Zuid-Russische Owcharka: een aanhankelijke hond

Zuid-Russische Owcharka

Ben jij een echte dierenvriend en wil jij graag een gezellig maatje in huis nemen? Mogelijk heb je er al over nagedacht welk hondenras jij graag in huis wilt nemen of misschien ben je nog druk aan het nadenken over welk hondenras bij jouw wensen aansluit.

We vertellen je in dit artikel dan ook graag meer over de Zuid-Russische Owcharka, waardoor jij hierna de juiste beslissing kunt maken of je een aanhankelijke en dominante Zuid-Russische Owcharka in huis wilt nemen. Waarom zijn ze bijvoorbeeld zo aanhankelijk maar tegelijkertijd toch zo dominant? Dit is best een bijzondere combinatie. Dat en meer lees je in dit artikel, lees daarom verder om meer te leren!

 

De geschiedenis van de Zuid-Russische Owcharka

Als je naam Zuid-Russische Owcharka ziet staan, zul je er hoogstwaarschijnlijk vanuit gaan dat dit hondenras uit Rusland komt. Dat klopt, maar dit is niet het enige land waar dit hondenras vandaan komt. Dit hondenras komt namelijk, naast Rusland, ook nog eens uit Oekraïne. Bijzonder toch?

 

Het karakter: dominant, moedig en intelligent

De Zuid-Russische Owcharka is een hond met veel verschillende karaktereigenschappen, dat maakt dit hondenras dan ook eigenlijk wel erg speciaal. Het is namelijk een hond die erg dominant is, maar tegelijkertijd aanhankelijk is. Juist doordat ze dominant kunnen zijn, zijn het ook hele goede waakhonden. Dit komt omdat ze erg moedig zijn.

Het is fijn om te weten dat deze hond aanhankelijk is, maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de Zuid-Russische Owcharka soms wantrouwig is naar mensen. Dit is een belangrijke reden waarom je veel tijd moet nemen om een goede band op te bouwen met dit hondenras. Ze zijn erg intelligent en weten wie ze tegenover zich hebben. Als je een goede band met ze op hebt gebouwd kunnen ze erg waaks zijn over jou. Dat ze waaks zijn zit namelijk in hun karakter, maar om ervoor te zorgen dat ze een goede waakhond voor jou kunnen zijn is het wel belangrijk ze de tijd te kunnen om aan je te laten wennen.

Zuid-Russische Owcharka met baasje

Het uiterlijk: een gespierde hond met een lange vacht

Als je deze hond ziet, zal je misschien niet gelijk denken dat het een gespierde hond is. Dit komt vooral omdat hun lichaam wordt bedekt met hun lange vacht. Toch zijn deze honden wel erg gespierd en kunnen ze een schouderhoogte krijgen tussen de 62 centimeter (teefjes) en 65 centimeter (reutjes) en kunnen tussen de 40 kilogram en 60 kilogram wegen.

Door hun lange vacht zijn hun ogen niet altijd even goed zichtbaar, omdat de vacht voor hun ogen hangt. De ogen zijn meestal donker van kleur en hun vacht is vaak wit van kleur. Hun lange vacht loopt door via hun lange staart, welke vaak naar beneden wordt gedragen. Ze hebben een lange snuit en hangende oren.

 

De verzorging van de vacht

Aangezien de Zuid-Russische Owcharka een lange vacht heeft, is het belangrijk om de vacht goed te onderhouden. Maar hoe kun je dat nou eigenlijk het beste doen? De verzorging van je hond is altijd belangrijk. Maar in het bijzonder is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de vacht. Het is waarschijnlijk fijn om te weten dat het geen lastige klus is om de vacht verzorgen én dat het je niet extreem veel tijd kost.

Je kunt de vacht het beste verzorgen door het minimaal één keer per week te borstelen. Dit wordt aangeraden omdat de honden wel erg uitharen, wat ook niet zo vreemd is met hun mooie lange haren. Is je trouwe viervoeter enorm vies geworden? Dan is een bad nooit verkeerd. Probeer je hond daarom ook af en toe te laten wennen aan een lekker schoon bad. Door de lange vacht kan er namelijk wel snel vuil en nare luchtjes in de vacht gaan zitten. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen!

 

De ziektes die een Zuid-Russische Owcharka kan krijgen

Je wilt er natuurlijk helemaal niet over nadenken dat je hond ziek wordt, maar het is vanwege bepaalde redenen wel erg belangrijk om in je hoofd te houden dat dit kan gebeuren. Je moet wel de juiste mogelijkheden hebben om je hond goed te kunnen verzorgen, zo ook als hij ziek wordt. Bepaalde hondenrassen kunnen sneller last krijgen van een aantal ziektebeelden. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat elke hond ziek kan worden en last kan krijgen van verschillende ziektes, maar de Zuid-Russische Owcharka is gevoeliger voor onder andere:

  • Maagtorsie
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Overige musculoskeletale aandoeningen (MSA)

Je kunt het niet altijd voorkomen dat je hond last krijgt van een bepaalde ziekte, hoe graag je dat ook zou willen. Het is alleen wel belangrijk dat je goed op de gezondheid van je hond let. Wanneer hij zich anders gaat gedragen of je merkt dat hij niet lekker in zijn vel zit, is het nooit verkeerd om de dierenarts te raadplegen. Het is altijd belangrijk om het gedrag van je hond goed in de gaten te houden.

Zuid-Russische Owcharka

Wat kost een Zuid-Russische Owcharka?

Er is helaas weinig bekend over de kosten voor een Zuid-Russische Owcharka. Het is altijd belangrijk dat je er bij het aanschaffen van een hond rekening mee houdt dat je niet alleen kosten hebt van de aankoop van een hond, maar ook dat je extra spullen nodig hebt. Reken dit dan ook altijd mee bij het kopen van een hond. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt en dat je je trouwe viervoeter altijd kunt voorzien van eten.

 

Hoeveel beweging heeft een Zuid-Russische Owcharka nodig?

De Zuid-Russische Owcharka is een hondenras dat veel beweging nodig heeft. Het is niet voor niets een hond die erg waaks is. Juist hierom heeft hij ook veel ruimte nodig, zodat hij lekker rond kan rennen en zijn energie voldoende kwijt kan raken. Ze zijn dan ook erg graag buiten, daarom is het belangrijk dat je veel ruimte aan dit hondenras kan bieden.

 

Erkenning van de Zuid-Russische Owcharka

De Zuid-Russische Owcharka, ook wel Zuid-Russische herder genoemd, is door de FCI erkend. Hieronder vallen de herdershonden en de veedrijvers. Dat deze hond ook Zuid-Russische herder wordt genoemd, is dan ook niet zo gek. Deze honden worden vaak ingezet om kuddes te hoeden en dat is terug te zien in de Zuid-Russische Owcharka. Hij kan als waakhond optreden en is ook nog eens erg intelligent.

Twee Zuid-Russische Owcharka honden

Een aanhankelijke, waakzame hond om in je hart te sluiten

De Zuid-Russische Owcharka is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een trouwe viervoeter als vriend. Het is zoals je hebt gelezen enorm belangrijk dat je veel tijd en ruimte geeft aan dit hondenras, dit hebben ze nodig om gelukkig te worden. Jij wil er toch ook alles aan doen dat je hond gelukkig is? Je neemt tenslotte niet zomaar een hond en doet dat ook niet alleen voor jezelf. Het is altijd belangrijk om in het belang van de hond te denken, dus met ruimte, aandacht, tijd en liefde kom jij al een heel eind!

We hopen dat je veel hebt gehad aan de informatie die we je over deze aanhankelijke en waakzame hond hebben gegeven. Daarmee is het vast een stuk gemakkelijker om een keuze te maken voor de Zuid-Russische Owcharka of toch een ander hondenras, dat misschien beter bij je past. Lees je daarom altijd goed in over diverse hondenrassen. Heb jij al een Zuid-Russische Owcharka? Als jij overweegt deze hond aan te schaffen, zit jij straks ook gezellig op de bank met een nieuwe trouwe viervoeter!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.8]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *