De geschiedenis van Rottweilers (Informatief)

rottweiler beste hond als huisdier

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de rottweiler en ben jij benieuwd waar dit beschermend hondenras van afstamt? Dit hondenras heeft een lange en moeilijke geschiedenis waar veel over te vertellen is.

Van welk ras stamt de rottweiler af?

Rottweilers stammen af van de Molossus, een grote bulhond. De eerste tekenen van het bestaan kwamen van de romeinen, die toen nog in Griekenland leefden.

De Molos was een verzamelnaam voor twee type honden. De zwaargebouwde hond, die vooral voor het vechten werd gebruikt. De slankere versie die vooral werd gebruikt om het vee bij elkaar te drijven.

Toen de oude Romeinen lange afstanden reisden om oorlog te voeren, hadden ze een sterke dappere hond nodig om het vee bij elkaar te houden. Hoe de hond werd beschreven heeft veel weg van de Rottweiler.

Een van de gebieden waardoor ze reisden was zuid Duitsland, waar de Romeinen koloniën veroverde om gebruik te maken van de grond die bruikbaar was voor landbouw.

De romeinen begonnen een stad te bouwen, de rottweilers dreven het vee. Wat uiteindelijk de stad in stand hield. Omdat dit toen der tijd grote hondenras niet meer hoefde te vechten, werden ze gebruikt om het gebied te schermen.

Ze bouwden villa’s van grote rode tegels. Meer dan 600 jaar later werd het dorpje herontdekt, tijdens het bouwen van een nieuwe kerk, ontdekten bewoners van het dorp de Romeinse baden en de rode tegel gebouwen. De ontdekking inspireerde een nieuwe naam (Waar later de naam van de rottweiler op is gebaseerd). De naam van dorp werd: das Rott Weill (de rode tegel).

Wat is de afkomst van de Rottweiler?

De romeinen noemde het plaatsje Area Flaviae, maar door de ruïne die hun achter hadden gelaten werd het rond het jaar 1300 de plaats Rottweil. Een vrije rijke stad waar de Hongaren en Fransen gebruikte als handelsroute.

De stad kreeg een groot marktgebied, waar het rottweiler ras een belangrijke rol in speelde. Dit ras was uiterst goed in het verdrijven van vee, wat de herders enorm hielp.

Ook waren rottweilers de perfecte waakhonden, de herders hingen hun gevulde portemonnee aan hun rotts nek om het geld veilig te stellen. Ze werden zelfs gebruikt om hun huis te beschermen van indringers.

De slagers gebruikten ze rottweilers om hun karren vol vlees te trekken en hen te beschermen op het marktplein. Al gauw kreeg het rottweiler ras de naam Metzgerhund. Wat slagershond betekent.

De honden bleven lang hangen in de stad, maar ze werden nog geen rottweilers genoemd tot pas véél later.

Waar komt de naam rottweiler vandaan?

Het rottweiler ras kreeg het een stuk moeilijker toen de spoorwegen werden gebouwd en het verboden werd om vee te voet ter vervoeren. De Metzgerhund was namelijk uitstekende hond om die taak uit te voeren.

De taak waarin ze zo goed waren, werd hen afgenomen. Het vee bij elkaar houden was wat rottweilers eeuwenlang hadden gedaan, door dat te verbieden vielen de belangen om een rott te houden weg.

De slagershonden werden genegeerd door de mens, de aantallen van dit ras werden er steeds minder. Tot er maar 1 vrouwtje van in de stad over was, besloten mensen er iets aan te doen.

Gelukkig was het ras ook nog ergens anders te vinden en besloten de mensen er wat aan te doen. In het jaar 1905 besloot de vereniging met de naam: “De Internationale Club voor Rottweiler en Leonberger” de honden samen te brengen.

In januari 1907 werd een nieuwe ras-club opgericht in Heidelberg de ‘Deutscher Rottweiler Klub’ opgericht.

Er kwam Onenigheid over de raspunten leidde ertoe dat er al snel een nieuwe concurrerende club werd opgericht ‘Süddeutscher Rottweiler Klub’, ook gevestigd in Heidelberg.

14 jaar lang gingen de rottweiler clubs niet samen, tot daar verandering in kwam. Ze moesten wel samenwerken om te blijven bestaan.

Ze besloten om te fuseren en kregen een nieuwe naam de ‘Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub’ een vereniging die nog steeds bestaat. Zo kwam er een nieuw ras-standaard en werd dit ras ook definitief De Rottweiler genoemd.

Rottweilers door de jaren heen

Door de jaren heen hebben rottweiler verschillende functies gehad, het ras werd erkend als diensthond. Rottweilers hielpen de politie en het leger met belangrijke taken, waardoor het ras weer zijn functie in de maatschappij had gevonden.

Echter gaat de geschiedenis van de rottweiler nog een stuk verder. De 2e wereldoorlog bracht een moeilijke tijd voor dit ras. De nazi’s namen de honden in beslag en begonnen ze te trainen als ‘berichten hond’, aan het oorlogsfront.

Tijdens de oorlog zijn er veel rottweilers gestorven, echter waren er veel moedige fokkers die hun hond mee lieten onderduiken.

Dit leverde uiteindelijk een intelligente, temperamentvolle Rottweiler op, die tegenwoordig vooral dienst doet als politiehond, waakhond en reddingshond. En natuurlijk de beste vriend is van veel huishoudens.

Interessante feiten over de geschiedenis van de rottweiler.

Rottweilers hebben nog interessante dingen gedaan door de jaren heen. Wij zijn benieuwd of jij dit weet.

Rottweilers diende als reddingshonden in New York na 9/11

Onmiddellijk na de terreuraanslagen van 9/11 werden reddingshonden ingezet met als taak om naar de Twin Towers-site te gaan. Rottweilers zochten moedig samen met andere rassen zoals de Duitse herders en Labrador Retrievers.

Beroemdheden zijn dol op hun Rottweilers.

Veel beroemdheden zijn dol op honden van alle rassen, maar sommige hebben alleen oog voor de liefhebbende en loyale Rottweiler.

Beroemdheden die dol zijn op hun Rottweilers zijn Bruno Mars, Hayden Panettiere, Leonardo DiCaprio en Will Smith. Will Smith en zijn gezin hebben er eigenlijk meerdere.

De oudste rottweiler ooit.

Er is een Youtube video van een 15 jaar oude Bulgaarse rottweiler. De naam wordt helaas niet vermeld. Maar het is zeker een hele prestatie voor een rottweiler om die leeftijd te bereiken.

Opvallend aan het filmpje is dat in de reacties verschillende kijkers aangeven dat ze ook een rottweiler hebben of kennen die de 15 jaar heeft bereikt.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 8 Gemiddeld: 4.9]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

  1. Onze Rottweiler is nog geen 15 jaar maar ze is vandaag (11/1) 13,5 jaar geworden en hopen dat ze nog lang bij ons mag blijven. Ze kan wel niet meer zo goed en ver lopen, en luisteren doet ze ook bijna niet meer maar we laten ze zolang ze nog bij ons mag blijven. Ze is heel lief en heel sociaal en ze gaat ook overal met ons mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *