Saluki: Alles over deze elegante jachthond

Saluki hondenras in een bos

De Saluki is een elegante en sierlijke jager. Dit hondenras is afkomstig uit het Midden-Oosten en werd daar gezien als een statussymbool. Dit kwam onder andere door zijn elegante uiterlijk. De vacht van een Saluki is zijdeachtig en glad. Zijn lichaamsverhoudingen zijn in proportie. Het is een rustige hond, die aanhankelijk en toegewijd naar zijn baas is. De Saluki kan eigenzinnig zijn, daarom heeft hij een vriendelijke en consequente opvoeding nodig. Dit hondenras kan zich goed aanpassen aan verschillende situaties en leefomgevingen. Wel is het belangrijk dat hij zijn energie kwijt kan. Ben jij benieuwd geworden en wil jij meer weten over de Saluki? Lees dan dit artikel!

 

De geschiedenis: een oud ras uit Iran

De Saluki is een van de oudste zuivere hondenrassen en stamt uit de oudheid. Hij wordt ook wel de Perzische windhond genoemd en komt oorspronkelijk uit Iran. Daar werd dit hondenras gebruikt als jachthond door Nomadenvolken in de woestijn. Doordat deze volken op veel verschillende plekken leefden, werd de Saluki verspreid over gebieden van de Kaspische zee tot aan de Sahara.

De Saluki was vroeger mogelijk een statussymbool. In Egypte gebruikte de adel deze hond namelijk om macht uit te stralen. Naast een jachthond, was de Saluki dus ook een gezelschapshond. Mensen kochten nooit een Saluki maar ontvingen de hond als geschenk van familie of vrienden. In Egypte werd de Saluki na zijn dood gemummificeerd. Veel van deze mummies zijn later teruggevonden. In de oudheid was de Saluki alleen in het Midden-Oosten te vinden. Pas rond de negentiende eeuw kwam dit hondenras voor het eerst naar het westen, waar hij uitgroeide tot een populaire show hond.

 

Het karakter: rustig, loyaal en grappig

De Saluki is een intelligente en rustige hond. Dit hondenras heeft humor en is erg nieuwsgierig. De Saluki is een trouwe en aanhankelijke hond naar zijn baasje toe. In zijn loyaliteit blinkt dit hondenras echt uit. Tegenover vreemden is hij gereserveerd en afwachtend. Hij heeft een rustig karakter en kan zich goed aanpassen aan de mensen en dieren om zich heen. Ook aan de omgeving kan een Saluki zich goed aanpassen. In huis is het een rustige hond die geniet van de aandacht van zijn baasje en van dutjes in zijn hondenmand. Ondanks dat hij in huis rustig is, is het wel belangrijk dat hij voldoende tijd krijgt om te bewegen en zijn energie kwijt te kunnen.

De Saluki vindt het niet prettig om alleen achter te worden gelaten. Het is belangrijk dat je hem zo min mogelijk alleen thuis laat. Als je weet dat jouw Saluki regelmatig langere tijd alleen thuis gaat zijn, dan moet je hem hier langzaam aan laten wennen. Toch raden we niet aan een hond te nemen als je er niet voldoende tijd voor hebt.

Een Saluki kan goed omgaan met kinderen. Het is belangrijk om de hond en de kinderen vroegtijdig aan elkaar te laten wennen en om als ouder altijd een oogje in het zeil te houden. Het is niet verstandig om een hond alleen te laten met jonge kinderen. Ook als je andere huisdieren hebt, is het belangrijk dat de dieren aan elkaar wennen. Socialiseren met mens en dier is iets waar vooral in de eerste maanden van een hondenleven veel aandacht aan besteed moet worden.

Saluki in grasveld

Het uiterlijk van een Saluki

De Saluki is een middelgrote hond en heeft een elegante en sierlijke uitstraling. De verhoudingen van het lichaam zijn evenredig en in balans. De Saluki staat hoog op zijn poten en ziet er slank uit. De poten zijn minder goed ontwikkeld dan die van andere windhonden. De kop is smal en lang, vooral de lengte van zijn snuit valt op. De oren hangen naar beneden en zijn ook vrij lang. De staart wordt naar achter gedragen en heeft vooral aan de onderkant lange haren. De ogen zijn amandelvormig en donkerbruin van kleur.

De Saluki kan in de volgende kleuren voorkomen: 

  • Wit
  • Lichtbruin
  • Tan
  • Rood
  • Goudkleurig
  • Crème

Ook kunnen deze kleuren in combinaties en andere tinten voorkomen. De vacht is glad en zijdeachtig. Aan de achterzijde bij de poten en staart is de vacht langer. Er bestaan twee soorten vachten bij de Saluki, namelijk een gladde en een gevederde variant.

De schofthoogte van een reu ligt tussen de 58 en 71 centimeter en van een teef tussen de 53 en 66 centimeter. Dit hondenras weegt tussen de 20 en 30 kilo. De teven zijn vaak iets kleiner en lichter dan de reuen.

 

De verzorging

Er zijn twee soorten vachten bij een Saluki, de gladde en de gevederde vacht. De gladde vacht moet wekelijks geborsteld worden. De gevederde vacht moet enkele keren per week worden geborsteld. Voornamelijk bij de lichaamsdelen waar het haar langer is, zoals bij de oren, poten en staart is het belangrijk om goed te borstelen. Borstelen voorkomt matten en klitten in de vacht. Een bad is alleen nodig als een Saluki vuil is. De vacht kan zichzelf redelijk goed schoon houden.

Verder heeft een Saluki net als elke andere hond basiszorg nodig . Zorg dat de nagels niet te lang worden en dat de oren en ogen schoon blijven. Het schoonmaken van de oren en de ogen kun je doen met een schoon, vochtig doekje. Ook de tanden hebben aandacht nodig. Met een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta kun je het gebit verzorgen.

 

Zijn er ziektes die voorkomen bij dit ras?

Dit hondenras is een zuiver ras en is over het algemeen gezond. De Saluki wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud. Er zijn enkele problemen en aandoeningen die kunnen voorkomen bij een Saluki. Dit zijn aandoeningen die je niet altijd kunt zien bij een groeiende pup. Sommige ziektes ontwikkelen zich pas later. Daarom is het belangrijk om je aankoop te doen bij een erkende fokker. Hij is op de hoogte van ziektes en aandoeningen binnen de stamboom. Erfelijke aandoeningen en ziektes die bij een Saluki kunnen voorkomen zijn:

  • Oogproblemen
  • Heupdysplasie
  • De ziekte van von Willebrands

Bij een Saluki kunnen verschillende oogproblemen voorkomen. Een hond kan last krijgen van gezichtsvermindering of volledige blindheid. Staar kan ook voorkomen bij een Saluki.

Bij heupdysplasie past de kop niet meer goed in de kom van het gewricht. Hierdoor kan een hond moeite krijgen met lopen, rennen en opstaan. Je kunt merken dat je hond kreupel begint te worden. Dit kan ook op latere leeftijd ontstaan, als de gewrichten beginnen te slijten. Een pup die in de groei is moet daarom zijn gewrichten nooit overbelasten. Dit kan namelijk zorgen voor een negatief effect op de spieren en gewrichten. Kijk dus uit voor bijvoorbeeld traplopen en springen op jonge leeftijd.

De ziekte van von Willebrands is een bloedstollingsstoornis. Hierdoor stolt het bloed minder goed, waardoor verschillende bloedingen kunnen ontstaan. De ziekte von Willebrands is een erfelijke ziekte.

Natuurlijk zijn er nog andere gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan. Als je veranderingen ziet aan het uiterlijk of gedrag van jouw hond, dan is het verstandig om de dierenarts om advies te vragen. Hij kan je helpen bij preventie of behandeling van de ziekte. Het is fijn als jouw hond zo gezond mogelijk blijft.

twee Saluki honden

Hondentraining voor dit ras

De Saluki is een intelligente en onafhankelijke hond. Dit hondenras vindt het niet altijd nodig om te reageren op de commando’s van zijn baas. Hij kiest graag zelf wanneer hij tijd en zin heeft om gehoorzaam te zijn. Hierdoor zal het trainen van een Saluki niet altijd even gemakkelijk zijn.

Het is daarom belangrijk om vroegtijdig met de training en opvoeding van een Saluki te beginnen. Op jonge leeftijd is een Saluki goed te trainen. In deze periode kun je hem gewenst gedrag aanleren. Dit hondenras leert snel, maar is gevoelig voor verveling. Zorg daarom voor voldoende afwisseling en uitdaging tijdens de training. Om een Saluki gewenst gedrag aan te leren, is een puppy cursus aan te raden.

Voor iedere hond is een basistraining of puppycursus essentieel. Door vroegtijdige socialisatie leert de Saluki om te gaan met andere honden. Hij leert daarnaast de basiscommando’s en om te luisteren naar zijn baasje. Hoe eerder je hiermee begint, hoe meer resultaat je zult behalen. Tijdens de training bouw je daarnaast een betere band op met jouw hond. Een harde aanpak werkt niet bij de Saluki. Een vriendelijke en consequente aanpak werkt het beste.

 

Wat kost een Saluki?

Gemiddeld betaal je voor een Saluki met stamboom tussen de €1500 en €2000. Een Saluki is een prijzige en zeldzame hond. Je moet er op letten dat je de aankoop doet bij een erkende fokker. Een erkende fokker zorgt goed voor de pups en moederhond. Een goede fokker heeft de pup ontwormd en ingeënt voordat jij hem mee naar huis neemt. Daarnaast kan hij vertellen of er erfelijke aandoeningen in de stamboom voorkomen.

Je moet ook rekening houden met andere uitgaven als je een hond aanschaft. Er zijn kosten die regelmatig terugkomen, denk hierbij aan voeding, dierenartskosten en verzorgingsproducten. Ook moet je in iedere gemeente hondenbelasting betalen. Voordat de hond bij jou in huis komt, is het belangrijk dat je een mand, een riem en een voerbak hebt aangeschaft. Een hond in huis nemen kost veel tijd en geld. Bedenk voor jezelf goed of je hier voldoende budget voor hebt. Elke hond verdient namelijk een goed thuis.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Over het algemeen heeft de Saluki redelijk wat beweging nodig, vooral als ze vaak alleen thuis zijn. De Saluki kan zich goed aanpassen aan de omgeving, maar het is wel belangrijk dat hij voldoende beweging krijgt om gelukkig te blijven. Naast de dagelijkse wandelingen, vindt een Saluki het fijn om vrij te kunnen rennen. De Saluki kan een hoge snelheid behalen en tot wel 69 km/h rennen. Tijdens het rennen maakt soepele en stijlvolle bewegingen. De snelheid die de Saluki kan behalen was vroeger handig voor de jacht.

Hoewel het aanpassingsvermogen van een Saluki groot is, heeft deze hond voorkeur voor een woonhuis met een omheinde tuin. Het is wel mogelijk om een Saluki in een appartement te houden, maar dit wordt niet direct aangeraden. Als hij zijn energie niet kwijt kan, dan kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen.

Activiteiten zoals rennen naast de fiets, samen hardlopen of lange wandelingen zijn geschikte activiteiten voor een Saluki. Dit hondenras onderneemt graag activiteiten met zijn baas. Als je gaat wandelen met een Saluki, is het belangrijk om hem aan de lijn te houden. Deze hond heeft namelijk een sterk jachtinstinct en zal geen oog hebben voor zijn baas als hij iets ziet of ruikt. Hierdoor kan een Saluki gemakkelijk ontsnappen en zal het lastig zijn om hem te vangen.

Saluki close-up

Erkenning in Nederland

De Saluki is in 1966 officieel erkend door de FCI, dit is terug te vinden op de officiële website van Raad van Beheer. Dit betekent dat het een gezond hondenras is waarmee gefokt mag worden en dat mee kan doen aan verschillende sportevenementen. Daarnaast is in Nederland een rasvereniging actief die zich bezighoudt met Afghaanse en andere Oosterse Windhonden. De NVOW organiseert diverse evenementen en activiteiten. Ook kun je bij hen terecht als je op zoek bent naar een pup.

 

Heb jij al een Saluki of ben je van plan deze aan te schaffen?

De Saluki was in de oudheid een statussymbool. Als we kijken naar zijn elegante uitstraling kunnen we dat begrijpen. De Saluki is een duur hondenras die je het beste kunt aanschaffen bij een erkende fokker. Met een Saluki kun je een goede band opbouwen. Hij is erg loyaal naar zijn baasje toe. Ook met kinderen kan hij goed omgaan. Kleine huisdieren kunnen een uitdaging zijn, omdat hij deze huisdieren kan zien als prooi. In huis zal de Saluki een rustige hond zijn, maar buiten zal hij actief zijn en zijn energie uiten. Ben jij een hondenliefhebber die een loyale hond zoekt en graag lange wandelingen maakt? Dan is de Saluki misschien wel de geschikte hond voor jou. Heb jij een Saluki en wil jij jouw ervaring delen? Of ben jij van plan om er een aan te schaffen? Laat je ervaring achter in een reactie onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *