herdershond

Wat kost een Roemeens Karpatische herdershond

Omdat de Roemeens Karpatische herdershond bijna niet te vinden is buiten Roemenië, is het niet duidelijk te zeggen wat een pup van dit ras kost.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Dit ras heeft veel beweging nodig. Dit kan variëren van lange wandelingen tot samen een stuk rennen. Het is niet voldoende om drie keer per dag 20 minuten te gaan wandelen want daarin kan de Roemeens Karpatische herdershond zijn energie niet in kwijt en dat is niet goed voor het humeur van jouw hond.

 

Wist je dat?

De Roemeens Karpatische herdershond is uitermate moedig dier dat in de Oost-Roemeense bergen vaak nog in aanraking komt met vijandelijke diersoorten. In tegenstelling tot West-Europa heeft Roemenië nog veel ruige natuur en veel minder bewoonde gebieden dan zoals wij dat kennen. Dit zorgt ervoor dat dit hondenras tot op de dag van vandaag dezelfde werkzaamheden uitvoert zoals hij dit honderd jaar geleden ook deed.

 

Erkenning in Nederland

Dit ras is erkend door de Raad van Beheer deze instantie houdt zich bezig met het goedkeuren van hondenrassen. Hiermee wordt voorkomen dat kruisingen waarbij veel genetische problemen uit voortvloeien, voet aan grond krijgen in Nederland.

 

Heb jij al een Roemeens Karpatische herdershond of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Roemeens Karpatische herdershond is een nog ontdekt juweel in West-Europa en houdt zich voorlopig nog schuil op het Roemeense platteland. Het is een zeer moedig en loyaal dier die een gevecht niet uit de weggaat, geef hem even tijd om aan je te wennen want daarna heb je een vriend voor het leven. Het is een hond die altijd met je mee naar buiten wil en bijna niet moe te krijgen is. Ben jij nou één van de gelukkigen die Roemeens Karpatische herdershond als huisdier heeft? Dan horen we graag jouw ervaring hieronder in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 24 Gemiddeld: 4.1]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

20 reacties

  1. Wij hebben een Karpatische herder mix. Het is een heel mooie, lieve hond. In tegenstelling tot de tekst is het absoluut geen knuffeldier. Ze wil het liefste bij haar baasje in de buurt zijn. En staat op het moment dat ik mijn jas aan doe meteen klaar om mee naar buiten te gaan. Ze is (misschien omdat ze als puppy zonder ouder is aangeboden aan een Roemeense shelter) geen moedig dier (voor zover dit aan te leren is). Gewoon wel een gentle giant, die graag speelt, zeer sociaal is, graag bezig is, maar ook heel graag ligt te slapen.
    Voor mensen die overwegen een Karpatische herder aan te schaffen, een geweldige keuze, waar je zeker geen spijt van gaat krijgen. Als je iets wil weten mag je altijd bij mij informeren….

  2. Wij hebben met onze Karpatische herder( teef, geadopteerd) totaal andere ervaringen: zij is alleen sociaal tegenover huisgenoten en vrouwen. Tegen vreemden en mannen (zelfs buren) is zij extreem waaks en beschermend. Wij kunnen geen bezoek ontvangen! De hondencoaches en -therapeuten die we erbij hebben gehad zeiden dat het lag aan het ras (waakhond) en haar verleden als weeshond. Zij waarschuwden ook voor de “oerhond”- eigenschappen van veel buitenlandse, vooral Oosteuropese, honden. Karpatische herders uit Roemenië worden momenteel in Drenthe gebruikt om de wolven op afstand te houden… (zie You Tube)

    1. Wij hebben ook een Karpatische herder. Hij is nu bijna 9 maanden. Niet knuffelig en heel schuw . Vooral bij mannen en zeker mijn eigen man wat tot grote problemen in huis leidt.! Hij zit de hele dag in een hoek of verscholen onder de tafel. Buiten is hij meer in zijn element maar thuis is het steeds of ie gereset wordt en loopt ook regelmatig van mij vandaan alsof hij bang is. Het is een moeilijke hond om aan je te binden. Aandacht krijg je alleen bij een wandeling met hem. Binnen of op eigen terrein buiten is ie angstig. Met andere honden is ie geweldig.

    2. Hallo ,
      Ik hebt ook hetzelfde ras . Mijn hond moet zwaar mishandeld geweest zijn . Is bang van alles . Ook mannen kan hij mijden als de pest . Is ook vanalles bang , ook een hondencoach laten komen . Met kleine trukjes kan ik hem wel aanleren , maar gaat nooit een sociale hond worden . Vertrouwd mij alleen . Met veel liefde en geduld komt ik er wel . Tenslotte ben ik zijn baasje 🥰

  3. Ook wij hebben vermoedelijk een Karpatische herder-mix. Het is een mooi beest met mooie vachttekening, minder groot dan over ’t algemeen wordt aangegeven (~ 60cm). Hij is nu ~1jaar en een hond met ’n eigen karakter. Het is een knuffelbeer als ’t hem uitkomt. Heeft ie er geen zin in, dan geeft ie dat duidelijk grommend aan. Hij is waaks en alert, blaft voor alles en iedereen waarvan ie maar vindt dat ze te dichtbij langslopen. Kan soms aan de lijn ook wel eens onverwachts uitvallen naar voornamelijk mannen. We zijn dan ook volop in training met hem: socialiseren, commando’s leren, corrigeren als ’t nodig is. Visite laat ie enthousiast toe, totdat visite opstaat en door ’t huis naar bijv. het toilet loopt. Visite geven we dan ook standaard brokjes mee om hem te leren dat het oké is dat mensen rondlopen. In publieke ruimten, zoals terrasjes, winkel ofzo daar is ie rustig en goed handelbaar. Andere honden vindt ie alleen maar leuk en wil graag spelen. Tegelijkertijd balanceert hij écht zijn actieve en rust momenten. Hij slaapt veel en graag.
    Nu is hij ook in de puberleeftijd, dus hij zoekt ook de grenzen op en stelt hiërarchische lijnen op scherp. Onze hondentrainers veronderstellen dat ie in wezen wat onzeker is en daarom ook dominant gedrag laat zien. Dus we moeten consequent zijn. Maar het is een schat met écht ’n eigen karakter.

  4. we hebben een mix reu van 11mnd die grotendeels overeenstemt met bovengenoemde beschrijving als psychosociale zelf opgeleide hulphond en dus geluk dat hij van knuffelen houdt! we hadden een airedale terrier teef 7 jaren ervoor die 12 werd en waar we mee konden lezen en schrijven. Dat een gezinslid professioneel met dieren is geweest hielp wel bij deze enigzins getraumatiseerde reu. We zijn trots op zijn bezit en hij is een medicijn op vier poten beter dan de meeste andere geneesmiddelen…Men bewondert zijn uiterlijk en omdat we van grotere honden houden zijn we blij dat hij een grotere middelmaat blijkt. Het is wel meer werk dan een kant en klare hond van een fokker, maar hij is leuk en intelligent enz.

  5. Ik heb een teef van 4 jaar,ze is zeer sociaal en speels kwam naar Nederland toen ze 1,5 jaar oud was.
    Ze is echt prachtig om te zien,wel bang /voorzichtig voor grote mannen.Voor knallen en voor opgeheven stokken.
    Lastig met mensen die zo een bal werper gebruiken.
    Met alle honden wil ze spelen,alleen vergeet ze haar eigen grote.Met kleine hondjes is dat link,ze heeft 1x een hondje hard gebeten in der kont.
    Dus moet haar echt ad lijn houden met kleine honden in de buurt!
    Aan de lijn is ze er lief voor en doet dan niets.
    Zij slaapt ook veel en vind het heerlijk om geborsteld te worden .

  6. Wij blijken een karpatische herdermix reu van 11 maanden te hebben. Hij kwam met 4 maanden uit een shelter. (Het was onduidelijk wat voor mix hij was toen we hem ter adoptie aangeboden kregen) Hij is super lief, speels enorm grappig ( alsof hij de hele dag met een lach op zn toet loopt) zeer waaks ( denkt dat de tuinen van de buren ook van hem zijn om te bewaken) en loyaal naar ons gezin die hij echt als zijn kudde ziet. Visite vind hij oke al heeft hij moeite met mensen die minder in balans zijn. Hij is vol zelfvertrouwen maar kan absoluut niet langer dan 20 minuten alleen zijn ( na langzaam opbouwen) en is echt mijn schaduw. Werken is dus al heel lastig omdat ik altijd een oppas moet hebben. Hij heeft enorm veel energie en verveelt zich heel snel ondanks lange wandelingen. Hij word dan onrustig, gaat ijsberen, blaffen en soms zelfs joelen/ janken. Eerlijk soms denk ik dat we hem te kort doen omdat hij duidelijk een drang naar werken heeft. Iets wat je eigenlijk niet kan bieden in een gezin waardoor ik dit ras eigenlijk niet zo geschikt vind als gezins/ huishond Aan de andere kant is hij echt mijn maatje.

  7. Ik heb sinds kort een karpatische herder of mix ik weet het niet zeker hij is van uit Italië naar Nederland gekomen op 7 maanden jonge leeftijd,hij is lief en weegt nu 30 kilo,in de duinen en bos vind hij prachtig,ook gewoon aan de riem loopt hij lekker mee zonder te trekken

    1. Hallo Adele,
      Je bericht is natuurlijk al een tijdje geleden, dus ik hoop dat je dit nog leest.
      Wij hebben sindskort een hond uit Italië geadopteerd als Maremma mix. Wij zelf vermoeden een karpatische herder mix. Zou je misschien een foto van je hond willen sturen zodat we een beetje kunnen vergelijken?

      Met vriendelijke groet

  8. Ik heb al 4 jaar mijn karpatische herder. Hij is heel intelligent, probeert echt dingen te snappen met wat je doet en zegt. Hij is heel gek met iedereen binnen het gezin, super loyaal ook. In tegenstelling van de tekst hierboven wilt die wel heel graag spelen. Betreft knuffelen is het echt 50/50. Zijn minder goede punten is dat die heel waaks is naar iedereen wat die niet goed kent en/of vreemden. En dat die snel agressief reageert naar andere honden. Richting mannen is die ook wantrouwender. Maar alles bij elkaar, een super aanwinst voor het gezin. Zorg wel voor heel veel beweging

  9. Wij hebben een karpatische herder (teefje) van 6 jaar, al 3 jaar in ons gezin. Geadopteerd uit Roemenië. De eerste 3 jaar van haar leven in Roemenië waren niet echt leuk. Parvo gehad, op straat gezet en via via in een shelter terecht gekomen. Het is een fantastische hond. Ze moest wel aan ons wennen maar is nu zeer loyaal aan ons gezin. Ze is waaks, behoedzaam naar andere mensen, vindt andere honden leuk, kan met onze katten en kippen en als we haar uitlaten en langs een weiland komen met schapen kan ze zeer geïnteresseerd gaan zitten kijken. Thuis vindt ze het heerlijk om languit te liggen. Al met al een lieve en vriendelijke hond.

  10. Onze lieve Reu is geadopteerd toen hij 2,5 was, hij had in het begin heeel veel gedragsproblemen, bang, bijten, baknijd, niet luisteren, trekken aan de lijn, slopen
    We hadden het bijna opgegeven na hulp van een trainer is het inmiddels een knuffelbeer van 40 kilo, zeer zachtaardig en dol op kinderen en andere honden, nog steeds panisch voor knallen en een opgeheven arm
    Ook wielrenners moeten oppassen voor hem, verder tophond, en waaks, echter ben je eenmaal binnen knuffelt hij liever….

  11. Wil je echt wat weten over deze rassen raad ik iedereen aan om bij Rasvereniging van VHB of raad van beheer te rade te gaan.Wij hebben in onze familie 3 Ciobanesc Romanesc Carpatin.

  12. Wij hebben al 10 jaar een Karpatische herder van nu 12 jaar oud. Hij was 2 toen hij naar Nederland kwam. Moest eerst erg aan ons wennen, maar dat ging redelijk snel goed. Hij is erg waaks, beschermend, totaal niet speels en knuffelig is hij ook niet echt. Iets leren qua commando’s is niet te doen, hij kijkt je aan alsof hij zeggen wil “serieus? moet ik zitten voor een snoepje? Dan maar geen snoepje” Maar het is een geweldige hond, zo lief voor alles en iedereen in en om het huis…..van mensen tot katten, kippen en onze andere hond. Alleen moet hij niks hebben van vreemde mensen/dieren, hij moet je eerst echt leren kennen. Maar wij zouden er zo weer één nemen.

  13. Mijn mickey is een mix karpatische herder. Hij is mijn syeun en toeverlaat en een echte knuffelbeer. Hij is wel erg lui en gek op slapen, maar speelt ook graag. 14 december is hij 6 geworden en woont nu 2 jaar bij mij. Heeft meerdere bazen gehad, maar ik heb er geen probleemhind aan. Sls hij mensen eenmaal kent is hij je beste vriend, maar echt onbekenden ziet hij niet graag.verder is hij geweldig met zijn poezen zusjes. Hij heeftwel een huid allergie en krijgt daarom graanvrije brokken.

  14. Wij hebben er een. Prachtige hond, waaks, speels en eigengereid. Hij is niet te paaien met hondenkoekjes. Alles wat nieuw is vindt hij spannend maar daarna went het snel.
    Dol op kinderen, in het begin moeite met visite maar nu niet meer.
    Superleuke hond en gelukkig niet zo groot, ongeveer 65 cm!

  15. Goeiedag beste lezer ,
    Wie kan mij zeggen of er in Nederland ook Carpatische herdershonden worden getraind als anti- wolven waker?
    Een pup rescue shelter in Oost Roemenie heeft er eentje in de aanbieding. Ik heb met dat shelter veel contact . Als ik niet al een hond had die geen.hobden in huis duldt en ik niet 81 en ziek was, nam ik m meteen in huis. Ik zal proberen de post met foto en beschrijving hierheen to posten. Anders graag de website opzoeken: “Oana Andreea Popa Klmt, shelter ” HAPPY BUBU little haven”
    Daar staat ie , post paar dagen terug , geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *