Australian Cattle Dog: Veedrijvershonden met een pittig karakter

Australian Cattle dog puppy

De Australian Cattle Dog komt – zoals de naam al verklapt – uit Australië. Daar zijn deze honden jarenlang gefokt om lastig vee te kunnen hoeden. Dat was een uitdagende taak waar ze veel energie bij nodig hadden en zelfstandig moesten zijn. Dat merk je nog steeds. Als baasje moet je zelfverzekerd zijn, want deze hond zal je anders omverlopen. Maar als je duidelijk en consequent tegen ze bent, zijn ze je loyaal voor het leven. Ontdek hier of de Australian Cattle Dog past in jouw huishouden!

 

Gemixt voor het hoeden van uitdagend vee

De geschiedenis van de Australian Cattle Dog begint in, je raadt het al, Australië. In de 19e eeuw namen veehoeders Collies mee naar het land. Alleen waren de Collies niet potig genoeg tegen de ruige omstandigheden en het moeilijke vee. Dus fokten ze zestig jaar lang allerlei honden met verschillende eigenschappen. Zoals Herdershonden, Dingo’s, Collies, Bull Terriër, Dalmatiërs en de Kelpie.

Uiteindelijk ontstond de Veedrijvershond aan het einde van de 19e eeuw. Dit hondenras hoedde vee door het vee in de hielen te bijten, werkte samen met mensen, toonde eigen initiatief en kon goed tegen de verschillende weersomstandigheden. Want in Australië was er sprake van extreme regen, hitte en kou.

 

De karaktereigenschappen van de Australian Cattle Dog

Deze Veedrijvershonden zijn moedige honden. Daarnaast hebben ze een geweldig uithoudingsvermogen. Hierdoor zijn het uitstekende jachthonden. Maar deze leuke honden hebben nog meer voordelige eigenschappen. Zo zijn ze erg slim, houden ze van werken, zijn ze leergierig en loyaal tegenover hun roedel. Maar van vreemden moeten ze niets te hebben, wat typisch is voor herdershonden. Ze zijn dus afstandelijk naar vreemden toe.

De Australian Cattle Dog heeft ook wel wat uitdagende karaktereigenschappen. Zo is hij als jachthond gewend om zelfstandig te werken en wil hij graag zijn eigen zin doordrukken. Het is daarom belangrijk dat dit hondenras goed weet wat zijn rangorde en plek in het gezin is. Het komt vaak voor dat deze honden zich vooral richten op een iemand in het gezin en deze persoon zien als hun baas. Daar luistert hij dan wel goed naar en is erg betrokken en loyaal. Maar omdat hij zo gericht is op een persoon, kan hij wel verlatingsangst ontwikkelen.

Reuen hebben de neiging hebben om ongeduldig naar andere honden te zijn. Omdat het een hond is met wat pittige trekjes, is het een hond voor mensen die wat meer kennis van honden hebben dan de gemiddelde persoon. Wanneer je de Australian Cattle Dog consequent opvoedt, luistert hij goed naar je. Ben je in de omgang te ruw met hem? Het zijn, ondanks hun moedige karakter, ook wel een gevoelige honden. Hierdoor kan je hond vervelend gedrag vertonen, zoals bijten. Hij heeft dus duidelijkheid nodig. Let hier goed op!

Australian Cattle dog

Zo ziet de Veedrijvershond eruit

De Australian Cattle Dog ziet er sterk en gespierd uit. Zijn brede hoofd is krachtig, zijn oren juist klein en deze staan in punten op zijn hoofd. De oren staan redelijk ver uit elkaar. De borst van deze Veedrijvershonden is gespierd en matig breed. Dit hondenras heeft een korte dubbele vacht. Zijn ondervacht is ook kort en dicht.

De kleur van zijn vacht is verschillend. Zo komt deze hond voor in het rood (red speckled) en blauw met een tankleur (blue mottled, blue speckled). Reuen hebben vaak een schofthoogte tussen 46 en 51 centimeter. Teefjes zijn iets kleiner, met een schofthoogte tussen de 43 en 48 centimeter. De Australian Cattle Dog weegt zo’n 16 tot 21 kilo.

 

Simpele verzorging van de Australian Cattle Dog

De vachtverzorging van de Australian Cattle Dog is eigenlijk behoorlijk makkelijk. Je hoeft zijn vacht een of twee keer per week te borstelen om losse haren eruit te krijgen. Tijdens de rui kun je borstelen wat je wil, overal kom je hondenharen tegen. Deze viervoeters verliezen dan gewoon veel haar.

Als je Veedrijvershond vies is, kun je meestal het vuil wel laten drogen, om het vervolgens eruit te borstelen. Wil je hem toch in bad doen? Doe dit niet te vaak en gebruik alleen milde hondenshampoo. Het is verstandig om regelmatig de ogen en oren te controleren, zodat het vuil niet te lang erin blijft zitten. Let ook op de nagels van je hond. Knip deze bij als ze te lang zijn. Dit kun je ook door de dierenarts laten doen.

 

Kwalitatief voer met eiwitten

Net als alle honden stamt de Australian Cattle Dog af van roofdieren. Vlees is dus iets wat ze graag eten en wat goed voor hun lichaam is. Het liefst geef je voer dat vrij van granen is en juist hoogwaardige eiwitten bevat. Let goed op het figuur van je hond, want de hoeveelheden op zakken voer zijn richtlijnen.

Sommige Veedrijvershonden zijn behoorlijk gulzig, waardoor ze al gauw te dik zijn. Ook met snacks moet je opletten. Geef hem niet te veel tussendoortjes en pas eventueel de hoeveelheid voer hierop aan. Je kunt je hond wel zo nu en dan pens of runderoren geven voor zijn kauwbehoefte. Naast goede voeding moet je ook altijd zorgen dat je hond beschikt over vers water.

Australian Cattle dog puppy met bal

Erfelijke ziektes die de Australian Cattle Dogs teisteren

Sommige lijnen van Australian Cattle Dogs zijn kwetsbaarder voor erfelijke aandoeningen. Haal dus altijd je hond bij een gerenommeerde fokker vandaan. Er zijn een aantal ziektes en aandoeningen waarmee je rekening moet houden. Zoals mogelijke doofheid. Bij dit hondenras is namelijk meer dan 1 op de 10 doof aan een of beide oren.

Een gerenommeerde fokker doet daarom audiometrische hoortests. Ook zijn de ogen gevoeliger van deze honden. Zo kunnen hun ogen aangetast zijn, door lensluxatie. Hierbij ligt de lens in de voorste oogkas lager. Zonder behandeling leidt dit tot staar en blindheid. Deze ziekte kun je laten uitsluiten door genetische tests te laten uitvoeren.

De Veedrijvershonden hebben ook vaak aandoeningen aan de wervelkolom. Zoals spondylose en de ziekte van Foresier (DISH). De eerste ziekte is niet altijd erfelijk. Maar het is wel te voorspellen aan de hand van de röntgenfoto’s van de ouders van het nestje. De ouders hebben dan vermeerdere botmassa, wat zichtbaar is op deze foto’s. De heupen van de ouders moeten ook getest zijn, dit ras heeft namelijk snel last van heupdysplasie. Australian Cattle Dogs kunnen een gemiddelde leeftijd tussen de 12 en 18 jaar bereiken.

 

Consequent en zelfverzekerd gedrag is belangrijk bij deze honden

Als baasje van de Australian Cattle Dog moet je goed in je schoenen staan. Consequent zijn is erg belangrijk, want als je al een beetje onzeker bent, buit dit hondenras het uit. Ze hebben namelijk een erg sterke eigen wil. Als baas moet je dus vooral kalm en zelfverzekerd zijn. Maar je moet niet te hard zijn voor deze honden, omdat ze ook zeker een gevoelige kant hebben.

Begin optijd met het socialiseren van je puppy, omdat ze afstandelijk zijn tegen vreemden en mannetjes problemen kunnen maken met andere honden. Door goede socialisatie leert de Veedrijvershond dat andere honden en mensen prima zijn. Beloon vooral goed gedrag en trek aan de bel als je merkt dat je hond negatief gedrag vertoont.

 

Dit betaal je voor een Australian Cattle Dog

De prijs van een Veedrijvershond is zo’n 800 euro. Dit bedrag houdt de vereniging aan. Daarnaast ben je natuurlijk ook geld kwijt aan zaken die een hond nodig heeft. Denk aan voer, voer- en drinkbakje, een mand, jaarlijkse inentingen, controles bij de dierenarts, eventuele puppycursus of hondentraining en traktaties. Naast de aanschaf kost een hond je dus altijd extra geld. Maar je krijgt er ook een hoop liefde voor terug.

 

Energie voor 10!

Maak je borst maar nat als je een Australian Cattle Dog opneemt in je huishouden. Het is namelijk een hond met ontzettend veel energie. Wat leuk is als je zelf ook houdt van sporten en buiten zijn. Dit hondenras vindt het heerlijk om met de frisbee te spelen, net als flyball en agility. Omdat deze honden veel beweging nodig hebben, is het verstandig om ze een huis te geven met veel ruimte eromheen. Zodat ze zelf ook lekker in de tuin of het stuk land kunnen rondscharrelen.

In een woning in de stad zal deze hond niet zo gelukkig zijn als in een boerderijwoning. Pas wel op dat je hond niet over de schutting of het hek springt, ze zijn namelijk uitstekende springers. Reken op zo’n twee uur per dag beweging, met daarbij niet alleen fysieke uitdaging, maar ook mentale uitdaging.

Australian Cattle dog buiten

Erkenning van de Veedrijvershonden

De rasstandaard voor de Australian Cattle Dog is in 1903 in Australië vastgelegd. In het jaar 1980 is dit hondenras erkend door de AKC. Wanneer deze honden erkend zijn in Nederland, is helaas niet bekend. Wel zijn er meerdere erkende fokkers in Nederland te vinden waar je een puppy kunt kopen.

 

Heb jij dit hondenras in huis?

De Australian Cattle Dog is een mooie hond om te zien. Ze hebben daarnaast wel een handleiding. Het zijn namelijk honden met een flink uithoudingsvermogen. Reken er maar op dat je twee uur per dag aan het wandelen en sporten bent met deze hond. Naast dat je veel tijd moet hebben, moet je ook stevig in je schoenen staan. Deze honden nemen namelijk alleen orders aan van een baasje dat kalm en zelfverzekerd is. Wanneer je deze eigenschappen in huis hebt, heb je een maatje voor het leven.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *