20 kleinste hondenrassen en hun persoonlijkheid

Yorkshire Terriër

Op zoek naar een klein hondje? Hier vind je alvast 20 kleine hondenrassen terug met een korte beschrijving van hun persoonlijkheid , karakter, gewicht en lengte.

1. De Yorkshire Terriër

Gewicht: 1 tot 4 kg

Lengte: 15 tot 17 cm

Leeftijd: 14 tot 16 jaar oud

Karakter en persoonlijkheid: De Yorkshire Terriër is een kleine hond die je gemakkelijk op een appartement kan houden. Deze ijdele en koppige hond heeft heel wat verzorging en aandacht nodig. Hij zal over je huis waken als een echte waakhond want hij voelt zich overal de baas. Deze hondjes zijn gevoelig aan de koude en hebben graag een vestje aan in de winter.

2. De Chihuahua

Gewicht: 1 tot 2,7 kg

Lengte: 18 tot 23 cm

Leeftijd: 14 tot 18 jaar

Karakter en persoonlijkheid: De Chihuahua is de dapperste van de kleinste honden. Hij laat zich graag kennen ten opzichte van grote honden. Deze hond is een uitstekend gezelschap en hoeft niet veel oppervlakte. Zolang hij maar aandacht krijgt dan is zelfs je handtas een ideale mand. Deze kleine honden houden wel wat van actie en spelen graag met hun speelgoed.

3. Het Pomeraniaantje of de Dwergkeeshond

Gewicht: tussen de 2 en 3,5 kg

Lengte: tot 20 cm groot

Leeftijd: 12 tot 16 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Dit ras is één van de schattigste en leergierige hondenrassen ooit. De bekendste pomeranian is Bo, deze hond is een echt hit op youtube. Deze hond heeft een speels karakter en is sociaal, zelfs met andere huisdieren. Hij heeft ook heel wat verzorging nodig door. Je dient dus af en toe met hem bij een hondenkapsalon langs te gaan.

4. Het Pekineesje

Gewicht: 3,7 tot 6,4 kg

Lengte: 15 tot 23 cm

Leeftijd: 12 tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Het Pekineesje is afkomstig uit China. Deze hond heeft een eigenwijs karakter. Hij kan ook lief zijn maar af en toe komt het pittige van zijn karakter naar boven. Deze hond is een echte beschermer van zijn baas. Deze hond heeft ook aandacht en verzorging nodig. Aandacht wil hij wel als het hem goed uitkomt. Luisteren hangt af van de gemoedstoestand waar hij zich op dat moment in bevind.

5. De Maltezer

Gewicht: 3 tot 4 kg

Lengte: 21 tot 25 cm

Leeftijd: 12 tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: De Maltezer behoort tot de slimste hondenrassen. Je kan hem gemakkelijk trucjes leren. Maar hem zindelijk krijgen is een ander paar mouwen. Hij is goed in omgang met kinderen en sociaal. Deze hond heeft dagelijks een borstelbeurt nodig om te voorkomen dat zijn haar gaat klitten.

6. De Papillon of het Vlinderhondje

Gewicht: 3,6 tot 4.5 kg

Lengte: 20 tot 28 cm

Leeftijd: 13 tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Het vlinderhondje is één van de oudste rassen ter wereld. Hij staat zelfs op een schilderij uit de 13e eeuw geschilderd. Deze kindervriend is totaal niet agressief in gezelschap. Je kan hem ook verschillende trucjes leren . Deze hond is vlug zindelijk. Dagelijks borstelen is nodig om zijn vacht gezond en mooi te houden.

7. De dwergpoedel

Gewicht: 7 tot 8 kg

Lengte: 24 tot 28 cm

Leeftijd: 12 tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: De dwergpoedel heeft beweging nodig. Hij loopt het liefst van al in de tuin achter ballen aan. Deze intelligente hond kan je ook allerlei trucjes leren. Hij luistert heel aandachtig als je hem aanspreekt. Deze hond heeft weliswaar echte manieren. Met poedels wordt er veel geshowd op hondenshows (voornamelijk koningspoedels). Deze hond dient ook regelmatig gekamd te worden. Ook af en toe eens laten trimmen bij een hondensalon.

8. De Whippet

Gewicht: 6 tot 14 kg

Lengte: 56 cm

Leeftijd: 12 tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Deze guitige hond is altijd vrolijk. Hij is heel aanhankelijk maar soms weigert hij wel eens te luisteren. Deze honden zijn ook niet agressief en vertoeven vreedzaam naast andere huisdieren. Deze honden zijn niet gesteld op bezoek maar houden van de mensen die er dagelijks zijn. Ze zijn wantrouwig tegen opzichte van vreemde bezoekers. De Whippet kan heel snel lopen en houdt van zijn dagelijkse wandeling.

9. De Franse Bulldog

Gewicht: 11 tot 15 kg

Lengte: 27 tot 30 cm

Leeftijd: 10 tot 14 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Deze stevige en gespierde hond houdt van gezelschap. Deze kindervriend kan af en toe wel eens koppig uit de hoek komen. Hij luistert ook maar naar één baas. De Franse Bulldog is van nature heel nieuwsgierig en gaat snel op onderzoek uit als hij iets de moeite waard vindt. Hij past zich gemakkelijk aan als zijn baas maar in de buurt is.

10. De Bichon Frisé

Gewicht: 3 tot 5 kg

Lengte: 23 tot 30 cm

Leeftijd: 12 tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: De Bichon Frisé is echt aanhankelijk en houdt ervan om uren binnen te zitten en vooral geknuffeld te worden. Deze hond is de lieveling van iedereen omwille van zijn knuffelgehalte. Hij houdt vooral van gezelschap. De bichon Frisé dient ook regelmatig geborsteld te worden om klitten te voorkomen. Hij gaat ook niet graag buiten en zit liever binnen in de warmte.

11. De Cavalier King Charles Spaniel

Gewicht: 6,1 tot 8 kg

Lengte: 30 tot 33 cm.

Leeftijd: 9 tot 14 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Deze zijdezachte hond is één van de vriendelijkste honden uit deze groep. Ze zijn totaal niet agressief of nerveus. Hij kan soms neigen tot obesitas als hij niet te veel beweging neemt. De Cavalier King Charles is niet bang. Soms gedraagt hij zich onbevreesd zonder de gevolgen ervan te overzien. Regelmatig kammen en borstelen om zijn haar zijdezacht te houden.

12. De Shih Tzu

Gewicht: van 4 tot 7,2 kg

Lengte: 20 tot 28 cm

Leeftijd: 10 tot 16 jaar

Karakter en persoonlijkheid: De Shih Tzu is echt gemaakt voor op je schoot te vertoeven uren aan een stuk. Af en toe wat spelen en hij is tevreden. Deze hond kan gemakkelijk met kinderen als bejaarden opschieten. Bij de kinderen neemt hij een speelse houding aan en bij bejaarden zal hij geduldig op de schoot zitten.

13. De Mopshond

Gewicht: 6,3 tot 8 kg

Leeftijd: tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: De hond houdt ervan alles in de gaten te houden en zijn baasje overal te volgen. Hij vraagt ook regelmatig aandacht. Deze hond houdt van veel aandacht en staat graag in de kijker. De Mopshond is veel slimmer dan men denkt. In plaats van trucjes aan te leren zal hij zijn baasje wel leren om snoepje te geven zonder er maar iets voor te moeten doen. De mopshond is van nature een beetje rebels en kan veel kattenkwaad uithalen op korte tijd.

14. De Engelse Cocker Spaniel

Gewicht: 12 tot 13 kg

Lengte: 40 tot 41 cm

Leeftijd: 10 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Deze Engelse cocker is een echt gezinshond die graag in gezelschap van het hele gezind vertoeft. Deze honden moeten streng opgevoed worden anders zal hij niet luisteren. Ze volgen wel een ganse dag hun baasje op de voet. Cockers zijn eigenwijs, uitbundig en vooral speels in omgang. Deze honden houden er ook van om te overdrijven in hun speelsheid. Deze hond werd vroeger veel gebruikt bij de jacht. Hij reageert ook op alles wat hij hoort of ziet. Deze hond is ook een goede waakhond.

15. De Boston Terrier

Gewicht: 4,5 tot 11 kg

Lengte: 38 tot 43 cm

Leeftijd: 13 tot 15 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Zijn warm karakter valt onmiddellijk op bij deze hond. Hij is totaal niet agressief. Hij kan goed overweg met andere dieren of kinderen. Deze honden zijn zeer gevoelig aan de kou. Hij heeft elke dag een reiniging van zijn gezicht nodig om de huidplooien proper te houden. Deze hond houdt van spelen.

16. De Dwergpinscher

Gewicht: 3,6 tot 4,5

Lengte: 25 tot 33 cm

Leeftijd: 12 tot 16 jaar

Karakter en persoonlijkheid: Dit energieke, speelse en aanhankelijk hondje staat bekend als “De koning van de Toys”. Ze houden namelijk erg van speeltjes en energieke spelletjes. Door hun wat eigenwijzere karakter zin ze soms wat moeilijker te trainen, maar ze houden ook erg van knuffelen. Ze zijn perfect voor een gezin met wat ouder kinderen.

17. beagle

Gewicht: 9 tot 11 kg

Lengte: 33 tot 41 cm

Leeftijd: 10 tot 13 jaar

Karakter: Dit lieve, actieve en sociale hondje kan heel goed omgaan met kinderen en andere dieren als de socialisatie goed is geweest. Als de Beagle goed word getraind luisteren ze goed naar hun baasje, een goede training is nodig zodat de hond niet zijn baasje negeert. De beagle werd vroeger gebruikt als jachthond met een sterk reukvermogen, doordat deze hond zo´n sterk reukvermogen heeft kan het zijn dat hij zomaar achter een geur aanloopt.

18. Shiba Inu

Gewicht: 6 tot 11 kg

Lengte: 33 tot 43 cm

Leeftijd: 12 tot 15 jaar

Karakter: De Shiba is een waakzaam, intelligent en zelfverzekerde hond die erg trouw is aan zijn baasje. Wel heeft hij een onafhankelijk karakter, behalve als die alleen thuis is, dan gaan ze je nog al snel missen. Het is daarom belangrijk om het alleen thuis zijn te oefenen als de hond nog een puppy is.

Shiba´s kunnen goed omgaan met kinderen mits ze niet behandeld worden als speelgoed. Zorg er dus voor dat de hond met respect en liefde behandeld word, anders kunnen ze nogal boos worden.

19. Australische Silky Terriër

Gewicht: 3,5 tot 4,5 kg

Lengte: 22 tot 25 cm

Leeftijd: 13 tot 15 jaar

Karakter: De Silky is een aanhankelijk en lief hondje, wat graag rond zijn baasje hangt. Hij kan wel een tijdje alleen thuis zijn maar als je eenmaal thuis bent hangt die het liefst om je heen. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Om dit ras op te voeden moet je wel een beetje streng zijn, verder is de verzorging niet heel groot. Af en toe kammen, wassen, haargroei bij de oren weghalen en de haar van de voeten knippen is genoeg.

20. Italiaanse windhondje

Gewicht: 3,6 tot 5 kg

Lengte: 32 tot 38 cm

Leeftijd: 13 tot 16 jaar

Karakter: Het Italiaanse windhondje heeft een intelligent, opgewekt, aanhankelijk een lief karakter. Dit hondje kan niet veel alleen gelaten worden dus als je vaak weg bent is dit geen ras voor jou. Hij kan wel goed op weg met andere honden daarom nemen veel baasjes ook een tweede hond als speelmaatje voor dit ras.

Dit ras heeft niet heel veel verzorging nodig, af en toe de losse haren verwijderen is goed. Verder moet je wel kijken naar de tandenverzorging, dit ras krijgt namelijk snel tandsteen en de tanden moeten dus vaak worden gepoetst.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 33 Gemiddeld: 4.8]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *