De 16 Populairste Jachthondenrassen

Jachthonden

Honden zijn in de loop der tijd vooral beschreven door hun ongelooflijke vermogen om te jagen. Het is dan ook te verwachten dat ze een goed ontwikkeld reukvermogen hebben, waardoor ze hun prooi doeltreffend kunnen opsporen.

De verklaring voor dat goede reukvermogen ligt in het enorme aantal reukreceptoren in hun neus, zodat geen geur hen kan ontgaan. Hierdoor kan een hond dus ook zoeken naar mensen of andere stofjes, zoals je bijvoorbeeld ziet bij speurhonden. In dit artikel leggen we uit hoe deze honden jagen en ontdek je enkele jachthondenrassen.

 

Hoe jagen bloedhonden?

Normaal gesproken, wanneer honden jagen doen zij dit in een groep, ook wel een roedel genoemd. Zodra een hond de geur van zijn prooi op het spoor is, beginnen ze vaak te blaffen. Hierna zullen ze speuren naar hun doelwit. De blaf is overigens met een doel: zo weten zijn baasjes waar de hond, en dus het doelwit, zich bevindt.

 

Kies het juiste ras

Honden of jachthonden zijn zeer verschillend. Zo zijn er bijvoorbeeld kleine jachthonden, zoals de beroemde teckel, en grotere rassen, waar de kolossale Ierse wolfshond een voorbeeld van is. Voordat je een jachthond als huisdier kiest, is het van cruciaal belang elk ras goed te onderzoeken, aangezien hun bouw en karakter erg wisselend kunnen zijn.

Een paar soorten hondenrassen staan bijvoorbeeld bekend als familie huisdieren, bijvoorbeeld de Beagle. Maar, andere jachthonden kunnen ingewikkelder zijn door hun actieve karakter en behoefte om te bewegen. Over het algemeen waarderen ze het allemaal om in de buurt van mensen te zijn, maar zorg er wel voor dat je aan hun specifieke behoeften kunt voldoen voordat je er een mee naar huis neemt.

 

Een hond trainen

Alle honden hebben een soortgelijk karakter en zijn bereid om dicht bij hun eigenaar te werken. Dit zorgt ervoor dat ze reageren op positieve training. Een deel van de meer krachtige rassen zijn vooral goed in behendigheid, zoeken, opsporen en vangen. Je volledig voorbereiden op een jachthond, zeker als je nieuw bent met deze hondenrassen, kan lastig zijn.

Zo zijn jachthonden erg sensitief voor geluid en geur, waardoor ze misschien overweldigd raken door hun nieuwe omgeving. Hierbij is het dan ook mega belangrijk dat jij je verdiept in de herkomst en het karakter van de hond. Op die manier kan je namelijk een goed voorbereidingsplan treffen en nadenken over welke soort training het effectiefst is.

 

Jachthondenrassen

Net als honden van elk ras, moeten jachthonden vroeg worden gesocialiseerd; dit helpt hen om volwassen te worden, vrolijk te zijn en aangenaam met mensen of andere wezens om te kunnen gaan. Daarnaast is het belangrijk dat je een hond een toevluchtsoord of veilig plekje aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld een mand of bench zijn, waar jouw hond even helemaal tot rust kan komen.

Over het algemeen geldt dat veel jachthonden rassen gemeenschappelijke kenmerken hebben. Vaak hebben jachthonden namelijk een lange neus, grote hangende oren en vlekjes op hun rug. Ook hebben ze vaak een gecombineerde vacht van drie kleuren. Daarnaast zijn jachthonden kalm, liefdevol en energiek. Ben jij nou ook benieuwd naar wat voor soort jachthondenrassen er zijn? Lees dan snel verder, want hieronder vind je een hele lijst!

 

1. Basset of basset hound

De naam van de basset of basset hound is gebaseerd op zijn. Basset betekent namelijk laag in het Frans, wat wijst op de korte poten van deze hond. Daarnaast heeft dit hondenras een korte vacht, vaak in drie kleuren (bruin, zwart en wit). Het ras is ontstaan in Frankrijk en werd gebruikt door priesters om te jagen op klein wild. Door zijn lage bouw is de basset hier ook heel geschikt voor, omdat deze honden gemakkelijk door struikgewassen heen kunnen.

Alhoewel de basset hound wellicht ietwat ongeïnteresseerd overkomt, zijn het eigenlijk hele lieve, rustige en opgewekte honden. Wil je een hele snelle jachthond? Dan is de basset waarschijnlijk niet het geschikte hondenras voor jou. Wel hebben deze honden veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en om te voorkomen dat zij te zwaar worden. Het is overigens goed om te beseffen dat de basset hound slecht alleen kan zijn. Een van de meest kenmerkende eigenschappen is echter, ongetwijfeld, het ongelooflijke reukvermogen van deze hond.

Basset Hound

 

2. Beagle

Het is een van de meest populaire honden die in veel huizen te vinden is. Dit is niet zonder reden. Een beagle past zich namelijk gemakkelijk aan aan zijn omgeving en een gezingssituatie. Deze hond valt op door zijn heldere, warme en zachtmoedige persoonlijkheid. De beagle is ook erg slim, en ondanks het feit dat hij/zij oorspronkelijk voor de jacht werd gebruikt, is deze jachthond maar al te blij om onderdeel uit te maken van een gezin of familie. Al helemaal als hij of zij met kinderen kan spelen.

Aangezien beagles ook gebruikt worden als waakhonden zijn ze vrij vocaal. Zo blaffen of janken ze snel als ze iets of iemand niet vertrouwen. Wellicht dus niet zo ideaal als je in een appartementencomplex woont.  Verder is het belangrijk om rekening te houden met hun energieke karakter. Beagles kunnen, als jachthonden dan ook enorme afstanden afleggen. Zorg dan ook dat je dit jachthondenras genoeg activiteiten geeft en hem of haar regelmatig uitlaat.

Beagle

 

3. Foxhound of English foxhound

Deze reusachtige, stevige hond heeft een korte vacht die in verschillende kleuren komt. De foxhound heeft flaporen, een diepe borst, en een stevige bouw. Een English foxhound is afkomstig uit Engeland en is ontstaan door een kruising van een Greyhound, Fox Terrier en Bulldog. Vanaf de achttiende eeuw wordt de foxhound al gebruikt voor de jacht op vossen.

De foxhound is dan ook een echte jachthond en wordt specifiek gefokt voor de jacht. Dit jachthondenras is dan ook minder gericht op een familie of gezin. Dat wil overigens niet zeggen dat deze hond onvriendelijk is. Juist het tegendeel. Een English foxhound is namelijk erg vriendelijk en goedaardig. Wel heeft deze hond een enorm uithoudingsvermogen en heeft hij of zij minimaal twee uur aan beweging nodig op een dag.

Foxhound

 

4. Italiaanse hond

Dit Italiaanse hondenras heeft een rijke geschiedenis, deze hond stamt namelijk hoogstwaarschijnlijk af van de honden uit het oude Egypte. In origine (Italië) wordt de Italiaanse hond al heel lang gebruikt voor het horden van varkens. Ook zal je dit hondenras in verschillende kunstwerken uit de Italiaanse Renaissance tegenkomen. Hedendaags wordt de Italiaanse hond voornamelijk gebruikt als hondenras dat wordt gebruikt voor de jacht op konijnen.

“Deze hond heeft een goed jachtgevoel en volgt graag zijn neus. Hoewel hij normaal gesproken kalm en beheerst is, kan hij buitengewoon angstig en onstuimig worden als hij op pad is. Deze gevoelige, relaxte en liefdevolle hond zit ook boordevol energie en heeft een uitzonderlijk energiek thuis nodig. Hij wil in ieder geval twee uur per dag activiteit”, zeggen de baasjes van dit hondenras.

 

5. Bloedhond of Hond van Sint Hubertus

De bloedhond, ook wel de Hond van Sint Hubtertus genoemd, is een enorme hond en is misschien wel de meest geliefde soort bij jachtliefhebbers. De bloedhond is uiterst toegewijd en liefhebbend, maar toch tot op zekere hoogte schuw. Daarnaast heeft deze hond een uitstekend reukvermogen.

Bloedhond

 

6. Otterhound

De Otterhound komt uit het Verenigd Koninkrijk. Dit jachthondenras is gefokt voor de jacht in het water en daarom is deze hond enorm goed in zwemmen. Grappig genoeg wordt de Otterhound echter niet gezien als waterhond. Deze hond is enorm kundig in de jacht op otters, waardoor de hond ook erg speciaal is. Daarnaast onderscheidt de Otterhound zich in zijn reukvermogen. Ook is dit jachthondenras een geschikte hond voor een gezin of familie.

Otterhound

 

7. Beierse bergzweethond

De Beierse bergzweethond is een middelgrote, sterke hond. Deze hond is voornamelijk bekend doordat dit hondenras een prooi kan traceren aan de hand van mogelijke verwondingen. Ook kan deze hond zich goed in rotsachtige streken redden. Het karakter van de Beierse bergzweethond wordt beschreven als moedig, rustig, standvastig en een aanhankelijk ras. Wel kan deze hond eenkennig zijn, waardoor het belangrijk is om de hond goed te socialiseren. Deze hond is daarentegen enorm leergierig en zal snel leren. Hierom is het ook belangrijk om de Beierse bergzweethond veel activiteiten te bieden om zijn of haar energie kwijt te kunnen raken.

De Beierse bergzweethond is voornamelijk gefokt om op gewonde prooien te jagen. Dit kan natuurlijk lang duren, waardoor het uithoudingsvermogen van deze hond enorm groot is. Deze hond zal dan ook zonder problemen ruim twee uur achter elkaar kunnen werken. Wil je de hond niet gebruiken als jachthondenras? Zorg er dan voor dat je minstens twee uur de tijd neemt om te spelen en te rennen met de hond.

Beierse bergzweethond

 

8. Teckel of Dachshund

Bekend in vele huishoudens tegenwoordig, maar van origine een jachthond. Dat is een Teckel, ook wel een Dachshund genoemd. Dit hondenras kan enorm goed sporen en geuren oppikken vanaf de grond of de lucht. Zo wordt de hond zelfs nu nog gebruikt voor de jacht, specifiek op dassen. Doordat de Teckel een lange romp heeft en korte pootjes, zal je merken dat een Teckel ook wel eens een worstenhondje wordt genoemd.

Maar, vergis je niet! Een Teckel is sterk en vastberaden. Wees dus ook zeker bereid om tijd te investeren in de training van dit jachthondenras. Houdt er ook rekening mee dat de rug van een Teckel gevoelig is, waardoor je ze niet van grote hoogtes moet laten springen. Dit is overigens ook belangrijk voor de gewrichten van de hond. Hiermee voorkom je eventuele gezondheidsproblemen op een latere leeftijd.

Ook met kinderen zal een Teckel enorm goed passen. Door hun vrolijke, liefdevolle en energieke karakter kunnen kinderen zich kostelijk vermaken met deze hond. Ze houden er daarnaast enorm van om te spelen, zonder of met kinderen.

Teckel

 

9. Engelse pointer

Alhoewel dit specifieke hondenras voornamelijk bekend staat als Engelse pointer, de originele naam van deze hond is eigenlijk Pointer volgens de Britse Kennel Club. Het karakter van de Engelse pointer maakt dat deze hond uitermate geschikt is voor de jacht. Hierbij blinkt de hond uit in de jacht op vliegende dieren, zoals vogels. Dit jachthondenras heeft een enorm goed reukvermogen, waardoor hij in diverse situaties en omstandigheden goed kan presenteren.

Een Engelse pointer heeft vaak een donkere, bruine, lichtrode of oranje vacht. De vacht vergt weinig tot geen aandacht. Wel raden we je aan om met een zachte borstel de vacht te kammen en schoon te maken. In de ideale situatie doe je dit eens in de week. Het controleren van de oren van deze hond is echter wel van groot belang. Ze kunnen namelijk een risico lopen op oorontstekingen. Ook het knippen van de nagels van de Engelse pointer is belangrijk om pijnlijke poten te voorkomen.

Engelse Pointer

 

10. Harrier

Het jachthonden ras Harries vindt zijn of haar origine in het Verenigd Koninkrijk. Waarschijnlijk stamt de hond uit de Middeleeuwen. Hierdoor zijn het een van de bekendste oude jachthondenrassen. Het uiterlijk van de Harrier komt wellicht bekend voor. Dit is niet gek, want de voorouders van de Harrier zijn Beagles. De leeftijdsvoorspelling van deze hond ligt tussen de elf en twaalf jaar.

De kleine oogjes van deze hond zorgen ervoor dat hij of zij een lieflijk uiterlijk hebben. Houdt er rekening mee dat training belangrijk is bij de Harrier en dat je hier vanaf jonge leeftijd mee moet beginnen. Ook is het belangrijk om hen de ruimte te bieden. Het is voor de (mentale) gezondheid van deze hond namelijk niet best om hen in een kleine ruimte of appartement te houden.

Harrier

 

11. Amerikaanse Foxhound

Net als andere jachthondenrassen in deze lijst heeft ook de Amerikaanse Foxhound een bijzonder sterk reukvermogen. Wellicht het meest bekende aan deze hond is hun ‘huil’. Dit is eigenlijk een blaf waarmee ze hun baasje of andere honden willen waarschuwen voor de aanwezigheid van een prooi. De Amerikaanse Foxhound heeft ook veel energie.

Het is dan ook aan te bevelen om veel met hen te wandelen, ze te laten rennen of hen uit te dagen met spelletjes. De hond kan zich ook snel opwinden of snel een geur volgen, waardoor het aan te raden is om de hond in een bench te doen als je vertrekt van huis voor een langere tijd. Dit neemt echter niet weg dat deze honden bijzonder vriendelijk zijn en zich verder netjes gedragen in huis.

Amerikaanse Foxhound

 

12. Spaanse jachthond

De Spaanse jachthond komt uit, zoals de naam al doet vermoeden, uit Spanje. Om precies te zijn, het Iberische Schiereiland! Dit hondenras is speciaal gefokt voor de jacht op beren, herten, vossen, konijnen en wilde varkens. De honden zijn middelgroot, sterk en hebben lange oren. Zorg voor een consequente training om te garanderen dat de hond zowel goed gesocialiseerd is, als zijn/haar energie kwijt kan.

Spaanse jachthond

 

13. Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond zal je herkennen aan de dikke, fijne en weelderige vacht, en krullende staart. Het unieke uiterlijk van de hond is te danken aan de kille heidevelden van Afghanistan.

Afghaanse Windhond

 

14. Basenji

De Basenji is een jachthondenras dat is ontstaan in centraal Afrika. De meeste nationale hondenclubs plaatsen de hond binnen de windhonden.

Basenji

 

15. Ierse wolfshond

Een Ierse wolfshond is een inheems jachthondenras en is een grote hond uit Ierland. De naam heeft overigens meer te maken met het karakter van de hond, dan dat de hond er daadwerkelijk uitziet als een wolf.

Ierse wolfhond

 

16. Ibizaner jachthond

De Ibizaner jachthond, of Ibizan Hound, is een mager en lenig hondje. De hond komt voor in een gladde en ruwe vacht, alhoewel je ze vaker als gladharig tegenkomt.

Ibizaner jachthond

 

Conclusie

In deze lijst hebben we verschillende jachthondenrassen aangehaald. Deze honden worden veelal gebruikt voor de jacht door hun uitzonderlijk goede reukvermogen. We sommen deze bijzondere honden graag nog even kort voor je op. De jachthonden in deze lijst zijn:

 • Basset of basset hound
 • Beagle
 • Foxhound of English foxhound
 • Italiaanse hond
 • Bloedhond of Hond van Sint Hubertus
 • Otterhound
 • Beierse bergzweethond
 • Teckel of Dachshund
 • Engelse pointer
 • Harrier
 • Amerikaanse Foxhound
 • Spaanse jachthond
 • Afghaanse Windhond
 • Basenji
 • Ierse wolfshond
 • Ibizaner jachthond

We zijn overigens erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze jachthonden. Laat ons dus dan ook alsjeblieft weten in de reacties! Of, wellicht mis je nog wel een jachthondenras in deze lijst. Ook dan horen we het graag.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 3.7]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

4 reacties

 1. Ik mis de barbet (franse waterhond) in dit lijstje. Dit zeer oud ras behoort zeker ook tot jacht/werk hond ingedeeld te worden 😊

 2. Mis in ieder geval de Duitse staande korthaar, Duitse staande langhaar en de Duitse staande draadhaar.
  Griffon,Wetterhoun, Stabij,Spinone,Drentse Patrijs,Springer spaniël, Heidewachtel.,Munsterlander.
  Er zijn er nog veel meer te noemen.

 3. Allereerst opgemerkt dat ik het leuk vindt dat u een aantal minder bekende en gebruikte rassen op uw lijst heeft gezet. Maar de lijst is verre van compleet en de (in Nederland in ieder geval) meest voorkomende rassen ontbreken. Ik adviseer u om de FCI-lijst te raadplegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *