De Corgi: een vriend van het Engelse koningshuis

Twee Corgi hondjes buiten

De Pembroke Welsh Corgi is één van de twee verschillende varianten die er is. De andere is iets minder bekend dat is de Cardigan Welsh Corgi. De namen hebben ze te danken aan het gebied van waar ze vandaan komen namelijk het westen van Wales. Het zijn waakzame honden die vroeger ook vaak gebruikt zijn door boeren om de kuddes bij elkaar te houden. Kenmerkend zijn hun kleine poten vergeleken met hun de rest van hun lichaam en de Pembroke Welsh Corgi is wereldberoemd geworden toen Koning Hendrik, vader van de huidige Koningin Elizabeth II, deze hond als huisdier nam. Wil jij meer te weten te komen over dit hondenras? Lees dan hieronder verder.

 

Geschiedenis: bijna 100 jaar gescheiden

Pas in de jaren 30 van de vorige eeuw zijn de twee verschillende Corgi’s apart erkend als hondenras. Dit hondenras heeft altijd gediend op als waakhond en voor het hoeden van vee. De Pembroke Welsh Corgi is jonger dan de Cardigan Welsh Corgi. Ze hebben hun naam te danken aan de steden Pembroke en Cardigan die zich beide aan de zuidwestkust van Wales bevinden.

 

Het karakter: een trouwe kameraad

Het zijn van nature waakzame honden die goed tot hun recht komen op bijvoorbeeld een boerderij. De Pembroke Welsh Corgi wordt vaker gehouden als huisdier vanwege zijn kleine postuur en de bekendheid die hij verkreeg nadat de Koning van Engeland er eentje als huisdier nam. Doordat ze van nature gewend zijn om vee te hoeden hebben ze soms de gewoonte om naar enkels te bijten, dit is iets waar jij je geen zorgen over hoeft te maken nadat je samen met jouw pup een cursus hebt gevolgd. Ze zijn namelijk makkelijk te trainen. Corgi’s staan er niet bekend om heel goed met andere honden overweg te kunnen. Ze houden van hun eigen territorium maar kunnen in tegenstelling tot andere honden wel relatief goed overweg met andere soorten dieren. Ze houden vreemdelingen goed in de gaten maar herkennen meteen een vriend. Een ideale waakhond.

Corgi puppy zittend

Het uiterlijk van een Corgi

De Pembroke Welsh Corgi wordt 25 tot 30 centimeter hoog gemeten vanaf de schouders en weegt tussen de 9 en 12 kilo. Hij heeft een vosachtige snuit met driehoekige oren die omhoog staan. De romp is in verhouding tot de kop en zijn poten groter, de Pembroke Welsh Corgi heeft een middellange vacht. Ze komen het meest voor in bruin maar dit kan ook variëren naar wit of zwart en ze worden tussen de 12 en 15 jaar oud.

De Cardigan Welsh Corgi wordt ongeveer 28 centimeter tot 32 centimeter hoog gemeten vanaf de schouders een weegt tussen de 11 en 17 kilo. Hij heeft iets grotere oren die ook omhoog staan en dezelfde vosachtige snuit als zijn broertje. Ook bij de Cardigan is de romp in verhouding tot de rest iets groter en kan de kleur van de vacht kent vele variaties. Ze worden gemiddeld even oud als hun broertje, de Pembroke.

 

De verzorging

De vacht van beide Corgi’s moet regelmatig gekamd worden. Hiermee voorkom je het risico op klitten, hierbij kleeft het haar samen wat erg vervelend kan zijn voor jouw hond. Dit hondenras heeft de kwaal om snel aan te willen komen. Het is dus van belang dat je jouw hond voldoende beweging geeft en het leukste is natuurlijk als je dit samen kunt doen. Zo krijgt jouw hond niet alleen de beweging die hij nodig heeft maar krijgen jullie ook steeds een beter band.

Er zijn ook verschillende oefeningen die goed zijn voor de mentale gesteldheid van een hond. Er zijn veel gedragsproblemen bij honden te wijten aan het feit dat er te weinig aandacht uitgaat naar het mentale aspect. Veel van deze gedragsproblemen kunnen verholpen worden door een combinatie van lichaamsbeweging en mentale oefeningen. Voorbeelden van mentale oefeningen zijn: trucjes, iets verstoppen of commando’s. Dit kan gecombineerd worden met een klein parcours voor een optimaal effect. Door de hond deze oefeningen te laten doen, zal hij zelf na moeten denken.

 

Specifieke voeding

Er zijn verschillende diëten online te vinden voor jouw Corgi. Voordeel hiervan is dat jouw hond de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Je hond houdt hierdoor een gezond gewicht en komt niet ongewenst veel kilo’s aan. Ook zorg je hierdoor dat de kans op de aandoeningen kleiner worden doordat jouw hond alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is uiteraard geen garantie.

Twee Corgi hondjes op het strand

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn er aandoeningen die vaker voorkomen bij een Corgi dan we zouden willen. Allereerst is er de grauwe staar, of zoals de medische term luidt Cataract. Dit is een aandoening waarbij er vertroebeling ontstaat bij de lens. Het kan ook ontstaan na een oogontsteking of andere oogaandoening. Wat ook vaker voorkomt bij Corgi’s is heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de gewrichten van de niet meer goed in elkaar aansluiten. Deze aandoening is erfelijk en het is goed om bij aanschaf van een pup hiernaar te informeren.

 

Wist je dat?

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische spelen in Londen van 2012 is er een korte film opgenomen. In deze film was Koningin Elizabeth II samen met James Bond (Daniel Craig) te zien. Ze gingen samen met de helikopter naar de het Olympisch stadion maar dit deed hare Majesteit niet zonder haar twee Pembroke Welsh Corgi’s.

 

Hondentraining voor dit ras

Doordat dit hondenras extra gevoelig is voor overgewicht is het belangrijk dat jouw hond de juiste training krijgt. Om te beginnen is het verstandig dat jouw hond op puppytraining gaat en dit het liefst samen met jou om zo meteen de eerste kans aan te grijpen om een band op te bouwen met jouw viervoeter. Hiernaast is het ook meteen een kans om je hondje te laten wennen aan andere honden die bij deze trainingen aanwezig zijn. Terugkomend op de gevoeligheid voor overgewicht is het misschien een idee om, na de puppycursus je samen met jouw hond op te geven voor een hondensport zoals Flyball of Frisbee. Er zijn natuurlijk talloze andere manieren om samen met je hond de beweging te krijgen die hij nodig heeft. Voor dit ras zal een wandeling van 10 minuten driemaal daags niet voldoende zijn.

Corgi puppy´s slapend

Wat kost een Corgi

De prijs voor een Pembroke Welsh Corgi pup en Cardigan Welsh Corgi pup is ongeveer €1000 euro. Probeer er altijd op te letten dat je een pup met stamboom koopt bij een gecertificeerde fokker. Deze zet zich met veel liefde in voor een specifiek ras en draagt zorg voor het behoud en verbetering van het ras. De teef is onderdeel van het huishouden en wordt goed verzorgd, ze krijgt niet eindeloos nestjes en er is vaak ook een aantal zelf gefokte dieren in huis te bewonderen.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Het is van belang dat jouw Corgi voldoende beweging krijgt, dit ras heeft van oorsprong altijd een actief bestaan gekend en ze vinden het fijn om vrijuit te kunnen bewegen. Ze hebben voor hun postuur een opvallend hoog energielevel en vinden het dan ook heerlijk om samen met hun baasje op avontuur te gaan. Of dit nou door middel van een lange wandeling is of door een andere activiteit maakt voor hen helemaal niks uit.

 

Erkenning in Nederland

Dit hondenras wordt in Nederland officieel erkend, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen.

Corgi puppy rennend

Heb jij al een Corgi of ben je van plan deze aan te schaffen?

De twee verschillende Corgi’s zijn allebei waakzame en lieve honden. Ze hebben hun bekendheid te danken aan het Engelse Koningshuis en passen prima binnen het gezinsleven. Voor hun postuur zijn ze opvallend energiek en kun je gerust een lang stuk met ze wandelen. Ook kunnen ze goed samen met andere soorten dieren en zouden ze bijvoorbeeld ook een heerlijk kunnen wonen op een boerderij. Ben jij iemand die al een Corgi bezit en wil je graag jouw verhaal delen? Dat kan hieronder in de reacties.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 27 Gemiddeld: 4.3]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

2 reacties

  1. Zoek een corgi teefje heb steeds honden gehad laatste waren rottweilers daar ik nu minder plaats heb en ook wat ouder ben er is nog altijd een mooie tuin aanwezig en heb ook meer tijd

  2. Onze corgi heeft verschillende allergieën en intoleranties. In het begin gaven we hem normale brokken, maar daarbij kreeg hij jeuk alsof hij vlooien had. Over zijn hele lichaam kreeg hij korsten. De dierenarts adviseerde ons op hypoallergene brokken over te stappen, en gaf een spray mee om de huid te kalmeren. Binnen 2 weken zagen we een flinke verbetering, en na een maand of 2 was alles weg. We moeten nu vooral opletten dat hij de brokken van de andere hond niet te pakken krijgt, want dan begint hij meteen weer te krabben. Verder is het nu over zolang we dus maar goed op de voeding letten. Normale snoepjes geven gaat ook niet, dus daar bestellen we hypoallergene snoepjes voor. Botten kunnen gelukkig wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *