De Belgische herder: een werkwillig ras

Belgische herder liggend

Belgische herdershonden zijn actieve, toegewijde en intelligente dieren. Van oorsprong werd dit ras door boeren ingezet voor bewaking van het vee en het erf. Tegenwoordig worden ze voornamelijk als gezelschapsdier gehouden, maar ook als werkhond wordt de Belgische herder nog regelmatig ingezet. Met een vriendelijke, maar duidelijke opvoeding heb je aan een Belgische herder een super loyaal en baasgericht maatje.

 

De geschiedenis van de Belgische herder in het kort

Tot het eind van de 19e eeuw werd in verschillende Belgische regio’s de Belgische herder ingezet bij het werken op de boerderij. De dieren bewaakten het erf en hielpen mee bij het werk met schaapskudden. Ze waren als werkhond onmisbaar op de boerderij. Ook nu wordt dit actieve ras nog ingezet voor werkzaamheden, als is dit meestal niet meer op de boerderij. Binnen dit werkwillige hondenras onderscheiden we 4 verschillende types. Zo kennen we:

 

Het karakter: waakzaam, actief en loyaal.

De Belgische herder staat bekend als een actief, slim en beschermend dier. Nadat de honden niet meer nodig waren bij het werk op de boerderij werden ze veel ingezet bij andere werkzaamheden. De Belgische herder is een echte werkhond die je goed in kunt zetten bij onder andere speurwerk, bewaking en verdediging. Deze waakzame honden zijn goed te trainen, hebben een uitstekend uithoudingsvermogen en zijn vasthoudend van aard. Door deze eigenschappen wordt vooral de Mechelse herder veel ingezet bij speur- en reddingswerk en als waak- en politiehond.

Belgische herder puppy

Waaraan herken je een Belgische herder?

De bouw van de Belgische herder kenmerkt zich door de sterke maar slanke bouw. De rug is recht en de oren staan rechtop. De honden van dit ras zijn middelgroot. De schofthoogte ligt ongeveer tussen de 58 en 62 centimeter. Een volwassen hond weegt tussen de 20 en de 30 kilo. Over het algemeen zijn de reuen iets groter en zwaarder dan de teven.

De vachten van de 4 typen Belgische herders verschillen van elkaar. Zo heeft de Groendaeler een lange vacht die zwart van kleur is. Ook de vacht van de Tervuerense herder is langharig. De kleur van deze vacht varieert tussen gevlamd zwart vaalros en zwartgevlamd grijs.

De Mechelse herder heeft een kortharige vacht waarvan de kleur zwart gevlamd vaalros is. Op de kop is een zwart masker zichtbaar. De vacht van de Laekense herder is ook vaalros van kleur. Het verschil met de Mechelse herder is dat deze vacht ruwharig en warrig is. Op de snuit en staart zijn vaak zwarte gevlamde haren zichtbaar.

 

Hoe verzorg je een Belgische herdershond?

De verzorging van de vacht van een Belgische herder neemt niet al te veel tijd in beslag. Borstel of kam de vacht een of twee keer per week goed door. Hierdoor blijft de vacht mooi glanzen en je voorkomt dat de lange haren gaan klitten. Is de rui periode aangebroken? Dan is een dagelijkse borstelbeurt geen overbodige luxe.

Is jouw hond gecastreerd of gesteriliseerd? Dan is het mogelijk dat de vacht van structuur verandert en pluizig wordt. Dit maakt het onderhouden en verzorgen iets lastiger. Naast de zorg voor een mooie en gezonde vacht is het voor alle honden, dus ook voor Belgische herdershonden, belangrijk dat het gebit regelmatig wordt gecontroleerd en de nagels worden geknipt.

 

Welke voeding is geschikt voor dit ras?

Om een Belgische herdershond gezond en actief te houden is een gevarieerde voeding erg belangrijk. Rauw vlees en hondenbrokken vormen een goed basismenu. Kijk bij de aankoop van brokken goed naar de samenstelling. Het vleesgehalte in de brokken moet hoog zijn en het vetpercentage moet minimaal 15 procent bedragen. Aan kwalitatieve brokken zijn ook vitaminen en natuurlijke mineralen toegevoegd.

Herdershonden houden ook van groente en fruit. Geef je groente aan je dier? Zorg er dan voor dat het gekookt is, of anders fijn vermalen. Enkele groenten zijn absoluut NIET geschikt voor herders: prei, tomaat, champignons en rauwe aardappel. Wist je dat Belgische herder smullen van een appel of peer als beloning?

Naast deze basisvoeding zijn er diverse natuurlijke voedingssupplementen voor herdershonden op de markt verkrijgbaar. Deze producten geven extra ondersteuning wanneer het dier tijdelijk wat minder fit is of bijvoorbeeld diarree heeft.

Belgische herder met politie

Welke ziektes komen regelmatig voor bij Belgisch herdershonden?

De meest voorkomende ziekte die bij Belgische herders voorkomt is heupdysplasie (HD). Heupdysplasie is een erfelijke afwijking aan het heupgewricht waarbij de kop niet goed in de kom van de heup past. Hierdoor ontstaat vroegtijdige slijtage die ook nog eens zeer pijnlijk is. Door overbelasting, snelle groei of overgewicht kunnen de klachten verergeren.

Heb je een pup die niet soepel loopt en rent, of merk je dat hij pijn heeft aan zijn achterpoten? Dit kunnen tekenen zijn van HD. Het is verstandig om met deze klachten langs de dierenarts te gaan. Bij oudere honden lijken de klachten van HD meer op artrose. Zo kan het zijn dat je hond moeilijk en traag uit zijn mand komt, of kreupel loopt. Fokkers van Belgische herders zijn verplicht om bij hun dieren een HD-onderzoek te laten uitvoeren door een dierenarts.

Een andere ziekte die bij Belgische herders kan voorkomen is maagtorsie. Dit wordt ook wel maagdilatatie of maagkanteling genoemd. Bij een maagtorsie draait de maag om zijn as. De bloedvaten en de in- en uitgang van de maag worden hierdoor afgesloten. De bloeddruk, hartslag en zuurstofopname raken in de war en gassen hopen zich op in de maag. De maag wordt hierdoor steeds boller en overige organen komen in de verdrukking. In het ergste geval kan je hond aan deze aandoening overlijden.

Maagtorsie komt vooral voor bij grotere hondenrassen zoals de Belgische herder. Voeding speelt een grote rol. Te veel of te snel eten, of te veel drinken kan een oorzaak zijn. Belangrijk is dat je niet meteen nadat jouw hond zijn brokken heeft gegeten een flinke wandeling gaat maken of uitgebreid met hem gaat spelen. Een rustige vertering van het voedsel is belangrijk voor de gezondheid van je dier.

 

Trainen en bewegen: de favoriete bezigheid van Belgische herders

Je kunt een Belgische herder niet blijer maken dan met veel beweging en training. Belgische herders hebben van jongs af aan een duidelijke maar vriendelijke opvoeding nodig om tot een fijne gezonde hond op te groeien. Dit ras heeft van nature veel energie en een sterk karakter. Hierdoor heb je als opvoeder en baasje van een Belgische herder veel geduld nodig.

Belangrijk is ook dat je sportief bent, een natuurlijk gezag hebt en veel tijd kunt besteden aan de nodige lichaamsbeweging van je herder. Meerdere lange wandelingen per dag zorgen ervoor dat de Belgische herder zijn energie kwijt kan. Natuurlijk is een uitgebreide speelsessie met bijvoorbeeld een bal ook een goede afwisseling in het bewegen.

Spelen en samenwerken met zijn baasje is wat deze honden het liefst doen. Een Belgische herder voelt zich het best thuis op een erf waar hij zich vrij kan bewegen. Dit ras is niet geschikt om in flat of appartement te wonen en leven. Ook is het niet aan te raden deze honden veel alleen thuis te laten.

 

Met deze kosten moet je rekening houden

Wil je een Belgische herder aanschaffen? Houd dan rekening met een minimumprijs van ongeveer € 750, –. Dit bedrag kan oplopen tot wel € 2500,– en is afhankelijk van de fokker waar je je hond gaat kopen.

Naast de aanschaf van een pup moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten van een puppycursus en de aanschaf van de benodigde spullen voor je nieuwe huisdier. Denk bijvoorbeeld aan een mand, hondenriem en speeltjes. Vergeet ook zeker niet om rekening te houden met de kosten van voeding en de dierenarts.

Belgische herder

Erkenning en rasverenigingen

In Nederland zijn 2 rasverenigingen voor Belgische herders actief. Dit zijn de Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden en Belgische herder Club Nederland. Zij houden zich vooral bezig met het verbeteren en het in stand houden van dit ras. Ook willen zij de gezondheid en het welzijn bevorderen. En dan met name met het bestrijden van erfelijke aandoeningen. Ook staat het leggen en onderhouden van contacten tussen fokkers en liefhebbers van Belgische herders hoog op de prioriteitenlijst van de verengingen.

 

Verwelkom jij binnenkort een Belgische herder?

We hopen dat we je met alle informatie in dit artikel een goed beeld hebben gegeven van de Belgische herder. Zit je al langere tijd na te denken over de aanschaf van een herder pup? Misschien ga je met alle informatie die je hebt gelezen de knoop nu definitief door hakken. Ben je al eigenaar van een Belgische herder? Deel dan je ervaringen met dit mooie ras hieronder in de berichten en kom in contact met andere baasjes.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *