Puppy socialiseren (zonder hem bang te maken)

Corgi puppy socialisatie

Socialisatie van puppy’s is belangrijk in hun opvoeding. Hierbij leren zij normaal om te gaan met andere puppy’s. Daarnaast leren ze ook om te gaan met mensen. Dit kunnen zij leren door zoveel mogelijk mensen en andere puppy’s te ontmoeten. Om puppy’s goed te socialiseren moeten zij verschillende mensen ontmoeten. Dus zowel jongeren en ouderen. Dit omdat kinderen anders zijn in de omgang met de pup dan ouderen.

Ook moet de pup zoveel mogelijk verschillende dieren onder ogen komen. Dit om te leren dat sommige dieren anders zullen reageren op hun aanwezigheid. Naast het belang van socialisatie zullen we het hebben over waarom het belangrijk is om je pup te socialiseren, wanneer je moet beginnen met het socialiseren, hoe je je pup kan socialiseren, en wat de risico’s zijn van te vroeg beginnen. Lees dus vooral verder!

Puppy´s met kittens

Waarom is het belangrijk?

Het socialiseren van je pup is zeer belangrijk. Dit omdat in het eerste levensjaar de pup zijn karakter wordt gevormd. Net als bij mensen wordt het karakter van de puppy gecreëerd tijdens de opvoeding. Daarom is het belangrijk dat je al op jonge leeftijd je pup leert om met andere mensen en dieren om te gaan. Door dit op een vriendelijke manier te doen, zal je puppy dit gedrag kopiëren en zelf een vriendelijke hond worden. Je hond zal dan houden van de gezelligheid van mensen en andere dieren om zich heen. Het is ook belangrijk dat je de pup leert om in verschillende omgevingen te zijn.

Neem je pup op jonge leeftijd naar veel verschillende plekken. Als gevolg zal je hond zich later veilig voelen op elke plek die die komt. Daardoor zal hij of zij op elke plek lekker kunnen spelen en genieten van het leven. Er is natuurlijk niks fijner dan een spelende hond die je overal mee naartoe kunt nemen. Wanneer de pup deze ervaring niet opdoet is er een keerzijde. Je hond zal sneller bang zijn op andere plekken. Ook zal de hond niet zo speels worden als de pup zich niet heeft kunnen uitleven in zijn jongere jaren. Een hond die die vrijheid niet heeft gehad heeft grotere kans om gedragsproblemen te ontwikkelen.


Wanneer beginnen?

Het is belangrijk om vroeg te beginnen met het socialiseren van puppy’s. Het liefst begin je zo vroeg mogelijk. Dit omdat als ze ouder worden de puppy’s steeds banger worden voor nieuwe situaties. Men ziet vaak in de jonge weken van een pup dat hij of zij niet bang is voor nieuwe ervaringen. De pup zal op iedereen afkomen zonder dat het hem of haar uitmaakt. Daarom moeten juist in die weken al die ervaringen goed opgebouwd worden. Maar over welke weken hebben we het dan?

Na de 12e week zien we dat de puppy’s meer op hun hoede zijn betreffend nieuwe ervaringen. Vanaf dan zijn ze banger om nieuwe ervaringen op te doen en op mensen of dieren af te stappen. Daarom is het aan te raden dat de pup vanaf week 3 zoveel mogelijk mensen en andere dieren ontmoet. Wanneer dit op de juiste manier gedaan wordt zal de pup goed opgroeien. Hij of zij zal dan graag onder de mensen zijn. De pup zal dan ook graag met andere pups spelen. Daarnaast zal hij of zij graag op nieuwe plekken komen omdat hij of zij zich daar veilig voelt. Wel moeten we rekening houden met mogelijke ziektes. Hier vertellen we later meer over bij de risico’s.  

Puppy speelt met oudere hondHoe kun je je pup socialiseren?

Het leuke aan het socialiseren van puppy’s is dat het heel makkelijk is! Jij kunt het ook makkelijk doen. Neem je pup zoveel mogelijk mee naar buiten wanneer hij of zij er zin in heeft. Dit is wanneer de pup dus al goed aan jouw aanwezigheid is gewend en al goed naar je luistert. Ook moet je oppassen dat je niet alleen maar nieuwe situaties creëert voor de pup. Hij of zij heeft ook tijd nodig om deze nieuwe mensen, dieren en omgevingen te verwerken. Begin dus rustig en bouw de leuke ervaringen steeds meer op. De pup zal zich hierdoor steeds beter gaan voelen in deze nieuwe situaties. Het is ook belangrijk om je puppy te belonen nadat hij of zij deze ervaringen heeft opgedaan. Deel een hondenkoekje of snoepje uit wanneer hij of zij leuk gespeeld heeft.

Zoals eerdergenoemd is het belangrijk voor je pup om oudere mensen en kinderen te ontmoeten. Hierdoor zullen zij het later in hun leven fijn vinden om onder de mensen te zijn. Hoe meer de pup onder verschillende mensen is, hoe vriendelijker en sociaal de pup zal zijn op oudere leeftijd. Het ontmoeten van deze mensen kan op verschillende manieren. In je huishouden heb je misschien wel oudere en jongere mensen. Je kan natuurlijk ook je neefjes, nichtjes, opa’s, en oma’s uitnodigen. Hierdoor ontmoet de pup mensen van jong en oud.

Je kan ook naar het park gaan waar verschillende mensen aanwezig zijn. Iedereen vindt het natuurlijk leuk om een jonge pup te ontmoeten, dus er zullen genoeg mensen zijn. Hiervoor moet de pup natuurlijk al wel gewend zijn aan vreemde omgevingen. Dus misschien is het handig om dat eerst te ontdekken zonder vreemde mensen. Er zijn dus honderden opties om de pup onder de mensen te brengen. Je hoeft alleen nog maar uit te vogelen wat de beste voor jou en je pup is.

Tijdens het introduceren van je pup is het handig om mensen in de gaten te houden. Vraag of mensen willen bukken om zichzelf klein te maken. Hierdoor voelt de pup zich meer op zijn gemak. Ook is het beter om de puppy op het begin niet op te tillen. Dit kan hem of haar bang maken. Pas dus vooral op dit soort dingen tijdens het kennis maken. Als de pup bang wordt, ga dan weg uit de situatie. Probeer het introduceren een andere keer weer, maar blijf je puppy altijd goed in de gaten houden. Een paar tips voor tijdens het introduceren:

  • Bange puppy’s hebben de volgende kenmerken: oogcontact vermijden, klein maken, oren naar achteren bewegen, en de staart laag houden. Wanneer je dit soort kenmerken ziet, weet je dat je pup zich niet op zijn gemak voelt en dat je de pup weg moet halen.
  • Probeer niet te forceren. Een pup moet zelf de ontmoeting creëren. Dus duw de puppy niet in iemand z’n richting of geef hem of haar ook niet aan iemand. Hierdoor leert hij of zij ook zelf om mensen te ontmoeten.
  • Een blije pup zal normaal rechtop staan. Deze zal lekker snuffelen en spelen met de persoon of een ander dier in kwestie. Daarnaast zal de pup lekker aan het schudden zijn met zijn of haar staart/hele lichaam.

Corgi´s spelendRisico’s van vroeg socialiseren

Op jonge leeftijd zijn de puppy’s nog niet gevaccineerd. Dit brengt risico’s met zich mee in de omgang met andere honden. Daarom moet je oppassen wanneer je pup in de buurt is bij honden waarvan de vaccinatiestatus onbekend is. Ook is het verstandig om parken met honden eerst een beetje te vermijden. Je kan je hond altijd dragen wanneer je geen ongewild contact wilt tussen je pup en andere honden. Hoewel deze risico’s aanwezig zijn, is het nog steeds belangrijk om contact met andere honden niet totaal te vermijden. Wees dus voorzichtig wanneer deze situaties zich voordoen.

 

Conclusie

Het socialiseren van pups is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Dit zal van grote invloed zijn op het latere leven van de hond. Stimuleer je hond dus vooral om nieuwe mensen en andere dieren te ontmoeten. Daarnaast is het belangrijk dat je je pup meeneemt naar andere omgevingen. Het leuke van dit hele proces is is dat jij zelf hierdoor ook allemaal mensen ontmoet. Naast dat je pup dus veel plezier heeft, ben jij zelf ook nog eens aan het socializen! Tijdens het socialiseren moet je dus wel rekening houden met de risico’s die hierboven genoemd zijn.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *