Spaanse Pointer: een scherp maar vriendelijk ras  

Spaanse Pointer honden

De Spaanse Pointer of de Burgos Pointer behoort tot de categorie pointerhonden. Ze zijn geschikt om buiten als jachthond te gebruiken en tegelijkertijd binnen als huisdier te houden.  Ze zijn zeer scherp maar super vriendelijk. Het is zeker een hond die je leuk zult vinden omdat ze niet vies zijn van een beetje extra aandacht. De Spaanse Pointer, die teruggaat tot de jaren 1500, is de erfgenaam van de pointer hondenrassen die we vandaag de dag kennen. Als je een liefdevolle en actieve hond wilt, lees dan in dit artikel en kom erachter of de Spaanse Pointer iets voor jou is.

 

Geschiedenis van de Spaanse Pointer  

Op het Iberisch schiereiland ontstonden lang geleden de pointerhonden. Bekend als Pediguero de Burgos in Spanje, noemen we hem tegenwoordig allemaal de Spaanse Pointer. De Spaanse Pointer heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkelingen van de pointerrassen die we nu kennen, zoals de Oud Deense Pointer en de Grote Franse Pointer. Ze staan bekend als de afstammeling van de Oude Spaanse Pointer, Pediguero Navarro, en de Spaanse Windhond, Sabueso Español.

Ze werden voor het eerst geregistreerd in de jaren 1500 en waren toen veel groter dan tegenwoordig. Dit kwam omdat de Spaanse jager ze door de jaren heen verfijnde tot een perfecte vogeljachthond. Ze waren bijna uitgestorven in de 20e eeuw, maar hebben hun populariteit teruggevonden doordat de Spaanse jagers hun uitstekende kwaliteit weer fanatiek wilden inzetten.  

 

De kenmerken van de Spaanse Pointer  

De pointers zijn scherp en zeer alert. Ze zijn zeer gevoelig voor hun omgeving. Niet zo vreemd, dit ras heeft namelijk een hoog reukvermogen zodat hij zijn doel van ver kan vinden. Dit kan ook een zorg zijn omdat ze altijd vastbesloten zijn hun doelwit te ruiken, gebruiken ze misschien eerst hun reukzin en dan pas hun ogen. Ze doen er alles aan om te vinden wat ze zoeken.  Wanneer er een auto voor hen staat, zien ze die niet omdat ze te gefocust zijn op hun doel en zichzelf in gevaar kunnen brengen. Je moet voorzichtig zijn met een Spaanse Pointer, ze verwonden zichzelf snel.  

Door hun jachtverleden zijn ze gewend vrij zelfstandig te werken en opdrachten uit te voeren, wat betekent dat ze ook onafhankelijk kunnen zijn. Als ze te veel gewend zijn om alleen te zijn, kunnen ze een eigen wil hebben en niet meer gehoorzamen. Pointers zijn een slim ras. Voordat ze doen wat je vraagt, denken ze eerst twee keer na of het een redelijk verzoek is of niet. Je moet een goede band opbouwen met een pointer als je wilt dat ze goed naar je luisteren.  

Spaanse Pointer

Het uiterlijk van de Spaanse Pointer  

Een Spaanse Pointer is normaal gesproken tussen de 61 en de 69 cm groot. Hij weegt gemiddeld ongeveer 30 kilo. Er is geen groot verschil tussen de reu en de teef. Hun gewicht en hoogte zijn vrijwel hetzelfde. Ze zijn bruin met enkele witte vlekken en hun vacht is kort. De meeste hebben bruin gekleurde ogen. Omdat het een pointer is, hebben ze meestal een atletisch lichaam met lange poten. Hun oren hangen naar beneden, wat het effect geeft van een dubbele kin.  

 

Hoe verzorg je een Spaanse pointer 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eten voor een Spaanse Pointer is tweemaal per dag 2 tot 3 kopjes hondenbrokken. Natuurlijk hangt dit van een aantal aspecten af: hoe groot ze zijn, hoe snel hun stofwisseling is, hoe actief ze zijn en welke aandoeningen ze hebben. Je kunt nagaan of jouw hond overgewicht heeft door te controleren of je zijn ribben nog kunt voelen.

Is hij te zwaar? Dan moet hij minder eten en meer bewegen. Deze gevallen komen bijna nooit voor bij een pointerhond, omdat ze gemaakt zijn om veel te bewegen. Een zeer actieve hond heeft veel meer voer nodig dan degenen die alleen maar thuis zitten. Voordat je je Spaanse Pointer gaat voeren, moet je met je dierenarts overleggen welk dieet het beste bij hem past.  

 

Wat zijn de veel voorkomende ziekten bij de Spaanse Pointer?  

Epilepsie  

Dit is een ziekte die aanvallen veroorzaakt en die veel voorkomt bij de Spaanse Pointer. Het kan puur erfelijk zijn, maar het kan ook worden veroorzaakt door stofwisselingsstoornissen of andere infectieziekten die de hersenen kunnen aantasten, tumoren, de blootstelling aan gif, of wanneer ze ernstige verwondingen aan het hoofd hebben. Dit kan heel eng zijn om te zien bij jouw hond. Een dierenarts kan medicijnen voorschijven om de oorzaak aan te pakken. Erfelijke aandoeningen kunnen helaas niet worden genezen.  

 

Heupdysplasie  

Deze aandoening treedt op wanneer het dijbeen niet in het heupgewricht past. Hierdoor Worden de heupen zwak en krijgt de hond hier last van. Fok geen honden met heupdysplasie, het kan worden overgedragen op de volgende generatie pups.  

 

Cataract  

Cataract komt normaal voor bij een oude Spaanse Pointer en kan het zicht van een hond vertroebelen waardoor hij moeilijk ziet. Het positieve is dat deze aandoening doormiddel van een operatie kan worden verholpen.  

 

Ziekte van Addison  

Deze ziekte treedt op wanneer de bijnieren onvoldoende bijnierhormonen produceren. Het symptoom van deze ziekte is extreem braken, verminderde eetlust en weinig energie.  

 

Leuk weetje: Wat maakt een hond tot een Pointer?  

Een pointer is een goede jachthond om prooien op te drijven zoals konijnen of vogels. Vroeger hield de beschaving van jagen en werd dit ras juist daarvoor ingezet Ze fokten specifiek pointerhonden voor de jacht omdat dit actieve ras hier geen enkele moeite mee heeft. Vandaag de dag worden ze nog steeds gebruikt voor dit doel, maar laten we niet vergeten dat ze ook lieve huisdieren zijn.  

 

Hoe train je een Spaanse pointer?  

Spaanse pointers zijn gemakkelijk te trainen als ze al een goede band met je hebben. Het is van nature een slimme hond, dus trainen zal snel gaan en geen grote uitdaging zijn. Het is aanbevolen om positieve training te gebruiken bij het trainen van een Spaanse Pointer, zoals het belonen wanneer ze goed zijn. Ze reageren daar goed op, en het zal effectiever zijn dan wanneer je strafgericht traint.  

Een ding dat wel een beetje extra aandacht verdient bij een Spaanse Pointer is zindelijkheidstraining. Dit zal enkel werken als ze mentaal stabiel en fysiek gezond zijn. Dit moet worden toegepast als ze nog een puppy zijn om ervoor te zorgen dat ze dit, als ze ouder zijn, nog steeds behouden. Ze kunnen vrij traag zijn in het aanleren van zindelijkheid, dus je moet even geduld hebben om te bereiken wat je wilt.   

 

Dit moet u weten voordat u een Spaanse Pointer koopt!  

Voor een Spaanse Pointer zul je tussen de 550 en 750 euro uitgeven. Een Spaanse Pointer zoals we hebben besproken heeft veel aandacht en activiteiten nodig. Als je geen tijd vrij kunt maken om dagelijks oefeningen te doen, is deze hond niets voor jou. Je moet overwegen een Spaanse Pointer te kopen als je een gezin hebt of als je alleen bent en veel tijd over hebt. Een Spaanse Pointer is niet geschikt voor een kleine flat aangezien ze vrij veel beweging nodig hebben.  

Spaanse pointer spelend

Hoeveel beweging heeft een Spaanse Pointer nodig? 

Een Spaanse Pointer heeft een grote ruimte nodig om te spelen of te bewegen, omdat ze veel energie hebben en zeer actief zijn. Als je het type eigenaar bent dat niet minstens een uur per dag activiteiten voor een Spaanse Pointer kan verzorgen, dan is dit ras niet geschikt voor jou. Zijn spieren zijn gebouwd om elke dag veel te bewegen.

Dus, als ze zich “vervelen” of hun energie niet gebruikt wordt, kan dat resulteren in slecht gedrag zoals kauwen of graven. Dit betekent niet dat je een slechte hond hebt. Het betekent gewoon dat ze gestrest zijn. Ze hebben ook veel aandacht nodig, dus laat ze niet buiten leven, maar laat ze deel uitmaken van het gezin. Dit kan ze stress bezorgen, als je deze twee dingen combineert, krijg je een gelukkige hond en een gelukkige baas.  

 

Erkenning voor de Spaanse Pointer in Nederland 

De Spaanse pointer is in Nederland helaas niet erkend. Wel is hij erkend door ACA, American Canine Association, en DRA, Dog Registry of America, in de VS als jachthond. Ze horen in groep 7 als pointing hond en sectie 1 als continentale pointing hond.  

 

Droom jij al van dit hondenras?   

Woon je op een boerderij en heb je alle ruimte om een Spaanse Pointer rond te laten rennen? Dan is deze hond zeker iets voor jou! Naast enorm veel energie hebben ze ook enorm veel zin om met je te spelen en dingen aan te leren. Vergeet niet de vacht goed te verzorgen. Dit is niet alleen belangrijk om de vacht mooi te houden, maar zorgt ook voor een goede band tussen mens en dier. Mis je nog feiten over dit prachtige ras, laat het ons dan weten in de comments.   

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *