Bordeaux Dog: een stoere hond met een zacht karakter

Twee Bordeaux Dog honden in de bergen

Het uiterlijk van deze hond doet anders vermoeden, maar de Bordeaux Dog is een trotse, kalme en zachtaardige viervoeter. Hij houdt erg van aandacht van zijn baasje en zal zijn familie altijd trouw zijn. Dit ras kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, al kan een reutje soms wat agressie in zich hebben tegenover andere honden. Verder zal een Bordeaux Dog gelukkig nooit een vlieg kwaad doen. Wil je meer weten over de Bordeaux Dog en ben je benieuwd of dit ras geschikt is voor jou? Lees dan snel verder.

 

De geschiedenis: een vechthond, veedrijver en waakhond

De Bordeaux Dog stamt uit de oudheid. Omdat zijn geschiedenis ver terug in de tijd gaat, is het moeilijk om precies te bepalen waar deze hond vandaan komt. Sommigen denken dat dit ras afstamt van de Mastiff, anderen denken dat hij afstamt van de Bulldog. Het blijft een beetje een raadsel.

Wat we wel weten, is dat deze hond vroeger werd gebruikt als vechthond. Deze zware honden werden gebruikt door de Romeinen als oorlogshonden en werden in de arena ingezet om de strijd aan te gaan met andere honden. Tijdens de Franse Revolutie veranderde dit, de hond werd toen voornamelijk ingezet als veedrijver en waakhond. Met name rijke Fransen waren eigenaren van de Bordeaux Dog.

Al redelijk vroeg, in 1896, werd de eerste rasstandaard van de Bordeaux Dog gepubliceerd. Tijdens de oorlogen leek het erop dat dit ras zou verdwijnen. Gelukkig zijn fokkers rond 1960 begonnen met een fokprogramma om dit ras weer op de kaart te zetten. Ook de film ‘Turner & Hooch’ droeg bij aan het introduceren van de Bordeaux Dog bij een breder publiek. Het ras werd hierdoor steeds populairder.

 

Het karakter: een waakzame hond met een zachtaardig karakter

De Bordeaux Dog is een bijzonder trouwe hond. Hij is waaks en wil zijn familie graag beschermen. De opvoeding is bij deze hond heel belangrijk om ervoor te zorgen dat hij goed gedrag vertoont. Als je erin slaagt om een Bordeaux Dog op de juiste manier op te voeden, dan krijg je daar een liefdevolle en aanhankelijke hond voor terug. Een Bordeaux Dog houdt echt van zijn familie en wil graag bij zijn baasjes in de buurt zijn. Het liefst kruipt hij gezellig bij je op schoot. Achter zijn stoere uiterlijk schuilt dus een vriendelijke en zachtaardige knuffelbeer.

Over het algemeen kan dit ras kan goed opschieten met andere huisdieren, maar sommige reuen kunnen agressief zijn tegen andere honden. Meestal zullen ze echter zachtaardig zijn, tenzij ze uit de tent worden gelokt. Verder zal een Bordeaux Dog niet agressief zijn tegenover mensen. Ook op onverwachte gebeurtenissen zullen ze niet snel agressief reageren. Wel is het belangrijk dat je dit ras echt alleen bij een erkende fokker aanschaft om ervoor te zorgen dat je een Bordeaux Dog krijgt met het juiste temperament.

Vier Bordeaux Dog puppy´s

Het uiterlijk: groot, zwaar en krachtig

Dit ras is bij veel mensen met name bekend om zijn massieve hoofd en zijn rimpelige, norse uitstraling. Het hoofd van de Bordeaux Dog is niet in verhouding met zijn lichaam. Ze zeggen ook wel dat de Bordeaux Dog het grootste hoofd in het hondenrijk heeft in vergelijking met zijn lichaam. Ook de poten van een Bordeaux Dog zijn vrij kort, waardoor het lichaam dicht bij de grond staat. Bij de nek en op het voorhoofd heeft de Bordeaux Dog overtollig vel, hierdoor lijkt het alsof alles wat meer naar beneden hangt. Het overtollige vel veroorzaakt de norse, soms ietwat droevige uitstraling.

De Bordeaux Dog heeft een groot en krachtig lichaam. Hij staat vaak in een zelfverzekerde houding, waardoor hij indrukwekkend kan overkomen. De Bordeaux Dog is niet perse heel groot, maar hij is wel heel zwaar en gespierd. Dit ras kan 58 cm tot 68 cm hoog worden en weegt gemiddeld zo’n 45 kg tot 50 kg.

De vacht van de Bordeaux Dog is kort. Hij heeft fijne en zacht haren in een rijke bruine kleur. Zijn neus is bruin of roze. De ogen zijn meestal bruin, maar kunnen in lichtere kleuren voorkomen. Ook staan de ogen redelijk ver uit elkaar.

 

De verzorging van de Bordeaux Dog

De verzorging van de Bordeaux Dog vergt aardig wat werk, dit komt met name door de rimpels in hun gezicht en het vele kwijlen. Het is aan te raden de rimpels dagelijks schoon en droog te maken om infecties te voorkomen. Ook moeten de oren minimaal een keer per week worden gecontroleerd en eventueel worden schoongemaakt. Om de hond goed schoon te houden en lekker te laten ruiken is het verstandig om hem een keer per maand helemaal te wassen in bad.

De korte vacht heeft niet heel veel verzorging nodig. Zijn vacht verhaart wel het hele jaar door, dus wij raden aan om eens per week de losse haren te verwijderen met een rubberen borstel. Ook de nagels van de Bordeaux Dog moeten maandelijks worden geknipt.

Bordeaux Dog in het bos

Zijn er ziektes die vaak voorkomen bij dit ras?

Helaas zijn er bij dit ras een aantal erfelijke aandoeningen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste aandoeningen zijn:

 • Heupdysplasie (HD)
 • Elleboogdysplasie (ED)

Bij heupdysplasie ontstaat er bij de hond op jonge leeftijd vervorming rondom de gewrichten in de heup. Deze vervorming wordt mogelijk doordat er teveel speling is in het heupgewricht. Als gevolg hiervan raakt het kraakbeen beschadigd, waardoor gewrichten op een verkeerde manier tegen elkaar aan bewegen. Als dit gebeurt, dan kunnen er ontstekingen ontstaan en kan het bot vergroeien. Op den duur wordt het gewricht steeds dikker en stijver. De speling in gewrichten is bij een hond erfelijk bepaald. Bij elleboogdysplasie gebeurt eigenlijk hetzelfde maar dan in het ellebooggewricht. Elleboogdysplasie is voor een hond erg pijnlijk en kan veel problemen opleveren bij het lopen.

Een Bordeaux Dog met een stamboom kan worden onderzocht op zowel HD als ED. Vraag bij de aanschaf van een Bordeaux Dog dus altijd om de uitslagen hiervan om er zeker van te zijn dat jouw pup gezond is.

De Bordeaux Dog valt ook onder de hondenrassen met een korte snuit, wat aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Lees meer hierover op koopgeenkortsnuit.nl.

Koop geen kortsnuit

Hondentraining: socialisatie is een must

Bij een Bordeaux Dog pup is het heel belangrijk dat je hem goed socialiseert en dat hij vanaf jonge leeftijd een gehoorzaamheidstraining krijgt. Dit ras kun je prima trainen, maar het is belangrijk dat je streng en consequent blijft. Ze kunnen namelijk nogal koppig zijn. Hierbij moet je geen hardhandige aanpak gebruiken, want daar is een Bordeaux Dog te gevoelig voor. Het is belangrijk dat je zijn vertrouwen wint en tijdens trainingen rustig blijft.

Omdat de gewrichten van een Bordeaux Dog een zwak punt zijn, is het heel belangrijk om deze op jonge leeftijd nog niet te veel te belasten. Met activiteiten als traplopen, met de fiets mee rennen en springen kun je beter wachten tot hij minimaal 1,5 jaar oud is. Wel kun je dit ras al op jonge leeftijd leren zwemmen, dat is een goede oefening en ze vinden het geweldig. Als de hond eenmaal wat ouder is, dan kun je intensievere activiteiten met hem ondernemen.

Bordeaux Dog met puppy´s

Wat kost een Bordeaux Dog?

Een Bordeaux Dog kost bij een erkende fokker ongeveer €1250 tot €1500. Naast deze kosten heb je te maken met onderhoudskosten. Dit zijn onder andere kosten voor voer, voederbakken, een mand, een riem, speelgoed, dierenartskosten en hondenbelasting. Ga ervan uit dat je hier per maand €50 tot €100 aan kwijt bent.

De prijs die de fokker vraagt, zegt niets over de gezondheid van de pup. Vraag dus altijd om bewijzen dat de pup gezond is. Je kunt de fokker vragen stellen als “is er getest op erfelijke aandoeningen?”, “zijn de pups ingeënt en ontwormd?” en “hoe is het gesteld met de gezondheid van de moeder?”. Daarnaast kun je altijd letten op de omgeving waar de pup opgroeit en hoe het is gesteld met de hygiëne. Heb jij hier een goed gevoel bij, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een verantwoordelijke fokker die het beste voor heeft met de pups. Wij raden aan om via een rasvereniging een fokker te benaderen. In Nederland is de vereniging de Bordeaux Dog Club Nederland aangesloten bij de Raad van Beheer.

 

Hoeveel beweging heeft dit ras nodig?

Deze hond is van zichzelf niet heel actief. Binnenshuis zijn ze vrij rustig en bewegen ze niet heel veel. Daarom is het belangrijk dat ze dagelijks een paar keer naar buiten gaan om hun benen te strekken. Het is daarbij niet nodig om met dit ras enorme wandelingen te maken of te gaan rennen en apporteer spelletjes te doen.

Houd er rekening mee dat de Bordeaux Dog erg sterk is. Als er tijdens het uitlaten iets op zijn pad komt waar hij achteraan wil, dan moet je hem in bedwang kunnen houden. Voor kleine mensen of mensen die niet sterk zijn kan dit een uitdaging zijn.

 

Erkenning in Nederland

De Bordeaux Dog is in 1954 erkend door de FCI. Ook is er Nederland sinds 2000 een rasvereniging voor de Bordeaux Dog actief. Deze vereniging, de BDCN, houdt zich bezig met het in stand houden van een gezond ras en organiseert regelmatig evenementen voor de Bordeaux Dog[1]. Als je op zoek bent naar een pup, dan ben je bij hen aan het juiste adres.

Bordeaux Dog in de sneeuw

Wat vind jij van de Bordeaux Dog?

De Bordeaux Dog is een indrukwekkende hond met een toegewijd karakter. Hij beschermt graag zijn familie, maar doet dit niet op een agressieve manier. Het liefst is hij de hele dag dicht in de buurt van zijn baasje om liefde te geven en te ontvangen. Het is belangrijk dat je deze hond van jongs af aan goed traint. Als je dat doet, dan krijg je er een gezellig en loyaal vriendje voor terug. Ook moet je het niet erg vinden dat je in je huis wat glinsterende kwijl sporen tegenkomt van deze goedaardige viervoeter. Wat vind jij van de Bordeaux Dog? Heb je er een in huis of ben je van plan een pup aan te schaffen? Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal, dus laat vooral een reactie achter onder dit artikel.

Bordeaux dog

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Totaal: 13 Gemiddeld: 4.6]
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.
Picture of Hond.nl Redactie

Hond.nl Redactie

Lezers en schrijvers op Hond.nl hebben één ding gemeen: een passie voor honden. Wij proberen hondeneigenaren te helpen, op het gebied van hondentraining, productvergelijkingen en rasinformatie. Wij zetten ons elke dag weer in om de website nog beter te maken, en meer hondeneigenaren te helpen.

Volg ons

7 reacties

 1. Wat een geweldige hondenras
  Zelf hebben wij een reu en een teef 2 zeer verschillende honden beide zeer trouw
  Echter de reu is zeer dominant naar alles wat niet in ons gezin hoord maar als hij je eenmaal kent een echte loebas helaas krijgt hij die lans niet en wordt hij gezien als een gevaarlijke hond( absoluut niet zo) zeket geen hond voor beginners te sterk en te eigenwijs al bij aleen super fijn ras mits opgevoed

 2. Een Bordeauxdog stinkt, kwijlt, verhaart, is lomp, stoer, eigenwijs en ligt eeuwig in de weg.
  Maar, wat een wereldhond. Hij geeft zijn/haar leven voor de baas, is lief voor en voorzichtig met alles wat klein en kwetsbaar is.
  Onvoorwaardelijke liefde en trouw, maar dodelijk voor gele tennisballen.
  Met een goed opgevoede Bordeaux aan je zijde, kan je de hele wereld aan.
  In memoriam Iris en Chanel.

  1. Bedankt voor je bericht. Wij hebben onze Bordeaux dog Phoebe vorige week woensdag in laten slapen. Alles wat je schrijft herken ik, maar wat een geweldige vriendin was ze. We missen haar verschrikkelijk. Groetjes, Caroline Bruggeling-Trommelen

 3. Heb er zelf 2 een reu van 8maand en zen mama van 3j en beiden idd zeer lief en knuffelaars zeker als je bent weggeweest en dan thuiskomt wat ik wel merk is als een van beiden aant knuffelen is de andere soms wat “jaloers” reageert door zich te komen opdringen. Ook zijn die van mij super enthousiast en dankbaar als ze wat nieuws krijgen het zijn net kinderen die ik erbij heb gekregen kinderen in de vorm van keileuke lieve bordeaux dogs. wat in het artikel geschreven word klopt volledig. Ik heb men reu nu sinds december als pup en sinds een 3tal weken is mama hier ook gekomen op 3jarige leeftijd en zelf zij heeft zich al helemaal aangepast. Als mijn zoon hier is gaat de jongste vooral bij men zoon rondhangen en bij hem slapen en als ikzelf wat later ga slapen komt het wakende en beschermende naar boven omgekeerd ook het teefje gaat dan bij mij blijven en waken en beschermen. Het zijn zeer alerte honden ook als ze slapen bij het minste zijn ze wakker en willen ze weten waar je naartoe gaat. Ik zou ze voor geen geld ter wereld willen of kunnen missen

 4. Zo verliefd op dit ras…met pijn in ons hart afgelopen zondag plotseling afscheid moeten nemen van onze Yess(net 7j oud). Onze eerste hond. Alles wat beschreven wordt over het karakter en de uitstraling klopt. Liefdevol, eigenzinnig, koppig, lui, lomp, trots, constant in de weg liggen❤️.
  Ze was zo lief voor alles en iedereen. Echter werd er vaak met een boog om ons heen gelopen, “gevaarlijke” hond, terwijl als een andere hond blafte, zij er als een haas ervandoor ging.

 5. Mijn eerste hond ooit en ondanks men aanraad een Bordeaux Dog niet als eerste hond aan te schaffen heb ik geen seconde spijt. Ondertussen is mijn reu vijf jaar oud en een beer van 76 kilo. Inderdaad heb ik hem vanaf het begin meegenomen naar de puppy cursus en daarna de gehoorzaamheid cursus, vooral ook voor het socialiseren met andere honden. Dan nog kan hij af en toe eigenwijs zijn wat één van de kenmerken is van dit ras. Ik raad iedereen aan bij een goede fokker te gaan kijken voor deze hond, maar ondanks dat is het wel een pechvogel. Ik raad iedereen aan om gelijk van pups af aan een goede en uitgebreide ziektekostenverzekering aan te schaffen. Want vooral problemen met de gewrichten en huidproblemen komen veel voor bij dit ras, net als ook hartproblemen. Mijn hond kreeg naar twee jaar HD ( al drie jaar aan de pijnstilling)en onderging ok twee keer een knie operatie. En dat loopt flink in de kosten. Maar het is een geweldige hond, sterk en trouw, gemakkelijk en soms eigenzinnig. Ik hoop nog jaren te kunnen genieten van dit mooie ras

 6. Ik heb een rue van 3 jaar. Met stamboom en (nog) geen last van HD/ED. Ik vind me terug in vorige commentaren: Super lief, eigenzinnig, lomp, trots en vooral altijd in de weg liggen. Een echte loebas, knuffelbeer van ~60Kg, probeert nog steeds op m’n schoot te kruipen, ook al gaat dat al helemaal niet meer; komt dan maar naast me op de bank liggen (als z’n deken erin ligt). Kan goed alleen blijven maar is toch liefst in je gezelschap – waar dat dat dan ook is. Dominant/beschermend is hij zeker naar z’n ‘roedel’ en huis toe. In rangorde staat hij tweedes na mezelf, het baasje. Ben ik er niet of heb ik niet gezegd dat het goed is dan kom je er niet in. Helemaal niet aggressief, maar hij blokkeerd je de weg en op een doortastende manier maakt hij je duidelijk dat je er niet hoort. Krijg je toestemming dan is hij onmiddelijk ook je vriend. Maar ik denk niet dat je een vinger naar de kinderen zou moeten uitsteken waar hij bij is, maar andere kinderen mogen hem onbeperkt aaien, knuffelen,…zelfs aan z’n oren of staart trekken – hij blijft er stoicijns bijstaan. Andere honden doen hem weinig of niks; blaffen ze, dan bekijk hij hen met een blik van ‘waar maak jij je nu druk in’. Komt er een hond vriendelijk snuffelen dan ik hij wel te vinden voor een kort spel, meer niet. Eigenzinnig is hij dan weer op een speelse manier – misschien moet je het een beetje lomp noemen, maar uiteindelijk gebeurt het wel zoals jij wil (min of meer). Bij het wandelen loopt hij mooi naast de knie, leiband hangt gewoon los tussen ons. In de auto zit die rustig in op de achterbank/kofferruimte – ik doe hem wel een harnas aan zodat bij kort remmen hij niet door de auto vliegt. (Hij houd niet van de bench in de auto, is leuker om af en toe z’n snuit eens naast je door te steken) – de kwijl die je op de onmogelijkse plaatsen in de auto terugvind moet je er bij nemen. Thuis volgt hij je soms en kan behoorlijk voor de voeten lopen of zich neerpoten op de meest ambetante plaats en probeer er dan maar eens over te stappen…. Kortom een leuke zachtaardige hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *