Saarlooswolfhond: een prachtige en levendige hond

Twee Saarlooswolfhonden

De Saarlooswolfhond, wat een bijzondere naam is dat eigenlijk. Heb jij wel eens over deze honden gehoord? We kijken er in ieder geval niet raar van op als je er nog nooit van hebt gehoord, maar misschien heb je er juist ook wel al eens van gehoord en ben je er erg nieuwsgierig naar geworden. Het is namelijk een uniek hondenras.

Mogelijk wil je dan ook graag meer te weten komen over deze prachtige hond. We vertellen je dan ook maar al te graag meer over de Saarlooswolfhond, wil jij hier graag meer over te weten komen? Lees dan gerust nog even verder, want wij kunnen je hier zeker meer over vertellen.

 

De geschiedenis van de Saarlooswolfhond

Het is altijd leuk om te weten waar een bepaald hondenras vandaan komt, zo ook van de Saarlooswolfhond. Daarover kunnen we dan ook zeker wel wat vertellen. Dit type hondenras is niet zomaar ontstaan, er werden namelijk twee hondenrassen met elkaar gekruist waardoor deze prachtige hond is ontstaan.

Dit waren een Duitse herdershond (reutje) en een Europese wolf (teefje). Hierna werden de nakomelingen terug gefokt naar hun vader, waardoor de Saarlooswolfhond werd gecreëerd. Dit gebeurde allemaal vanaf 1923, dus al zeker een aantal jaren geleden, maar daar mogen we zeker blij mee zijn, want hierdoor is deze prachtige en unieke hond ontstaan.

 

Het uiterlijk: een grote hond die erg op een wolf lijkt

De Saarlooswolfhond is een hond met een bijzonder uiterlijk, het is een hond die erg lijkt op een wolf en dat is natuurlijk ook niet zo heel erg vreemd, aangezien het ras afkomstig is van een Europese wolf. Zijn gehele uitstraling lijkt dan ook echt op een wolf, zoals de vacht, de bouw en het hoofd van de Saarlooswolfhond. Zijn vacht is vaak grijs en / of beige met een witte vacht eronder. De poten zijn daarbij eigenlijk altijd wit.

Saarlooswolfhond

Het karakter: een eigenwijze en trouwe hond

Veel mensen zullen de Saarlooswolfhond aanzien voor een echte wolf, aangezien ze er qua uiterlijk ook erg op lijken. Maar dat niet alleen, naast dat de Saarlooswolfhond hetzelfde uiterlijk heeft als die van een wolf, heeft hij ook deels hetzelfde karakter als een wolf. Maar wat kun je jezelf hier nou eigenlijk bij voorstellen? De Saarlooswolfhond kan namelijk enige terughoudendheid hebben en dat hebben wolven net zo, verder is de Saarlooswolfhond een hond die veel energie heeft en zelfstandig is.

Ze hebben dan vaak ook wel een eigen wil, maar met een goede opvoeding zullen ze zeker naar je luisteren. Ze zullen namelijk met enige moeite goed opgevoed kunnen worden, hiervoor heb je dan wel het geduld en de tijd nodig. Wanneer je deze onwijs mooie hond met de juiste methoden opvoed, zal je snel merken dat ze naar je luisteren en goed binnen het gezin passen. Want eenmaal goedgetraind, is het een trouwe hond die maar al te graag doet wat jij zegt.

 

De verzorging van de vacht

Aangezien de Saarlooswolfhond een lange vacht heeft, dien je de vacht goed en met regelmaat te verzorgen. Het is niet zo dat je hier enorm veel tijd aan kwijt bent, maar af en toe een borstelbeurt is wel aan te raden. Dit kun je het beste wekelijks even doen, het mooie is dat je hierdoor niet alleen de verzorging van de vacht goed onderhoud, maar je daarnaast ook nog eens een goede band op kan bouwen met je trouwe viervoeter.

Door namelijk vaker een borstelbeurt te geven, raakt je hond eraan gewend dat jij als baasje dichter bij hem in de buurt komt en hij het daardoor ook sneller zal accepteren dan wanneer je dit een lange tijd niet doet. Houd er wel rekening mee dat deze hond in de verharingsperiode veel haren zal verliezen, wat ook niet zo vreemd is aangezien ze erg lange haren hebben. Door met regelmaat te blijven borstelen, zorg je ervoor dat ook dit haarverlies verminderd.

 

De ziektes die een Saarlooswolfhond kan krijgen

Alle honden kunnen verschillende ziektes krijgen, maar er zijn een aantal ziektes die veel voorkomen bij de Saarlooswolfhond. Dit zijn onder andere:

  • Epilepsie
  • Heupdysplasie
  • Hypofysaire dwerggroei
  • Verminderde vruchtbaarheid

Een ziekte kun je helaas niet altijd voorkomen, hoe graag je dat ook zou willen. Je trouwe viervoeter kan dit dus ook overkomen. Je wil er uiteraard alles aan doen dat je hond dit niet overkomt of dat je het verloop van de ziekte tegen kan gaan. Het is altijd belangrijk om je trouwe viervoeter in de gaten te houden of hij zich anders gaat gedragen. Het kan zijn dat hij zich gewoon even niet zo lekker voelt, maar het kan ook voorkomen dat jouw maatje wordt getroffen door een ziekte of kwaal. We willen natuurlijk allemaal dat een hond gelukkig en gezond is. Mocht je iets niet vertrouwen neem dan vooral contact op met je dierenarts.

Saarlooswolfhond close-up

Wat kost een Saarlooswolfhond?

Om een Saarlooswolfhond aan te schaffen, zul je rekening moeten houden met een prijs van €1500,-. Dit is echter wel een globaal bedrag en het bedrag kan dus wel afwijken met honderden euro’s, ga er niet vanuit dat dit meer dan 1500 euro zal zijn, maar enkel minder.

Het is altijd goed om voor jezelf te bepalen hoeveel jij kunt besteden aan het aanschaffen van een hond. Je bent tenslotte niet alleen het bedrag kwijt aan de hond zelf, maar ook aan het aanschaffen van bijkomende benodigdheden om je hond goed te kunnen onderhouden. Denk hierbij aan voeding, een mand, etensbakjes, speeltjes en een riem.

 

Hoeveel beweging heeft een Saarlooswolfhond nodig?

Juist omdat de Saarlooswolfhond veel energie heeft, is het aan te raden om hem voldoende beweging te geven. Neem je maatje lekker mee naar buiten om een grote wandelingen te maken of om lekker met hem te spelen. Je kunt je voorstellen dat deze hond veel ruimte nodig heeft. Zorg ervoor dat hij vrij kan rondrennen of geef hem de mogelijkheid zijn energie kwijt te kunnen in de vorm van een spel. Dit ras is dan ook niet geschikt voor kleine ruimtes zoals een appartement.

 

Erkenning van de Saarlooswolfhond

Zoals je eerder al even hebt gelezen, is de Saarlooswolfhond ontstaan in 1923 toen een Duitse Herder gekruist werd met een wolf. Deze prachtige hond is vervolgens in 1975 erkend als rashond, maar dan wel zonder gebruiksdoel. Het is hierdoor een hond geworden die je ook prima in huis kunt nemen en binnen je gezin past als maatje voor de kinderen. In Nederland is er een Vereniging voor Saarlooswolfhonden, waar je terecht kunt voor meer informatie.

Saarlooswolfhond liggend

Een eigenwijze, maar aanhankelijke en trouwe vriend om in je hart te sluiten

De Saarlooswolfhond kan erg eigenwijs zijn, dat zit nu eenmaal in zijn aard. Maar met voldoende inzet, geduld en tijd kan dit ras goed worden opgevoed. Het is dan ook een goede keuze om een Saarlooswolfhond in huis te nemen als je hier voldoende tijd voor hebt en over genoeg ruimte beschikt om lekker met hem te kunnen rennen.

Want zoals je weet zijn ze dol op grote ruimtes, hier kunnen ze al hun energie kwijt. En laten we eerlijk zijn, een gelukkige hond wil toch iedereen? Deze trouwe viervoeter kan jou en je gezin ook erg gelukkig maken, aangezien ze het laatste puzzelstukje in jouw gezin kunnen zijn. Ben jij net als wij ook helemaal weg van dit mooie ras? Wie weet vind jij in dit ras een maatje voor het leven.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *